Το “χαράτσι” covid που πρέπει να πληρώνουν οι γονείς

Το "χαράτσι" covid που πρέπει να πληρώνουν οι γονείς

Το “χαράτσι” covid που πρέπει να πληρώνουν οι γονείς

Οι γονείς πληρώνουν το τεστ στα παιδιά, σε περίπτωση ύποπτου συμπτώματος – Πόσο κοστίζει

Άλλο ένα επιπλέον κόστος επωμίστηκαν τη φετινή χρονιά οι γονείς. Καθώς πρέπει να πληρώνουν τελικά από την τσέπη τους το τεστ για τον κορονοϊό. Αυτό σε περίπτωση που το παιδί τους παρουσιάσει ύποπτα συμπτώματα.

Οι διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι ότι το τεστ γίνεται δωρεάν στις δημόσιες μονάδες. Αλλά τα κριτήρια που έχουν τεθεί για να μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει τον εργαστηριακό έλεγχο, είναι εξαιρετικά αυστηρά. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι αναγκάζονται να πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα για τον μοριακό έλεγχο. Φυσικά καταβάλλοντας από τη τσέπη τους το κόστος.

Το “χαράτσι” covid που πρέπει να πληρώνουν οι γονείς

Να σημειωθεί ότι σήμερα το τεστ για τον κορονοϊό κοστίζει στον ιδιωτικό τομέα από 80 έως και 150 ευρώ.

Το ίδιο ισχύει και για τους μαθητές που αν εμφανίσουν συμπτώματα, θα πρέπει να ελεγχθούν από γιατρό. Ο οποίος θα τους παραπέμψει για τεστ που συνήθως γίνεται στον ιδιωτικό τομέα.

Άλλωστε, τα παιδιά εμφανίζουν ήπια συμπτώματα που δύσκολα μπορούν να ενταχθούν στα κριτήρια του ΕΟΔΥ για τεστ.

Όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, σε επιστολή της προς το αρμόδιο υπουργείο.

«Σύμφωνα με τα κλινικά κριτήρια, εμείς είμαστε αναγκασμένοι να στέλνουμε όλα τα παιδιά αυτά για μοριακό τεστ. Αφού θεωρούμε ότι με κανέναν άλλον τρόπο δεν μπορούμε να διαπιστώσουμε αν πρόκειται για κρούσμα ή όχι.

Πείτε μας όμως πού θα στείλουμε αυτά τα παιδιά για τεστ και τι θα απαντήσουμε στους γονείς! Όταν μας δηλώσουν ότι δεν έχουν την οικονομική άνεση για να κάνουν το τεστ στο παιδί τους, αλλά και ότι δεν μπορούν να το κρατήσουν στο σπίτι. Αν θεωρήσουμε ότι μια οικογένεια μπορεί να έχει 2-3 παιδιά, που μπορεί να νοσήσουν 4-5 φορές κατά την διάρκεια του Χειμώνα, τότε το κόστος για την διενέργεια μοριακού ελέγχου γίνεται δυσβάσταχτο για  την μέση οικογένεια».

Οι παιδίατροι ζητούν να γίνονται δωρεάν τα τεστ στα παιδιά σημειώνοντας εμφατικά:

«Αν θέλετε πραγματικά να γίνονται τεστ για το καλό της δημόσιας υγείας και τον έλεγχο της λοίμωξης covid-19 στην χώρα μας, τότε θα πρέπει να φροντίσετε να εξασφαλίσετε τη δυνατότητα να γίνονται τα τεστ αυτά. Δεδομένου και του υψηλού κόστους που θα πρέπει να καλύψουν οι γονείς».

Για να χαρακτηρισθεί ύποπτο κρούσμα covid-19 ένα παιδί θα πρέπει να παρουσιάζει τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα:

Πυρετός (Θ > 37,5oC) με ή χωρίς συνοδά συμπτώματα

Βήχας

Δύσπνοια

Ανοσμία/αγευσία με αιφνίδια έναρξη

Γαστρεντερικά συμπτώματα (διάρροια, έμετος, κοιλιακός πόνος)

Καθίσταται σαφές πως πρόκειται για συμπτώματα που συχνά πυκνά παρουσιάζουν τα παιδιά και μπορεί να οφείλονται και σε ένα απλό κρυολόγημα.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ γίνεται ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία των γονέων-κηδεμόνων. Και εφόσον, σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, το παιδί χαρακτηριστεί ως ύποπτο για λοίμωξη COVID-19 χωρίς να υπάρχει εναλλακτική διάγνωση, θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα μοριακό διαγνωστικό τεστ. Πηγή ethnos.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON

You May Also Like