Μπορεί να κακομάθει το μωρό επειδή το παίρνω αγκαλιά;

Μπορεί να κακομάθει το μωρό επειδή το παίρνω αγκαλιά;

Μπορεί να κακομάθει το μωρό επειδή το παίρνω αγκαλιά;

Γράφει η μαία: Κατερίνα Μπέκιου

Και εγώ συμφωνώ απόλυτα. Αυτό το άρθρο είναι μάλλον η απάντηση όταν σου λένε: “Μπορεί να κακομάθει το μωρό όταν το παίρνεις αγκαλιά!”

Η μητρότητα. Το πιο μεγάλο και ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι στην ζωή μιας γυναίκας. Προετοιμαζόμαστε για αυτό σε όλη την πορεία της ζωής μας.

Τι συμβαίνει όμως όταν πλέον καλούμαστε να υιοθετήσουμε αυτόν τον ρόλο;

Οι πιο κοντινοί σου άνθρωποι θα είναι δίπλα σου σε όλη την πορεία αυτού σου του έργου. Οι πληροφορίες και τα ερεθίσματα που μπορεί να λαμβάνεις είναι πολλά. Κάποια είναι και αντικρουόμενα μεταξύ τους. Πώς ξέρεις ποιο είναι πιο σωστό να κάνεις σε κάθε περίπτωση;

«Μην το έχεις όλη την ώρα πάνω σου το παιδί, μετά δεν θα ξεκολλάει!»,

«Mην το παίρνεις αγκαλιά κάθε φορά που κλαίει, γιατί θα κακομάθει!» ,

«Mην τρέχεις όλη την ώρα από πίσω του, πρέπει να γίνει ανεξάρτητο!».

Όλες αυτές οι συμβουλές που μπορεί να δεχθείς, είναι αρκετά χρήσιμες, αλλά δεν είναι οι κατάλληλες σε όλες τις περιπτώσεις.

Ένα μωρό, έχει συνηθίσει να βρίσκεται στην κοιλιά της μητέρας του. Αυτό είναι το μόνο περιβάλλον που γνωρίζει και έχει συνηθίσει να ζει μέσα σε αυτό.

Δεν έχει αντιληφθεί για τον εαυτό του ούτε το τι είναι, ούτε το τι θα γίνει.

Μην ξεχνάς να φροντίζεις τη μητέρα, όχι μόνο το μωρό

Ξέρει μόνο το πού βρισκόταν μέχρι κάποια χρονική στιγμή, δηλαδή σε ένα χώρο ήσυχο, σκοτεινό, υγρό και ζεστό.

Από την στιγμή που γεννιέται, μεταφέρεται αυτόματα σε κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που γνωρίζει, γεγονός που του προκαλεί ιδιαίτερο σοκ.Συγκεκριμένα, ένα βρέφος όταν γεννιέται και για τους πρώτους μήνες ζωής του, δεν μπορεί να καταλάβει που τελειώνει αυτό και που αρχίζει ο υπόλοιπος κόσμος, δεν αντιλαμβάνεται τα όριά του και νιώθει ότι αιωρείται σε ένα κενό.

Το μόνο σημείο που του δίνει μια παρηγοριά, είναι η αγκαλιά της μαμάς του και αυτό γιατί προσομοιάζει στις συνθήκες του περιβάλλοντος που είχε συνηθίσει μέχρι τότε να ζει.

Ένα μωρό δεν έχει μόνο βιολογικές ανάγκες, ανάγκες δηλαδή που έχουν να κάνουν με την επιβίωση του. Έχει και ιδιαίτερες συναισθηματικές ανάγκες, οι οποίες έχουν να κάνουν με την μετέπειτα ψυχοσύνθεσή του στην ενήλικη ζωή.Όσο κακό μπορεί να κάνει σε ένα μωρό η στέρηση τροφής, άλλο τόσο μπορεί να προκληθεί με το να αφήνουμε ένα νεογέννητο μωρό να κλαίει μέχρι να το πάρει ο ύπνος.

Η μη κάλυψη της συναισθηματικής ανάγκης που μπορεί να έχει το μωρό εκείνη τη στιγμή, μπορεί να δημιουργήσει ένα αρνητικό εντύπωμα στον ψυχισμό του, γεγονός που μπορεί να έχει συνέπειες στην συναισθηματική του υγεία ως ενήλικας άνθρωπος.

Η αγκαλιά και η στοργή που θα λάβει από εσάς, είναι η μόνη που μπορεί να το κάνει να νιώσει ασφάλεια και θαλπωρή.Για αυτό μην στερείτε από το μωρό σας την αγκαλιά για όσο είναι βρέφος, και μην ανησυχείτε ότι αγκαλιάζοντας το μωρό σας, θα δημιουργήσετε έναν ψυχικά εξαρτημένο ενήλικα.

Η αγάπη και αγκαλιά μιας μητέρας, δεν μπορεί να κακομάθει ένα μωρό κανένα μωρό.

Δώστε όσες περισσότερες μπορείτε!

Κατερίνα Μπέκιου, Μαία

(Ευχαριστώ την Κατερίνα για το κείμενο της. Δε θα μπορούσα παρά να συμφωνήσω μαζί της απόλυτα!)

Και φυσικά θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον πριν φύγεις να διαβάσεις επίσης το άρθρο Δεν υπάρχουν ανεξάρτητα μωρά. Υπάρχουν μόνο μωρά που σε χρειάζονται.

Ένα άρθρο που θα σε βοηθήσει να θυμάσαι. Προσπάθησε να το θυμάσαι όταν αναρωτιέσαι γιατί το μικρούλι σου θέλει να κοιμάται πλάι σου, γιατί αναζητά τόσο το κορμί σου, γιατί κλαίει. Είναι κουραστικό, ναι, και πολύ σκληρό καμιά φορά, αλλά είναι αναπόφευκτο.

Λίζα

Κοινοποίησε λοιπόν αυτό το άρθρο, είναι σημαντικό για να το δουν και άλλοι γονείς. Όμως μην το αντιγράψεις χωρίς άδεια.

Ακολουθήστε μας επίσης στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You May Also Like