Αχ Μελίνα …

22 χρόνια από το θάνατό της. Όλοι έχουμε μνήμες από αυτή τη γυναίκα. Αυτές είναι οι δικές μου μέσα από τη δική μου ματιά, που ως παιδί τη θαύμαζα, ως καλλιτέχνη, ως άνθρωπο, ακόμα και ως πολιτικό. Και είναι πολύ περίεργο, γιατί αναρωτηθείτε, υπάρχει πολιτικός εδώ και πολλά χρόνια που θα μπορούσε να θαυμάζει ένα παιδί; Αλλά η Μελίνα ήταν μια ξεχωριστή κατηγορία πολιτικού ανθρώπου. Ανθρώπου γενικότερα.

Ήταν 6 Μαρτίου, Κυριακή πρωί του 1994. Ήμασταν πολύ μικρές τότε… αλλά ξέραμε τη Μελίνα. Ξέραμε ποια ήταν και τι έκανε. Όλοι την ήξεραν τη Μελίνα, μικροί και μεγάλοι. Βλέπαμε στην ΕΤ1 σε ζωντανή μετάδοση κάποιο καρναβάλι. Και ξαφνικά ο εκφωνητής που μέχρι εκείνη τη στιγμή προσπαθούσε να δώσει χαρούμενες νότες αποκριάς, μας πάγωσε. «Η Μελίνα Μερκούρη έφυγε…». Μα είναι Κυριακή! Δεν μπορεί να έφυγε Κυριακή! Ποτέ την Κυριακή!

Πέθανε στο Memorial της Νέας Υόρκης και επέστρεψε πίσω στην πατρίδα της, αυτή τη φορά για να μείνει για πάντα. Είχε κηρυχτεί τριήμερο εθνικό πένθος και κηδεύτηκε στις 10 Μαρτίου ημέρα Πέμπτη. Το θυμάμαι ότι ήταν Πέμπτη. Τα σχολεία είχαν παραμείνει κλειστά. Ήμασταν σπίτι και βλέπαμε σιωπηλοί την κηδεία. Η τηλεόραση έδειχνε μόνο αυτό. Θυμάμαι ότι υπήρχε άπειρος κόσμος παντού γύρω από τη Μελίνα που περίμενε με δάκρυα στα μάτια να την αποχαιρετήσει. Την αγαπούσε πολύ ο κόσμος.

Ήταν η πρώτη Ελληνίδα που κηδεύτηκε με τιμές αρχηγού κράτους.

Δεν θα ξεχάσω την τελευταία φορά που μίλησε στην τηλεόραση για την υγεία της και μέσα από μια πηγαία δύναμη, κατάφερε και έκανε αστεία για την κακή της κατάσταση. Αυτός ο άνθρωπος ήταν η Μελίνα. Κανένα κακό δεν θα τη νικούσε. Και ξέρετε κάτι; Δε τη νίκησε κανένα κακό. 20 χρόνια μετά το έργο της ή μάλλον τα έργα της υπάρχουν ακόμα. Όπως όταν ζούσε. Μελίνα

Δεν είχε πει τυχαία τη φράση στον δημοσιογράφο Βασίλη Καββαθά:

 «Όταν ανακοινωθεί ο θάνατός μου να το διασταυρώσετε πάλι και πάλι. Γιατί μάλλον δεν θα έχω πεθάνει.»

melina merkouri

Την είπαν «τελευταία Ελληνίδα θεά» και «γυναίκα – φλόγα». Και αναρωτιέμαι πόσο εύκολο θα είναι να εξηγήσω στο παιδί μου όταν μεγαλώσει, το γιατί. Φοβάμαι μήπως νομίζει ότι είναι απλά υπερβολές. Μήπως του φανεί αστείο. Και με το δίκιο του. Πώς να εξηγήσεις στα νέα παιδιά ότι κάποτε υπήρχαν άνθρωποι που πάλευαν, που έκαναν αληθινά έργα, που νοιαζόταν πραγματικά για την πατρίδα τους; Είναι κάτι που δεν βλέπουν, που δεν αισθάνονται, που δεν αντιλαμβάνονται, γιατί πολύ δύσκολα βρίσκεις πια τέτοιους ανθρώπους. Ευτυχώς όμως υπάρχουν ντοκουμέντα.

life
Η Μελίνα Μερκούρη στο περιοδικό LIFE το Δεκέμβριο του 1966

«Η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστεί για τον Πολιτισμό. Η Ελλάδα αυτό είναι. Η κληρονομιά της, αυτό είναι η περιουσία της. Και αν το χάσουμε αυτό δεν είμαστε κανείς».

welcome melina Αυτό είχε πει σε τηλεοπτική συνέντευξή της εν μέσω του αγώνα της για τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Και δεν είναι απλά μερικές φράσεις της. Αν δει κανείς τη στάση της, το βλέμμα της, τον τρόπο που κουνούσε τα χέρια της, τα δάχτυλά της, αν ακούσει τον τόνο της φωνής της και τις λέξεις που τόνιζε ιδιαίτερα, θα καταλάβει ότι η Μελίνα ζούσε για αυτό και το εννοούσε με όλη της τη δύναμη. Έτσι αποκτάνε ακόμα μεγαλύτερο νόημα τα λόγια της.

«Γεννήθηκα Ελληνίδα και θα πεθάνω Ελληνίδα»

melina ellhnida

Πριν χρόνια είχα δει σε ένα αφιέρωμά της στην τηλεόραση, την τυχαία συνάντησή της με τον υπεύθυνο του Βρετανικού Μουσείου David Wilson στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Λονδίνο. Ο καημένος ο David κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια Μελίνα έτοιμη για μάχη και διεκδίκηση!

Ακολουθεί διάλογος μεταξύ των δύο:

-Θέλεις να καταστρέψεις το μουσείο;

– Όχι, δεν το θέλω αυτό, θέλω τα μάρμαρά ΜΟΥ πίσω!

-Εσύ θέλεις τα δικά σου, άλλοι θέλουν τα δικά τους…

-Μα είναι μέλη ενός μνημείου! Τα ξερίζωσαν! Κατέστρεψαν το μνημείο! Είναι μέλη ενός μοναδικού μνημείου!

-Υπάρχουν πολλά μοναδικά μνημεία…

-Α, όχι! Εσύ το λες αυτό; Υπάρχουν δηλαδή πολλοί Παρθενώνες στον κόσμο; μελίνα μερκούρη e-mama

Τότε είχα σκεφτεί ότι η πυγμή της, το θάρρος της, το πείσμα της, ο τρόπος που διεκδικούσε θα μπορούσε να πείσει τον οποιοδήποτε! Μα τόσο δύσκολο είναι να κάνουν το ίδιο και οι σημερινοί πολιτικοί για οποιοδήποτε θέμα; Και έχουμε πολλά θέματα που θα χρειαζόταν μια Μελίνα!

Βρήκα αυτό το απόσπασμα. Και δυστυχώς το βρήκα με μια τραγική σύγκριση και μια απάντηση στο ερώτημά μου.

Σκεφτείτε ότι κάθε σοβαρό θέμα για τη χώρα μας αντιμετωπίζεται μάλλον με την ίδια ηττοπάθεια, χωρίς το θάρρος, το πείσμα, την διεκδίκηση της Μελίνας. Δυστυχώς…

 

«…Ελπίζω να δω τα Μάρμαρα πίσω στην Αθήνα προτού πεθάνω. Αν όμως έρθουν αργότερα, εγώ θα ξαναγεννηθώ…» 29Z_Melina2

H 6η Μαρτίου, ημέρα θανάτου της Μελίνας Μερκούρη, έχει ορισθεί από την UNESCO ως Παγκόσμια Μέρα Πολιτισμού κατά την οποία απονέμεται το Βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» ως βραβείο πολιτιστικής προσφοράς.

Είπα να μη γράψω τη βιογραφία της αλλά είναι τόσο πλούσια και άξια αναφοράς. Έτσι δεν μπορώ να μην αναφέρω τουλάχιστον ότι ήταν πολυτάλαντη καλλιτέχνης, σπάνια πολιτικός και Υπουργός Πολιτισμού που πάλεψε μέχρι το τέλος της για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, πολέμησε σφοδρά ενάντια στη χούντα με τιμωρία την αφαίρεση της ελληνικής της υπηκοότητας, ήταν υποψήφια για Όσκαρ για το «Ποτέ την Κυριακή», το οποίο όμως έχασε απ’την Ελίζαμπεθ Τέιλορ το 1960, τραγούδησε μεγάλους Έλληνες συνθέτες, όπως Μ. Χατζιδάκι, Μ.Θεοδωράκη, άφησε έργο πίσω της όπως η δημιουργία του θεσμού της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης» που ήταν δική της έμπνευση και πολλά πολλά άλλα.

Αχ Μελίνα… ίσως αν έμενες λίγο ακόμα να ζούσαμε σε μια διαφορετική Ελλάδα. Ίσως…

(Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου χωρίς άδεια)

Η σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 

Αφήστε μας το σχόλιο σας εδώ κάτω. Εμείς θέλουμε να το διαβάσουμε και να κάνουμε κουβεντούλα 🙂

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

One Comment

  1. Το θάνατο της ανακοίνωσε ο θρυλικός Άλκης Στέας, παρουσιαστής τότε του Πατρινού Καρναβαλιού και ο πρώτος τηλεπαρουσιαστής που εμφανίστηκε στην ελληνική τηλεόραση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON

You May Also Like