Αν το παιδί σας είναι υπέρβαρο στην προεφηβεία

Αν το παιδί σας είναι υπέρβαρο στην προεφηβεία

Αν το παιδί σας είναι υπέρβαρο στην προεφηβεία

Η Sarah Ockwell-Smith είναι ειδικός σε θέματα γονεϊκότητας και ειδικεύεται στην ψυχολογία και την επιστήμη της γονικής μέριμνας.

Αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο είναι για όλους τους γονείς – και ειδικά για όσους από εμάς έχουμε παιδιά στην προεφηβεία. Είναι πραγματικά πράγματα που χρειαζόμαστε να γνωρίζουμε και να επεξεργαστούμε.

Για όσους από εμάς το χρειαζόμαστε λοιπόν, ακολουθεί το κείμενο της Sarah Ockwell-Smith.

Αν στην προεφηβεία το σώμα του παιδιού σας αλλάζει και μετατρέπεται από παιδικό σε σώμα που μοιάζει περισσότερο με ενός ενήλικα, είναι δύσκολο να μην ανησυχείτε για τις νέες του καμπύλες.

Είναι πολύ συνηθισμένο σε αυτή την ηλικία να παχαίνει λιγάκι το παιδί καθώς μπαίνει στην ήβη.

Αλλά, αντί να παρέμβετε προσπαθώντας να περιορίσετε το τι τρώει – ή ακόμα και να το ξεκινήσετε δίαιτα – ,το καλύτερο θα ήταν να συγκρατήσετε την παρόρμηση να το ελέγξετε.

Αν το παιδί σας είναι υπέρβαρο στην προεφηβεία

Να μη δίνετε καθόλου έμφαση στην εμφάνισή του, να του προσφέρετε ποικίλες και υγιεινές τροφές και να ακολουθείτε τις συμβουλές για τη θετικότητα απέναντι στο σώμα.

Οι έρευνες διαπιστώνουν σταθερά ότι, όταν οι γονείς επιχειρούν να ελέγξουν το φαγητό του παιδιού τους, το παιδί είναι πιθανότερο να είναι υπέρβαρο όχι μόνο στην προεφηβεία και στην εφηβεία του, αλλά και στην ενήλικη ζωή του.

Όσο πιο πολύ περιορίζουν την τροφή του οι γονείς ή του επιβάλλουν δίαιτα, τόσο περισσότερο βάρος είναι πιθανό να πάρει.

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι όταν οι γονείς θέτουν αυστηρούς περιορισμούς στο φαγητό, τα παιδιά είναι πιθανότερο να τρώνε περισσότερο – και όχι μόνο όταν πεινούν.

Περαιτέρω έρευνες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι, όταν οι γονείς κόβουν τα σνακ των παιδιών ή τα ανθυγιεινά αλλά υψηλά σε θερμίδες τρόφιμα που είναι γνωστά ως “διατροφικά σκουπίδια” ( junk food), τότε τα παιδιά τρώνε σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες των απαγορευμένων τροφών όποτε έχουν πρόσβαση σε αυτές και τις επιθυμούν περισσότερο όταν τους λείπουν.

Να η τέλεια συνταγή για τη δημιουργία ενός προβλήματος υπερφαγίας.

Με λίγα λόγια, όσο πιο πολύ περιορίζετε τις λεγόμενες “ανθυγιεινές τροφές”, τόσο πιο πολύ θα της λαχταράει το παιδί και δεν θα μπορεί να ελέγξει επαρκώς την παρόρμησή του να τις καταναλώνει οπότε τις βρίσκει.



Τι πρέπει να κάνετε λοιπόν αν το παιδί σας είναι υπέρβαρο;

Πέρα από το να του προσφέρετε μία ευρεία ποικιλία θρεπτικών τροφών, χωρίς να το πιέζετε, εστιάστε στην προσπάθεια να του μάθετε να τρώει με προσοχή, γνώση και συναίσθηση του τι τρώει.

Εννοώ ότι πρέπει να του μιλήσετε για την πείνα και τον κορεσμό και να του μάθετε να καταλαβαίνει τα σημάδια που του στέλνει το σώμα του.

Παροτρύνετέ το να προσέχει πότε έχει φάει αρκετά και έχει χορτάσει για να σταματάει να τρώει και διδάξτε του να κάνει στον εαυτό του την ερώτηση “πεινάω πραγματικά αυτή τη στιγμή;” πριν απλώσει το χέρι του σε ένα σνακ.

Έτσι, θα μάθει να μην τρώει μόνο και μόνο επειδή βαριέται.

Όταν πεινάει, βοηθάτε το να κάνει καλές επιλογές. Για παράδειγμα, μπορεί να του είναι βολικό να φάει μία σοκολάτα, αλλά ένα τοστ μάλλον θα το χορτάσει περισσότερο.



Παράλληλα, προσπαθήστε να το ενθαρρύνετε να κινείται περισσότερο, όχι υποχρεωτικά με σκληρή γυμναστική, αλλά με κάποια φυσική δραστηριότητα που του αρέσει.

Θα ήταν ακόμα καλύτερα αν συμμετείχατε όλοι μαζί, ως οικογένεια, π.χ. κάνοντας ποδήλατο το Σαββατοκύριακο, πηγαίνοντας μαζί για κολύμπι ή παίζοντας ποδόσφαιρο στο πάρκο της γειτονιάς σας.

Εδώ, η έμφαση πρέπει πάντα να δίνεται στη διασκέδαση, στον χρόνο που περνάτε μαζί ως οικογένεια και στην ευχαρίστηση, όχι στην απώλεια βάρους (για αυτό, προσέξτε να μην του αναφέρετε πόσες θερμίδες καίει ή πόσο καλή είναι μία δραστηριότητα για να χάσει βάρος).

Σάρα Όκγουελ Σμιθ από το βιβλίο της “Ανάμεσα στα οκτώ και τα δεκατρία”. Ένας πολύτιμος οδηγός για γονείς με παιδιά στην προεφηβική ηλικία από τις Eκδόσεις Μίνωας.

Το είδαμε σε δημοσίευση της σελίδας “Μαρία Μαγγανάρη Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία και Συμβουλευτική”

Λίζα

Είναι ωραίο να μοιραζόμαστε. Κοινοποίησε αυτό το άρθρο για να το διαβάσουν και άλλοι γονείς. 

Ακολούθησε μας αν θέλεις επίσης και στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS

You May Also Like