Παιδίατροι για ιώσεις – Πότε να επιστρέφουν τα παιδιά στο σχολείο
Ίσως να πρόσεξες και εσύ ότι λίγες μέρες μετά την επιστροφή από τις διακοπές των Χριστουγέννων πολλά παιδιά αρρώστησαν ήδη. Όχι, δεν είναι ιδέα σου.
Το ζήσαμε και αυτό, το τμήμα του μικρού μου έκλεισε μιας και όλα τα παιδάκια της τάξης ήταν άρρωστα. Νομίζω δεν το έχω ξαναδεί αυτό, ακόμη και από την τάξη του μεγάλου μου.
Φαίνεται να είναι αλήθεια ότι υπάρχει μια εντυπωσιακή «έκρηξη» και έξαρση ιώσεων και λοιμώξεων.
Και θα μου πεις είναι λογικό γιατί είμαστε στην καρδιά του χειμώνα, αλλά σου θυμίζω τι είχε γίνει και με την έναρξη του σχολείου τον Σεπτέμβριο. Κάποτε γνωρίζαμε ότι τον χειμώνα έχουμε έξαρση ιώσεων, τώρα πια δεν ισχύει αυτό. Ακόμη και το καλοκαίρι βλέπαμε έντονα ιώσεις.
Πόσο μάλλον τώρα στα σχολεία με το συνωστισμό στις αίθουσες και τους κλειστούς χώρους, σε συνδυασμό με τις απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας.
Η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Θεσσαλονίκης δίνει οδηγίες προστασίας για παιδιά και νήπια με αφορμή τα πολλαπλά κρούσματα κορωνοϊού που παρατηρούνται στην κοινότητα, καθώς και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού που θα «συνοδεύσουν» το φθινόπωρο και τον χειμώνα που μας έρχεται.
Σύμφωνα με το ygeiamou.gr: Οι παιδίατροι αποσαφηνίζουν ότι σε περίπτωση εμφάνισης θετικού COVID-19 κρούσματος σε νήπιο, παιδί, έφηβο ή εργαζόμενο/η σε εκπαιδευτικές δομές δεν απαιτείται η πενθήμερη απομόνωση που γνωρίζαμε μέχρι πρόσφατα.
Τι λένε οι παιδίατροι για τις ιώσεις και την επιστροφή στο σχολείο;
Ωστόσο, όταν ένα παιδί νοσεί, παραμένει στο σπίτι (κάτι που άλλωστε ισχύει και για άλλες λοιμώξεις ιογενείς και μη).
Εκεί πρέπει να λαμβάνει συμπτωματική αγωγή και κυρίως αντιπυρετικά και πολλά υγρά. Όλα αυτά κατόπιν επικοινωνίας με τον θεράποντα παιδίατρο.
Τα παιδιά επιστρέφουν στον παιδικό σταθμό – σχολείο εφόσον είναι απύρετα για ένα τουλάχιστον 24ωρο και αισθάνονται καλά.
Εντούτοις, για αποφυγή του κινδύνου διασποράς προτείνεται – εφόσον είναι εφικτό – η παραμονή του βρέφους και νηπίου στο σπίτι για 5 μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων , ενώ στην περίπτωση παιδιών σχολικής ηλικίας και εκπαιδευτικών, η χρήση μάσκας στο σχολικό περιβάλλον.
Επίσης, σύμφωνα με την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Θεσσαλονίκης:
• Τα rapidtest για COVID-19, γρίπη, RSV, στρεπτόκοκκο ομάδας Α είναι συμπληρωματικά διαγνωστικά εργαλεία και η απόφαση για τη διενέργεια τους βαρύνει αποκλειστικά τον παιδίατρο ανάλογα με το ιστορικό που λαμβάνει από τους γονείς και τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης.
Η σωστή αντιμετώπιση των ιογενών (π.χ. γρίπη, COVID-19, RSV) ή/και μικροβιακών λοιμώξεων (π.χ. στρεπτόκοκκος ομάδας Α) καθώς και η σωστή λήψη κατάλληλης θεραπείας προϋποθέτει πλήρη σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και επικοινωνίας γονέων – παιδιάτρων.
• Ευάλωτες ηλικιακές ομάδες και άτομα υψηλού κινδύνου (ανοσοκατασταλμένα, με χρόνια νοσήματα, εγκυμονούσες) που τυχόν ανήκουν στο οικογενειακό ή σχολικό περιβάλλον του ασθενούς πρέπει να ενημερώνονται και να λαμβάνουν τις κατάλληλες προφυλάξεις. Η αναγκαιότητα για εμβολιασμό κατά COVID-19, γρίπης και (προσεχώς) RSV κρίνεται από τον θεράποντα ιατρό τους.
• Τονίζεται η απόλυτη τήρηση των κανόνων υγιεινής και το καλό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών. Αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο πρόληψης όλων των λοιμώξεων. Επίσης, σημαντική είναι η ύπαρξη συστημάτων καθαρισμού αέρα σε σχολικούς χώρους.
Όσο περισσότερα γνωρίζουμε και μαθαίνουμε – σε συνεργασία με τον γιατρό μας – τόσο περισσότερο μπορούμε να προστατευτούμε. όσο είναι αυτό εφικτό φυσικά.
Μπορείς να διαβάσεις επίσης και για τους 4 μύθους για τις ιώσεις από την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, που πρέπει να προσέξουν οι γονείς στο άρθρο “Έξαρση ιώσεων στα σχολεία – Τι να προσέξουν οι γονείς”
Ένας από τους επικρατέστερους μύθους για παράδειγμα είναι η θεωρία ότι “Το παιδί μου κρυολόγησε επειδή βγήκε έξω ντυμένο ελαφρά.” Όμως ξέρουμε πια ότι καταρρίπτεται.
Ο λόγος για τον οποίο συχνά μπερδεύουμε τις αιτίες και θεωρούμε ότι η αρχή του κακού ήταν εκείνη η μέρα που π.χ. βγήκαμε χωρίς μπουφάν, είναι πιθανότατα επειδή και τα δύο (δηλαδή τα κρυολογήματα και οι περιπτώσεις που κάνει κρύο αλλά δεν είμαστε κατάλληλα ντυμένοι) προκύπτουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Έχουμε ξανασυζητήσει για αυτό στο άρθρο “Κανένας δεν παθαίνει κρύωμα/κρυολόγημα από το κρύο”, αξίζει τόσο πολύ να το διαβάσεις.
Λίζα
Είναι ωραίο να μοιραζόμαστε. Κοινοποίησε αυτό το άρθρο για να το διαβάσουν και άλλοι.
Ακολούθησε μας αν θέλεις επίσης και στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!