Η ανάπτυξη του μωρού

Εβδομάδες 1η & 2η

Η μέση διάρκεια της κύησης είναι 266 ημέρες, πράγμα που σημαίνει ότι το μωρό σου θα γεννηθεί σε περίπου 38 εβδομάδες μετά τη σύλληψη. Επειδή πολλές γυναίκες δεν είναι εξοικειωμένες με τα πρώτα σημάδια εγκυμοσύνης και δεν ξέρουν πότε συνέβη η σύλληψη, η εγκυμοσύνη συνήθως μετριέται από την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου. Έτσι η μέση διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι 280 ημέρες, πράγμα που σημαίνει μωρό σου θα γεννηθεί σε περίπου 40 εβδομάδες μετά την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου σου. Σύμφωνα με αυτή τη μέτρηση οι δύο πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης σου υπάρχουν πριν συλληφθεί το παιδί.

 

Εβδομάδα 3η

Αυτή είναι η εβδομάδα που συναντώνται το σπερματοζωάριο και το ωάριο. Κάποιες σημαντικές αποφάσεις , όπως το φύλο του παιδιού, αποφασίζονται κατά τη σύλληψη. Αφού ενωθούν το σπερματοζωάριο με το ωάριο, το ολοκαίνουργιο μωρό σου αρχίζει τη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης που θα μπορούσε δικαίως να ονομαστεί “εκρηκτική”. Σε αυτές τις πρώτες εβδομάδες, ίσως πριν καν συνειδητοποιήσεις ότι είσαι έγκυος, το μωρό σου έχει αρχίσει να αναπτύσσει ό, τι χρειάζεται για να επιβιώσει μέχρι τη γέννηση. Κατά την τρίτη εβδομάδα, η καρδιά του μωρού σου ήδη αντλεί αίμα μόνη της!

Εβδομάδα 4η

Η δημιουργία του μωρού σου αρχίζει πριν καν προσκολληθεί στο ενδομήτριο. Το γονιμοποιημένο ωάριο θα δημιουργήσει το αμνιακό σάκο και το αμνιακό υγρό (που προστατεύει το μωρό από τους κραδασμούς)και τον πλακούντα. Περίπου 10 ημέρες μετά τη γονιμοποίηση, γίνεται η εμφύτευση. Οι πνεύμονες, η καρδιά και ο νωτιαίος μυελός αρχίζουν να διαμορφώνονται. Μέχρι το τέλος της τέταρτης εβδομάδας το μωρό σου είναι λιγότερο από 0,8 γραμμάρια, και είναι περίπου 3 χιλιοστά

  • Μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, το μωρό σου έχει μέγεθος όσο ένας κόκκος ρυζιού και το πιο αναπτυγμένο όργανο στη φάση αυτή είναι η καρδιά, η οποία πολύ γρήγορα θα αρχίσει να χτυπά


Επιβεβαίωσε την εγκυμοσύνη σου

Τεστ εγκυμοσύνης: Ο συνηθέστερος τρόπος. Έχει εγκυρότητα 99% και δίνει αποτέλεσμα θετικό ή αρνητικό, αλλά όχι και την πιθανή εβδομάδα κύησης.

 

Β χοριακή: Η β χοριακή, ή αλλιώς η ορμόνη της εγκυμοσύνης, παράγεται από τον πλακούντα και ανιχνεύεται μια εβδομάδα μετά τη γονιμοποίηση στα ούρα και στο αίμα. Η μέτρησή της στο αίμα γίνεται σε μικροβιολογικό εργαστήριο, όπου και εξετάζουν τα επίπεδα της. Είναι ο πιο έγκυρος και σίγουρος τρόπος αφού έχει σχεδόν μηδενικό ποσοστό λάθους και σου δείχνει και την πιθανή εβδομάδα κύησης.

Φυσικά θα πρέπει να επισκεφτείς μετά το γυναικολόγο σου για να σε εξετάσει ή να σου κάνει υπέρηχο όπου θα σου δώσει περισσότερες πληροφορίες και μια καλύτερη εικόνα για την εγκυμοσύνη σου.

 

Οι αλλαγές της μαμάς

Μη ξεχάσεις σε αυτή τη τόσο σημαντική περίοδο της ζωής σου να παραμένεις υγιής. Να τρως ποικιλία τροφών, να παραμένεις ενεργή και να ξεκουράζεσαι όσο είναι απαραίτητο για την υγιή λειτουργία του σώματός σου. Εσύ και το μωρό σου θα χρησιμοποιείτε το σώμα σου για τους επόμενους μήνες.

Όταν γίνει η γονιμοποίηση το σώμα σου παράγει υψηλά επίπεδα προγεστερόνης που εμποδίζει την περίοδο σου και έτσι κρατάει την εγκυμοσύνη υγιή. Το ενδομήτριο πυκνώνει και αυξάνεται η ροή του αίματος στη μήτρα. Καθώς η μήτρα αλλάζει μπορεί να νιώσεις τα ίδια συμπτώματα με αυτά της περιόδου. Ο αυξημένος μεταβολικός ρυθμός και η ανάπτυξη στη μήτρα μπορεί να σου προκαλέσει αίσθημα συχνοουρίας, ενώ μπορεί να έχεις και μικρές τάσεις λιποθυμίας. Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης ενεργοποιούν την ωρίμανση στους αδένες του στήθους και μπορεί να νιώσεις ευαισθησία ή πόνο.

Στην αρχή θα αναρωτιέσαι αν όντως είσαι έγκυος αλλά ένα μαγικό ταξίδι ξεκινά!

Η ανάπτυξη του μωρού

Εβδομάδα 5η

Στον δεύτερο μήνα, το μωρό σου συνεχίζει να αναπτύσσει τα εσωτερικά του όργανα και άλλες σημαντικές δομές του σώματος. Υπάρχει, επίσης, συνεχής ανάπτυξη του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης. Η καρδιά του μωρού σου αναπτύσσεται μαζί με το κυκλοφορικό σύστημα. Μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας η καρδιά του μωρού σου θα αρχίσει να χτυπάει!

Εβδομάδα 6η

Το μωρό σου έχει τριπλασιάσει το μέγεθός του αυτή την εβδομάδα, είναι 4-6 χιλιοστά περίπου, από το κεφάλι μέχρι τους γλουτούς. Τα μωρά δεν μετρώνται συνήθως από το κεφάλι μέχρι τα νύχια των ποδιών πριν τη γέννησή τους λόγω της δυσκολίας στη μέτρηση αφού έχουν κουλουριασμένα τα ποδαράκια τους. Αν μπορούσες να δεις λεπτομερώς το μωρό σου τώρα, θα έβλεπες χεράκια και ποδαράκια να ξεπετάγονται, τα μάτια να σχηματίζονται στα πλαϊνά του κεφαλιού και ένα άνοιγμα για το στοματάκι που διαμορφώνεται.

Εβδομάδα 7η

Σε αυτή την εβδομάδα, τα χέρια και τα πόδια έχουν επιμηκυνθεί, ενώ αρχίζουν και σχηματίζονται οι ώμοι. Τα δάχτυλα δεν εμφανίζονται ακόμη. Αναπτύσσονται τα μάτια και τα ρουθούνια του μωρού σου, τα μάτια φαίνονται τεράστια και είναι πάντα ανοιχτά και τα ρουθούνια μοιάζουν σαν δύο τρυπούλες, δεν θυμίζουν μύτη ακόμα. Η καρδιά του φαίνεται από το στήθος του γιατί διογκώνεται και ο ομφάλιος λώρος συνεχίζει να επιμηκύνεται.

Εβδομάδα 8η

Εσωτερικά, το μωρό σου συνεχίζει να αναπτύσσει τα όργανα του. Οι βρογχικοί σωλήνες του (κύρια περάσματα των πνευμόνων) έχουν αρχίσει και επεκτείνονται και τα οστά του, έχουν αρχίσει να σκληραίνουν (οστεοποίηση). Ο καρδιακός ρυθμός του είναι διπλάσιος από την ταχύτητα της καρδιάς ενός ενήλικα. Αναπτύσσεται επίσης η υπόφυση(αδένας που είναι μέρος του εγκεφάλου), και οι γονάδες αναπτύσσονται σε ωοθήκες ή σε όρχεις. Μέχρι το τέλος της όγδοης εβδομάδας, όλα τα όργανα είναι δημιουργημένα. Υπάρχει, επίσης, συνεχής ανάπτυξη του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης. Στο τέλος της όγδοης εβδομάδας το μωρό σου θα είναι περίπου 2,5 εκατοστά και θα ζυγίζει 3 γραμμάρια.

    • Μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, το μωρό σου είναι 10.000 φορές μεγαλύτερο από ότι ήταν τη στιγμή της σύλληψης
       

Οι αλλαγές της μαμάς

Από αυτό το σημείο το σώμα σου είναι σε πλήρη εξέλιξη της εγκυμοσύνης, και μπορεί να αισθάνεσαι κάποιες σημαντικές αλλαγές που συμβαίνουν. Το στήθος σου ωριμάζει και μεγαλώνει λόγω των ορμονών της εγκυμοσύνης οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν μικρή ευαισθησία ή πόνο. Αυτές οι ίδιες ορμόνες μπορεί να φταίνε για την πρωινή ναυτία που βιώνουν οι περισσότερες γυναίκες στην εγκυμοσύνη.

Καθώς αυξάνεται ο ρυθμός του μεταβολισμού σου, θα διαπιστώσεις ότι οι συνολικές ενεργειακές ανάγκες σου (θερμίδες) έχουν αυξηθεί, ιδιαίτερα οι ανάγκες σου για πρωτεΐνη. Μερικές γυναίκες διαπιστώνουν ότι εάν δεν τρώνε αρκετά, αισθάνονται ότι πέφτουν σε λήθαργο, ή μπορεί να παρουσιάσουν ναυτία. Η κόπωση αναμένεται στην αρχή της εγκυμοσύνης, αλλά δεν πρέπει να είναι υπερβολική. Να είσαι σίγουρη ότι τρως καλά και σωστά και να ξεκουράζεσαι επαρκώς για να εξασφαλίσεις ότι το σώμα σου έχει τη δύναμη που χρειάζεται κάθε μέρα.

Ο όγκος του αίματος σου έχει αυξηθεί για να καλύψει τις ανάγκες του μωρού. Και η παροχή αίματος στη μήτρα και τον κόλπο έχει αυξηθεί σημαντικά. Μπορεί να παρατηρήσεις ότι η κολπική περιοχή σου είναι ευαίσθητη και ελαφρώς πρησμένη από το επιπλέον αίμα. Το σώμα σου προσπαθεί να κρατήσει το κολπικό κανάλι καθαρό, μακριά από λοιμώξεις.

Μπορεί επίσης να αρχίσουν οι εναλλαγές διάθεσης. Μπορεί να νιώθεις κακοδιάθετη, πράγμα που αναμένεται από τις ορμονικές αλλαγές, δεν θα πρέπει όμως να είναι σε υπερβολικό βαθμό. Ο θυρεοειδής είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έτσι θα πρέπει να ενημερώνεις το γιατρό σου για τυχόν ενδείξεις που μπορεί να αντιλαμβάνεσαι.

Η ανάπτυξη του μωρού

Εβδομάδα 9η

Εσωτερικά, τα πεπτικά όργανα σχηματίζονται. Το πάγκρεας, η χολή και η χοληδόχος κύστη έχουν σχηματιστεί σε αυτό το σημείο. Τα αναπαραγωγικά όργανα είναι επίσης διαμορφωμένα, αλλά τα εξωτερικά γεννητικά όργανα δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί, έτσι θα πρέπει να μαντέψεις το φύλο ή να περιμένεις μέχρι τον επόμενο υπέρηχο.

Εβδομάδα 10η

Το άνω χείλος του διαμορφώνεται πλήρως, και τα δοντάκια διαμορφώνονται στα ούλα του. Έχει αρχίσει η ταχεία ανάπτυξη του εγκεφάλου του, Γι αυτό σιγουρέψου ότι συνεχίζεις την καλή διατροφή. Εάν το μωρό σου είναι αγόρι, οι όρχεις του, λειτουργούν αρκετά καλά για να παράγουν τεστοστερόνη. Σε αυτό το σημείο είναι περίπου 27-35 χιλιοστά από το κεφάλι στους γλουτούς, και εξακολουθεί να ζυγίζει μόνο 5 γραμμάρια.

Εβδομάδα 11η

Το μωρό σου έχει πλέον μια ξεκάθαρη μίνι-ανθρώπινη μορφή, αν και το κεφάλι αποτελεί περίπου το ήμισυ του συνολικού μήκους του. Εξακολουθεί να εργάζεται για την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του, με τα νύχια στα χέρια που εμφανίζονται αυτή την εβδομάδα. Τα μάτια του ωριμάζουν αυτή την εβδομάδα και αναπτύσσουν την ίριδα. Τα αιμοφόρα αγγεία του πλακούντα έχουν αυξηθεί σε μέγεθος για να παρέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά για την γρήγορη ανάπτυξη του μωρού σου.

Εβδομάδα 12η

Μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, το μωρό σου θα μοιάζει με ένα μικρό ανθρωπάκι. Το πρόσωπο σχηματίζεται πλήρως, με 32 μόνιμα δόντια. Υπάρχουν ακόμη νύχια στα χέρια και τα πόδια. Υπάρχουν επίσης σημαντικές ορμονικές αλλαγές που γίνονται όλο αυτό το διάστημα. Η υπόφυση του (αδένας που είναι μέρος του εγκεφάλου) είναι αρκετά ώριμη για να αρχίσει την παραγωγή ορμονών, και ο πλακούντας είναι αρκετά ώριμος για να αναλάβει την παραγωγή των ορμονών της εγκυμοσύνης. Στο τέλος της δωδέκατης εβδομάδας το μωρό σου θα είναι περίπου 9 εκατοστά σε μήκος και θα ζυγίζει 50 γραμμάρια.

Εβδομάδα 13η

Το πρόσωπο του μωρού σου αρχίζει να έχει πιο ανθρώπινη μορφή τώρα. Το προσωπάκι του μεγαλώνει και διευρύνεται για να επιτρέψει στα μάτια να βλέπουν μπροστά και όχι στο πλάι. Μπορεί να αρχίσει να βάζει τον αντίχειρά του στο στόμα του, αφού οι μασητικοί μύες αρχίζουν την ανάπτυξη. Επίσης, αρχίζουν να σχηματίζονται τα οστά του κρανίου, αν και δεν είναι σκληρά ακόμα. 

    • Μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, το κεφαλάκι του μωρού σου είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα. Σύντομα όμως θα έρθει σε αναλογία.

Οι αλλαγές της μαμάς

Πιθανόν να δεις κάποια αύξηση του βάρους σου καθώς το σώμα σου μεγαλώνει για να φιλοξενήσει το μωρό. Η αύξηση του βάρους είναι φυσιολογική στην εγκυμοσύνη και δεν θα πρέπει να αποθαρρύνεται.

Μέχρι το τέλος αυτού του μήνα θα έχουν μειωθεί οι διακυμάνσεις των επιπέδων των ορμονών σου, πράγμα που σημαίνει ότι θα βρεις τον παλιό εαυτό σου και θα νιώθεις καλύτερα για τους επόμενους μήνες. Επίσης, στο τέλος αυτού του μήνα το μωρό σου θα πρέπει να σχηματιστεί πλήρως, χρειάζεται μόνο να κερδίσει βάρος και να συνεχίσει την ανάπτυξη ορισμένων οργάνων και δομών. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος για αποβολή μειώνεται σημαντικά.

Η αύξηση του όγκου του αίματος θα σου προκαλούσε υψηλή αρτηριακή πίεση, αν δεν υπήρχε η επίδραση της προγεστερόνης στις αρτηρίες σου, η οποία τις κάνει να χαλαρώσουν και να επεκταθούν αρκετά για να φιλοξενήσουν το αίμα. Η προγεστερόνη, έχει την ίδια επίδραση στο πεπτικό σου σύστημα, χαλαρώνοντας το, όμως αυτό μπορεί να είναι και ο ένοχος πίσω από κάποια διαταραχή της πέψης.

Πλέον θα πρέπει να αισθάνεσαι λιγότερη κούραση από ότι πριν, ωστόσο, μάλλον θα εξακολουθείς να κουράζεσαι εύκολα. Είναι σημαντικό να κάνεις συχνά διαλείμματα και να ξεκουράζεσαι αρκετά όλη την ημέρα.

Η ανάπτυξη του μωρού

Εβδομάδα 14η

Ο θυρεοειδής αδένας του έχει ωριμάσει και είναι πλέον σε θέση να παράγει ορμόνες. Το πεπτικό σύστημα είναι αρκετά ώριμο για να παράγει και να αποβάλλει τα ούρα στο αμνιακό υγρό. Δεν είναι μόνο το ότι πίνει το αμνιακό υγρό, αλλά εξασκείται και στις αναπνοές.

Εβδομάδα 15η

Τα μάτια και τα αυτιά του είναι σχεδόν στη σωστή θέση τώρα. Εάν θα έχει σκούρα μαλλάκια, τα τριχοθυλάκια μπορεί να αρχίσουν να παράγουν τη χρωστική ουσία. Καθώς τα μαλλιά του αναπτύσσονται , αναπτύσσεται και το είδος μαλλιού που θα έχει. Τα οστά και οι μύες του εξακολουθούν να ωριμάζουν, ενώ αναπτύσσει και νέες δεξιότητες. Μέχρι στιγμής μπορεί να κάνει το χεράκι του γροθιά.

Εβδομάδα 16η

Το μωρό σου έχει αποκτήσει τον έλεγχο των κινήσεων των μυών του. Μπορεί να παίρνει εκφράσεις στο πρόσωπό του ανάλογα με τις μεταβολές στο περιβάλλον της μήτρας. Αν έχεις προηγούμενη εμπειρία εγκυμοσύνης θα καταλάβεις γρηγορότερα τις κινήσεις του. Αν είναι η πρώτη σου εγκυμοσύνη θα χρειαστεί να περιμένεις μερικές εβδομάδες πριν σιγουρευτείς ότι αισθάνεσαι κίνηση. Το μωρό είναι πλέον αρκετά μεγάλο ώστε ο χτύπος της καρδιάς του, να μπορεί να ακουστεί με ένα κανονικό στηθοσκόπιο.

Εβδομάδα 17η

Ο πλακούντας θα συνεχίσει να μεγαλώνει σε όλη την εγκυμοσύνη για να ικανοποιήσει τις αυξανόμενες απαιτήσεις του μωρού σου για οξυγόνο, θρεπτικά συστατικά και την εξάλειψη των αποβλήτων. Σε αυτό το σημείο, ο πλακούντας είναι περίπου 25 χιλιοστά σε πάχος. Για να βοηθηθεί το μωρό σου να διατηρεί την κατάλληλη θερμοκρασία στο σώμα του, αναπτύσσει ένα ειδικό λίπους που ονομάζεται καφέ λίπος. Θα είναι περίπου το 2,5% του βάρους του κατά τη γέννηση, και θα φύγει μετά σιγά-σιγά.

    • Μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, τα χαρακτηριστικά του μωρού έχουν σχηματιστεί, όπως και τα άκρα του. Το δέρμα του είναι τόσο διάφανο, που αφήνει να διακρίνονται οι αρτηρίες του. Το νευρικό του σύστημα σιγά- σιγά ολοκληρώνεται.

Οι αλλαγές της μαμάς

Σε αυτό το διάστημα μπορεί να παρατηρήσεις κάποιες αλλαγές στο δέρμα σου. Οι θηλές σου μπορεί να σκουρύνουν, και οι φλέβες σου είναι πιο εμφανής. Μπορεί επίσης να δεις κηλίδες στο δέρμα του προσώπου σου. Μερικοί ειδικοί λένε ότι αυτό είναι φυσιολογικό, άλλοι λένε ότι μπορεί να σημαίνει μια ανεπάρκεια στη διατροφή σου.

Η μήτρα και το δέρμα σου χρειάζονται διπλάσιο αίμα, απ’ ότι συνήθως, και τα νεφρά σου χρειάζονται 25% περισσότερο αίμα από το συνηθισμένο. Αυτό σημαίνει ότι η καρδιά σου εργάζεται δύο φορές πιο σκληρά ακριβώς για να ανταποκριθεί το σώμα σου στις ανάγκες. Η μήτρα σου μεγαλώνει ξεπερνώντας τη λεκάνη και πιέζοντας την κοιλιακή χώρα, η οποία θα μειώσει την χωρητικότητα των πνευμόνων σου. Εάν συμμετέχεις σε κάποια δραστηριότητα, θα διαπιστώσεις ότι σου κόβεται ευκολότερα η ανάσα και κουράζεσαι ευκολότερα απ’ ότι πριν μείνεις έγκυος. Είναι σημαντικό να αρχίσεις να το χρησιμοποιείς αυτό ως ένδειξη για το πότε να σταματάς μια δραστηριότητα που δεν αντέχεις.

Κάποιες μητέρες αναγνωρίζουν τις κινήσεις του μωρού κατά τη διάρκεια του τέταρτου μήνα, αλλά οι περισσότερες τις καταλαβαίνουν τον πέμπτο μήνα και είναι φυσιολογικό. Μπορεί να αισθανθείς κάτι σαν φυσαλίδες ή πεταλούδες στην κοιλιά σου.

Η ανάπτυξη του μωρού

Εβδομάδα 18η

Δύο συναρπαστικά πράγματα συμβαίνουν σε αυτή την εβδομάδα: Το μωρό σου αναπτύσσεται αρκετά για να δει και να ακούσει. Το μικρούλι σου χρησιμοποιεί αυτές τις δεξιότητες πριν γεννηθεί σαν ένα τρόπο για να εξοικειωθεί με το περιβάλλον που θα ζήσει.

Αν και τα μάτια του ανιχνεύουν απλά τη διαφορά μεταξύ έντονου φωτός και σκοταδιού, αυτό είναι σημαντικό γιατί βοηθά να μάθει το πρόγραμμα της μέρας / νύχτας.

Οι ήχοι που ακούει είναι μπερδεμένοι, λόγω του αμνιακού υγρού, αλλά ακούει αρκετά για να εξοικειωθεί με τη φωνή της μητέρας του και άλλων που ζουν στο σπίτι. Μπορεί επίσης να εξοικειωθεί με το είδος της μουσικής που ακούς.

