Δεν θηλάζουμε ΠΟΤΕ το μωρό στο αυτοκίνητο

Δε θηλάζουμε ΠΟΤΕ το μωρό στο αυτοκίνητο

Δεν θηλάζουμε ΠΟΤΕ το μωρό στο αυτοκίνητο

Πόσες φορές έχει τύχει να πρέπει να θηλάσεις το μωρό σου ενώ κάνετε κάποιο ταξίδι ή έστω κάποια βόλτα με το αμάξι;

Πέρασε ποτέ από το μυαλό σου, ότι αν το θήλαζες ενώ είστε εν κινήσει, θα γλιτώνατε πολύτιμο χρόνο;

Στην πραγματικότητα, ο σωστός τρόπος είναι να σταθμεύσετε κάπου το αυτοκίνητο σε ασφαλές μέρος, να θηλάσεις το μωράκι σου και έπειτα να συνεχίσετε τη διαδρομή σας όσο μικρή ή μεγάλη είναι αυτή.

Η AlisaBaer από το thecarseatlady.com εξηγεί στο παρακάτω κείμενο γιατί είναι εξαιρετικά επικίνδυνος ο θηλασμός σε κινούμενο όχημα:

«Ως παιδίατρος και κόρη συμβούλου θηλασμού είμαι απόλυτα υπέρ του θηλασμού… όμως στη σωστή στιγμή και στο σωστό μέρος! Ένα κινούμενο όχημα ΔΕΝ είναι ούτε ο χρόνος ούτε ο τόπος για να θηλάσετε. Δεν θηλάζουμε ΠΟΤΕ το μωρό στο αυτοκίνητο. Θηλάζοντας το παιδί σας σε ένα κινούμενο όχημα βάζετε εσάς και το μωρό σας σε σοβαρό κίνδυνο τραυματισμών. Γιατί;Σε περίπτωση σύγκρουσης, το βάρος όλων πολλαπλασιάζεται με το G από τη συντριβή – G, είναι η δύναμη της βαρύτητας. Μια σύγκρουση με 50 χιλιόμετρα/ώρα, όπως οι δοκιμές των crash tests για τα καθίσματα, έχουν περίπου 20-25G. Αν η μαμά ζυγίζει 55 κιλά, σε μια σύγκρουση με 20G, ολόκληρο το σώμα της θα ζυγίζει 55 x 20G = 1100 κιλά!Μπορείτε να φανταστείτε ότι το στήθος της θα ζυγίζει τουλάχιστον 500 κιλά – και αν αυτή θηλάζει, το στήθος της θα πέσει πάνω στο σώμα του μωρού σε ένα ξαφνικό σταμάτημα ή σύγκρουση – δεδομένου ότι μητέρα και μωρό θα κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, λόγω της φυσικής της συντριβής.

Δεν θα ρίχνατε ποτέ ένα φορτίο 500 κιλών πάνω στο μωρό σας.Oπότε δεν θα πρέπει να θηλάζετε το μωρό σας εν κινήσει. Γιατί το σώμα σας μπορεί να συντρίψει το μωρό. Ακόμα κι αν θηλάζετε φορώντας τη ζώνη σας, η ζώνη είναι αρκετά χαλαρή ώστε το στήθος σας να είναι πολύ κοντά στο μωρό. Αλλιώς δεν θα μπορούσε να είναι στο στόμα του. Πράγμα που σημαίνει ότι το στήθος σας θα έρθει σίγουρα σε σύγκρουση με το μωρό σε μια συντριβή.

Δεν θηλάζουμε ΠΟΤΕ το μωρό στο αυτοκίνητο

Οι κίνδυνοι τόσο για το μωρό όσο και για τη μαμά, από το θηλασμό σε ένα κινούμενο όχημα είναι μεγάλοι.

Η μαμά είναι εκτεθειμένη σε σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για τραυματισμό στο κεφάλι ακόμα και αν φοράει ζώνη ασφαλείας.Αφού η χαλαρότητα του ιμάντα στο ύψος του ώμου (προκειμένου να μπορέσει να θηλάσει) δεν μπορεί να αποτρέψει το στήθος και το κεφάλι της από την κίνηση προς τα εμπρός και το χτύπημα σε σκληρά μέρη του αυτοκινήτου. Όπως για παράδειγμα το πίσω μέρος των μπροστινών καθισμάτων, την πόρτα, το παράθυρο, το παιδικό κάθισμα κλπ.Αν η μαμά αφαιρέσει τη ζώνη ασφαλείας, είναι σε σημαντικά αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού. Και όχι μόνο η ίδια, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι στο αυτοκίνητο. Μελέτες δείχνουν ότι, αν ένα άτομο στο πίσω κάθισμα δεν φοράει ζώνη ασφαλείας, τα άλλα άτομα στο αυτοκίνητο (όπως το μωρό, ο οδηγός, κλπ), ακόμα και αν φοράνε ζώνη, είναι έως και 3 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν κατά τη συντριβή. Επειδή το άτομο χωρίς ζώνη γίνεται ανθρώπινος πύραυλος τη στιγμή της σύγκρουσης.Αυτό το κείμενο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Ian Ezra Kahn και τη μητέρα του. Η μαμά θήλαζε τον Ian στο πίσω κάθισμα, ενώ ο μπαμπάς οδηγούσε. Παρόλο που δεν πήγαιναν κάπου μακριά και δεν έτρεχαν με μεγάλη ταχύτητα, ένα αυτοκίνητο ήρθε από το πουθενά και τους χτύπησε.

Η μαμά και ο Ian πέθαναν ακαριαία.

Και οι δύο θα είχαν επιβιώσει χωρίς τραυματισμούς, αν δεν θήλαζε η μαμά στο αυτοκίνητο. Ο μπαμπάς επιβίωσε χωρίς σοβαρούς τραυματισμούς εξωτερικά. Αλλά υποφέρει από μια ραγισμένη καρδιά, αφού έχει χάσει τη γυναίκα του και τον γιο του. Αν ο Ian θήλαζε σε σταθμευμένο όχημα και όχι εν κινήσει, θα έπρεπε τώρα να τελειώνει το γυμνάσιο και να ετοιμάζεται για το κολέγιο.

*Διαβάστε περισσότερα στην κατηγορία “Θηλασμός”

Λίζα

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)

Κάντε κλικ στα εικονίδια και ακολουθήστε μας στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

 

Μετάφραση

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.