Δεν την άφησαν να παίξει ποδόσφαιρο επειδή είναι κορίτσι

Δεν την άφησαν να παίξει ποδόσφαιρο επειδή είναι κορίτσι

Δεν την άφησαν να παίξει ποδόσφαιρο επειδή είναι κορίτσι

Tην Παρασκευή 29/9 εορτάστηκε η 10η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2023 στο πλαίσιο εναρμόνισής της με την Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού.

Είχαμε διαβάσει από το δελτίο τύπου της Γενικής Γραμματείας πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής ότι:

Η Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής με κοινό σύνθημα: «Η Κίνηση δίνει Ζωή» καλεί όλες τις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, να υλοποιήσουν αθλητικές δράσεις/δραστηριότητες ή/και εκδηλώσεις.

Αυτές μπορούν να διεξαχθούν εντός ή/και εκτός του σχολικού χώρου, καθ΄ όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου, προκειμένου να αναδειχθεί η θεμελιώδης σημασία της σωματικής άσκησης και του αθλητισμού για την υγεία και την ευημερία του ατόμου.

Έπειτα δίνονται ενδεικτικά κάποια παραδείγματα αθλητικών δράσεων και δραστηριοτήτων. Από διοργάνωση αγώνων σκυταλοδρομίας μέχρι και σεμινάρια πρώτων βοηθειών.

Δεν την άφησαν να παίξει ποδόσφαιρο επειδή είναι κορίτσι

Πολλά από τα σχολεία λοιπόν, επισκέπτονται κάποιο αθλητικό κέντρο, με σκοπό τα παιδιά να γνωρίσουν διάφορα αθλήματα.

Στη σελίδα «Παρατηρητήριο έμφυλων στερεοτύπων για γονείς – και όχι μόνο» είχαμε διαβάσει το εξής:

«Πέρσι η κόρη μου ( α’ Δημοτικού) με είχε ρωτήσει γιατί με το που έφτασαν χωρίστηκαν αγόρια‐κορίτσια και ξαναβρέθηκαν στο πούλμαν της επιστροφής! Κάπως έτσι συνηθίζεται. Με το που φτάνουν τα αγόρια πάνε στο ποδόσφαιρο, τα κορίτσια για χορό.

Στην επόμενη εκδρομή που έκαναν στο τέλος της χρονιάς, σε παρόμοιο αθλητικό κέντρο, μιλήσαμε στις δασκάλες και εκείνες με τη σειρά τους, ζήτησαν στους  υπεύθυνους να δοκιμάσουν τα παιδιά ό,τι ήθελαν χωρίς να γίνει διαχωρισμός με βάση το φύλο.

Υπήρξαν λοιπόν και κορίτσια που έπαιξαν ποδόσφαιρο και αγόρια που έκαναν χορό.»

Ναι, μπορεί να μη σου φαίνεται το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί στον κόσμο να χωριστούν τα παιδιά για να αθληθούν «βάσει φύλου», αλλά στην πραγματικότητα είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Λίγες μέρες μετά, η σελίδα ανέβασε τη μαρτυρία γονιών που το κορίτσι τους βρέθηκε σε μια τέτοια επίσκεψη αθλητικού κέντρου με το σχολείο της. Η κόρη τους είναι αθλήτρια ποδοσφαίρου. Και μάντεψε.

Δεν την άφησαν να παίξει ποδόσφαιρο επειδή είναι κορίτσι.

Η περιγραφή της σελίδας είναι η εξής:



Από 2 διαφορετικές παρέες μου ήρθε η παρακάτω ιστορία για να τη μοιραστούμε. Γιατί ήταν τόσο δύσκολο να παίξει η Κατερίνα ποδόσφαιρο, και γιατί φαντάζομαι πόσο δύσκολο θα είναι να πει ένα αγόρι ότι δεν θέλει να παίξει ποδόσφαιρο!

Και ακολουθεί η μαρτυρία των γονιών:

«Η Κατερίνα μας σχεδόν 10 χρόνων, λατρεύει το ποδόσφαιρο! Γι’ αυτό και εμείς για τέταρτη χρονιά τη στέλνουμε σε ποδοσφαιρική ομάδα της ηλικίας της, για να κάνει το άθλημα που αγαπάει και να είναι ο εαυτός της.

Σήμερα θα πήγαιναν με το σχολείο της εκδρομή στο αθλητικό κέντρο «…». Την περίμενε με μεγάλη ανυπομονησία αυτήν την εκδρομή!

Ξύπνησε πιο νωρίς από ότι συνήθως, φόρεσε την ποδοσφαιρική της εμφάνιση του Μέσι, έβαλε τις ποδοσφαιρικές της κάλτσες και τα παπούτσια με τις σχάρες.



Της έφτιαξα και μια σφιχτοδεμένη κοτσίδα και την πήγε ο μπαμπάς της στο σχολείο έτοιμη για πολλά σουτ και μεγάλες ποδοσφαιρικές στιγμές.

Το απόγευμα πήγα να την παραλάβω και την ρώτησα πώς πέρασε. Τότε μου απάντησε ότι πέρασε απαίσια και ότι εκεί φέρθηκαν με τρόπο σ6στικό.

Γιατί;

Οι υπεύθυνοι του αθλητικού κέντρου χώρισαν τα παιδιά σε… αγόρια και κορίτσια. Τα αγόρια εννοείται ότι θα έπαιζαν ποδόσφαιρο και τα κορίτσια πιο «θηλυκά» αθλήματα.



Της Κατερίνας ΔΕΝ της επέτρεψαν, παρόλη την περιβολή της, να παίξει αυτό που ήθελε, δεν την άφησαν να παίξει ποδόσφαιρο. Και παρόλο που πληρώσαμε κανονικά τα χρήματα που απαιτούνταν για την εκδρομή για να περάσει το παιδί μας καλά.

Και τα υπόλοιπα παιδιά δυσανασχέτησαν, αγόρια φίλοι και συμπαίκτες αλλά το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο.

Προσπαθώντας να της εξηγήσω την κατάσταση της είπα ότι υπάρχουν πολλοί τέτοιου είδους σε αυτόν τον κόσμο.

Και μετά αναρωτιόμαστε τι πάει λάθος σε αυτή τη χώρα.»

Στα σχόλια, επιβεβαίωσαν και άλλοι γονείς ότι ακριβώς το ίδιο συνέβη και στο σχολείο των παιδιών τους.



«Ίδια παράπονα από το γιο μου που όταν τους χωρίζουν, τα κορίτσια παίζουν το άθλημα τους (βόλεϊ) κ τα αγόρια ποδόσφαιρο. Δυστυχώς, κανείς δεν ακούει τα παιδιά, κανείς δεν τα ρωτάει, κανείς δεν αφουγκράζεται» γράφει μια μαμά.

Αν όμως είναι και για εσένα σημαντικό να μην υπάρχουν έμφυλα στερεότυπα στα παιδιά μας, μπορείς να συμμετέχεις στην προσπάθεια των γονιών που γίνεται με δική τους πρωτοβουλία. Δηλαδή να ζητήσεις μαζί με άλλους γονείς, να μην χωρίζουν τα παιδιά βάσει φύλου στις αθλητικές επισκέψεις τους.

Σε έναν κόσμο που θεωρείται αυτονόητο ότι ένα κορίτσι δεν επιτρέπεται να παίξει ποδόσφαιρο, ακόμη και όταν έχει την αμφίεση αθλήτριας ποδοσφαίρου. Ή όταν ένα αγόρι δε θέλει να παίξει ένα «αγορίστικο» άθλημα και φοβάται να το πει. Ε, τότε πρέπει να επέμβουμε εμείς οι γονείς.

Λίζα

Είναι ωραίο να μοιραζόμαστε. Κοινοποίησε αυτό το άρθρο για να το διαβάσουν και άλλοι. Όμως ΔΕΝ επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια ©

Ακολούθησε μας αν θέλεις επίσης και στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You May Also Like