5 τροφές που πρέπει να αποφεύγονται πριν τα 2 έτη
Δεν έχει πολύ καιρό που ο Mini Me Junior άρχισε να τρώει στερεές τροφές.
Είναι πολύ ζωηρός και μετατρέπεται σε αρπακτικό αν σε δει να τρως κάτι.
«Το λιγουρεύτηκε, δώστου λίγο» ακούω συχνά.
Θυμάμαι ότι και στον Mini Me οι πιο παλιές μου έλεγαν «Δώστου λίγο και από αυτό, λίγο και από εκείνο, πρέπει να δοκιμάζει όλες τις γεύσεις».
Χμμ πράγματι, μέχρι ένα σημείο σωστό. Αλλά όλες…;
Υπάρχουν λοιπόν 5 τροφές που πρέπει να αποφεύγονται πριν τα 2 έτη, σύμφωνα με τους ειδικούς.
#1. Αλάτι
Υπάρχουν συγκεκριμένες συστάσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την πρόσληψη αλατιού από παιδιά. Ειδικότερα για παιδιά κάτω του ενός έτους ο κανόνας είναι να μην προσθέσετε καθόλου αλάτι στο φαγητό τους.
Και αυτό επειδή τα νεφρά τους είναι ακόμη υπό ανάπτυξη και δεν είναι ακόμη ώριμα για να το επεξεργαστούν.
#2. Zάχαρη
Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες συστάσεις από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHS), τα παιδιά κάτω των 2 ετών δεν χρειάζονται την ζάχαρη στη διατροφή τους.
Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και τα ποτά όπως χυμοί που περιέχουν αρκετή ζάχαρη και φυσικά τα συσκευασμένα γλυκά.
«Οι γευστικές προτιμήσεις αρχίζουν νωρίς στη ζωή των παιδιών. Ο περιορισμός των πρόσθετων σακχάρων μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν μια δια βίου προτίμηση για πιο υγιεινά τρόφιμα», λέει ο AHS.
Να ελέγχετε πάντα την διατροφική ετικέτα όταν αγοράζετε οποιοδήποτε προϊόν διατροφής για μωρά και να το αποφεύγετε εάν περιέχει πρόσθετα όπως η ζάχαρη και το αλάτι.
#3. Μέλι
Πόσες φορές έχετε ακούσει μαμάδες να λένε ότι έβαλαν λίγο μέλι στην πιπίλα του μωρού για να την δεχτεί; Το μέλι δεν πρέπει να καταναλώνεται από μικρά μωρά, σύμφωνα και με το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS).
Μπορείτε να το εισάγετε στη διατροφή του μετά το πρώτο έτος. Το μέλι μπορεί να περιέχει σπόρους του βακτηρίου Clostridium botulinum.
Τα βακτήρια μπορούν να παράγουν τοξίνες στο ανώριμο ακόμα έντερο του μωρού και να οδηγήσουν σε βρεφική αλλαντίαση, η οποία μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, ανορεξία, λήθαργο και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ακόμη και πνευμονία και αφυδάτωση.
Το άρθρο “Να γιατί δεν πρέπει να δώσετε μέλι σε μωρό πριν το έτος. Εγώ είμαι ο λόγος!” εξηγεί πολύ αναλυτικά γιατί δεν πρέπει να καταναλώνουν τα μωρά μέλι.

Ουσιαστικά είναι η μαρτυρία του μωρού που πέρασε πολλά για να αναγνωριστεί σήμερα ότι το μέλι είναι επικίνδυνο για μωρά. Αξίζει να διαβάσεις το άρθρο για το μέλι και τα μωρά και να ενημερωθείς.
#4. Ωμό ή όχι καλά μαγειρεμένο φαγητό
Το αυγό για παράδειγμα θα πρέπει να είναι πολύ καλά βρασμένο – τόσο ο κρόκος όσο και το λευκό πρέπει να είναι σφιχτό και σταθερό, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.
Οι υψηλές θερμοκρασίες σκοτώνουν τα επιβλαβή βακτήρια. Έτσι λοιπόν, το κρέας πρέπει να φθάσει τους 62°C, ο κιμάς στους 71°C και τα πουλερικά στους 74°C.
Τα ψάρια επίσης θα πρέπει να μαγειρεύονται πολύ καλά μέχρι η σάρκα να γίνεται αδιαφανής και να θρυμματίζεται εύκολα με ένα πιρούνι.
#5. Κολλώδη, σκληρά, στρογγυλά τρόφιμα
Εδώ χρειάζεται πολλή προσοχή! Τα τρόφιμα που είναι κολλώδη, ολισθηρά, σκληρά, ογκώδη και στρογγυλά ενέχουν πιθανούς κινδύνους πνιγμού για τα μωρά.
Μερικά από αυτά τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται λοιπόν τουλάχιστον πριν το μωρό συμπληρώσει τα 2 έτη (και με πολλή προσοχή ακόμη και μετά τα 2 έτη) είναι τα εξής:
Ποπ κορν, ολόκληρα σταφύλια, ζελεδάκια, σταφίδες, marshmallows, ολόκληρα καρύδια, μούρα, καραμέλες, τσιπς και λευκό ψωμί (όταν είναι αρκετά μαλακό).
Φυσικά καλό είναι να αποφεύγονται και οι τροφές με κορεσμένα λίπη, επεξεργασμένες (πχ. μπισκότα, γαριδάκια), αναψυκτικά, hot dogs, έτοιμα γεύματα, δημητριακά με ζάχαρη, πολλά γλυκά και παγωτά σε μεγάλη ποσότητα.
Όμως επειδή μετά την ηλικία των 5 ετών είναι σχεδόν απίθανο να μην έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τέτοιου είδους τροφές, είναι χρήσιμο να γίνεται συζήτηση με τα παιδιά από νωρίς, να μην απαγορεύονται εντελώς από το παιδικό τραπέζι, αλλά είναι πολύ σημαντικό να περιορίζονται.
Λίζα
Είναι ωραίο να μοιραζόμαστε. Κοινοποίησε αυτό το άρθρο για να το διαβάσουν και άλλοι. Όμως ΔΕΝ επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια ©
Ακολούθησε μας αν θέλεις επίσης και στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!
3 Comments
Θα συμφωνήσω απόλυτα για όλα! Ειδικά για το αλάτι! Άκουσα πάρα πολλες φορές πριν τα κορίτσια μου κλείσουν τα δυο “βάλε λίγο αλατάκι να νοστιμίσει τι θα πάθει?” Φυσικά και δεν έβαλα, άλλωστε μια χαρά τα έτρωγαν και χωρις αλάτι!
Νομίζω Ντίνα ότι είναι μια παρατήρηση που την ακούμε όλες οι μαμάδες με μωρά. Άλλη μια εσφαλμένη εντύπωση που διαιωνίζεται κυρίως από τις “παλιές” που είχαν εκπαιδευτεί σε άλλα διατροφικά πλάνα και οδηγίες.
Εγω είχα ακούσει το εξης: “βαλτου λίγο αλάτι δεν θα το φαει άνοστο, δίνει γεύση κ κάνει καλό… το αλάτι έχει αντιβακτηριακες ιδιότητες και προλαμβάνει τη συψαιμια”!!! Ενώ για το μέλι από το καλοκαίρι που κλείσαμε τα δύο και ξεκινήσαμε να τρώμε, με λύπη μου έμαθα πως συγγενικο παιδακι 1ετους το ταΐζει η γιαγιά μέλι και συγκεκριμένα του δίνει το βάζο με το μέλι κι ένα κουτάλι για να τρώει κι αυτό… “τι θα πάθει αφού τρώτε κι εσείς”