Ασκήσεις για να μάθει το παιδί να χρησιμοποιεί ψαλίδι

Ασκήσεις για να μάθει το παιδί να χρησιμοποιεί ψαλίδι

Σε ποια ηλικία μαθαίνουν τα παιδιά να χρησιμοποιούν ψαλίδι και πώς; Πόσο σημαντική κατάκτηση είναι για ένα παιδί η σωστή χρήση του ψαλιδιού;

Το ψαλίδι έχει γίνει το αγαπημένο μας παιχνίδι τις τελευταίες μέρες. Ο Φάνης κι εγώ ασχολούμαστε επισταμένως με το “κόψιμο”. Αν έρθεις στο σπίτι μας σε ανυποψίαστη στιγμή θα δεις παντού κομμένα χαρτάκια, χαρτούδια, σελοφάν, υφάσματα και ότι τελοσπάντων κόβεται. Πάθος σου λέω!

Ο Φάνης πηγαίνει στα προνήπια, οπότε ήδη κάνει ασκήσεις προγραφής. Μαθαίνει δηλαδή να πιάνει σωστά το μολύβι και να σχηματίζει με αυτό σχέδια, γράμματα και αριθμούς.



Η εκπαίδευση στη χρήση του ψαλιδιού, η οποία παρεπιπτόντως είναι μια πολύπλοκη και δύσκολη διεργασία για τα παιδιά, αποτελεί την καλύτερη άσκηση προγραφής. Το παιδί όταν χρησιμοποιεί το ψαλίδι επιστρατεύει τα τρία δάχτυλα που χρησιμοποιεί και όταν πιάνει το μολύβι. Όταν λοιπόν εξασκείται στη χρήση του, αναπτύσσει την λεπτή κινητικότητα, δυναμώνει τους μυς των δαχτύλων που είναι απαραίτητοι για να κόψει και στη συνέχεια για να γράψει και ξεχωρίζει το “καλό” του χέρι. Γι’ αυτό αν είναι αριστερόχειρας πρέπει να προμηθευτούμε ψαλίδι για αριστερόχειρες.

Επιπλέον το παιχνίδι με το ψαλίδι βοηθάει το παιδί να αναπτύξει τον προσανατολισμό του, να συντονίσει τις κινήσεις των δαχτύλων του, καθώς και τη συνεργασία μεταξύ των δύο χεριών του.

scissors-2

Σε ποια ηλικία όμως μαθαίνουν τα παιδιά να χρησιμοποιούν το ψαλίδι;

Σύμφωνα με το αναπτυξιακό τεστ Peabody Developmental Motor Scales, το οποίο εξετάζει την αδρή και τη λεπτή κινητικότητα των παιδιών, η χρήση του ψαλιδιού από ένα παιδί πρέπει να ακολουθεί τα εξής στάδια:

    – Μέχρι 2 ετών, το παιδί κάνει απλά ψαλιδίσματα.
    – Μέχρι 2 ½ ετών, το παιδί κόβει ένα μεγάλο χαρτί στη μέση.
    – Μέχρι 3 – 3 ½ ετών, το παιδί κόβει πάνω σε μία χοντρή ευθεία γραμμή.
    – Μέχρι 3 ½ – 4 ετών, το παιδί κόβει έναν κύκλο.
    – Μέχρι 4 ½ – 5 ετών, το παιδί κόβει ένα τετράγωνο.
    – Από 5 ½ – 6 ετών, το παιδί αρχίζει να κόβει πιο σύνθετα σχήματα.

Πώς θα μάθει ένα παιδί να χρησιμοποιεί σωστά το ψαλίδι;



Καταρχήν είναι πολύ σημαντικό το παιδί να κάνει ασκήσεις και δραστηριότητες που αναπτύσσουν την λεπτή του κινητικότητα από πολύ μικρό. Το παιχνίδι με μαλακά μπαλάκια, με τις αγαπημένες μας πλαστελίνες, ακόμα και με μανταλάκια, βοηθάει σε αυτήν την κατεύθυνση.

Όταν αρχίσει να χρησιμοποιεί ψαλίδι είναι σημαντικό να ασκηθεί στο να το πιάνει με το σωστό τρόπο γιατί αν συνηθίσει διαφορετικά θα είναι δύσκολο να αλλάξει τον τρόπο του.



Ξεκινάμε με υλικά χοντροκομμένα και με όγκο. Όταν τα παιδιά ήταν μικρά τους έδινα να κόβουν καλαμάκια με τα οποία φτιάχναμε χειροτεχνίες. Επίσης τα παιδιά αρέσκονται να κόβουν υφάσματα, πλαστελίνες, σφουγγάρια και γενικά υλικά με διαφορετική υφή και όγκο.

Σταδιακά και καθώς μεγαλώνει ένα παιδί αρχίζει να κόβει χαρτιά σε τυχαία και ακανόνιστα σχήματα.

Όταν κατακτήσει αυτή τη δεξιότητα του δίνουμε να κόψει διαφορετικά σχήματα, ακολουθώντας πλέον γραμμές και κανόνεςΜπορούμε να ζωγραφίζουμε εμείς σχήματα πάνω σε χαρτί ή να προμηθευτούμε τετράδια ή βιβλία εργασιών με διάφορα θέματα, που μπορούν να παρακινήσουν το ενδιαφέρον του μικρού μας εξερευνητή.



Ο Φάνης (αλλά κι εγώ για να πω την αλήθεια) αγάπησε το βιβλίο δραστηριοτήτων Κόβω της σειράς Πινέλος το ποντικάκι από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ.

mathaino-psalidi-1

Κάθε σελίδα του βιβλίου δραστηριοτήτων περιλαμβάνει και μια δραστηριότητα “κοψίματος” από πιο απλές μέχρι πιο πολύπλοκες. Ευθείες γραμμές, τετράγωνα, ορθογώνια, ζιγκ ζαγκ, καμπύλες ή κύκλοι ασκούν το παιδί στο να χειρίζεται το ψαλίδι συντονίζοντας τα δάχτυλα του, τα χέρια του και τα μάτια του.

Τα έντονα χρώματα, η όμορφη και αστεία εικονογράφηση και οι μικρές ιστοριούλες του Πινέλου και των φίλων του κινούν το ενδιαφέρον του παιδιού και μετατρέπουν το κόψιμο σε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι.



Θα παρατηρήσετε ότι καθώς τελειώνει η μια σελίδα και έρχεται η επόμενη, το παιδί αποκτάει όλο και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Σταδιακά χρειάζεται όλο και λιγότερο τη βοήθεια σας, μέχρι να φτάσει στο σημείο να τα καταφέρνει μόνο του. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος.

Ο μικρούλης μου φτάνοντας περίπου στη μέση του βιβλίου έχει ήδη αποκτήσει αυτοπεποίθηση στη χρήση του ψαλιδιού και έχει τελειοποιήσει την ικανότητά του να το χειρίζεται.



Μεγάλη κατάκτηση για έναν μικρό εξερευνητή!

Το συγκεκριμένο άρθρο δεν αποτελεί πληρωμένη διαφήμιση. Στο e-mama σας προτείνουμε ιδέες και προϊόντα που έχουμε δοκιμάσει εμείς και τα παιδιά μας και μας αρέσουν. Χαιρόμαστε να μοιραζόμαστε οτιδήποτε εμπιστευόμαστε.

Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια

Βρείτε μας στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You May Also Like