Μια μαμά θηλάζει το γιο της φίλης της. Που είναι το πρόβλημα;
Η Jessica Anne Colletti που ζει στις ΗΠΑ θηλάζει ταυτόχρονα τον γιο της και τον γιο της φίλης της. Θα λέγαμε λοιπόν ότι είναι η τροφός του.
Αυτή η φωτογραφία δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες σε μια σελίδα υπέρ του θηλασμού και του attachment parenting στο facebook και κατέκλυσε τα social media και το διαδίκτυο.
Το σχόλιο της Jessica που συνόδευσε τη φωτογραφία:
«Ο γιος μου στα δεξιά είναι 16 μηνών και ο γιος της φίλης μου είναι 18 μηνών. Τον προσέχω ενώ εκείνη εργάζεται και τους θηλάζω εδώ και ένα χρόνο! Υπάρχει τόση αγάπη μεταξύ των αδελφών «εξ γάλακτος»… Είναι ένας ιδιαίτερος δεσμός μεταξύ μας.»
Η εικόνα αυτή εκτός από το κύμα υποστήριξης που ξεσήκωσε. . . ξεσήκωσε και ένα κύμα διαφωνίας.
Μερικά από τα θετικά σχόλια:
«Μακάρι να μπορούσα να πατήσω το “like” 1000 φορές», «Οι τροφοί έχουν σώσει πάρα πολλές ζωές από το παρελθόν»
Αλλά και τα αρνητικά όπως «Σίγουρα η φίλη σου ΔΕΝ είναι σύμφωνη με κάτι τέτοιο», «Αηδία!»
Που είναι λοιπόν το πρόβλημα και γιατί μια φωτογραφία θηλασμού έκανε το γύρο του κόσμου και προκάλεσε τόσες αντιδράσεις;
Καταρχήν να σημειώσουμε ότι η φωτογραφία δεν ανέβηκε στον προσωπικό λογαριασμό της ούτε σε κάποια τυχαία σελίδα. Η σελίδα Mama Bean – Unconditional Attachment είναι υπέρ του θηλασμού και της κανονικοποίησης αυτού, όπως και τα μέλη της. Τα μέλη μπορούν να στείλουν φωτογραφίες για να ενθαρρύνουν και να στηρίξουν το θηλασμό και η σελίδα τις κοινοποιεί, όπως γίνεται και σε πολλές άλλες σελίδες του Facebook.
Όμως πολύ γρήγορα πήραν τη φωτογραφία sites και σελίδες και την παρουσίασαν κάνοντας την θέμα με τρόπο… το λιγότερο άδικο θα λέγαμε. (το είδα ως θέμα μέχρι και σε σελίδα αθλητικού ενδιαφέροντος της χώρας μας που συνήθως δεν ασχολείται με τέτοιου είδους θέματα.) Όπως ήταν φυσικό και με ελλειπή στοιχεία για την προέλευση της φωτογραφίας και πληροφόρηση ότι η γυναίκα είναι τροφός και δεν της ήρθε ξαφνικά να θηλάσει ένα ξένο παιδί, προκάλεσε αντιδράσεις και κριτική.
Τι θα έπρεπε να γνωρίζουν όμως όσοι κατέκριναν αυτή τη μαμά;
Όπως λέει και η Mama Bean σε άρθρο της, επιτρέψτε μου να παραθέσω τη «Παγκόσμια Στρατηγική για τη διατροφή του βρέφους και παιδιού» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία απαριθμεί σε λίστα τις καλύτερες «εναλλακτικές λύσεις» όταν ο άμεσος θηλασμός δεν είναι επιλογή, ως εξής:
1. Αντλημένο μητρικό γάλα από τη μητέρα του βρέφους.
2. Μητρικό γάλα από μια υγιή τροφό ή από μια τράπεζα ανθρώπινου γάλακτος.
3. Υποκατάστατο μητρικού γάλακτος το οποίο τροφοδοτείται με κύπελλο.
Άρα μιλώντας εκ των πραγμάτων μια υγιής τροφός είναι επίσημα η δεύτερη καλύτερη λύση για τη διατροφή των παιδιών, όταν ο άμεσος θηλασμός δεν είναι επιλογή.
Η Jessica μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν είπε τα εξής:
«Ο θηλασμός του γιου της φίλης μου ήρθε φυσικά σε μένα. Άρχισα να τον φροντίζω όταν ήταν 5 μηνών και από την πρώτη φορά που τον κράτησα ζήτησα την άδεια από τη φίλη μου να τον θηλάσω, μιας και θήλαζα ήδη τον 3 μηνών γιο μου. Εκείνη μου απάντησε με ένα ενθουσιώδες ναι, γιατί είχε προβλήματα με το ξένο γάλα που του έδινε η προηγούμενη babysitter του. Η φίλη μου πάλευε με τον θηλασμό από την αρχή και κατάφερε να θηλάσει για 9 μήνες. Ήταν πάντα πολύ χαρούμενη που ο γιος της είχε την διατροφή και την άνεση που χρειάζεται, ενώ δούλευε. Το να θηλάζω το αγοράκι της έχει δημιουργήσει έναν ιδιαίτερο δεσμό μεταξύ όλων μας, ένα δεσμό που θα διατηρήσουμε για πάντα.»
Για μια κοινωνία που δεν έχει θέματα πίνοντας το γάλα άλλου είδους, ίσως ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τη γενικότερη στάση μας απέναντι στα μωρά των ανθρώπων που πίνουν ανθρώπινο γάλα. Για μια κοινωνία που κρατά το ξένο γάλα ως «κανόνα» για τη σίτιση των παιδιών, ίσως ήρθε η ώρα να δούμε με μια άλλη ματιά την παραπάνω λίστα … η πραγματική λίστα μεταφράζεται με μόνο ένα στόχο στο μυαλό: να βελτιώσει την υγεία των παιδιών μας και των μελλοντικών γενεών.
(Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου χωρίς άδεια)
Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα!
Σας περιμένουμε και στην κλειστή ομάδα μας “Δεν είμαι τέλεια μαμά” για να γίνουμε μια όμορφη παρέα
2 Comments
Πριν από λίγες δεκαετίες, αυτό ήταν τόσο συνηθισμένο και δεν προβλημάτιζε κανέναν…
Και η μόνη λύση για να επιβιώσει ένα βρέφος, όταν η μητέρα πέθαινε, ήταν να αναλάβει το θηλασμό του μια άλλη μητέρα- έτσι επιβίωσε και η γιαγιά μου.
Αυτό έγραψα και στην ανάρτησή μου:
Η «Ψυχομάνα» του Νικολάου Γύζη… και η δική μου γιαγιά
https://momyof6.wordpress.com/2015/08/22/%CE%B7-%CF%88%CF%85%CF%87%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%AC%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CF%8D%CE%B6%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7/
Προσωπικά, έχω θηλάσει κάποιες φορές συγγενικά μου μωρά -αλλά και δικά μου παιδιά θήλασαν από την αδελφή μου, όταν χρειάστηκε να λείψω για λίγο.
Το δέχτηκαν πολύ ήρεμα, χωρίς κανένα πρόβλημα.
Σε μια κοινωνία που ο θηλασμός- δυστυχώς- ξενίζει, πώς να μην δημιουργήσει αντιδράσεις και αυτή η φωτο;…
όπως και ο παράλληλος θηλασμός (tandem nursing).
Είναι όμως τόσο υγιείς και φυσιολογικές αυτές οι πρακτικές…
Μακάρι να αλλάξει αυτή η νοοτροπία, για το καλό όλων μας…
Αλεξία
πολύ σωστο άρθρο! ΔΕΙΤΕ αυτές τις φωτο κ σκεφτέιται αν υπάρχει διαφορα!
https://s-media-cache-ahttp://www.my-family.gr/wp-content/uploads/thilasmos-mama-mwro_468_329.jpg
k0.pinimg.com/736x/7a/48/28/7a4828b04541e749ce9ba053296fe791.jpg
Μακάρι όλες οι μανάδες να θήλαζαν! μακαρι να δώριζαν γαλα κ στις τραπεζες μητρικού γάλακτος!!! Εχουμε επίσης το δικαίωμα του Δημοσιου θηλασμού, αρκει να γίνεται διακριτικά κ όχι προκλητικά. το ΛΑΘΟΣ στη φωτο του αρθρου έιναι οτι αναδεικνύει το στήθος της, θα μπορουσε να τα θηλάζει κ τα δυο, ομως σε διαφορετική σταση θηλασμου ωστε να μην προκαλει καθολου η φωτο. ΔΕΝ ειναι λαθος που θηλαζει το παιδι της φιλης της, απλως αυτο που βγαζει με τη σταση της, αυτο π εκπέμπει ειναι λαθος.
θηλασμος=το θαυμαστό δώρο της μαμας προς τον εαυτό της κ προς τα μωρα