Εβδομάδα 19η

Το μωρό σου έχει αναπτύξει δύο μορφές προστασίας για το δέρμα του, ένα χνούδι το λεγόμενο lanugo και το σμήγμα, ή αλλιώς vernix caseosa. Το vernix είναι μια παχιά και κρεμώδης λευκή ουσία που εμποδίζει το αμνιακό υγρό από την καταστροφή του δέρματος του. Θα το αποβάλλει σιγά-σιγά, κοντά στο τέλος της εγκυμοσύνης σου. Έτσι τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα τείνουν να έχουν περισσότερο vernix στο δέρμα τους από ότι τα μωρά που γεννήθηκαν στην ώρα τους. Το χνούδι lanugo αναπτύσσεται σε όλο το σώμα και φαίνεται να βοηθάει την ουσία vernix να παραμείνει προσκολλημένη στο δέρμα του. Το χνούδι lanugo θα πέσει κοντά στο τέλος της εγκυμοσύνης σου ή λίγο μετά τη γέννηση του μωρού.

Εβδομάδα 20η

Το δέρμα του αναπτύσσει τα στρώματα που χρειάζονται για να προστατεύονται τα οστά, οι μύες και άλλοι ιστοί. Αυτή η διαδικασία πάχυνσης θα κάνουν το δέρμα του αδιαφανές (δεν είναι διάφανο πια). Στο τέλος της 20ης εβδομάδας το μωρό σου είναι περίπου 19 εκατοστά από το κεφάλι στους γλουτούς και ζυγίζει περίπου μισό κιλό!. Τα νεφρά του μωρού λειτουργούν αρκετά καλά τώρα και μπορούν να παράγουν ούρα.

Εβδομάδα 21η

Δεδομένου ότι τα οστά έχουν σκληρύνει, αναπτύσσεται και ο μυελός των οστών. Τώρα αναπτύσσει την ικανότητα να παράγει κύτταρα του αίματος (αυτή είναι λειτουργία του μυελού των οστών σε έναν ενήλικα). Μέχρι ο μυελός να μπορεί να το κάνει αυτό από μόνος του, το ήπαρ και η σπλήνα του μωρού σου έχουν αναλάβει να φτιάχνουν το αίμα του.

    • Η εγκυμοσύνη στην περίοδο αυτή γίνεται εμφανής, επειδή η παραγωγή αμνιακού υγρού είναι πολύ μεγάλη και πρέπει να προσέχεις περισσότερο, πχ να μην πιέζεται η κοιλιά σου ή να μην σκύβεις. Η ανάπτυξη του μωρού προχωρά με γρήγορο ρυθμό. Τα αναπαραγωγικά του όργανα έχουν αναπτυχθεί και διακρίνονται στο υπερηχογράφημα.

Οι αλλαγές της μαμάς

Η ναυτία που ένιωθες θα πρέπει να έχει εξαφανιστεί μέχρι τώρα, αλλά μπορεί να αισθάνεσαι καούρα ή δυσπεψία όταν τρως. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίζεις δυσκοιλιότητα ή πυελικό πόνο. Μέχρι ενός σημείου ο πυελικός πόνος είναι φυσιολογικός, λόγω της χαλάρωσης και του τεντώματος της πυέλου, αν όμως ο πόνος είναι υπερβολικός θα πρέπει να ζητήσεις τη συμβουλή του γιατρού σου.

Θα πρέπει να αισθάνεσαι τις κινήσεις του μωρού μέχρι το τέλος αυτού του μήνα. Επειδή το μωρό έχει μεγαλώσει αρκετά ίσως να δεις κάποιες ραγάδες στο δέρμα σου.

Ο θυρεοειδής αδένας σου είναι πιο δραστήριος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και μπορεί να προκαλέσει αυξημένη εφίδρωση. Μερικές γυναίκες διαπιστώνουν ότι η αύξηση του όγκου του αίματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκαλεί μικρή αιμορραγία στα ούλα τους ή ρινορραγίες .

Αν και ακόμα είναι νωρίς, μερικές γυναίκες αρχίζουν να έχουν διαρροή υγρών από τα στήθη τους. Είτε δεις υγρό στο στήθος σου είτε όχι είναι εξίσου φυσιολογικό. Δεν σημαίνει κάτι, δεν θα έχει καμία επίδραση στην ικανότητά σου να θηλάσεις.

Η ανάπτυξη του μωρού

Εβδομάδα 22η

Το μωρό σου αναπτύσσει δύο ακόμη τις αισθήσεις, τη γεύση και την αφή. Όλα τα όργανα του είναι στη θέση τους, αλλά συνεχίζει η εξειδίκευση και ωρίμανση τους. Εάν το μωρό σου είναι κορίτσι, τα αναπαραγωγικά όργανα της έχουν σχηματιστεί και είναι στη σωστή θέση. Εάν το μωρό σου είναι αγόρι, οι όρχεις του έχουν αρχίσει την «κατάβαση» από την κοιλιά στη σωστή θέση τους, στο όσχεο.

Εβδομάδα 23η

Τα οστά στη μέση κοιλότητα του αυτιού του σκληραίνουν, πράγμα απαραίτητο για τη σωστή ακοή και ισορροπία. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα καταλαβαίνεις ότι ανταποκρίνεται πιο συχνά στους ήχους και τους θορύβους γύρω σου.

Εβδομάδα 24η

Τα πνευμόνια του αρχίζουν να παράγουν μια ουσία που λέγεται τασενεργή. Αυτή η ουσία είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία των πνευμόνων επειδή τα εμποδίζει να κολλάνε το ένα στο άλλο κατά την εκπνοή. Η ανάπτυξη των πνευμόνων είναι μια μακρά διαδικασία που θα ολοκληρωθεί λίγο πριν τη γέννηση.

Το κεφαλάκι έχει “δέσει” με το σώμα, και παρόλο που είναι ακόμα αναλογικά μεγάλο σε σύγκριση με έναν ενήλικα, το σώμα και το κεφάλι του μωρού σου έχουν τις σωστές αναλογίες ενός νεογέννητου. Στο τέλος της 24ης εβδομάδας το μωρό σου θα είναι περίπου 27 εκατοστά και θα ζυγίζει περίπου 900gr.

Εβδομάδα 25η

Αυτήν την εβδομάδα, η σπονδυλική στήλη του μικρού σου αρχίζει να σχηματίζεται. Η σπονδυλική στήλη βοηθάει στην προστασία του νωτιαίου μυελού και θα βοηθάει το μωρό σου να στηρίζεται. Τα οστά και οι μύες των χεριών του, έχουν αναπτυχθεί αρκετά πια ώστε να μπορεί να σφίξει τα δαχτυλάκια του σε γροθιά

Εβδομάδα 26η

Την 26η εβδομάδα, τα μάτια του αρχίζουν να ξανανοίγουν και το μωράκι μπορεί να δει. Τα εγκεφαλικά σήματα της όρασης και της ακοής είναι παρόμοια με ένα νεογέννητο.

    • Το μωρό σου τώρα ξεχωρίζει τη φωνή σου, σε κλωτσάει όταν ακούει δυνατούς θορύβους και μπορεί να ανταποκρίνεται σε αγγίγματα και ήχους ή μελωδίες. Με το τέλος του έκτου μήνα, αποχαιρετάς το δεύτερο τρίμηνο και πας πρόσω ολοταχώς για το τρίτο και τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σου!

Οι αλλαγές της μαμάς

Για τις περισσότερες γυναίκες το δεύτερο τρίμηνο έφερε ευχάριστες αλλαγές. Υπάρχει λιγότερη πίεση στην ουροδόχο κύστη. Η μήτρα αν και έχει μεγαλώσει αρκετά για τη λεκάνη δεν μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην αναπνοή σου ή όταν τρως. Σίγουρα έχεις περισσότερη ενέργεια και αυξημένη λίμπιντο σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο. Θα αισθάνεσαι επίσης τις κινήσεις του μωρού σου όλο και εντονότερα κάθε μέρα.

Η αύξηση του βάρους έχει σταθεροποιηθεί τώρα, θα συνεχίζεις βέβαια να παίρνεις βάρος και τους επόμενους μήνες αλλά είναι απόλυτα φυσιολογικό. Ίσως δεις κάποιες ραγάδες χαμηλά στην κοιλιά σου ή στα πλευρά σου γιατί η μήτρα σου μεγαλώνει διαρκώς. Αυτή η αύξηση της μήτρας,  μπορεί να σου προκαλέσει επίσης δυσκοιλιότητα και καούρα.

Η ανάπτυξη του μωρού

Εβδομάδα 27η

Το μωρό σου πραγματοποιεί μια αλματώδη εγκεφαλική ανάπτυξη, αλλά θα πρέπει να ωριμάσουν ακόμα αρκετά συστήματα. Τα πνευμόνια και το συκώτι του συνεχίζουν την ανάπτυξη τους, ενώ το ανοσοποιητικό ενισχύεται.

Εβδομάδα 28η

Η γρήγορη ανάπτυξη του εγκεφάλου που άρχισε την προηγούμενη εβδομάδα, συνεχίζεται. Όχι μόνο αυξάνεται η ποσότητα του εγκεφαλικού ιστού, αλλά και ο πολύπλοκος σχεδιασμός του εγκεφάλου ωριμάζει. Είναι εβδομάδες αφιερωμένες στον εγκέφαλο του μικρού σου!

Εβδομάδα 29η

Το μικρούλι σου, συσσωρεύει λίπος ώστε σταδιακά να αρχίσει να γίνεται στρουμπουλό και αγαπητό! Τα μάτια του κινούνται –μπορεί να κοιτάξει τριγύρω χωρίς να γυρίσει το κεφαλάκι του.

Εβδομάδα 30η

Ενώ συνεχίζει να ασκεί τους μύες του, τα πνευμόνια παράγουν αρκετή ποσότητα τασενεργής ουσίας. Υπάρχει μια πρωτεΐνη σε αυτή την ουσία που πιστεύεται ότι προκαλεί ορμονικές διαταραχές στη μαμά και το μωρό. Αυτές οι ορμονικές αλλαγές είναι τα αρχικά στάδια της προετοιμασίας σου για τη γέννα. Το μωρό σου είναι τώρα περίπου 1350 γραμμάρια και 38 εκατοστά (ενώ από το κεφάλι στους γλουτούς μετράται περίπου σε 28 εκατοστά). Τις επόμενες εβδομάδες συνεχίζει να κερδίζει βάρος, καθώς προετοιμάζεται για τη ζωή έξω από τη φιλόξενη μήτρα σου.

    • Το μωράκι σου έχει πλέον μεγαλύτερες ανάγκες σε τροφή και έτσι απορροφά μεγαλύτερες ποσότητες, επειδή αναπτύσσεται πολύ γρήγορα.

Οι αλλαγές της μαμάς

Μπαίνοντας στο τρίτο τρίμηνο η μήτρα σου έχει πλέον large μέγεθος! Το μεγάλο μέγεθος της μήτρας χρειάζεται έξτρα χώρο και έτσι μπορεί να επανέλθει η συχνοουρία. Επίσης μπορεί να σου προκαλέσει κάποιο πόνο στην πλάτη. Η καλή στάση του σώματος σου και τα χαμηλά και άνετα παπούτσια θα βοηθήσουν να ελαχιστοποιηθεί αυτός ο πόνος.

