Δανία: Το υποχρεωτικό μάθημα ενσυναίσθησης έχει εξαλείψει το bullying
Η Δανία είναι μια από τις πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας του ΟΗΕ.
Μια σημαντική έρευνα, που από το 2012 ταξινομεί 155 χώρες στον κόσμο με βάση την ευτυχία των πολιτών της. Και που για επτά χρόνια κατατάσσει τη Δανία ανάμεσα στις τρεις πιο ευτυχισμένες χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το γεγονός λοιπόν ότι η διδασκαλία της ενσυναίσθησης είναι υποχρεωτική από το 1993 στα σχολεία της Δανίας, είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην ευτυχία της χώρας.
Γιατί είναι σημαντική η ενσυναίσθηση και την έκαναν υποχρεωτικό μάθημα;
Η ενσυναίσθηση βοηθά στη δημιουργία σχέσεων, στην πρόληψη του bullying και στην επιτυχία στον επαγγελματικό τομέα. Οι έφηβοι που έχουν ενσυναίσθηση, τείνουν να είναι πιο επιτυχημένοι.
Και αυτό επειδή είναι πιο προσανατολισμένοι προς τους στόχους τους σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους.
Τι είναι λοιπόν το μάθημα ενσυναίσθησης;
Στα σχολεία της Δανίας, μια ώρα της εβδομάδας ανήκει στο «Klassens tid». Ένα μάθημα ενσυναίσθησης για μαθητές ηλικίας 6 έως 16 ετών.
Είναι θεμελιώδες μέρος του προγράμματος εκπαίδευσης της Δανίας και υποχρεωτικό μάθημα για τα παιδιά.
Η ώρα του μαθήματος της ενσυναίσθησης είναι εξίσου σημαντική με τον χρόνο που αφιερώνεται στα υπόλοιπα.
Για παράδειγμα, στα αγγλικά ή στα μαθηματικά. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος, οι μαθητές συζητούν τα προβλήματά τους, είτε σχετίζονται με το σχολείο είτε όχι. Και όλη η τάξη, μαζί με τον δάσκαλο, προσπαθεί να βρει μια λύση που βασίζεται στην πραγματική ακρόαση και κατανόηση.
Εάν δεν υπάρχουν προβλήματα για συζήτηση, τα παιδιά απλώς περνούν τον χρόνο μαζί χαλαρώνοντας και απολαμβάνοντας το hygge. Το hygge είναι μια λέξη (και επίσης ένα ρήμα και ένα επίθετο), που δεν μπορεί να μεταφραστεί κυριολεκτικά, καθώς είναι ένα φαινόμενο στενά συνδεδεμένο με τη δανέζικη κουλτούρα. Θα μπορούσε να οριστεί ως «η οικειότητα που δημιουργήθηκε σκόπιμα».
Σε μια χώρα όπου νυχτώνει πολύ νωρίς, βρέχει, όλα είναι γκρίζα, το hygge σημαίνει φως. Όπως επίσης ζεστασιά και φιλία, δημιουργία μια κοινής, φιλόξενης και οικείας ατμόσφαιρα. Είναι μια θεμελιώδης ιδέα για τη Δανέζικη αίσθηση ευημερίας.
Οι Δανοί διδάσκουν ενσυναίσθηση όχι μόνο με το υποχρεωτικό μάθημα ενσυναίσθησης αλλά και με άλλους τρόπους.
Ένας από αυτούς είναι η ομαδική εργασία, χάρη στην οποία τα παιδιά κάνουν το 60% των εργασιών τους στο σχολείο. Δεν έχει κανείς στόχο να είναι καλύτερος από τους άλλους. Αλλά έχει στόχο να βοηθάει αυτούς που δεν τα καταφέρνουν εξίσου καλά. Για αυτούς τους λόγους η Δανία είναι επίσης ένα από τα καλύτερα μέρη για εργασία στην Ευρώπη.
Τα παιδιά γνωρίζουν τον ανταγωνισμό αποκλειστικά με τον εαυτό τους, όχι με τους άλλους.
Τα σχολεία της Δανίας δεν προσφέρουν ούτε βραβεία ούτε τρόπαια στους μαθητές τους που διαπρέπουν στα σχολικά μαθήματα ή στον αθλητισμό, για να μην δημιουργούν ανταγωνισμό. Αντίθετα εξασκούν την κουλτούρα των κινήτρων για αυτοβελτίωση.
«Οι Δανοί δίνουν πολύ χώρο στο ελεύθερο παιχνίδι των παιδιών, το οποίο διδάσκει ενσυναίσθηση και διαπραγματευτικές δεξιότητες. Στη Δανία, το παιχνίδι είναι εκπαιδευτικό εργαλείο από το 1871», εξηγεί η Jessica Alexande, Αμερικανίδα συγγραφέας και ψυχολόγος.
Έπειτα, υπάρχει η συνεργατική μάθηση. Γκρουπ παιδιών με διαφορετικά δυνατά σημεία και μειονεκτήματα αλλά και σε διαφορετικά μαθήματα. Τα παιδιά βοηθούν το ένα το άλλο στην τάξη, δουλεύουν μαζί σε διάφορες εργασίες.
Η τελευταία μέθοδος διδάσκει στα παιδιά από μικρή ηλικία ότι το να βοηθάς τους άλλους οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα.
Το υποχρεωτικό μάθημα ενσυναίσθησης στη Δανία έχει εξαλείψει το bullying
Η σχολική κουλτούρα μπορεί να ενισχύσει ή να εξαλείψει το bullying.
Το Δανέζικο Skolebørnsundersøgelsen είναι μέρος μεγάλης έρευνας του ΠΟΥ σε 42 χώρες, για την υγιή συμπεριφορά των μαθητών. Στέλνουν ερωτηματολόγια κάθε τέσσερα χρόνια. Η έρευνα στοχεύει να παράσχει δεδομένα σχετικά με την ψυχική υγεία και την ευημερία παιδιών 11-15 ετών.
Μια σχετικά πρόσφατη έρευνα στη Δανία έδειξε μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη: Το ποσοστό των παιδιών που έκαναν bullying σε άλλους, έχει μειωθεί δραστικά. Από 40% που ήταν το 1998, έπεσε σε λιγότερο από 5% το 2018.
*Το άρθρο είναι αφιερωμένο στα παιδιά που έφυγαν από τη ζωή και σε εκείνα που βασανίζονται ακόμη, επειδή ζουν σε ένα σχολείο, σε μια χώρα, σε έναν κόσμο χωρίς ενσυναίσθηση. Πουλάκια μου γλυκά, να μπορούσα να σας πάρω όλα αγκαλιά.
Λίζα
Είναι ωραίο να μοιραζόμαστε. Κοινοποίησε αυτό το άρθρο για να το διαβάσουν και άλλοι γονείς. Όμως ΔΕΝ επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια ©
Ακολουθήστε μας αν θέλετε επίσης και στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!
One Comment
Ενδιαφέρον! !