Albert-André Nast-Ο τυφλός γιατρός που ξεγέννησε 4000 μωρά

Albert-André Nast-Ο τυφλός γιατρός που ξεγέννησε 4000 μωρά

Albert-André Nast – Ο τυφλός γιατρός που ξεγέννησε 4000 μωρά

Τον Μάρτιο του 1953, το περιοδικό Life έκανε ένα αφιέρωμα στον γιατρό – φαινόμενο. Αυτός ήταν ο Albert-André Nast.

Ο Γάλλος επιστήμονας ζούσε στο χωριό Chelles, λίγο έξω από το Παρίσι και ήταν η πιο αγαπητή και αξιοσέβαστη προσωπικότητα. Η διαφορά με τους υπόλοιπους συναδέλφους του ήταν ότι ο Nast ήταν… τυφλός!

Δεν χρησιμοποίησε ποτέ του στηθοσκόπιο. Παρά μόνο ακουμπούσε το αφτί του και ακροαζόταν τον κάθε ασθενή, πέφτοντας όμως πάντα μέσα στις διαγνώσεις του.

Το 1931, ενώ εξασκούσε ήδη το επάγγελμα του γιατρού για δέκα χρόνια στο χωριό Chelles, ένα ατύχημα του στέρησε το φως. Αμέσως αποτραβήχτηκε και κλείστηκε στον εαυτό του θέλοντας να παρατήσει την ιατρική.

Όταν όμως ένας παλιός ασθενής του χρειάστηκε θεραπεία απευθύνθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη στον μοναδικό γιατρό που ήξερε και εμπιστευόταν. Τότε ο γιατρός ο Nast κατάλαβε ότι μπορούσε να κάνει διαγνώσεις ακόμη και αν δεν έχει την όραση του. Και μάλιστα χωρίς τη βοήθεια του στηθοσκόπιου.

Βρήκε ξανά κίνητρο και θέληση για ζωή.

Ο Dr. Albert-André Nast είχε τη βοήθεια τεσσάρων γυναικών. Της γυναίκας του, της γραμματέως του Susanne Hutin, μιας νοσοκόμας και μιας μαίας.

Οι γυναίκες βοηθούσαν το γιατρό, οδηγώντας το χέρι του και περιγράφοντας τα συμπτώματα του ασθενή που φαινόταν οπτικά. Ο γιατρός Nast μπορούσε να κάνει όλα όσα μπορούσε να κάνει και ένας άλλος γιατρός, εκτός από εγχείρηση.

Με τη βοήθεια των γυναικών της ομάδας του, ο γιατρός είχε 25 χρόνια εξαιρετικής επιστημονικής πορείας.

Οι κάτοικοι του χωριού Chelles δεν έπαψαν ποτέ να τον εμπιστεύονται. Αν και ήταν παθολόγος, η μεγαλύτερη αγάπη του ήταν η μικρή κλινική μητρότητας «Le Nativité», που είχε ιδρύσει μαζί με τη γυναίκα του.

Τα μάτια του ήταν οι συνεργάτες του που τον καθοδηγούσαν σε κάθε περιστατικό.

Μαζί είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν μια μέθοδο αξιόπιστη για τους τοκετούς. Ήταν τόσο επιτυχημένη, που οι εγκυμονούσες ξεχνούσαν ή δεν ελάμβαναν ποτέ υπόψιν τους ότι ο γιατρός δεν έβλεπε. Ο Albert-André Nast βοήθησε στον ερχομό 4 χιλιάδων βρεφών. Τον αποκαλούσαν ο «μεγαλόκαρδος γιατρός».

Albert-André Nast-Ο τυφλός γιατρός που ξεγέννησε 4000 μωρά

Η φωτογραφία με το μωρό

Η πιο γνωστή φωτογραφία του γιατρού Nast είναι αυτή που κρατάει στα χέρια του ένα μωρό τριών μηνών. Και αποτυπώνει τον τρόπο που λειτουργούσε. Στη φωτογραφία φαίνεται ότι βάζει το αυτί του στην πλάτη του μικρού και προσπαθεί να ακροαστεί χωρίς στηθοσκόπιο.

Μετά την τύφλωση του, οι υπόλοιπες αισθήσεις του έγιναν πιο έντονες. Η αφή του έγινε πιο ευαίσθητη και ακριβής, όπως και η ακοή του και η μυρωδιά του.

Πριν από λίγα χρόνια μια εταιρία θέλοντας να κερδίσει την «τυφλή» εμπιστοσύνη των υποψήφιων πελατών της, δημιούργησε ένα διαφημιστικό με τίλο «Trust is Earned» που είχε σαν θέμα τη ζωή του γιατρού Nast.

Δες το βίντεο:

Coronation “Trust is Earned” by Nacho Gayan from Inkonito casting Paris on Vimeo.

Όμως υπάρχουν και άλλες εκπληκτικές ιστορίες γιατρών που έσωσαν με τον τρόπο τους μωρά και έγραψαν ιστορία! Και αξίζει τόσο πολύ να γνωρίζουμε τις μοναδικές τους ιστορίες!

Όπως για παράδειγμα, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον η ιστορία της Virginia Apgar: Η γιατρός που έσωσε αμέτρητα νεογέννητα με το Apgar Score”

Σίγουρα το έχεις ακούσει κάπου. Μπορεί να το έχεις ακούσει ως Apgar Score. Ή κλίμακα Apgar, ή βαθμολόγηση Apgar, ή τεστ Apgar. Όπως και να έχει, αυτό ουσιαστικά είναι το πρώτο πρώτο «τσεκ απ» του νεογέννητου μωρού σου.

Το Apgar Score, χρησιμοποιείται τώρα σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Βοηθά τους γιατρούς να αξιολογήσουν γρήγορα την υγεία των νεογνών για να προσδιορίσουν εάν χρειάζονται ιατρική παρέμβαση.

Και αυτή είναι η υπέροχη ιστορία της γιατρού Virginia Apgar από όπου πήρε και την ονομασία, αξίζει να διαβάσεις όλο το άρθρο για αυτήν την σπουδαία γυναίκα.

Αλλά και του Martin Couney “Ο άντρας που έσωσε χιλιάδες πρόωρα μωρά και άλλαξε την ιστορία της ιατρικής”

Η απίστευτη ιστορία του ανθρώπου που βρήκε τον πιο περίεργο τρόπο να δώσει ζωή στα πρόωρα μωρά, σε μια εποχή που κανείς άλλος δεν έδινε σημασία σε αυτά. Αξίζει τόσο πολύ να μάθεις αυτή την ιστορία.

Με πληροφορίες από το mixanitouxronou.gr και Life magazine

Λίζα

Είναι ωραίο να μοιραζόμαστε. Κοινοποίησε αυτό το άρθρο για να το διαβάσουν και άλλοι γονείς. Όμως ΔΕΝ επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια ©

Ακολουθήστε μας αν θέλετε επίσης και στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON

You May Also Like