Η αύξηση του μεγέθους σου, μπορεί να σε δυσκολεύει πλέον στον ύπνο. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις επιπλέον μαξιλάρια αν νιώθεις άνετα ή να δοκιμάσεις να κοιμηθείς σε άλλο κρεβάτι του σπιτιού ή στον καναπέ αν σε βολεύει.

Ακόμα και αν δεν έχεις ακόμα διαρροή από το στήθος σου, το πρωτόγαλα ωστόσο έχει ήδη συσταθεί. Δεν είναι πλήρες όμως. Οι αντιβιοτικές ιδιότητες του θα εμφανιστούν κάποια στιγμή μέχρι τη γέννα.

Μερικές γυναίκες σε αυτό το μήνα εμφανίζουν δυσκοιλιότητα ή αιμορροΐδες. Ένα χαμηλό σκαμνί κάτω από τα πόδια την στιγμή της τουαλέτας ίσως  βοηθήσει στο πρόβλημα.

Η ανάπτυξη του μωρού

Εβδομάδα 31η

Τις επόμενες δύο εβδομάδες, το μωράκι ωριμάζει αρκετά καλά, ώστε αν γεννηθεί πρόωρα να έχει αρκετά μεγάλες πιθανότητες να μην αντιμετωπίσει προβλήματα. Περίπου το 30% των τρίδυμων και το 10% των διδύμων γεννιούνται αυτή την εβδομάδα, παρόλα αυτά τις περισσότερες φορές είναι προτιμότερο για τα μωρά να μένουν στη μήτρα όσο το δυνατόν περισσότερο.

Εβδομάδα 32η

Εκτός από το να δείχνει σαν νεογέννητο, το μωράκι σου αρχίζει και αντιδρά σαν νεογέννητο! Και οι 5 αισθήσεις του λειτουργούν. Μπορεί να διακρίνει το φως από το σκοτάδι μέσα από το δέρμα σου, μπορεί να ακούσει τι γίνεται στον έξω κόσμο (και στον κόσμο μέσα σου), γεύεται το αμνιακό υγρό (αν φας γλυκό η χαρά του είναι απερίγραπτη, κάνει τούμπες!) και νιώθει το τοίχωμα της ουρήθρας. Είναι η τελευταία εβδομάδα που κινείται τόσο ελεύθερα. Σύντομα το μέγεθος του θα περιορίσει σημαντικά τις κινήσεις του.

Εβδομάδα 33η

Μια καινούργια, συναρπαστική εξέλιξη στον εγκέφαλο του μωρού σου είναι ότι τώρα βιώνει το στάδιο του ύπνου REM (Rapid Eye Movement)Αυτό είναι το στάδιο του βαθύ ύπνου, όπου τα όνειρα κάνουν την εμφάνιση τους. Προφανώς έχεις ήδη εξοικειωθεί με το καθημερινό του ωράριο στον ύπνο, απλώς παρατηρώντας τις κινήσεις του.

Εβδομάδα 34η

Το σώμα είναι πιο ώριμο και οι πνεύμονες επαρκώς ανεπτυγμένοι, ώστε να προσαρμοστεί εύκολα χωρίς προβλήματα αν γεννηθεί αυτήν την εβδομάδα. Το σμήγμα ή αλλιώς vernix, η λευκή ουσία που προστατεύει το δέρμα του, είναι πιο παχύ, ενώ το χνούδι, ή αλλιώς lanugo  που το κάλυπτε εξαφανίζονται. Τα νύχια έχουν μεγαλώσει στα δαχτυλάκια του.

Εβδομάδα 35η

Υπάρχει μεγάλη διακύμανση στο μέγεθος των μωρών μέχρι αυτή τη στιγμή. Ο μέσος όρος είναι περίπου 45 εκατοστά και περίπου 2550 γραμμάρια. Το μωρό κερδίζει περίπου 250 γραμμάρια την εβδομάδα. Το λίπος αποθηκεύεται σε όλο το σώμα και οι τελικές πινελιές μπαίνουν σε όλα τα όργανα των συστημάτων.

    • Μαλλάκια κάνουν την εμφάνισή τους στο κεφαλάκι του μωρού σου, ενώ το δέρμα του προσώπου αρχίζει και λειαίνει διώχνοντας τις ρυτίδες.

Οι αλλαγές της μαμάς

Θα πρέπει να αισθάνεσαι τις συστολές Braxton Hicks συχνά τώρα. Οι συστολές Braxton Hicks δεν είναι συνήθως λόγος ανησυχίας, απλά όπως κάθε μυς έτσι και η μήτρα εξασκείται και «γυμνάζεται» για να γίνει πιο δυνατή την ημέρα του τοκετού.

Μπορεί να νιώθεις ότι το μωρό σου έχει κατέβει χαμηλά, αλλά αυτό γίνεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη γέννα. Αυτό μπορεί να σε κάνει να νιώσεις κάποια πυελική πίεση. Το συνεχώς αυξανόμενο μέγεθος του μωρού μπορεί να σε κάνει επίσης να νιώθεις πίεση στο θώρακα.

Τα επίπεδα των οιστρογόνων στο σώμα σου αυξάνονται, κάνοντας τη μήτρα πιο ευαίσθητη στην οξυτοκίνη (είναι η ορμόνη που χρησιμοποιεί το σώμα για να προκαλέσει συσπάσεις). Αυτό αλλάζει επίσης την αναλογία των οιστρογόνων με την προγεστερόνη η οποία διεγείρει την απελευθέρωση των προσταγλανδινών. Αν σου φαίνονται κινέζικες αυτές οι ορολογίες, απλά να θυμάσαι ότι αυτή την ουσία χρησιμοποιεί ο οργανισμός σου για να μαλακώσει τον τράχηλο της μήτρας.

Μάλλον αρχίζεις και σκέφτεσαι την ώρα του τοκετού και την γέννηση του μωρού σου. Μπορείς να αρχίσεις μαθήματα ανώδυνου τοκετού και σεμινάρια θηλασμού, να έρθεις σε επαφή με τη μαία σου, να μιλήσεις με το γιατρό σου για όσα χρειάζεται να ξέρεις. Είναι η κατάλληλη ώρα!

Η ανάπτυξη του μωρού

Εβδομάδα 36η

Νιώθεις ότι θα σκάσεις! Φυσιολογικό, αφού το μωρό σου έχει πια μήκος περίπου 46 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 2800 γραμμάρια. Βέβαια το βάρος ποικίλει και εξαρτάται από μια πληθώρα παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των γονιδίων, τη διατροφή της μητέρας και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας της.

Εβδομάδα 37η

Τα πνευμόνια του ολοκληρώνουν τη διαδικασία της ωρίμανσης και έτσι συνεχίζει να εξασκείται στις αναπνευστικές κινήσεις. Η ανάπτυξη των μυών και του εγκεφάλου είναι επαρκής και μπορεί να αρπάξει αντικείμενα με τη γροθιά του και να κινηθεί προς μια πηγή φωτός.

Εβδομάδα 38η

Αν είναι αγόρι, οι όρχεις έχουν κατέβει στο όσχεο μέχρι τώρα. Αν είναι κορίτσι, τα χείλη του αιδοίου έχουν αναπτυχθεί. Επειδή έχει εξασκηθεί στο να καταπίνει αμνιακό υγρό, τα έντερα περιέχουν το μηκώνιο, το οποίο θα αποβληθεί μετά τη γέννα.

Εβδομάδα 39η

Η τασενεργή ουσία που παράγεται στους πνεύμονες αυξάνεται σε ποσότητα και τους προετοιμάζει για τη γέννα. Το μωρό σου επωφελείται από τα αντισώματα σου, τα οποία λαμβάνει μέσω του πλακούντα. Το μεγαλύτερο μέρος του χνουδιού lanugo και του σμήγματος vernix εξαφανίζονται.

Εβδομάδα 40η

 

Πρακτικά, το μωρό σου είναι έτοιμο να γεννηθεί. Μερικές τελευταίες λεπτομέρειες θα του δώσουν ένα καλό ξεκίνημα στη ζωή, στον κόσμο έξω από την μήτρα σου. Στο τέλος αυτής της εβδομάδας το μωρό σου είναι 3 με 3,5 κιλά, και περίπου 38 εκατοστά από το κεφάλι μέχρι τους γλουτούς.

    • Τα ματάκια του έχουν ακόμα γαλαζωπό χρώμα, αν και μετά τη γέννα θα πάρουν το χρώμα που είναι προγραμματισμένα να πάρουν. Στρίβει με το κεφαλάκι προς τα κάτω, διπλώνοντας τα χέρια και τα πόδια του σε θέση ώστε να διευκολύνει την έξοδο του.

Οι αλλαγές της μαμάς

Μπορεί να αισθάνεσαι λίγο περίεργα αυτό το μήνα, καθώς το σώμα σου προετοιμάζεται να τεντώσει τη λεκάνη για την ώρα του τοκετού. Οι ορμόνες που χαλαρώνουν τη λεκάνη, θα χαλαρώσουν κάθε άρθρωση στο σώμα σου.

Ο ύπνος είναι πλέον δύσκολη υπόθεση. Η μεγάλη σου κοιλιά, οι σκέψεις σου και η ανυπομονησία για το νέο μωράκι καθώς και η κούραση συμβάλλουν στο να σε κρατάνε ξύπνια. Προσπάθησε να χαλαρώσεις και να βρεις τη στάση ύπνου που σε βολεύει.

Το στήθος σου αρχίζει να γεμίζει με γάλα και ίσως να το νιώθεις πρησμένο πια. Οι ορμόνες που εκκρίνονται από τον πλακούντα προκαλούν την παραγωγή γάλακτος, ωστόσο η πλήρης παραγωγή θα εμφανιστεί μετά τη γέννα.

Το μωρό σου πρέπει τώρα να έχει κατέβει χαμηλά στην λεκάνη σου και σου είναι πιο εύκολο να αναπνεύσεις, αν και προκαλεί κάποια πίεση στην πύελο.

Το ότι φτάνεις στο τέλος της εγκυμοσύνης, σου δημιουργεί ανάμικτα αισθήματα. Πολλές γυναίκες  προετοιμάζουν το σπίτι πυρετωδώς για να έρθει το μικρότερο μέλος της οικογένειας στη νέα του φωλίτσα. Γενική καθαριότητα, αποθέματα τροφίμων για τον πρώτο καιρό, προετοιμασία για τις μέρες που θα είναι μόνος ο σύζυγος. Είναι εντάξει να κάνεις τη σχετική προετοιμασία, αλλά μη υπερβάλεις εαυτόν και μην κουράζεσαι πολύ. Έχεις ήδη έτοιμη τη βαλίτσα σου για το μαιευτήριο και αναρωτιέσαι πότε θα γεννήσεις. Αυτό το ξέρει μόνο το μωρό σου, αφού αυτό θα σου δώσει το σήμα όταν θα είναι έτοιμο.

Το τρίτο τρίμηνο και το μαγικό ταξίδι της εγκυμοσύνης φτάνει στο τέλος του. Θα αρχίσει ένα άλλο μαγικό ταξίδι, μόνο που τώρα θα έχεις μαζί και το μωρό σου που τόσο περιμένεις!

Με το καλό! 🙂 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
ABOUT AUTHOR
RECENT POSTS
ADVERTISEMENT

Get fresh updates
about my life in your inbox