5 τρόποι να κόψουμε διαφορετικά τα καρότα για τα μικρά μας
Τόσο τραγανά, δροσερά με όμορφο λαμπερό χρυσό χρώμα και το παιδί δεν τα τρώει. Τι να κάνω;
Τα καρότα αυτά τα υπέροχα λαχανικά που είναι συστατικό σε άπειρα καθημερινά πιάτα και σαλάτες μπορούν να μεταμορφωθούν πολύ εύκολα με λίγο χρόνο και ελάχιστη δεξιότητα. Έτσι θα τους ξαφνιάσουμε, θα τους τραβήξουμε το ενδιαφέρον και μπορεί και να τα δοκιμάσουν!
Για να φτιάξουμε τα σχηματάκια που βλέπετε στις φωτογραφίες χρειαζόμαστε το μαχαίρι μας, έναν καλό αποφλοιωτή λαχανικών και κάποια κουπ πατ από το εμπόριο που σίγουρα θα χρησιμοποιηθούν για να ψήσουμε λιλιπούτεια μπισκοτάκια ή να στολίσουμε γλυκά και σαλάτες .
Επίσης απαραίτητα είναι: το χαμόγελό μας, λίγη φαντασία και προπαντός υπομονή!
Βασικό: τρώμε και εμείς καρότα και γενικότερα λαχανικά γιατί έτσι μόνο τα ενθαρρύνουμε ουσιαστικά.
Γενική οδηγία:
Διαλέγουμε χοντρούτσικα καρότα για να έχουν το απαραίτητο σώμα τα πλένουμε και τα ξεφλουδίζουμε.
1.Τετραγωνάκια
Κατά μήκος του καρότου κόβουμε λωρίδες για να δώσουμε παραλληλόγραμμο σχήμα . Στη συνέχεια κόβουμε τετραγωνάκια. Είναι πιο κατάλληλα για φαγητό κατσαρόλας (όσπρια ή σάλτσες) ή σε φαγητό φούρνου (μπιφτέκια με πατάτες ή ψάρι ψητό με λαχανικά στο λαδόχαρτο . Θα μπορούσαμε να τα βάλουμε και σε σαλάτα με την προϋπόθεση να είναι λεπτά κομμένα.
2. Πυραμίδες
Πάλι θα δώσουμε παραλληλόγραμμα σχήμα στο καρότο και θα κόψουμε με το μαχαίρι τις δικές μας μικρές πυραμιδούλες. Τα στήνουμε όρθια όταν τα σερβίρουμε στο πιάτο της μικρής ή του μικρού και ταυτόχρονα λέμε και μία μικρή ιστορία για τις πυραμίδες της Αιγύπτου για να τους τραβήξουμε το ενδιαφέρον. Επειδή έχουν λίγο όγκο είναι προτιμότερο να βράσουν ή να ψηθούν.
3. Μπαστουνάκια
Κόβουμε τα καρότα σε χοντρές λωρίδες και στη συνέχεια σε λεπτά μπαστουνάκια. Ενδιαφέρον θα ήταν να βάλουμε το παιδί να κάνει ένα μικρό παιχνίδι ισορροπίας τοποθετώντας τα σε πυργάκι. Τρώγονται ευχάριστα φρέσκα αλλά και σε μαγειρεμένο ή ψητό φαγητό.
4. Φλούδες
Εδώ χρειαζόμαστε ένα καλό αποφλοιωτή λαχανικών και με προσοχή σχηματίζουμε μακριές λεπτές φλούδες.
Τις φλούδες θα τις βάλουμε σε σαλάτα ή θα τις κάνουμε ρολάκια και θα τις μπήξουμε σε ξύλο από σουβλάκι. Προσοχή αφού μπήξουμε τις φλούδες κόβουμε με το μαχαίρι την κοφτερή άκρη από το σουβλάκι για να μην έχουμε ατυχήματα.
5. Αστεράκια, λουλουδάκια και άλλα
Κόβουμε τα καρότα σε φαρδιές λωρίδες και με τη βοήθεια των κουπ πάτ σχηματίζουμε όμορφα λουλουδάκια ή αστεράκια. Τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά θα μπορούσαν να βοηθήσουν και αυτά στο σχηματισμό τους. Ένα κόλπο που θα βοηθήσει είναι να πιέσουμε το κουπ πάτ πάνω στα καρότα με τη βοήθεια ενός μικρού δίσκου κοπής ή μιας φαρδιάς ξύλινης κουτάλας. Έτσι δεν καταπονούμε τα χέρια μας
Υπομονή μαμά μπαμπά γιαγιά παππού. Τώρα τα παρακαλάτε!
Όταν μεγαλώσουν δε θα τα προλαβαίνετε!
Επιμέλεια – φωτογράφιση: Μαρία Στικούδη
Η Μαρία είναι μαμά δύο παιδιών και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής με υπέροχες και ευφάνταστες ιδέες για τις λιχουδιές των μικρών μας.
e-mail: [email protected]
.(Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση της συνταγής και των φωτογραφιών χωρίς άδεια)
Η σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα!
Σας περιμένουμε και στην κλειστή ομάδα μας “Δεν είμαι τέλεια μαμά” για να γίνουμε μια όμορφη παρέα