Χορτοφαγία στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό. Γίνεται;

Χορτοφαγία στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό. Γίνεται;

Χορτοφαγία στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό. Γίνεται;

Στην Ελλάδα μόνο τα τελευταία χρόνια αρχίσαμε να μαθαίνουμε περισσότερα για την χορτοφαγία.

Κάποτε αν κάποιος άκουγε ότι υπάρχει χορτοφάγος ή vegan γυναίκα που εγκυμονεί και θηλάζει, θα έλεγε ότι κάτι δεν πάει καλά.

Κάποτε υπήρχε η πεποίθηση ότι η χορτοφαγία απαγορεύεται σε αυτές τις περιόδους.

Ευτυχώς όμως τα πράγματα άλλαξαν. Υπάρχει ενημέρωση και καλύτερη πληροφόρηση περί αυτού.

Η Πηνελόπη είναι χορτοφάγος από το 2006. Έμεινε έγκυος, γέννησε και θήλασε 21 ολόκληρους μήνες το μωρό της, χωρίς να αλλάξει κάτι στη διατροφή της. Μέσα από το κείμενο της μας παρουσιάζει την εμπειρία της, αλλά και για τα αρνητικά σχόλια που άκουγε για την επιλογή της. Στα οποία όμως γύρισε την πλάτη, αφού είχε τη σύμφωνη γνώμη της γιατρού της. 

*Update άρθρου: Το άρθρο γράφτηκε το 2013. Σήμερα η Πηνελόπη θηλάζει το δεύτερο παιδάκι της, όντας ακόμη χορτοφάγος. Σήμερα είμαι πλέον και εγώ χορτοφάγος. Και μπορώ να καταλάβω καλύτερα τα όσα γράφει. Διαβάστε το κείμενο της Πηνελόπης:

Η εγκυμοσύνη είναι μία ιδιαίτερη και απαιτητική περίοδος για την γυναίκα. Έχει πλέον να θρέψει και να αναπτύξει ένα ολόκληρο πλασματάκι μέσα της. Σαφώς πρέπει να τρέφεται σωστά και να προσέχει τον εαυτό της εις διπλούν. Η σωστή διατροφή μπορεί να πάρει διάφορους ορισμούς από τον καθένα και οι απόψεις πιθανόν να διαφέρουν. Ακόμα και από γιατρό σε γιατρό. Πόσο μάλλον όταν η μέλλουσα μαμά έχει επιλέξει να ακολουθήσει την χορτοφαγία στην ζωή της.

Τότε, πιθανόν να περάσουν από το μυαλό της ερωτήματα που σίγουρα τα ακούει και ζωντανά από τον περίγυρό της. Όπως «τώρα που δεν τρως κρέας, δεν θα έχει πρόβλημα το μωρό;». «Τώρα που είσαι έγκυος, μήπως πρέπει να φας λίγο κρεατάκι για να μην σου πέσει ο σίδηρος;». «Παίρνει το μωρό όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται τώρα που εσύ είσαι χορτοφάγος;» κτλ.Ας ξεκινήσουμε όμως πρώτα από το γεγονός ότι σε κάθε περίπτωση, το μωρό αυτά που είναι να πάρει, θα τα πάρει από τη μαμά. Εάν υπάρξει κάποια έλλειψη στοιχείου, αυτή θα εμφανιστεί στη μαμά και όχι στο μωρό.

Εγώ λοιπόν, σας παραθέτω την δική μου εμπειρία όσον αφορά την εγκυμοσύνη μου και έπειτα τους 21 μήνες θηλασμού, όπου δεν άλλαξα τίποτα στις χορτοφαγικές διατροφικές μου συνήθειες, και είμαι μια χαρά και εγώ και το αγγελούδι μου! Ευτυχώς, η γυναικολόγος μου ήταν επίσης πολύ χαλαρή με το θέμα, βασικά ούτε που το έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα, ούτε μου είπε πως πρέπει να προσέξω ή να αλλάξω κάτι στην εγκυμοσύνη μου. Μάλιστα, έδωσε περισσότερη βάση στο τι πρέπει να αποφεύγω όπως πχ πισίνες, σεξουαλική επαφή το πρώτο τρίμηνο, βαφές μαλλιών κτλ.

Χορτοφαγία στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό. Γίνεται;

Είμαι χορτοφάγος από το 2006, και έμεινα έγκυος στα 3 χρόνια χορτοφαγίας.

Εδώ θα ήθελα να διευκρινίσω ότι είμαι χορτοφάγος, και όχι vegan. Δηλαδή, από την διατροφή μου έχω αποκλείσει το κρέας και όχι τα ζωικά παράγωγα (γαλακτοκομικά, γιαούρτια κτλ. ). Τα οποία όμως γενικότερα δεν τρώω σε πληθώρα.Όλους τους 9 μήνες της εγκυμοσύνης μου, δεν ένοιωσα ούτε μία στιγμή αδύναμη, ή ότι μου λείπει κάτι. Ή ότι έχω απίστευτη όρεξη και θέλω να φάω κρέας οπωσδήποτε. (Κάτι παρόμοιο με το «μου μύρισε» που λένε). Αντιθέτως, ήμουν εξίσου γεμάτη ενέργεια! Εξαιρώντας τους 2 πρώτους μήνες που ταλαιπωρήθηκα με ναυτίες που μου περνούσαν μόνο με.. την τομάτα! (περί ορέξεως..)

