Η ανάθεση μικροδουλειών στα παιδιά είναι ευεργετική

Η ανάθεση μικροδουλειών στα παιδιά είναι ευεργετική

Στην παρακάτω εικόνα βλέπετε μικροδουλειές που μπορούν να κάνουν τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους, σύμφωνα με το μοντέλο της Μοντεσσοριανής αγωγής.

Πολλοί γονείς δεν συμφωνούν καθόλου με αυτό το πρότυπο και βλέπουν ένα είδος “σκλαβιάς” πίσω από οποιαδήποτε ανάθεση μικροδουλειάς σε ένα νήπιο ή παιδί.

Είναι όμως έτσι;

Η ανάθεση μικροδουλειών στα παιδιά είναι ευεργετική Πρέπει τα παιδιά να συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού;

Η ανάθεση μικροδουλειών στα παιδιά είναι ευεργετική. Αυτό φαίνεται να είναι το αποτέλεσμα της έρευνας της Braun Reasearch που μελέτησε ένα πλήθος 1001 γονιών.

Το 82% αυτών έκαναν δουλειές όταν ήταν παιδιά.

Ωστόσο μόνο το 28% αυτών ζητούν από τα δικά τους παιδιά να συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού.

Ο λόγος; Είναι πολύ απασχολημένα για κάτι τέτοιο. Θεωρούν ότι τα νήπια είναι πολύ μικρά για να τα καταφέρουν, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά δεν πρέπει να χάνουν πολύτιμο χρόνο από τα διαβάσματα και τις δραστηριότητες τους..

«Όσο περισσότερο ευημερούμε ως κοινωνία, τόσο λιγότερα αναμένουμε από τα παιδιά μας. Συχνά φτάνουμε στη μέρα που μένουν μόνα τους ως φοιτητές και δεν ξέρουν πώς να πλένουν τα ρούχα τους, να μαγειρεύουν ένα γεύμα, μερικές φορές ακόμα και βασικά πράγματα όπως η αλλαγή μιας λάμπας. Γιατί κάνουμε τα πάντα για τα παιδιά μας, αντί για τα παιδιά μας.»

Nicholas Long, διευθυντής Κέντρου γονικής μέριμνας

στο νοσοκομείο παίδων του Αρκάνσας..

Μια άλλη έρευνα, του Marty Rossman – καθηγητής οικογενειακής εκπαίδευσης του πανεπιστημίου του Mississippi – δείχνει ότι οι μικροδουλειές είναι ευεργετικές για τα παιδιά. Μελέτησε παιδιά που τους ανέθεταν μικροδουλειές από την ηλικία των 3 ετών και παρακολουθούσε την πρόοδο τους μέχρι και τα 20 χρόνια τους. Τα αποτελέσματα;

Τα παιδιά που κάνουν δουλειές στο σπίτι τα πάνε πολύ καλύτερα σε διάφορους τομείς.

Προσαρμόζονται ευκολότερα, επιτυγχάνουν ακαδημαϊκά και έχουν μεγαλύτερη επιτυχία στη σταδιοδρομία τους. Τείνουν επίσης να έχουν καλύτερες κοινωνικές σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους τους.

Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά περισσότερα:

Η συμμετοχή στις δουλειές του σπιτιού είναι ένας από τους τρόπος που τα παιδιά μπορούν να μάθουν τις οικογενειακές σχέσεις και τον τρόπο λειτουργίας της οικογένειας.

Τα βοηθούν να αισθάνονται ικανά και υπεύθυνα.

Αναπτύσσεται το αίσθημα του σεβασμού για τα υπάρχοντά τους και τον σεβασμό για τους γύρω τους.

Βοηθά στην ανάπτυξη της αίσθησης των παιδιών για κοινωνική δικαιοσύνη, υπευθυνότητα και κατανόηση της δικαιοσύνης.

Τα παιδιά βλέπουν τη σχέση με τους γονείς τους ως κάτι αμφίδρομο και όχι μονομερές.

Μη φύγεις εάν δε διαβάσεις το άρθρο “Να μάθεις στα αγόρια σου να κάνουν δουλειές”

Πέραν όλων αυτών, η ευκαιρία που δίνεται σε ένα παιδί να εκτελέσει καθήκοντα κατάλληλα για την ηλικία του, βοηθάει να αναπτύξει την αυτοεκτίμηση και ανεξαρτησία του.

Αναθέτοντας στο παιδί μας μια μικροδουλειά, δείχνουμε ότι πιστεύουμε σε αυτό και ότι είναι αξιόλογο και ισότιμο μέλος της οικογένειας..

«Οι γονείς σήμερα θέλουμε τα παιδιά μας να ξοδεύουν χρόνο σε πράγματα που μπορεί να τους φέρουν επιτυχία, αλλά η ειρωνεία είναι ότι έχουμε σταματήσει να κάνουμε ένα πράγμα που φέρνει πραγματικά και αποδεδειγμένα την επιτυχία. Και αυτό είναι να πιστεύουμε σε αυτά και να τους αναθέτουμε αρμοδιότητες.»

Αφού είναι τόσο ευεργετικές οι μικροδουλειές για τη ζωή των παιδιών να τι πρέπει να ξέρουμε:

  • Είναι σημαντικό να αναθέτουμε μικροδουλειές στα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους. Μια εργασία στο σπίτι που δεν μπορεί να κάνει το παιδί ή που είναι πολύ εύκολη – βαρετή για την ηλικία του, μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.
  • Ειδικότερα σε μικρότερες ηλικίες δεν λέμε ποτέ «Κάνε!» αλλά «Έλα να κάνουμε». Δεν προστάζουμε, αλλά παροτρύνουμε. Δεν είναι αγγαρεία, αλλά συμμετοχή.
  • Μπορούμε να το κάνουμε διασκεδαστικό, να βάλουμε μουσική, να χορεύουμε παράλληλα, να παίζουμε κάποιο παιχνίδι ερωτήσεων.
  • Δεν ξεχνάμε ότι δεν περιμένουμε από τα παιδιά να κάνουν άριστα τις δουλειές, αλλά μετράει πολύ η προσπάθεια.

Η ανάθεση μικροδουλειών στα παιδιά είναι ευεργετική

Εσείς αναθέτετε μικροδουλειές στα παιδιά σας; Συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού;.

Λίζα

(Μοιράσου αυτό το άρθρο. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)

Οι σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

2 Comments

  1. Εννοείται πως τα παιδιά πρέπει να κάνουν δουλειές στο σπίτι!! και είμαι της άποψης πως μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα από όσα νομίζουμε πως μπορούν!!
    Και αυτό μόνο καλό τους κάνει!!!!

  2. Κ στα δυο μου κορίτσια έμαθα από μικρά να έρχονται μαζί μου το πρωί κ να κάνουν ο,τι μπορούν.μιλαω γυρω στο χρόνο αναλόγως με το πότε περπάτησαν.ετσι κ δε βαριοντουσαν κ μάθαιναν πως λειτουργεί το σπίτι κ ενθουσιαζονταν.ειναι πολύ σημαντικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON