11 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού

11 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού

11 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού

Στις 20 Νοεμβρίου 1989 η Παγκόσμια Κοινότητα είχε κάνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά για τον δικαιωματικό πολιτισμό, υιοθετώντας μέσω της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Στη συνέχεια, η 20η Νοεμβρίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα των Δικαιωμάτων των Παιδιών, με στόχο την διεθνή κινητοποίηση και τον έλεγχο για την εφαρμογή της Σύμβασης.

Σαν σήμερα γεννήθηκε η Unicef

Σαν σήμερα το 1946, «γεννήθηκε» η Unicef, με σκοπό να ανοίξει την αγκαλιά της στα παιδιά της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Κίνας που είχαν εξαθλιωθεί από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Σαν οργάνωση του ΟΗΕ  κέρδισε το βραβείο Νόμπελ το 1965 για την προσφορά της στις τριτοκοσμικές χώρες. Άλλωστε, είχε βοηθήσει και την Ελλάδα από το ’47 μέχρι το ’69 μέσα από αποστολές παστερίωσης του γάλακτος, συσσιτίων και εξετάσεων για φυματίωση και σύφιλη! Στις 20 Νοεμβρίου 1989 ο ΟΗΕ υιοθέτησε τη «Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού», η οποία έχει υπογραφεί από 191 κράτη, εκτός Αμερικής και Σομαλίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής επιτροπής, στην Ευρώπη υπάρχουν 14.820.000 παιδιά που απειλούνται από τη φτώχεια, ενώ το 2012 έπεσαν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης πάνω από 2 εκατ. και εξαφανίστηκαν πάνω από 8 εκατ. παιδιά. Παράλληλα, 18.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν καθημερινά κυρίως εξαιτίας του υποσιτισμού! (Πηγή)

Η Χάρτα των δικαιωμάτων του παιδιού:

* Δικαιούμαι να έρθω στη ζωή. Δικαιούμαι να υπάρξω.
* Δικαιούμαι να μεγαλώσω σε έναν κόσμο χωρίς βία και φτώχεια.
* Δικαιούμαι να ζήσω σε έναν κόσμο που σέβεται και προστατεύει το φυσικό περιβάλλον.
* Δικαιούμαι να έχω ελεύθερη πρόσβαση στον μαγικό κόσμο της γνώσης.
* Δικαιούμαι να έχω ελεύθερο χρόνο και χώρο για να παίζω.
* Δικαιούμαι να μάθω τι είναι καλό για την σωματική και ψυχική μου υγεία.
* Δικαιούμαι να περνάω αρκετό χρόνο με τους γονείς μου.
* Δικαιούμαι να ζήσω με αθωότητα και ανεμελιά τα παιδικά μου χρόνια.
* Δικαιούμαι να ζήσω σε μια κοινωνία που προστατεύει τα προσωπικά μου δεδομένα.
* Δικαιούμαι έναν κόσμο ανθρώπινο, δίκαιο και ειρηνικό. ΄Ενα κόσμο στον οποίο θα μεγαλώσουν αύριο τα δικά μου παιδιά.

Όπως λέει και ο Μικρός Πρίγκιπας: “Μονάχα τα παιδιά ξέρουν τι ψάχνουν να βρουν”… ακόμα και εάν αυτό είναι ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά ή μια περιπέτεια! Ας είμαστε, λοιπόν δίπλα τους, καθώς αποτελούν παρόν και το μέλλον μας.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.