Μπορεί μια μαμά να θηλάσει το υιοθετημένο της παιδί; Οι 10 μύθοι
Η AlyssaSchnell είναι πιστοποιημένη σύμβουλος θηλασμού (IBCLC) και πιστοποιημένη σύμβουλος της La Leche League. Αλλά, το πιο σημαντικό από όλα είναι πως είναι η μαμά τριών θαυμάσιων παιδιών που έχουν θηλάσει αποκλειστικά, δύο από τα οποία τα έχει γεννήσει και το ένα το έχει υιοθετήσει. Διατηρεί την ιστοσελίδα breastfeedingwithoutbirthing.com, μέσω της οποίας βοηθάει ζευγάρια που έχουν υιοθετήσει παιδάκι να το θηλάσουν.
Μπορεί μια μαμά που υιoθετεί ένα παιδάκι ή μια παρένθετη μαμά να θηλάσει;
Ναι, μπορεί.
Όσο περίεργο κι αν ακούγεται σε κάποιους, υπάρχουν χιλιάδες μαμάδες που κατάφεραν να θηλάσουν ένα μωρό ενώ δεν το γέννησαν, χαρίζοντας του το πιο όμορφο δώρο και επιτυγχάνοντας το πιο γλυκό δέσιμο μαμάς-μωρού.
Ας καταρρίψουμε λοιπόν τους μύθους που αφορούν στο ποια γυναίκα μπορεί να θηλάσει.
Μύθος 1: Μια μαμά πρέπει να γεννήσει για να θηλάσει.
Παρόλο που οι ορμόνες που εκλύονται μετά τη γέννα προκαλούν την παραγωγή γάλακτος, το γάλα μπορεί να παραχθεί και χωρίς να έχει προηγηθεί εγκυμοσύνη ή γέννα.
Μύθος 2: Μια επιτυχημένη εμπειρία θηλασμού σημαίνει πως η μαμά παράγει αρκετό γάλα για να καλύψει τις ανάγκες του μωρού της.
Όποια ποσότητα γάλακτος κι αν προσφέρει η μαμά στο μωρό της έχει απίστευτη αξία. Στην πραγματικότητα, ακόμη και μια μικρή ποσότητα γάλακτος παρέχει στο μωρό όλα τα αντισώματα που χρειάζεται. Οι περισσότερες μαμάδες που κάνουν πρόκληση γαλουχίας επιτυγχάνουν να παράγουν μια ποσότητα γάλακτος και μερικές καταφέρνουν να θηλάσουν αποκλειστικά.
Μύθος 3. Ο πιο σημαντικός λόγος για να θηλάσεις είναι τα οφέλη που έχει το μητρικό γάλα για την υγεία του μωρού.
Τα αντισώματα και τα θρεπτικά συστατικά του μητρικού γάλακτος είναι πολύ σημαντικά για την υγεία του παιδιού, αλλά το δέσιμο μαμάς-παιδιού, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία για τα υιοθετημένα παιδιά, είναι τουλάχιστον το ίδιο σημαντικά για τη ζωή του παιδιού.
Μύθος 4. Για να θηλάσει μια γυναίκα πρέπει να είναι γόνιμη.
Στην πραγματικότητα, μια γυναίκα δε χρειάζεται να έχει καν ωάρια για να θηλάσει! Η ορμόνη που προκαλεί την παραγωγή γάλακτος, δηλαδή η προλακτίνη, παράγεται στην υπόφυση, στη βάση του εγκεφάλου. Η έκλυση προλακτίνης ενεργοποιείται με τη διέγερση των θηλών, συνήθως κατά το θηλασμό ή κατά τη χρήση θήλαστρου. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ωστόσο, πως αν την υπογονιμότητα προκαλούν ορμονικοί λόγοι, τότε μπορεί οι ίδιοι λόγοι να επηρεάσουν και την ποσότητα του γάλακτος που μπορεί να παράγει μια μητέρα.
Μύθος 5. Μια γυναίκα πρέπει να ακολουθήσει ορμονική αγωγή προκειμένου να παράγει γάλα.
Η διέγερση των θηλών είναι το μόνο που χρειάζεται μια γυναίκα για να παράγει γάλα. Επιπλέον, μπορεί να λάβει κάποια φάρμακα ή βότανα που βοηθούν στην αύξηση των επιπέδων της προλακτίνης, αλλά αυτά τα φάρμακα ή τα βότανα δεν είναι ορμόνες και είναι ασφαλής η κατανάλωσή τους κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Μπορεί επιπλέον να χορηγηθεί μια τεχνητή ορμόνη, με τη μορφή αντισυλληπτικού χαπιού, χωρίς να γίνει η ενδιάμεση διακοπή της μιας εβδομάδας, ώστε να γίνει μια προσομοίωση κατάστασης εγκυμοσύνης πριν την προσπάθεια παραγωγής γάλακτος.
Μύθος 6. Τα μεγαλύτερα μωρά δε μπορούν να μάθουν να θηλάζουν.
Η αλήθεια είναι πως όσο μικρότερο είναι το μωρό, τόσο πιο εύκολο είναι να μάθει να θηλάζει. Ανάλογα με την ηλικία του μωρού, το ιστορικό του, το χαρακτήρα του και τα φυσικά του ένστικτα και την εμπειρία, τη μόρφωση και την υποστήριξη που έχει η μητέρα, ένα μωρό μπορεί να μάθει να θηλάζει σε μερικές μέρες, σε μερικές εβδομάδες ή σε μερικούς μήνες. Μερικά μωρά δε μαθαίνουν ποτέ.
Μύθος 7. Μια μητέρα πρέπει να έχει μείνει έγκυος στο παρελθόν για να θηλάσει.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το στήθος της γυναίκας υφίσταται κάποιες αλλαγές ώστε να προετοιμαστεί για την παραγωγή γάλακτος. Αν η μητέρα δε θηλάσει ή αποθηλάσει, το στήθος επιστρέφει στην πρότερη κατάστασή του. Όταν η γυναίκα κάνει πρόκληση γαλουχίας το στήθος της πρέπει να υποστεί τις ίδιες ακριβώς αλλαγές για να παράγει γάλα. Αν το στήθος έχει «προηγούμενη εμπειρία», οι αλλαγές αυτές ίσως συμβούν πιο γρήγορα και η ποσότητα γάλακτος είναι πιθανόν να είναι μεγαλύτερη από ότι μια γυναίκα που δεν έχει μείνει έγκυος ποτέ.
Μύθος 8. Για να θηλάσει μια μητέρα πρέπει να γνωρίζει πότε θα πάρει το μωρό και χρειάζεται κάποιο χρόνο για να προετοιμαστεί.
Το να γνωρίζει μια μαμά αρκετό καιρό πριν, πότε ακριβώς θα φέρει το μωρό στο σπίτι, μπορεί να κάνει την πρόκλησης γαλουχίας πιο εύκολη. Στην περίπτωση της παρένθετης μητρότητας, οι γυναίκες έχουν συνήθως αρκετό χρόνο μπροστά τους μέχρι να έρθει το μωρό. Ωστόσο, πολλές μητέρες που υιοθετούν μωρό δε γνωρίζουν πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό και πριν το καταλάβουν, μέσα σε μια μέρα, γίνονται μαμάδες. Ευτυχώς υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις στην πρόκληση γαλουχίας και με τη βοήθεια του συμβούλου γαλουχίας, κάθε υποψήφια μαμά μπορεί να επιλέξει την προσέγγιση που αρμόζει στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Μύθος 9. Μια μαμά πρέπει να παράγει γάλα για να θηλάσει.
Πολλοί από τους παραπάνω μύθους αναφέρονται στην παραγωγή γάλακτος χωρίς να έχει προηγηθεί εγκυμοσύνη και γέννα. Όμως, μια μαμά μπορεί να θηλάσει χωρίς να έχει καθόλου γάλα! Μερικές μητέρες έχουν επιλέξει να μην κάνουν πρόκληση γαλουχίας, παρόλα αυτά θέλουν να δεθούν με το μωρό τους βάζοντας το στο στήθος. Επιλέγουν λοιπόν να ταΐζουν το μωρό με το μπουκάλι και να το ηρεμούν με το στήθος (πάνω κάτω όπως χρησιμοποιούμε την πιπίλα στην κουλτούρα μας). Αυτό το είδος θηλασμού συχνά ονομάζεται «θηλασμός ηρεμίας» ή «στεγνός θηλασμός». Είναι ένας πραγματικά υπέροχος τρόπος για να δεθεί μια μαμά με το παιδί της.
Μύθος 10. Ο θηλασμός για μια μαμά που δεν έχει γεννήσει είναι πολύ δύσκολος.
Ο θηλασμός για μια μαμά που δεν έχει γεννήσει, σίγουρα δεν είναι εύκολος, αλλά με την κατάλληλη υποστήριξη και καθοδήγηση είναι εφικτός και αξίζει τον κόπο όσο λίγα πράγματα στον κόσμο.
(Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου χωρίς άδεια)
Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα!
Αφήστε το σχόλιο σας εδώ κάτω γιατί εμείς θέλουμε να το διαβάσουμε και να κάνουμε κουβεντούλα!