10 συμβουλές για να σέβεται το παιδί σου
Μέσα σε όλα αυτά που έχεις να μάθεις στο παιδί σου ως γονιός – και είναι πολλά, το ξέρω – είναι να σε σέβεται. Σεβασμός είναι η αυτοεκτίμηση που τρέφουμε για τον εαυτό μας και για τον άλλον.
Το αίσθημα του σεβασμού είναι κάτι που πηγάζει από μέσα μας βαθιά και δεν μπορούμε να απαιτήσουμε να μας σέβονται. Έτσι και η σχέση σεβασμού που υπάρχει ανάμεσα σε γονιό και παιδί, δεν απαιτείται αλλά κερδίζεται.
Και δεν μπορούμε να διδάξουμε σε ένα παιδί να σέβεται, αν εμείς οι ίδιοι δεν το σεβόμαστε!
Τι εννοώ;
Δώσε στο παιδί σου πραγματικούς λόγους να σε σέβεται, αποτελώντας ένα καλό μοντέλο συμπεριφοράς και σεβασμού.
Αυτές είναι 10 συμβουλές με τροφή για σκέψη για να σέβεται το παιδί σου
-
Δίδαξε του βασικούς κανόνες συμπεριφοράς
Δείξε του με το δικό σου παράδειγμα τη σημασία της ευγένειας και της κοινωνικής συναναστροφής, από μικρή ηλικία μάλιστα. Το χρειάζεται και το ίδιο το παιδί και μεγαλώνοντας θα το βοηθήσει σε όλες τις μικρές και μεγάλες κοινωνίες που θα βρεθεί.
-
Μείνε ψύχραιμος και μην αντιδράς υπερβολικά όταν το παιδί σου γίνεται ασεβής και αγενής
Σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά γίνονται ασεβείς αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι απλά δε γνωρίζουν τι καλύτερο μπορούν να κάνουν. Άρα εκεί έρχεται ο γονιός και του διδάσκει πώς να σέβεται. Πώς όμως να διδάξεις σεβασμό με ασέβεια; Πρέπει να κρατήσεις τον έλεγχο και να παραμείνεις ήρεμος, με ενσυναίσθηση και αυτοέλεγχο.
-
Μην το προσβάλλεις – διόρθωσε το με σεβασμό
Τα παιδιά έχουν την ανάγκη να γίνονται αποδεκτά, αναγνωρίσιμα και να αισθάνονται άξιοι και ικανοί. Αν κάνει κάποιο λάθος ή αποτύχει σε κάτι, καλό είναι να μη το προσβάλλεις και να μη το κρίνεις.
-
Προσδιόρισε την αιτία της ασέβειας και βρες εναλλακτικούς τρόπους που θα δώσουν τη λύση
Ρώτησε το παιδί για ποιο λόγο ενεργεί έτσι και τι αισθάνεται. Τα παιδιά συνήθως λένε κάτι όταν θυμώνουν όπως «είσαι κακή μαμά», «δε σε θέλω» και άλλα τέτοια. Μη το παίρνεις προσωπικά!
Αυτό μπορεί είτε να το άκουσε από άλλο παιδί ή μπορεί να το κάνει για «να σε βλάψει» επειδή αισθάνεται ότι και εσύ «το έβλαψες». Δεν είναι παράλογο. Σκέψου μόνο πόσο κακές εκφράσεις λέμε εμείς πάνω στον θυμό μας χωρίς σκέψη! Θέλει απλά να προστατεύσει τον εαυτό του και να αντεπεξέλθει στην περίπτωση.
Αντιμετώπισε τις ανάγκες του και βοήθησε το να καταλάβει από πού προήλθε ο θυμός του και να σκεφτεί για λύσεις.
-
Οι απαιτήσεις σου θα πρέπει να είναι λογικές
Μη ξεχνάς ότι πρόκειται για ένα παιδί. Θα πρέπει να του εξηγήσεις τι ακριβώς είναι αυτό που θέλεις και ζητάς ώστε να σιγουρέψεις ότι είναι κατανοητό. Ακόμα και να του εξηγήσεις γιατί θέλεις να σε σέβεται.
-
Κοινή γραμμή των δύο γονιών
Όσο και αν είναι δύσκολο κάποιες φορές, κατά γενική ομολογία η κοινή γραμμή των δύο συντρόφων όσον αφορά στη συμπεριφορά του παιδιού σας βοηθάει το παιδί. Βοηθάει να διαχειρίζεστε τις καταστάσεις με ενσυναίσθηση και κατανόηση. Αλλιώς το παιδί μπερδεύεται, δεν ξέρει ποιο είναι το σωστό και πιθανότατα να κάνει λάθη.
-
Σεβάσου πρώτα εσύ το παιδί σου – άκουσε το
Ποιος καλύτερος τρόπος να διδάξεις μια συμπεριφορά απ’ το να πράττεις εσύ ο ίδιος αυτή τη συμπεριφορά;
Γίνε το πρότυπο. Αντιμετώπισε το παιδί σαν ενήλικα και σεβάσου τις προτιμήσεις του. Δε μπορείς να έχεις τον πλήρη έλεγχο στη συμπεριφορά του και τις επιλογές του. Άφησε το για παράδειγμα να επιλέξει τα ρούχα που θέλει να φορέσει σήμερα στο σχολείο.
Έτσι αντιλαμβάνεται ότι η σκέψη του και η επιθυμία του ακούγεται, μετράει και είναι σεβαστή από τον άλλον! Βλέπουν ακριβώς πώς είναι να αντιμετωπίζουν τις διαφορετικές απόψεις των άλλων.
-
Δείξε του εμπιστοσύνη
Θα ενθαρρύνεις την ανεξαρτησία του και την υπευθυνότητα του. Με αυτό τον τρόπο, θα καλλιεργηθεί ο σεβασμός ανάμεσα σας.
-
Πειθαρχία σημαίνει να διδάξεις ή να εκπαιδεύσεις, όχι να τιμωρήσεις
Μελέτες έχουν δείξει ότι η θετική πειθαρχία είναι πολύ πιο αποτελεσματική και πιο μακροχρόνια από τις στρατηγικές τιμωρίας. Όταν το παιδί κάνει κάποιο λάθος και προσπαθήσεις να το πειθαρχήσεις με αυστηρό και απειλητικό τόνο και με τιμωρία, τότε τι θα καταλάβει; Ότι πρέπει να είμαστε σκληροί με όσους κάνουν λάθη! Και αυτό είναι λάθος.
10. Ζήτα συγνώμη όταν κάνεις λάθος και πάρε την ευθύνη που σου αναλογεί
Η απολογία σου στο παιδί δε σε υποβιβάζει ως γονιό. Το αντίθετο μάλιστα! Ενισχύεις την αξιοπιστία σου και δημιουργείς την εμπιστοσύνη ανάμεσα σας.
Ξέρω ότι θέλεις να μεγαλώσεις ένα χαρούμενο παιδί.
Η γονική μέριμνα είναι η πιο δύσκολη «εργασία» που υπάρχει. Οι γονείς αλλάζουν όλη τους τη ζωή για το παιδί τους και θέλουν να υπάρχει σεβασμός. Αλλά τα μικρά παιδιά δεν τα καταλαβαίνουν όλα αυτά. Και δικαίως δηλαδή, πρώτον γιατί ακριβώς είναι παιδιά και δεύτερον γιατί εμείς αποφασίσαμε να κάνουμε οικογένεια. Εμείς τα διαλέξαμε.
Είναι ωραίο να μοιραζόμαστε. Κοινοποίησε αυτό το άρθρο για να το διαβάσουν και άλλοι γονείς. Όμως μην το αντιγράψεις χωρίς άδεια.
Ακολουθήστε μας αν θέλετε επίσης και στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!