Γεμιστό ψωμάκι-τσουρέκι με λάχανο
Ένα όμορφο ψωμί για μπουφέ ή τραπέζι γεμιστό με κόκκινο λάχανο που θυμίζει την κουλούρα της νουνάς!
Συνήθως το κόκκινο λάχανο δεν το μαγειρεύουμε, αντίθετα με τους φίλους μας της Ανατολικής Ευρώπης που το μαγειρεύουν με πολλές εκδοχές. Η γέμιση και το ζύμωμα είναι επηρεασμένη από αυτούς, αλλά για να είμαι ειλικρινής: ο λόγος είναι ότι δεν θέλαμε να φάμε πάλι το λάχανο σε σαλάτα!!
Υλικά για τη ζύμη:
3 φλιτζάνια μαλακό αλεύρι
2 αβγά
¾ φλιτζανιού γάλα και νερό (μισό μισό)
2 κουταλιές ελαιόλαδο
½ κουταλάκι καστανή ζάχαρη
½ κουταλάκι αλάτι
2 κουταλάκια ξηρή μαγιά
Για το πλάσιμο: 2 κουταλιές ελαιόλαδο και 2 κουταλιές φυλλαράκια φρέσκο θυμάρι.
2 κουταλιές σουσάμι για το πασπάλισμα
Για τη γέμιση:
2 φλιτζάνια χοντροκομμένο κόκκινο λάχανο
λίγες στεγνές λιαστές ντομάτες ή 3-4 λιαστές στο λάδι (είναι προαιρετικό)
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
Φρέσκα φυλλαράκια θυμάρι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ Αν δεν θέλουμε τη γεύση του λάχανου ή βιαζόμαστε: βάζουμε χοντροτριμμένη φέτα, τριμμένο καρότο και θυμάρι ή φρέσκια ρίγανη
Εκτέλεση:
Κάνουμε λακκούβα στο αλεύρι και βάζουμε τη μαγιά και την ζάχαρη.
Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε απαλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να πετύχουμε μία ζύμη λεία και ελαστική.
Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει. Αν βιαζόμαστε ανοίγουμε το φούρνο στους 40ο για και την βάζουμε μέσα να ζεσταθεί πιο γρήγορα. Μετά από 10΄κλείνουμε το φούρνο αλλά αφήνουμε τη ζύμη μέσα (σκεπασμένη).
Παράλληλα ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Βάζουμε όλα τα υλικά χοντροκομμένα να βράσουν με 2 φλιτζάνια νερό για 20΄ ή μέχρι να σωθεί το νεράκι.
Μόλις τελειώσει το βράσιμο τους τα αλέθουμε στο μπλέντερ και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Αφού φουσκώσει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε δύο κομμάτια και τα πλάθουμε σε δύο στενόμακρες λωρίδες.Παράλληλα λαδώνουμε μία φόρμα του κέικ και την βάζουμε κοντά μας διότι θα την χρειαστούμε για να μετρήσουμε τις λωρίδες.
Οι λωρίδες θα πρέπει να αγκαλιάζουν καλά τη φόρμα και να είναι και αρκετά μακρύτερες.
Στη συνέχεια ανοίγουμε με ένα χοντρό πλάστη (ή ένα αλευρωμένο καθαρό μπουκάλι) τις λωρίδες να ανοίξουν καλά, τις λαδώνουμε και απλώνουμε τη γέμιση.
Στη συνέχεια τις τυλίγουμε ρολό και τις πατάμε ελαφρά.
Λαδώνουμε την μία και πασπαλίζουμε επάνω της τα φυλλαράκια του θυμαριού.
Από πάνω βάζουμε τη δεύτερη πατημένη λωρίδα και τα στρίβουμε μαζί.
Προσεκτικά την μετράμε γύρω από τη φόρμα για να χωρέσει ακριβώς.
Την στρώνουμε μέσα στη φόρμα πασπαλίζουμε με σουσάμι και την αφήνουμε να φουσκώσει και πάλι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο και ψήνουμε στις αντιστάσεις για 30΄ περίπου.
Εύκολο και όμορφο!!

Τρώγεται ζεστό αλλά κόβεται καλύτερα κρύο.
Την επόμενη φορά θα σας κάνω την γλυκιά εκδοχή γιατί μας αρέσουν τα γλυκά
Θα κάνω γεμιστό το ίδιο ψωμί με κρέμα σοκολάτας και αμύγδαλα.
(Εμείς το περιμένουμε με ανυπομονησία!!!!)
Καλή όρεξη!
(Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση της συνταγής και των φωτογραφιών χωρίς άδεια)
Επιμέλεια – φωτογράφιση: Μαρία Στικούδη
Η Μαρία είναι μαμά δύο παιδιών και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής με υπέροχες και ευφάνταστες ιδέες για τις λιχουδιές των μικρών μας.
e-mail: [email protected]
Η σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα!
Σας περιμένουμε και στην κλειστή ομάδα μας “Δεν είμαι τέλεια μαμά” για να γίνουμε μια όμορφη παρέα


