Αποθήκευση μητρικού γάλακτος: Τα πρέπει και τα μη
Αν θηλάζετε το μωρό σας σίγουρα θα χρειαστεί κάποια στιγμή να αποθηκεύσετε το γάλα σας.
Είτε επειδή πρέπει να επιστρέψετε στην εργασία σας είτε για οποιοδήποτε άλλο λόγο.
Είναι όμως σημαντικό να γνωρίζετε πως να το αποθηκεύετε σωστά και με ασφάλεια.
Τι δοχείο θα πρέπει να χρησιμοποιήσω για να αποθηκεύσω το μητρικό γάλα;
Πρέπει πριν αντλήσετε να πλύνετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό, αλλά και να βεβαιωθείτε ότι είναι απολυμασμένα τα μέρη του θηλάστρου. Στη συνέχεια μπορείτε να αποθηκεύσετε το αντλημένο γάλα σε γυάλινα ή σε σκληρά πλαστικά δοχεία.
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τις ειδικές πλαστικές σακούλες που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τη συλλογή και την αποθήκευση του γάλακτος.
Λάβετε υπόψη όμως ότι οι σακούλες αποθήκευσης μητρικού γάλακτος γενικά δεν συνίστανται για μακροχρόνια αποθήκευση. Διότι το γάλα μπορεί να χυθεί, να υπάρχει διαρροή και να μολυνθεί πιο εύκολα, σε σύγκριση με τα σκληρά δοχεία αποθήκευσης.
Για επιπλέον προστασία, μπορείτε να τοποθετήσετε τις σακούλες όρθιες (η όρθια θέση είναι πάντα η καλύτερη για την αποθήκευση) σε ένα σκληρό πλαστικό δοχείο αποθήκευσης τροφίμων με ερμητικά σφραγισμένο καπάκι.
Επίσης, ορισμένα συστατικά του μητρικού γάλακτος μπορεί να προσκολληθούν στις μαλακές πλαστικές σακούλες κατά τη μακροχρόνια αποθήκευση του μητρικού γάλακτος, το οποίο θα μπορούσε να στερήσει από το μωρό σας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.
Μην αποθηκεύετε το μητρικό γάλα σε δοχεία, μπουκάλια ή σακούλες που είναι προορισμένα για οικιακή ή άλλη χρήση και δεν είναι σχεδιασμένα για να δεχτούν μητρικό γάλα.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποθηκεύσω το μητρικό γάλα;
Πρέπει να βάζετε πάντα στα δοχεία αποθήκευσης ετικέτες και να γράφετε με αδιάβροχο μαρκαδόρο την ημερομηνία που αντλήθηκε το γάλα. Είναι σημαντικό για να ξέρετε πόσο καιρό μπορείτε να το κρατήσετε. Τοποθετήστε τα δοχεία στο πίσω μέρος του ψυγείου ή του καταψύκτη, όπου η θερμοκρασία είναι πάντα χαμηλότερη.
Μην αφήνετε το αντλημένο γάλα πολλές ώρες εκτός ψυγείου. Αν δεν έχετε πρόσβαση σε ψυγείο ή καταψύκτη εκείνη τη στιγμή ή θέλετε να το μεταφέρετε οπωσδήποτε, τοποθετήστε το γάλα σε ισοθερμικό τσαντάκι με παγοκύστες έως ότου μπορέσετε να το μεταφέρετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.

Τι ποσότητα να αποθηκεύω σε κάθε δοχείο;
Πρέπει για την ελαχιστοποίηση της σπατάλης, να συμπληρώστε χωριστά δοχεία με την ποσότητα του γάλακτος που το μωρό σας θα χρειαστεί για ένα γεύμα του. Μπορείτε να ξεκινήσετε με 60 – 120 ml και στη συνέχεια να προσαρμόσετε την ποσότητα ανάλογα με τις ανάγκες.
Επίσης, σκεφτείτε την αποθήκευση μικρότερων μερίδων – 30 με 60 ml – για απρόβλεπτες καταστάσεις. (Πολλές φορές το μωρό αρνείται να πιεί το γάλα ή όλο το γάλα. Είναι κρίμα να σπαταληθεί μια μεγάλη ποσότητα γάλακτος.)
Μη γεμίζετε ασφυκτικά τα δοχεία αποθήκευσης μητρικού γάλακτος. Λάβετε υπόψη ότι το μητρικό γάλα διαστέλλεται καθώς παγώνει, οπότε μην γεμίζετε τα δοχεία μέχρι το χείλος.
Μπορώ να προσθέσω φρέσκο μητρικό γάλα σε ήδη αποθηκευμένo γάλα;
Μπορείτε να προσθέσετε φρέσκο μητρικό γάλα σε αυτό που είναι αποθηκευμένο στην κατάψυξη ή στο ψυγείο υπό προϋποθέσεις. Πρέπει να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία του φρέσκου γάλακτος βάζοντάς το για κάποια ώρα στο ψυγείο, πριν από την προσθήκη του στο αποθηκευμένο γάλα. Πρέπει τα γάλατα να έχουν ίδια θερμοκρασία.
Μην προσθέτετε απευθείας χλιαρό μητρικό γάλα σε κατεψυγμένο γάλα, γιατί το παγωμένο γάλα θα ξεπαγώσει εν μέρει.
