9 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τα όνειρα

9 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τα όνειρα 

Υπάρχουν πολλά που ακόμα δεν καταλαβαίνουμε σε ότι αφορά στον ύπνο.

Γνωρίζουμε ορισμένες αλλαγές που συμβαίνουν στον εγκέφαλο και έχουμε μερικές εικασίες ως προς το γιατί, αλλά ακόμη και οι ειδικοί έχουν μόνο θεωρίες για τις πτυχές του ύπνου γενικά και ειδικότερα για τα όνειρα.

Ο ύπνος έχει από καιρό θεωρηθεί ως ένας τρόπος για την επεξεργασία, ταξινόμηση και αποθήκευση των γεγονότων της ημέρας και όλο και περισσότερες έρευνες υποστηρίζουν αυτή την ιδέα.

Φανταστείτε τον εγκέφαλο ως ένα δεύτερο έντερο, λέει ο Rubin Naiman, Ph.D., κλινικός ψυχολόγος που ειδικεύεται στην ολιστική ιατρική του ύπνου και των ονείρων στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

«Τη νύχτα, ο εγκέφαλος (μεταφορικά) καταπίνει, χωνεύει και κοσκινίζει μέσω των πληροφοριών και ακριβώς όπως το έντερο, τα εξαλείφει» λέει. «Αυτό που ο εγκέφαλος κρατάει, γίνεται μέρος του ποιοι είμαστε.»

Τα όνειρα, λέει, είναι σαν το πεπτικό σύστημα του εγκεφάλου. (περίεργη εξήγηση 🙂 )

Αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα γύρω από τα όνειρα που δεν γνωρίζουμε. Παρακάτω θα διαβάσετε μερικά από τα ελάχιστα γνωστά γεγονότα και τους ψευδείς μύθους σχετικά με τα όνειρα από το The Huffington Post. 

9 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τα όνειρα λοιπόν!

1. Ονειρευόμαστε όλη νύχτα

01

Πιθανόν να έχετε ακούσει ότι τα όνειρα συμβαίνουν μόνο κατά τη διάρκεια της ταχείας κίνησης των ματιών ή αλλιώς το στάδιο του ύπνου REM. Αλλά στην πραγματικότητα ονειρευόμαστε συνεχώς, λέει ο Naiman. Είμαστε πιο συντονισμένοι με τα όνειρα κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, λέει, αλλά επειδή δεν «βλέπουμε» το όνειρο, δεν σημαίνει ότι δεν είναι εκεί. Καθώς η νύχτα προχωρά, οι περίοδοι REM επιμηκύνονται, έτσι η πλειοψηφία των ονείρων μας συμβαίνουν μέσα στο τελευταίο τρίτο της νύχτας, λέει. 

2. Τα έντομα και τα ψάρια δεν έχουν στάδιο ύπνου REM.

dream-fish

Παρά το γεγονός ότι κάποια όνειρα συμβαίνουν εκτός του σταδίου REM, ο εντοπισμός της ταχείας κίνησης των ματιών σε άλλα είδη μας κάνει να φτάσουμε κοντά στην πρόβλεψη για το αν αυτά τα πλάσματα ονειρεύονται, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστήμιου της Καλιφόρνια.

Αλλά όλα τα θηλαστικά, τα ερπετά και μερικά πουλιά έχουν την εμπειρία του ύπνου REM, και ως εκ τούτου ενδέχεται να ονειρεύονται, σύμφωνα με το Popular Science. 

3. Είναι λιγότερο πιθανό να θυμάστε ένα όνειρο αν σας ξύπνησε το… ξυπνητήρι.

alarm-clocks-kill-dreams

Το τραύμα ενός ξυπνητηριού που σας επαναφέρει βίαια στον κόσμο μπορεί να σας αναγκάσει να ξεχάσετε τι ονειρευόσασταν λίγες στιγμές πριν. Ο καλύτερος τρόπος για να θυμόμαστε τα όνειρά μας,  λέει ο Naiman, είναι να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να ξυπνήσει σιγά-σιγά και χουζουρεύοντας. Απλά μην προσπαθήσετε πολύ σκληρά για να θυμηθείτε αυτές τις φευγαλέες εικόνες.

«Αν κυνηγήσετε ένα όνειρο, τότε αυτό θα τρέξει μακριά» 

4. Οι άνθρωποι που θυμούνται τα όνειρά τους παρουσιάζουν διαφορετική δραστηριότητα του εγκεφάλου.

02

Μια μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που θυμούνται συχνότερα τα όνειρά τους έχουν πιο αυθόρμητη δραστηριότητα σε ένα τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται διασταύρωση προσωρινού-βρεγματικού, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που σπάνια θυμούνται. Οι διαφορές δεν βρέθηκαν μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου, αλλά και ενώ οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν ξύπνιοι.

Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που θυμούνται περισσότερα όνειρα αντιδρούν επίσης περισσότερο σε ήχους κατά τη διάρκεια του ύπνου (αλλά και όταν είναι ξύπνιοι) από ό, τι οι άνθρωποι που δεν θυμούνται συνήθως τα  όνειρα τους. 

5. Το σώμα σας αντιδρά στα όνειρα, όπως θα αντιδρούσε αν ήσασταν ξύπνιος

03

Σας έχει τύχει ποτέ να ξυπνήσετε θυμωμένη με κάποιον για κάτι που είπε ή έκανε σε ένα όνειρο; Αλλά δεν μπορείτε να εκφράσετε αυτά τα συναισθήματα γιατί καταλαβαίνετε ότι ήταν μόνο ένα όνειρο. Όμως βιολογικά, είναι λογικό να έχετε αυτά τα συναισθήματα γιατί υπάρχουν και όταν ξυπνάτε, λέει ο Naiman.

«Η εμπειρία που έχουμε για τα όνειρα μας βεβαιώνει ότι το σώμα και ο εγκέφαλος λειτουργούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο», λέει.

Η αρτηριακή σας πίεση ή ο καρδιακός ρυθμός μπορεί να κορυφωθούν, για παράδειγμα, όπως και στην πραγματική ζωή αν είχατε να αντιμετωπίσετε ένα αγχωτικό σενάριο, και έτσι είναι λογικό να νιώθετε αυτά τα συναισθήματα ακόμα και αφού ξυπνήσετε. 

6. Ονειρευόμαστε σε πραγματικό χρόνο

make-your-dreams-reality-your-dreams-by-lucid-dreaming.w654

Παρά τον μύθο που θέλει τα όνειρά μας να συμβαίνουν σε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου, στην πραγματικότητα τα όνειρα μπορούν να παίξουν για 20, 30, ακόμη και 60 λεπτά, λέει ο Naiman. Ξεκινάνε με μερικά λεπτά στην αρχή της νύχτας και επιμηκύνονται καθώς η νύχτα προχωράει. 

7. Οι εφιάλτες δεν προκαλούνται μόνο από φόβο

04

Τα άσχημα όνειρα είναι σίγουρα τρομακτικά, αλλά υπάρχουν και άλλα υποκείμενα συναισθήματα. Σε μια μελέτη του 2014, ερευνητές ανέλυσαν τα αρχεία καταγραφής ονείρων σε 331 άτομα και διαπίστωσαν ότι πολλοί εφιάλτες και κακά όνειρα προκλήθηκαν από συναισθήματα αποτυχίας, ανησυχίας, σύγχυσης, θλίψης ή και ενοχές.

Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι οι άνδρες έχουν άσχημα όνειρα που επικεντρώνονται γύρω από τη βία ή σωματική επιθετικότητα, ενώ τα κακά όνειρα των γυναικών επικεντρώνονται στην σύγκρουση της σχέσης. 

8. Τα όνειρά σας δεν είναι παράξενα, εσείς νομίζετε ότι είναι

dream4

«Μπορεί να έχετε δει στον ύπνο σας ότι παίζετε πόκερ με ένα γιγάντιο πράσινο σκίουρο και τη βασίλισσα Ελισάβετ και να σας φανεί περίεργο – δεν είναι όμως», λέει ο Naiman. «Είναι περίεργο μόνο αφού ξυπνήσετε και μετά και αφού περάσετε στον πραγματικό κόσμο, τότε είναι που σας φαίνεται παράξενο.»

Συγκρίνοντας τα «περίεργα» όνειρα με την πραγματικότητα, είναι σαν να συγκρίνουμε τις διατροφικές συνήθειες σε δύο εξωφρενικά διαφορετικές κουλτούρες, κάνοντας το ένα να φαίνεται παράξενο στο πλαίσιο του άλλου.

«Δεν μπορεί να υπάρχει ερμηνεία για τα όνειρα», λέει – πράγμα που σημαίνει ότι ήρθε η ώρα για να πετάξουμε τους ονειροκρίτες. 

9. Μπορεί να πεθάνετε στον ύπνο σας και να ζήσετε για να πείτε την ιστορία

9 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τα όνειρα

Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων πιστεύουν το δημοφιλή μύθο που λέει ότι όταν πεθαίνουν σε ένα όνειρο σημαίνει ότι θα πεθάνουν πραγματικά ή κάτι κακό θα συμβεί, αλλά ο Naiman λέει ότι δεν υπάρχει καμία αλήθεια σε αυτό. Στην πραγματικότητα ενθαρρύνει την εξερεύνηση, λέγοντας,

«Αν έχετε ποτέ την ευκαιρία να “πεθάνετε” σε ένα όνειρο, κάντε το. Μερικοί άνθρωποι θα πουν ότι συμβαίνει επειδή η συνείδηση ​​είναι αθάνατη, ανεξάρτητη από το σώμα, αλλά όπως κι αν το δει κανείς είναι μια ενδιαφέρουσα εμπειρία.»

(Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου χωρίς άδεια)

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 

                Σας περιμένουμε και στην κλειστή ομάδα μας “Δεν είμαι τέλεια μαμά” για να γίνουμε μια όμορφη παρέα

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON