Χιονούλες υγιεινές χωρίς ζάχαρη και χωρίς γλουτένη

snowballs coconut χιονούλες

Χριστούγεννα χωρίς χιονούλες δε γίνονται, τουλάχιστον όχι στο δικό μας σπίτι!

Η αλήθεια είναι ότι για πολλά χρόνια έφτιαχνα την κλασική συνταγή.

Ναι, αυτήν, με τους τόνους ζάχαρη και τα εκατομμύρια λιπαρά.

Όταν όμως άρχισαν να τρώνε τις χιονούλες και τα παιδιά μου κι επειδή τους αρέσουν πολύ – γενικά τα παιδιά αρέσκονται σε οτιδήποτε έχει το σχήμα μπαλίτσας – αυτό το ζαχαρούχο γάλα άρχισε να μου κάθεται στο λαιμό.

Το καλό το παλικάρι όμως ξέρει κι άλλο μονοπάτι.

Γιατί μπορεί στο μυαλό μας να έχει ταυτιστεί το γλυκό με τη ζάχαρη, αλλά στην πραγματικότητα γλυκά είναι πολλά τρόφιμα, που ωστόσο δεν περιέχουν τη βλαβερή και χημικά επεξεργασμένη λευκή ζάχαρη.

Έτσι πλέον φτιάχνω τις χιονούλες μας με μια άλλη συνταγή χωρίς ζάχαρη, χωρίς λακτόζη και χωρίς γλουτένη, αλλά με ακόμα καλύτερη γεύση και υφή.

Και αυτό οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει εκείνη η βαριά γεύση του ζαχαρούχου γάλακτος και υπερισχύει η καρύδα, που παρεπιπτόντως αγαπώ πολύ.

Επιπλέον είναι ένα γλυκό που δεν χρειάζεται ψήσιμο και, ακόμα πιο σημαντικό…είναι συνταγή του 5λεπτου.

Συνταγή για χιονούλες χωρίς ζάχαρη και χωρίς γλουτένη

Υλικά

2 κούπες νιφάδες καρύδας βιολογική

3 κουταλιές του γλυκού λάδι καρύδας

Επίσης 3 κουταλιές της σούπας σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου

3 κουταλιές του γλυκού γάλα καρύδας

1 λοβό βανίλιας (προαιρετικά)

1/8 του κουταλιού του γλυκού αλάτι

snowballs coconutΕκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ την 1 κούπα νιφάδες καρύδας με το λάδι καρύδας μέχρι να ενωθούν.

Προσθέτουμε το σιρόπι σφενδάμου (ή αγαύης), το γάλα καρύδας, τη βανίλια και το αλάτι και ξαναχτυπάμε.

Στο τέλος βάζουμε στο μπωλ και τη δεύτερη κούπα νιφάδες καρύδας και χτυπάμε μέχρι να πάρει τη μορφή πάστας.



Δεν χρειάζεται και πολύ χάιδεμα μια και την ίδια δουλειά μπορούμε να την κάνουμε και με το χέρι μας, αν δεν θέλουμε να λερώσουμε το μίξερ.

Πλάθουμε μπαλίτσες τις οποίες τις καλύπτουμε με νιφάδες καρύδας, τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα και έτοιμες οι χιονούλες μας. Διατηρούνται στο ψυγείο μέχρι 1 εβδομάδα (αν προλάβουν).

snowballs coconut

Αν θέλουμε να το απογειώσουμε, τις καλύπτουμε με λιωμένη σοκολάτα. Εγώ χρησιμοποιώ μαύρη οργανική σοκολάτα με 85% κακάο, την οποία λιώνω σε μπεν μαρί.



Για το σκοπό αυτό δεν καλύπτουμε τις χιονούλες με νιφάδες καρύδας, αλλά τις βάζουμε στο ψυγείο για λίγες ώρες και κρύες όπως είναι τις βουτάμε στη λιωμένη σοκολάτα. Ψύχουμε και…σοκολατοκόλαση!!!snowballs coconutTip

Το βιολογικό λάδι καρύδας είναι σε στέρεη μορφή και κοστίζει γύρω στα 6 ευρώ, αλλά μην τα τσιγκουνευτείς γιατί είναι πραγματικά μια επένδυση. Για να το καταλάβεις, πάρε με το χέρι σου όσο λάδι περισσέψει πάνω στο κουταλάκι την ώρα που φτιάχνεις το γλυκό και άλειψε το στα χέρια σου. Θα διαπιστώσεις ότι θα γίνουν βελούδινα!



Μπορείς να χρησιμοποιείς μια ελάχιστη ποσότητα από το λάδι καρύδας για τα σκασμένα χείλη τα δικά σου ή των παιδιών, για τα χέρια, ενώ αποτελεί μια τέλεια ενυδατική για το πρόσωπο. Το ακόμα καλύτερο; Είναι το μοναδικό λάδι που έχει την ικανότητα να απορροφάται από την τρίχα, οπότε αποτελεί την τέλεια περιποίηση για τα μαλλιά. Επένδυση σου λέω!

snowballs coconutΕίναι ωραίο να μοιραζόμαστε. Κοινοποίησε αυτή τη συνταγή για να τη διαβάσουν και άλλοι. Όμως ΔΕΝ επιτρέπεται η αντιγραφή της χωρίς άδεια ©

Ακολούθησε μας αν θέλεις επίσης και στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

9 Comments

    1. Ευχαριστώ πολύ Τίνα μου! 🙂 Είναι και τα 2 φυσικά γλυκαντικά, η διαφορά τους είναι στην γλυκαντική τους ικανότητα. Αν θέλεις να δοκιμάσεις με μέλι θα βάλεις σίγουρα λίγο παραπάνω. 🙂

  1. Παρά πολύ ωραία συνταγουλα..θα πάρω το λάδι καρύδας.απλά αν μπορώ να βάλω γάλα με λίγα λιπαρά.Έχω ζάχαρο.Ευχαριστώ

    1. Καλημέρα Δήμητρα! Το γάλα καρύδας και η περιεκτικότητα του σε υδατάνθρακες και σάκχαρα είναι αρκετά χαμηλή στην ποσότητα που αναγράφεται στη συνταγή, αν θες μπορείς να χρησιμοποιήσεις και με χαμηλά λιπαρά 🙂

  2. ¨Έφτιαξα την συνταγή αλλά τα υγρά ήταν πολύ λίγα με αποτέλεσμα να μην ενώνονται τα υλικά ώστε να τα φτιάξω μπαλάκια. Μήπως χρειάζεται κάποια υγρά περισσότερα? π.χ γάλα??

  3. Δυστυχώς και εγώ το ίδιο πρόβλημα με τη Ρουλα έχω. …. έβαλα παραπάνω από τη διπλάσια δόση από όλα τα υγρά και παρολαυτα δεν πλαθοντε… άφησα το μείγμα στο ψυγείο να σφίξει και θα δοκιμάσω να τα πλασω αργότερα ..

  4. Βασικά συμφωνώ με τα τελευταία κορίτσια. Δεν μου πθαθονται με τίποτα. Οπότε έριξα μέσα ξηρούς καρπούς και λίγο ακόμα λάδι καρύδας. Έτριψα μπισκότο για βάση με Βιτάμ καρύδας. Τα έψησα λίγο και μετά από πάνω σοκολάτα λιωμένη.
    Μπορείς να μας πεις τι πήγε στραβά;

  5. Το σιρόπι Αγαύης έχει χαμηλό γλυκαιμικο δείκτη αλλά περιέχει μεγάλη ποσότητα φρουκτόζης, σχεδόν όσο η ζάχαρη και αυτό το καθιστά εξίσου ανθυγιεινό..

  6. Το λάδι καρύδας είναι από τα ελάχιστα φυτικά έλαια που περιέχει κορεσμένα λιπαρά, όπως το ζωικό λίπος και ως εκ τούτου είναι αρκετά ανθυγιεινό. Ίσως δοκιμάσουμε με κάποια άλλη λιπαρή ουσία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You May Also Like