Το μητρικό γάλα μπορεί να αποθηκευτεί
- Σε θερμοκρασία δωματίου (19-22 °C) για 8-10 ώρες (οι ώρες μεταβάλλονται σύμφωνα με τη θερμοκρασία, πιο υψηλή θερμοκρασία – λιγότερες ώρες), αν δεν υπάρχει τρόπος συντήρησης εκείνη τη στιγμή, αλλά πάντα είναι προτιμότερο να αποθηκεύεται κατευθείαν στο ψυγείο.
- Σε ψυγείο (0-4 °C) για μέχρι 8 ημέρες, με την προϋπόθεση ότι βρίσκεται στο βάθος του ψυγείου και όχι στην πόρτα, η οποία δεν πρέπει να ανοιγοκλείνει συχνά.
- Επίσης σε καταψύκτη που βρίσκεται μέσα στο ψυγείο (μονόπορτο ψυγείο) στους -15 °C για μέχρι 2 εβδομάδες
- Σε καταψύκτη με ξεχωριστή πόρτα (δίπορτο ψυγείο) στους -18 °C για 3 έως 4 μήνες.
- Σε ξεχωριστό καταψύκτη (δίπορτο ψυγείο με δυνατότητα ψύξης -19 °C και πέρα) για μέχρι 6 μήνες ή και περισσότερο.
Βλέπετε ότι ο χρόνος αποθήκευσης εξαρτάται κατά πολύ από το ψυγείο που έχετε. 
Απόψυξη και ζέσταμα του μητρικού γάλακτος
- Ο σωστότερος τρόπος είναι να βάλουμε το κατεψυγμένο γάλα στο ψυγείο από την προηγούμενη μέρα και να το αφήσουμε να ξεπαγώσει με ήπιο τρόπο.
- Αν είναι ανάγκη να αποψύξουμε το γάλα για κάποια έκτακτη περίσταση μπορούμε να το κάνουμε βάζοντας το δοχείο κάτω από τρεχούμενο νερό, αλλά όχι ζεστό!
- Ζεσταίνουμε το γάλα (που το έχουμε βάλει στο μπιμπερό) μέσα σε ένα κατσαρολάκι με νερό, αλλά προσοχή! Δεν το φέρνουμε ποτέ σε σημείο βρασμού!
- Είναι φυσιολογικό το αποθηκευμένο γάλα να διαχωρίζεται σε μία στρώση κρέμας στο πάνω μέρος και το γάλα πιο κάτω. Ανακινείστε πολύ απαλά, το ανακάτεμα θα ξαναενώσει την κρέμα με το γάλα. Προσοχή όμως! Ποτέ μην ανακινείτε πολύ έντονα ή με δύναμη το διαχωρισμένο γάλα! Μετουσιώνονται τα μόρια των πρωτεϊνών, κάτι που δεν θέλουμε!
- Μην χρησιμοποιείτε φούρνο μικροκυμάτων για να θερμάνετε το μητρικό γάλα. Ο φούρνος μικροκυμάτων σκοτώνει πολλά από τα αντισώματα που καταπολεμούν ασθένειες. Γενικότερα αποφύγετε το φούρνο μικροκυμάτων για οποιοδήποτε υγρό, μπορεί να δημιουργήσει καυτά σημεία που μπορούν να κάψουν το στόμα του μωρού σας.
- Αν το γάλα αποψυχθεί μπορεί να διατηρηθεί για κάποιες ώρες μέσα στο ψυγείο. Αν όμως το έχετε ζεστάνει πριν, δεν μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να το βάλετε ξανά μέσα στην κατάψυξη!
(Οι οδηγίες αφορούν υγιή τελειόμηνα μωρά, σε άλλη περίπτωση, οι οδηγίες είναι διαφορετικές)
Λίζα
Είναι ωραίο να μοιραζόμαστε. Κοινοποίησε αυτό το άρθρο για να το διαβάσουν και άλλοι. Όμως ΔΕΝ επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια ©
Ακολούθησε μας αν θέλεις επίσης και στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!
4 Comments
θα ήθελα να σας ρωτήσω, μπορώ να βάλω το γάλα στο ψυγείο το 1ο 24ωρο κι αν δεν το δώσω στο μωρό να το βάλω μετά καταψυξη;
ευχαριστω!
Γεια σου Στέλλα. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι όσο πιο νωρίς ψυχθεί το γάλα τόσο το καλύτερο. Δεν υπάρχει όμως πρόβλημα αν ψύξεις μητρικό γάλα το οποίο βρισκόταν στο ψυγείο για ένα 24ωρο. Αρκεί να έγινε σωστά η συντήρηση, σωστή θερμοκρασία ψυγείου, στο βάθος του ψυγείου, όχι στην πόρτα κτλ.
Χαίρετε! Από την στιγμη που έχει αποψυχθει στην συντήρηση το γάλα, πόσο διάστημα μπορεί να μείνει εκεί μέχρι να χρησιμοποιηθεί;
Γεια σας αν βγαλω γαλα απο την θηλη κ το βσλω σε μπουκαλι γι ν βγω ποσην ωρα μπορει να διατηρηθει ωστε να το δωσω μετα; και θ πρεπει να ζεσταθει με καποιο τροπο;