Δεν υπάρχουν εγκλήματα πάθους. Υπάρχει γυναικοκτονία.

Δεν υπάρχουν εγκλήματα πάθους. Υπάρχει γυναικοκτονία.

Δεν είναι αγάπη. Είναι δολοφονία. Είναι γυναικοκτονία.

Μάρτιος 2019.

Μια νέα κοπέλα δολοφονείται μπροστά στα μάτια των μωρών της, 18 και 6 μηνών. Από τον άντρα της. Την σκότωσε επειδή έφυγε από το σπίτι και του ζήτησε διαζύγιο. Ήταν εξαιρετικά βίαιος. Τα media μέχρι και η ίδια η θεία της κοπέλας, χαρακτήρισαν τη δολοφονία ως «έγκλημα πάθους και αγάπης». Αν τον δεχόταν πίσω δε θα τη σκότωνε. Είναι πολύ οκ και νορμάλ.

Δεν υπάρχουν εγκλήματα πάθους. Υπάρχει γυναικοκτονία.

Απρίλιος 2019.

Ένας άντρας στη Θεσσαλονίκη πετάει τη γυναίκα του έξω από το αμάξι εν κινήσει. Μπροστά στα μάτια των δύο μικρών παιδιών τους. Η γυναίκα τραυματίζεται. Ακολουθούν τρελοί σχολιασμοί στα social media:

“Στο βουνό έπρεπε να πάει να την αφήσει… όχι να την πετάξει έξω από το αμάξι. Στην κορυφή του βουνού.” “Και λίγα έκανες φίλε !!!! +1 όσοι έχετε έρθει στην ίδια θέση κατά την οδήγηση ! Άντε με τις κομπλεξικες να πούμε!” “ποιος ξέρει πόση ώρα του τα ζάλιζε… αδικαιολόγητος αλλά και πάλι …”  (Σχολιασμός στο fb κάτω από άρθρο του Athensvoice.gr)

Τα σχόλια έρχονται από άνδρες και γυναίκες. Αυτή ήταν μια περίπτωση όπου ο άντρας δεν κατάφερε να δολοφονήσει τη γυναίκα του. Αλλά η μικρογραφία της κοινωνίας μας, τα social media, έδειξαν ξεκάθαρα ότι είναι πολύ οκ να φτάσει σε αυτό το σημείο. 

Μάιος 2019

Ένα 24χρονο κορίτσι δολοφονείται εξ επαφής με κυνηγετική καραμπίνα ενώ δίπλα κοιμόταν το δίχρονο μωρό της. Από τον άντρα της. Τα μέσα το παρουσιάζουν ως ένα ακόμη «έγκλημα πάθους και τρελής αγάπης» που η μεγάλη αγάπη τον οδήγησε να το κάνει. Είναι πολύ οκ να σκοτώνεις όταν αγαπάς. Όμως προσοχή! ΜΟΝΟ αν είσαι άντρας και το κρέας σου ανήκει.

 

Μετράμε ήδη εννέα δολοφονίες γυναικών. 2 στις 3 δολοφονίες γίνονται από τους άντρες συντρόφους, συζύγους των θυμάτων. Κάθε φορά οι δολοφονίες γυναικών ωραιοποιούνται μέσα από την αγάπη, το πάθος, τη ζήλια. Με υπόνοιες για το θύμα ότι έχει ευθύνες που τον έφτασε σε αυτό το σημείο. Αφού αυτός την ήθελε πίσω και εκείνη το έπαιζε ψηλομύτα. Πώς να μην τη σκοτώσει; Είναι πολύ οκ!

 

Γυναικοκτονία υπάρχει και μη κρύβεστε άλλο πίσω από το δάχτυλο σας.

Κάθε φορά που ανεβάζω άρθρο για να βοηθήσω γυναίκες που κακοποιούνται από τον σύντροφο τους, θα λάβω κάποια σχόλια από γυναίκες που λένε ότι δεν είναι κάτι τόσο τραγικό η κακοποίηση γυναικών. Ότι και εμείς οι γυναίκες τους φέρνουμε στα άκρα. Ότι αν δεν τους αρέσει το ξύλο να φύγουν. Αυτό έκαναν και τα κορίτσια που έφυγαν. Για πάντα. Δεν υπάρχει η παιδεία για να αντιληφθεί αυτή η κοινωνία τι σημαίνει… γυναικοκτονία.

Δεν υπάρχουν εγκλήματα πάθους. Υπάρχει γυναικοκτονία.

Λένε ότι δεν υπάρχει ο όρος. Ακούστε λίγο τι έχει να σας πει η κα. Μαρία Λιάπη από το Κέντρο Διοτίμα:

Δολοφονήθηκες επειδή είσαι γυναίκα:

Ο όρος γυναικοκτονία (femicide) έρχεται από παλιά, όταν το 1976 τον κατέγραψε η εγκληματολόγος Νταϊάνα Ράσελ (Diana E. H. Russel), ορίζοντας έτσι το εγκληματολογικό και ανθρωπολογικό αυτό φαινόμενο. Ο όρος «γυναικοκτονία» έγινε ευρέως γνωστός και υιοθετήθηκε από την εγκληματολογία μετά το 1992.

Στην ουσία οι γυναικοκτονίες είναι εγκλήματα που στηρίζονται στις βαθιά εμπεδωμένες κοινωνικές αντιλήψεις και έμφυλα στερεότυπα, σύμφωνα με τα οποία  οι γυναίκες είναι κατώτερες, υποτελείς στην ανδρική εξουσία, και δυνητικά μπορούν να «τιμωρηθούν», «ελεγχθούν» και «σωφρονιστούν» μέσω της έμφυλης βίας.

«Η γυναικοκτονία συνιστά διακριτό αδίκημα που παλιότερα και επί πολλά χρόνια συγκαλύπτονταν πίσω από τα εγκλήματα «τιμής», και στην πρόσφατη ιστορία πίσω από τον όρο «εγκλήματα πάθους».  Ο χαρακτηρισμός της δολοφονίας επομένως ως γυναικοκτονία συνιστά πράξη αντίστασης στην απόκρυψη μιας κοινωνικής πραγματικότητας και ξεσκεπάζει τη συνενοχή των σεξιστικών κοινωνιών μας», τονίζει η Μ. Λιάπη.

Δεν υπάρχουν εγκλήματα πάθους. Υπάρχει γυναικοκτονία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας «γυναικοκτονία είναι η ανθρωποκτονία από πρόθεση γυναικών επειδή είναι γυναίκες. Η γυναικοκτονία συνήθως διαπράττεται από άντρες αλλά κάποιες φορές συνεργούν και γυναίκες, συνήθως μέλη της ίδιας οικογένειας. Στις περισσότερες περιπτώσεις γυναικοκτονία διαπράττει σύντροφος ή πρώην σύντροφος που συνήθως είχε και μακρόχρονη κακοποιητική συμπεριφορά, απειλούσε, κακοποιούσε ή/και εκφόβιζε τη γυναίκα, η οποία πολύ συχνά βρίσκεται σε θέση φυσικής ή/και οικονομικής αδυναμίας σε σχέση με αυτόν».

Γυναικοκτονία σε όλον τον κόσμο –τα θλιβερά στατιστικά:

Κάθε μέρα, σε όλο τον κόσμο, δολοφονούνται 137 γυναίκες, κατά μέσο όρο, από (πρώην ή νυν) συζύγους ή συντρόφους ή από κάποιο μέλος της οικογένειας τους. Από τις 87.000 δολοφονίες γυναικών παγκοσμίως, το 217, το 58% διαπράχθηκε από (πρώην ή νυν) συζύγους ή συντρόφους ή μέλη της οικογένειας τους,  σύμφωνα με νέα στοιχεία του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC)

Η έμφυλη βία και συγκεκριμένα η ενδοοικογενειακή βία έχει καταστεί για τις Ευρωπαίες, μεταξύ 15 και 44 χρόνων, η πρώτη αιτία αναπηρίας και θανάτου, αφήνοντας πίσω ακόμη και τα αυτοκινητικά δυστυχήματα ή τον καρκίνο. Οι αριθμοί είναι τρομακτικοί καθώς όπως καταγράφεται, πεντήντα γυναίκες στην ΕΕ δολοφονούνται κάθε εβδομάδα από νυν ή πρώην σύντροφό τους.

Επιπλέον, βάση των στοιχείων του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων, EIGE:

  • Στην Βρετανία, κάθε τρεις μέρες δολοφονείται μία γυναίκα
  • Στη Σουηδία, κάθε δέκα μέρες κακοποιείται μέχρι θανάτου από το σύζυγο ή σύντροφό της
  • Στην Ισπανία, μία γυναίκα δολοφονείται κάθε τέσσερεις μέρες, περίπου 100 τον χρόνο
  • Στην Γαλλία, μία γυναίκα δολοφονείται κάθε πέντε μέρες εξαιτίας κακοποίησης στο σπίτι
  • Από αυτές το 1/3 μαχαιρώνεται, το 1/3 φονεύεται με πυροβόλο όπλο, το 20% στραγγαλίζεται και το 10% ξυλοκοπείται μέχρι θανάτου

Για την Ελλάδα δεν έχουμε επίσημες στατιστικές για τις γυναικοκτονίες, αφού οι δολοφονίες των γυναικών λόγω του φύλου τους, δεν καταγράφονται ως τέτοιες.

Δεν υπάρχουν εγκλήματα πάθους. Υπάρχουν δολοφονίες.

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο! Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια!)

Η σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You May Also Like