Όλα λοιπόν κύλισαν φυσιολογικά, οι εξετάσεις μου ήταν πολύ καλές και τα κιλά που πήρα σεβαστά.

19 ολόκληρα κιλά! Βέβαια, το ενοχλητικό ήταν ότι δεχόμουν αρκετά σχόλια για την διατροφή μου. Αλλά ήμουν προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο και δεν έδινα και ιδιαίτερη σημασία. Εξ άλλου είχα την συναίνεση της γυναικολόγου μου, οπότε δεν υπήρχε πιο ισχυρό επιχείρημα.Όλα εξελίχθηκαν φυσιολογικά, γέννησα πάρα πολύ εύκολα με φυσιολογικό τοκετό, και χαίρομαι που και η κλινική σεβάστηκε τις διατροφικές μου συνήθειες και δεν μου έφερναν κρέας στο φαγητό! Το μωρό μου γεννήθηκε μια χαρά, με όλες τις εξετάσεις του πολύ καλές και μάλιστα φύγαμε στις 2 μέρες από την κλινική αφού ήμασταν και οι δύο σε πολύ καλή κατάσταση (καινούρια οικονομικά πακέτα των κλινικών λόγω κρίσης).

Έχεις μια ιστορία ή κάτι να μας πεις; Εμείς θέλουμε να το διαβάσουμε!

Έπειτα θήλασα για 21 ολόκληρους μήνες, συνεχίζοντας την χορτοφαγία, όπου επίσης δεν προέκυψε κανένα πρόβλημα ούτε σε μένα ούτε στο μωρό μου. Τα γάλα μου ήταν προφανώς «καλό» καθώς το μωρό μου δεν αρρώστησε ούτε μία φορά όσο θήλαζε, και η παιδίατρος που είναι και σύμβουλος θηλασμού δεν μου πρότεινε να αλλάξω κάτι στην διατροφή μου για να «θηλάσω..σωστότερα»!Όταν βέβαια άρχισε ο μικρούλης τις στερεές τροφές, σαφώς δεν του αφαίρεσα το κρέας από την διατροφή του, καθώς δεν θέλω να τον περιορίσω σε τίποτα γευστικά, απλά και με συμβουλή της παιδιάτρου, του έδινα βιολογικό κρέας (τουλάχιστον να αποφύγουμε τα πολλά φάρμακα). Οφείλω να ομολογήσω όμως , ότι μέχρι τώρα που είναι 3 δεν μπορώ να πω ότι το αγαπάει το κρέας ιδιαίτερα. Παρόλα αυτά , τρώει αρκετά όσπρια και λαχανικά και μεγαλώνει γεμάτος ενέργεια, ιλιγγιωδώς!

Η χορτοφαγία είναι τρόπος ζωής. Όλες εσείς οι μέλλουσες μαμάδες που είστε χορτοφάγοι, μην πτοείστε από τα σχόλια και τις υποδείξεις του καθένα που νομίζει ότι ξέρει το κάτι παραπάνω. Όπως ζούσατε και τρεφόσασταν μέχρι τώρα, έτσι θα συνεχίσετε. Με τις απαραίτητες εξετάσεις, που ούτως ή άλλως γίνονται, και την κατανόηση και καθοδήγηση του γιατρού σας, θα έχετε μία φυσιολογική περίοδο εγκυμοσύνης, και λοχείας αργότερα εάν το θέλετε, και θα είστε μια χαρά! Εξ‘ άλλου υπάρχουν και τα «θαυματουργά» συμπληρώματα(πχ φεριτίνη), που επίσης δίνουν ούτως ή άλλως στις εγκυμονούσες, οπότε σίγουρα δεν θα σας λείψει τίποτα! Το κυριότερο που χρειάζεται το μωρό σας από την κοιλιά ακόμα, είναι ηρεμία και αγάπη!

Τελικά είναι απολύτως ok η χορτοφαγία στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό.

Είναι απολύτως υγιές και ασφαλές να ακολουθήσεις χορτοφαγική διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Δεν επηρεάζει αρνητικά τίποτα από τα δύο. Σε συνεργασία με το γιατρό σου και το διατροφολόγο σου, μπορείς να έχεις μια ισορροπημένη χορτοφαγική διατροφή χωρίς να σου λείπει κάτι.

Επιμέλεια κειμένου: Λίζα

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)

Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

One Comment

  1. πολυ ενδιαφερον αυτο που διαβασα. Και εγω ειμαι στην ιδια θεση και δεν αλαξα τη διατροφη μου στην εγκυμοσυνη ουτε και τωρα που θηλαζω . Ο γιος μου ειναι τωρα 10 μηνων συνεχιζω και τον θηλαζω και ειναι υγιεστατος παρ’ ολο που ειμαι χορτοφαγος. Αποφευγω να του δινω κρεας αλλα αυγουλακι απο τις κοτουλες του παππου τρωμε και καποιες φορες ψαρι. Αλλα προτιμαει περισσοτερο λαχανικα και οσπρια ειναι η αδυναμια του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON