14 απορίες των παιδιών που δυσκολεύουν τους γονείς

14 απορίες των παιδιών που δυσκολεύουν τους γονείς και οι απαντήσεις

14 απορίες των παιδιών που δυσκολεύουν τους γονείς αλλά μπορείς να τις απαντήσεις

Όταν ήσουν και εσύ παιδί προφανώς έκανες άπειρες ερωτήσεις στους γονείς σου και στους φροντιστές σου.

Έτσι ήταν πάντα τα παιδιά, έτσι συνεχίζουν και είναι και τώρα (ευτυχώς).

Είναι απολύτως φυσιολογικό και θεμιτό να έχουν απορίες που χρειάζονται επίλυση και απαντήσεις. Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ανταποκριθείς.

Όμως ομολογουμένως, υπάρχουν και κάποιες ερωτήσεις και απορίες που μπορεί να αιφνιδιαστείς και να μην ξέρεις πώς να απαντήσεις. ΝΑΙ, εννοείται ότι τα παιδιά θα σου τις κάνουν και αυτές, όπως τις έκανες και εσύ στους δικούς σου γονείς.

Σήμερα όμως ξέρουμε περισσότερα γι’ αυτές τις απορίες και μπορούμε να απαντήσουμε ίσως πιο σωστά από ότι απαντούσαν οι δικοί μας γονείς. (Προσαρμοσμένα στην κατάλληλη ηλικία φυσικά!)

Για πάμε να δούμε τι γίνεται με τις πιο σοβαρές απορίες και ερωτήσεις που φέρνουν τους γονείς σε “δύσκολη θέση”;

1. Πως γεννιούνται τα παιδιά; Από πού ήρθα, από πού με πήρατε;

Ο πελαργός έχει ξεπεραστεί πια, ας τον αφήσουμε να ξεκουραστεί ο καημένος! (όπως και το λάχανο, το πουλάκι, το σποράκι κ.τ.λ.) Καλύτερα να του πεις την αλήθεια. Όταν ένας άντρας και μια γυναίκα αγαπιούνται, ενώνουν τα κύτταρα τους και κάνουν ένα μωράκι που μεγαλώνει στη κοιλίτσα της μαμάς.

Παρεμπιπτόντως είμαι σίγουρη ότι σε αυτή την απάντηση θα ήθελες να διαβάσεις πρώτα το υπέροχο άρθρο “Μπαμπά που ήμουν πριν κοιμηθείτε με τη μαμά; – Η πιο γλυκιά απάντηση”. Θα σου αρέσει πολύ, να ξέρεις!

2. Τι είναι το σεξ;

Όλοι οι γονείς πάντα σκέφτονται τι θα απαντήσουν σε τέτοια ερώτηση. Εδώ εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού. Να θυμάσαι ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να “ντροπιάσουμε” το παιδί για τις απορίες του σχετικά με αυτό. Μια καλή τακτική είναι να αφήσεις το παιδί να σε κατευθύνει με τις δικές του ερωτήσεις ανάλογα με τι τι ξέρει ήδη γι’ αυτό (γιατί σίγουρα κάτι ξέρει ήδη για να σε ρωτάει). “Τι θα ήθελες να μάθεις;” και απάντησε του χωρίς να δίνεις υπερβολικά πολλές πληροφορίες που δεν ενδιαφέρουν το παιδί.

3. Γιατί είναι διαφορετικά τα αγόρια από τα κορίτσια εκεί κάτω;

Είναι φυσιολογικό να περιεργάζεται τα γενετικά του όργανα και να απορεί. Εξήγησε του τη διαφορά των φύλων. Και εξήγησε του ότι ανεξάρτητα από το φύλο του καθενός είμαστε όλοι άνθρωποι με τις ίδιες ανάγκες για αγάπη και αποδοχή.

4. Θα παντρευτώ τη μαμά/τον μπαμπά όταν μεγαλώσω;

Προφανώς η απάντηση θα είναι αρνητική, αλλά η ερώτηση δεν είναι σοκαριστική. Αναζητά και φαντάζεται το οικείο περιβάλλον του για τη συνέχεια της ζωής του, μιας και δεν γνωρίζει ακόμα όλα όσα γνωρίζουμε εμείς ως ενήλικες. Εξήγησε του ότι στην οικογένεια ο καθένας έχει τον ρόλο του και δεν μπορεί να αλλάξει αυτό.

5. Γιατί μαλώνετε; Δεν αγαπιέστε;

Είναι απολύτως ok μερικές φορές οι άνθρωποι να μαλώνουν γιατί διαφωνούν ο ένας με τον άλλο. Είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι και δεν μπορεί κανένας να σου επιβάλλει να συμφωνείς μαζί του μόνο και μόνο για να μην μαλώσεις. Οι διαφωνίες, ακόμη και το μάλωμα μπορεί να οδηγήσουν σε γόνιμο διάλογο. Οι άνθρωποι που μαλώνουν δε σημαίνει ότι δεν αγαπιούνται. Ή ότι επειδή μάλωσαν θα σε αγαπάνε λιγότερο.

14 απορίες των παιδιών που δυσκολεύουν τους γονείς και οι απαντήσεις

6. Γιατί είναι χοντρή/άσχημη αυτή/αυτός;

Το πρώτο βιβλίο που είχα πάρει στον γιο μου, ήταν το “Δεν πειράζει να είσαι διαφορετικός” του Todd Parr. Ρίξ’ του μια ματιά αν θες. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν ήρθα αντιμέτωπη με αυτές τις ερωτήσεις. Όπως και το γιατί δεν μπορεί να περπατήσει, γιατί είναι χάλια κτλ. Για αρχή, είναι πολύ φυσιολογικές οι ερωτήσεις αυτές σε μικρές ηλικίες. Και έτσι πρέπει να τις αντιμετωπίσεις. Εξήγησε του καλά την διαφορετικότητα των ανθρώπων και ότι πρέπει να σεβόμαστε τον άλλον και να μην τον πληγώσουμε.

7. Έχει ένα τέρας μέσα στη ντουλάπα μου. Αν με φάει ενώ κοιμάμαι;

Είναι μέσα στα πλαίσια της φαντασίας του. Μπορείς να του πεις ότι ενώ μπορεί να βλέπει τέρατα στην τηλεόραση (στα παιδικά ίσως;), στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν. Είναι ασφαλής και μπορεί να αναζητήσει την ασφάλεια μας όποτε την χρειαστεί. Η “εξουδετέρωση” τους είναι μια τακτική που χρησιμοποιήθηκε αρκετά στο παρελθόν, αλλά αυτό προϋποθέτει ότι υπάρχουν τέρατα. Και τι θα γίνει αν μια μέρα ξεχάσουμε να τα “εξουδετερώσουμε”; Είναι προτιμότερο λοιπόν να πούμε την αλήθεια από την αρχή.

8. Γιατί άλλα παιδιά έχουν άλλο δέρμα και άλλη γλώσσα;

Εξήγησε του την διαφορετικότητα των φυλών και της καταγωγής, του χρώματος, της γλώσσας, της θρησκείας και δίδαξε του την ισότητα όλων μας. Είναι μια πολύ πολύ καλή ευκαιρία να γίνει μια τέτοια συζήτηση, αφού γίνει η ερώτηση.

10. Ποιον αγαπάς πιο πολύ; Εμένα ή την αδερφή μου/αδερφό μου;

Και αν σου φαίνεται λίγο χαζούλα η απορία αυτή, θυμήσου ότι εμείς οι ενήλικες πολλές φορές ρωτάμε τα παιδιά “Ποιον αγαπάς πιο πολύ; Τη μαμά; Ή τον μπαμπά;”. Λοιπόν η απάντηση είναι τόσο εύκολη που φεύγει σχεδόν κατευθείαν από τα χείλη! “Και τους δύο το ίδιο φυσικά!”. Και αυτή είναι η αλήθεια. Να την πούμε όμως όλη. Γιατί όταν ακούν τα παιδιά αυτή την απάντηση απογοητεύονται, είναι δύσκολο να την κατανοήσουν. Ακόμα και με την απάντηση “Σας αγαπώ το ίδιο”, αισθάνονται λιγότερο σημαντικά. Εξήγησε περαιτέρω, ότι η αγάπη μπορεί να είναι ίδια αλλά με έναν μοναδικό, ξεχωριστό τρόπο για το κάθε παιδί.

11. Θα πονέσω στον γιατρό;

Μην πεις ψέματα και μην κοροϊδέψεις το παιδί που φοβάται, γιατί θα νιώσει δειλό. Εξήγησε του ότι η θεραπεία είναι απαραίτητη και χρήσιμη και ο γιατρός θέλει μόνο το καλό του. Και φυσικά αν πρόκειται για κάτι που θα πονέσει εξήγησε του ότι αν προκύψει κάτι τέτοιο θα είσαι δίπλα του και θα είναι ασφαλής.

12. Θα πεθάνεις;

Η αλήθεια πάντα είναι καλύτερη από το ψέμα, ειδικά σε αυτή την περίπτωση. Ναι, θα συμβεί και αυτό. Εξήγησε του τον κύκλο της ζωής και τον νόμο της φύσης τόσο για εμάς όσο και για τα ζώα. Αν όμως σε ρωτήσει επειδή έχει προκύψει κάποιο άλλο ζήτημα και αναρωτιέται, καλύτερα να το διαχειριστείτε με έναν ειδικό.

13. Γιατί ο μπαμπάς του Γιάννη μένει σε διαφορετικό σπίτι;/Θα χωρίσετε και εσείς;

Κάτι διαφορετικό από τη σύσταση της δικής του οικογένειας μπορεί να τρομάξει το παιδί και να το κάνει να αναρωτηθεί για τις ισορροπίες. Εξήγησε του πως είναι απολύτως εντάξει αν οι άνθρωποι και οι γονείς καταλάβουν κάποια στιγμή ότι δεν ταιριάζουν μεταξύ τους. Είναι πιθανό να συμβεί και να είναι πιο καλά να μένουν χωριστά. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι δε συνεχίζουν να είναι οικογένεια και δε φεύγει η αγάπη για τα παιδιά. Αν κάποια στιγμή συμβεί κάτι τέτοιο και στη δική σας οικογένεια, θα αγαπάτε μαζί πάντα τα παιδιά σας και θα συνεχίσουν να είναι ασφαλή.

14. Εσείς γιατί κάνετε πράγματα που εγώ δεν επιτρέπεται να κάνω;

Πες του πως εσείς σαν γονείς είσαστε υπεύθυνοι για τα παιδιά σας μέχρι να φτάσουν σε μια ηλικία που να μπορούν να είναι εκείνα υπεύθυνα για τον εαυτό τους. Μέχρι τότε, θα τα βοηθάτε σαν γονείς να παραμένουν ασφαλή και χαρούμενα.

Είμαι σίγουρη πως θέλεις να μεγαλώσεις ένα χαρούμενο παιδί.

Θα πρέπει να είσαι ειλικρινής μαζί του.

Μην του λες ψέματα γιατί το αντιλαμβάνεται και μπερδεύεται.

Θα χάσει την εμπιστοσύνη που σου έχει, αν δε σε πιστέψει.

Μην το κοροϊδέψεις ποτέ για τις απορίες του, όποιες και αν είναι αυτές! Αντιθέτως, μέσα από τη συζήτηση μαζί του μπορείς να αντιληφθείς και το λόγο που κάνει τη καθεμιά και πότε.

Δείξε ενσυναίσθηση και σταθερότητα όταν απαντάς σε αυτό που ρωτάει.

Λίζα

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο για να το διαβάσουν και άλλοι γονείς. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)

Ακολουθήστε μας επίσης στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON