5 σπουδαίοι λόγοι που τα παραμύθια είναι σημαντικά για τα παιδιά

5 σπουδαίοι λόγοι που τα παραμύθια είναι σημαντικά για τα παιδιά

5 σπουδαίοι λόγοι που τα παραμύθια είναι σημαντικά για τα παιδιά

Μου έστειλε η Μαρία Μαυρουδή – δασκάλα ειδικής αγωγής – τις αναμνήσεις της από τότε που η μαμά της, της διάβαζε παραμύθια.

«Τα χρόνια μπορεί να έχουν περάσει αλλά πάντα θα θυμάμαι τη μορφή της μαμάς μου, δίπλα στο προσκέφαλό μου.

Την ώρα που ετοιμαζόμουν να παραδοθώ στην αγκαλιά του γλυκού ύπνου, να κρατά ένα παραμύθι.

Η γλυκιά φωνή της, εκτός από το νανούρισμα, με ταξίδευε σε κόσμους ονειρεμένους. Εκεί όπου η παιδική φαντασία πάντα ήθελε να επισκεφτεί.

Ίσως δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι η ανάγνωση του παραμυθιού με βοηθούσε και είχα έναν υπέροχο ύπνο. Χωρίς εφιάλτες να στοιχειώνουν στα όνειρά μου.

Πέρα από την ηρεμία της ψυχής η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική στην παιδική ηλικία, τα παραμύθια διδάσκουν αρχές και αξίες. Οι οποίες παίζουν σπουδαίο ρόλο στην κοινωνικοποίηση των παιδιών.  Αλλά και στη συναναστροφή τους με τα υπόλοιπα πρόσωπα που τους περιβάλλουν. Το καλό παιδικό παραμύθι καλλιεργεί το λεξιλόγιο του παιδιού και ταυτόχρονα του εξάπτει τη φαντασία.»

Πράγματι, η Μαρία έχει δίκιο. Τα παραμύθια έχουν τόσο σημαντικό ρόλο στη ζωή των παιδιών. Βοηθούν τόσο πολύ στην κατανόηση πραγμάτων που είναι δύσκολο να τους μεταφερθούν αλλιώς.

5 σπουδαίοι λόγοι που τα παραμύθια είναι σημαντικά για τα παιδιά

5 σπουδαίοι λόγοι που τα παραμύθια είναι σημαντικά για τα παιδιά

1. Βλέπουν το καλό να υπερτερεί του κακού

Θέλουμε να προετοιμάσουμε τα παιδιά μας για τον έξω κόσμο. Όντως. Η πραγματική ζωή έχει καλούς ανθρώπους που αποδεικνύονται κακοί. Έχει απατεώνες με μια συμπαθητική ιστορία. Όμως στα παραμύθια τα πράγματα δεν περιπλέκονται τόσο. Είναι πιο απλά.

Και τα παιδιά συνήθως ακούν και αποδέχονται τα απλοποιημένα στοιχεία ως μεταφορές καλύτερα από οποιονδήποτε ενήλικα! Ο απλός τρόπος με τον οποίο το καλό υπερτερεί του κακού, είναι ιδιαίτερα καθησυχαστική σε ένα παιδί που αγωνίζεται να κατανοήσει τον κόσμο γύρω του.

2. Βλέπουν απλούς ανθρώπους να ξεπερνούν τεράστια εμπόδια

«Τα παραμύθια δεν λένε στα παιδιά ότι υπάρχουν δράκοι. Το γνωρίζουν ήδη ότι υπάρχουν δράκοι. Τα παραμύθια λένε στα παιδιά ότι οι δράκοι δεν είναι ανίκητοι.»

Αυτό λέει σε ένα από τα βιβλία του ο Chesterton και έχει δίκιο.

Στην πραγματικότητα τα παραμύθια δε φέρνουν απλά στην επιφάνεια φόβους. Τους φέρνουν για να τους συνθλίψουν με επικές ιστορίες για εμπόδια που ξεπερνιούνται. Ακόμη και αν δεν έχουν όλοι την αυτοπεποίθηση να τα ξεπεράσουν, τα παραμύθια την ενισχύουν στα παιδιά. Για να ξέρουν ότι μπορούν να προσπαθήσουν.

3. Βλέπουν ότι οι πράξεις μας έχουν συνέπειες.

Ας πάρουμε ως παράδειγμα το παραμύθι της Σταχτοπούτας. Στο μυαλό μας οι κακές αδελφές είναι «άσχημες» και ζηλεύουν τη Σταχτοπούτα. Στην πραγματικότητα στις περισσότερες εκδόσεις του παραμυθιού αναφέρονται ως όμορφες και λαμπερές με τα πλούσια φορέματα τους. Όμως με μαύρη καρδιά. Ενώ η Σταχτοπούτα δεν αναφέρεται πουθενά ως όμορφη αλλά ως χλωμή και λερωμένη.  Όμως με καλοσύνη και αξίες που υποσχέθηκε ότι θα κρατήσει πιστά όταν πέθανε η μητέρα της.

Οι χαρακτήρες καθορίζονται από τις πράξεις τους και αυτές καθορίζουν τη μοίρα τους.

Το παραμύθι δεν διδάσκει ότι αν είσαι καλός και τίμιος θα έχεις μια άνετη, πριγκιπική ζωή σε κάστρο. Διδάσκει ότι οι πράξεις μας έχουν σημασία και οι επιλογές που κάνουμε οδηγούν σε αποτελέσματα. Το να έχεις μαύρη καρδιά θα επηρεάσει τη ζωή σου.

Και η προσπάθεια για καλοσύνη και ταπεινότητα στη ζωή έχει σημασία.

5 σπουδαίοι λόγοι που τα παραμύθια είναι σημαντικά για τα παιδιά

4. Είναι ωφέλιμα σε κάθε ηλικία

Ανεξάρτητα από το επίπεδο κατανόησης, τα παιδιά επωφελούνται από την ανάγνωση και συζήτηση των παραμυθιών. Οι συζητήσεις και οι παρατηρήσεις των παιδιών είναι τόσο διαφορετικές ανάλογα με την ηλικία. Όμως έχει τόσο ενδιαφέρον αυτή η επεξεργασία.

5. Εμπλουτίζουν τη φαντασία των παιδιών

Τα παραμύθια εμπλουτίζουν τη φαντασία των παιδιών, η οποία είναι γεμάτη θαύματα και μυστήριο. Και είναι τυχερά όσα «παιδιά» καταφέρνουν να διατηρήσουν αυτά τα θαύματα και στην ενήλικη ζωή τους.

Διαβάστε παραμύθια στα παιδιά και θα απολαύσουν το μυστήριο μιας ήσυχης βόλτας στο δάσος με νεράιδες. Γεμίστε τις ψυχές τους με μαγικές ιστορίες και παρακολουθήστε τα να δημιουργούν το φανταστικό τους παιχνίδι. Δώστε τους ήρωες παραμυθιών για να μιμηθούν και δείτε τα να πανηγυρίζουν όταν νικήσουν τους φανταστικούς εχθρούς τους.

Λίζα

Επ! Περίμενε! Μη φύγεις αν δε διαβάσεις δύο άρθρα με εξαιρετικό ενδιαφέρον!

“Γιατί οι ήρωες των παραμυθιών έχουν τόσο θετική επιρροή στα παιδιά;”
” Μάθε το αληθινό τέλος από κάθε γνωστό παραμύθι”

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)

Βρείτε μας στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON