Δεν υπάρχουν κακοί μαθητές. Υπάρχουν πληγωμένα παιδιά

Δεν υπάρχουν κακοί μαθητές. Υπάρχουν πληγωμένα παιδιά

Δεν υπάρχουν κακοί μαθητές

Δεν υπάρχουν «κακοί μαθητές». Υπάρχουν πληγωμένα παιδιά.

Διάβασα ένα κείμενο του Mikael Delta που είχε σαν τίτλο «Δεν υπάρχουν κακοί μαθητές». Λέει λίγο παρακάτω «Υπάρχουν πληγωμένα παιδιά» και αμέσως μου σφίχτηκε η καρδιά με έναν τρόπο γνώριμο…

Το υπόλοιπο κείμενο του είναι ευθύ, ωμό, χωρίς γλυκαναλατισμούς. Αν περίμενες να διαβάσεις κάτι άλλο, μη συνεχίσεις την ανάγνωση.

Όσοι βλέπουμε τι πραγματικά συμβαίνει εδώ και χρόνια στην εκπαίδευση, θα βρούμε τις αλήθειες σε αυτό το κείμενο και ας λέγονται με αιχμηρό τρόπο.

«Δεν υπάρχουν κακοί μαθητές. Υπάρχουν κακοί άνθρωποι που έγιναν δάσκαλοι.» λέει μέσα στο κείμενο του. Και όσοι δεν ανήκουν σε αυτούς, θα δουν και αυτοί την αλήθεια.

Και όσοι δεν ανήκουν σε αυτούς, γνωρίζουν ήδη πολύ καλά πόσα εμπόδια βρήκαν όταν θέλησαν να κάνουν σωστή δουλειά με αγάπη και πόσο τους υποτίμησαν. Όχι μόνο οι υπόλοιποι, αλλά και το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα.

Τα παιδιά βουλιάζουν συχνά σε έναν χώρο που δεν αγαπάει κανείς την εκπαίδευση αλλά τους γίνεται απαιτητό να την αγαπήσουν εκείνα. Μέσα από διαδικασίες που μόνο αγάπη δεν εκφράζουν.

Για αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν, που γίνονται όλο και πιο συχνές, πρέπει να ξέρουμε όλοι. Πρέπει να ξέρουμε ότι… Δεν υπάρχουν «κακοί μαθητές». Υπάρχουν πληγωμένα παιδιά.

Διάβασε το κείμενο

Και καλό είναι αυτό να το αντιληφθεί το εκπαιδευτικό ελληνικό κατασκεύασμα διδασκαλίας και αξιολόγησης διότι διαιωνίζει μια κατάσταση η οποία μοιάζει να αδιαφορεί πραγματικά για την αληθινή εκπαίδευση των νέων.

Η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών λειτουργεί διεκπεραιωτικά και δεν ντρέπονται για αυτό φυσικά. Δημόσιο λίπος αυτοί, λίγες οι εξαιρέσεις, ευτυχώς γνωρίζω κάποιες.

Δεν υπάρχουν κακοί μαθητές.

Δεν υπάρχουν κακοί μαθητές. Υπάρχουν πληγωμένα παιδιά

 

Υπάρχουν τραυματισμένα παιδιά τα οποία αντιμετωπίζουν δυσκολίες μάθησης λόγω των αντανακλάσεων που προβάλλει πάνω τους, η συμπλεγματική αντιμετώπιση κάποιων δασκάλων και των καθηγητών, η οποία ασκεί στους μαθητές την ίδια «δικαστική εξουσία» των γονιών τους.

Τη δικαστική εξουσία που φύτεψε τον τρόμο της απόρριψης και της κριτικής στις τρυφερές ηλικίες τους και κυρίως της σχολικής περιόδου, του γυμνασίου κλπ.



Δεν υπάρχουν κακοί μαθητές. Υπάρχουν πληγωμένα παιδιά.

Υπάρχουν παιδιά τα οποία μουδιάζουν ολόκληρα και βιώνουν εμπειρία θανάτου και Σοκ όταν ο κάθε συμπλεγματικός δάσκαλος και δασκάλα ασκεί λεκτική ή και σωματική βία.

Ή ασκεί επιθετική αξιολόγηση και βαθμολογία σε ένα ανυπεράσπιστο πλάσμα, μισώντας ο ίδιος το εσωτερικό του παιδί που ποτέ δεν αγαπήθηκε αληθινά, τιμωρώντας το με την εξουσία του τίτλου του.

Δεν υπάρχουν κακοί μαθητές. Υπάρχουν κακοί άνθρωποι που έγιναν δάσκαλοι.

Προστατέψτε τα παιδιά σας αρχικά από εσάς τους ίδιους που είστε οι γονείς τους αν λειτουργείτε ασυνείδητα μιμούμενοι ότι βλέπετε δίχως να το έχετε επεξεργαστεί με την απαιτούμενη σοβαρότητα και ευθύνη. Και αν είστε αφυπνισμένοι γονείς, προστατέψτε τα από το εκπαιδευτικό σύστημα.



Αγοράστε τους άλλα βιβλία, πηγαίντε παρέα μαζί τους μικρά ταξίδια να ανοίξει το μυαλό τους, δείτε ταινίες στο σινεμά και θεατρικά έργα, κάντε βόλτες μια ηλιόλουστη μέρα στην Ακρόπολη.

Ακούστε καλή μουσική, δώστε νόημα στη ζωή τους και ενσαρκώστε τον πραγματικό ρόλο του Γονέα και όχι του Δικαστή.

Με αγάπη για όλα τα ανυπεράσπιστα παιδιά στον ηλίθιο κόσμο που ήρθαν.

Μιχάλης Δέλτα

Ο Δημήτρης Αντωνίου είχε γράψει κάποτε: 

Με θυμάμαι να ζωγραφίζω και να έρχονται θυμωμένοι οι καθηγητές και να μου σκίζουν τη ζωγραφιά επειδή δεν τους άκουγα.



Με θυμάμαι να ακούω μουσική ή να μιλάω με τον διπλανό μου και να μας βγάζουν έξω. Eπειδή δεν τους ακούγαμε.

Με θυμάμαι να τρέχω στο προαύλιο και να παίζω με τους φίλους μου αντί κατά αγχωμένος να κάνω επανάληψη. Kαι στο ‘’απροειδοποίητο’’ τεστ να παίρνω 15 αντί για 20. Kαι να μου λένε ‘’καλά να πάθεις αφού δεν μας άκουγες’’.

Με θυμάμαι να πηγαίνω στον λυκειάρχη να παραπονεθώ για αδικίες που συνέβαιναν. Kαι να φωνάζει ότι θα πάρω αποβολή αν δεν κάνω ότι μου λένε.

Σήμερα έρχονται όλοι τους και με καμαρώνουν σε ομιλίες ή δράσεις ή παραστάσεις ή σε αγώνες που δίνω για το δίκαιο. Aλλά ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΙΔΕΑ ότι όλα αυτά γίνονται σήμερα επειδή κάποτε δεν τους άκουγα.

Αξίζει τόσο πολύ να διαβάσεις όλο το κείμενο του στο άρθρο “Τα σχολεία που τα παιδιά τρέμουν από το άγχος τους

Λίζα

Είναι ωραίο να μοιραζόμαστε. Κοινοποίησε αυτό το άρθρο για να το διαβάσουν και άλλοι. Όμως ΔΕΝ επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια ©

Ακολούθησε μας αν θέλεις επίσης και στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You May Also Like