Διακοπές και μέσα στο Μάρτιο για τα σχολεία

Διακοπές και μέσα στο Μάρτιο για τα σχολεία

Συνεργασία υπουργείων Τουρισμού και Παιδείας μετά από πρόταση των ξενοδόχων

Ένας θεσμός που υφίσταται εδώ και χρόνια στην Ευρώπη, είναι πιθανό να υλοποιηθεί φέτος  και στην Ελλάδα, με τα σχολεία να κλείνουν για λίγες μέρες μέσα στον Μάρτιο, στο πλαίσιο της «Λευκής Εβδομάδας» ή «Σχολικής Ανάπαυλας» με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Έτσι  στις 4 με 7 Μαρτίου 2014, (μετά την Καθαρά Δευτέρα στις 3 Μαρτίου), θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία, για να μπορούν οι οικογένειες να εκδράμουν σε ορεινούς προορισμούς και να απολαύσουν το πλούσιο φυσικό περιβάλλον των βουνών μας και τα χιονισμένα τοπία του.

Τα οφέλη για τον εσωτερικό τουρισμό και τους προορισμούς από τη θέσπιση εβδομάδας «Σχολικής Ανάπαυλας» τη χειμερινή περίοδο, υπογραμμίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), με αφορμή το δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής». Η ΠΟΞ, από την περίοδο του 2009-2010, επεξεργάστηκε και υπέβαλε μία ολοκληρωμένη πρόταση με στόχο την ενίσχυση της αγοράς εσωτερικού τουρισμού και κατά προέκταση των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών, τη χειμερινή περίοδο, μέσω της θέσπισης ορισμένων κινήτρων.

Η πρόταση της Ομοσπονδίας αντιμετωπίστηκε θετικά, επί της αρχής, από την κυβέρνηση, με προσωπικό ενδιαφέρον του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά κατά την πρόσφατη σύσκεψη για τον Τουρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου και σε αυτήν τη φάση, τα αρμόδια υπουργεία Τουρισμού και Παιδείας επεξεργάζονται τρόπους για την υλοποίησή της, καθώς και τις σχετικές προϋποθέσεις και λεπτομέρειες. Σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται σύντομα.

hd-wallpapers-kids-playing-on-snow-picturedesktopwallpaper-picture-for-1920x1080-wallpaper

Με δεδομένη τη βαθιά ύφεση και κρίση στην αγορά εσωτερικού τουρισμού, την τελευταία τριετία, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αλλά και της μείωσης των εισοδημάτων και των δραστικών περικοπών στα Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού και άλλων παραγόντων, μεγάλος αριθμός ξενοδοχειακών και άλλων τουριστικών επιχειρήσεων, καθώς και ολόκληρες περιοχές, αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα βιωσιμότητας στην ορεινή και ημι-ορεινή Ελλάδα.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων η ΠΟΞ επισημαίνει:

Τη δημιουργία μιας περιόδου «σχολικής ανάπαυλας» διάρκειας μιας εβδομάδας, με επίκεντρο την Καθαρά Δευτέρα, εφόσον κλείσουν τα σχολεία τις τέσσερις επόμενες της αργίας, ημέρες. Πρόκειται για μια ενέργεια που λειτουργεί εδώ και χρόνια, με καλά αποτελέσματα, σε αρκετές χώρες του εξωτερικού («ski week» για τις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης προκειμένου να ενισχυθούν τα χειμερινά θέρετρα) και που εφόσον συνδυαστεί με ενημερωτική καμπάνια από το υπουργείο Τουρισμού και με δελεαστική τιμολογιακή πολιτική από τα Μέλη της ΠΟΞ (π.χ. δωρεάν διαμονή για τα παιδιά εντός του δωματίου των γονέων ή/και έκπτωση έως και 50% σε ξεχωριστό δωμάτιο), θα δρούσε άκρως θετικά στην κατεύθυνση της τόνωσης του χειμερινού τουρισμού της χώρας. Σε περίπτωση που τίθεται ζήτημα απώλειας διδακτικών ωρών, αυτές κάλλιστα θα μπορούσαν να αναπληρωθούν είτε από την περικοπή των σχολικών περιπάτων που αριθμούνται σε πέντε στη διάρκεια του διδακτικού έτους, είτε με την επίσπευση της έναρξης της προσεχούς σχολικής χρονιάς κατά δύο μέρες, συνδυαστικά με την επιμήκυνση της κατά δύο μέρες, είτε με συνδυασμό των παραπάνω. Παρότι η επιτυχία του εγχειρήματος έχει αποδειχθεί από τη διεθνή πρακτική, θα μπορούσε να αποφασιστεί μία πιλοτική εφαρμογή.

Την πραγματοποίηση της πολυήμερης σχολικής εκδρομής που προβλέπεται στην Υ.Α. 129287/Γ2/ 2011 (ΦΕΚ Β’ 2769), κυρίαρχα, σε περιοχές της ημεδαπής, όπου θα διασφαλίζεται η παροχή ενημέρωσης στους μαθητές για την πολιτιστική και Θρησκευτική κληρονομιά του τόπου. Σε αυτή την κατεύθυνση, προτείνεται να πραγματοποιηθούν ενημερωτικές συναντήσεις στις οποίες θα μπορούσαν να παρευρίσκονται και εκπρόσωποι του ξενοδοχειακού κλάδου (μέσω των πρωτοβάθμιων ενώσεων – Μέλη της ΠΟΞ), ούτως ώστε πριν οι μαθητές καταλήξουν στην απόφαση για τον τόπο πραγματοποίησης της εκδρομής τους να έχουν πληρέστερη γνώση.

Και λέω εγώ, πολύ σωστά σκέφτηκαν και είναι ωραία ιδέα. Απλά μαζί με τις διακοπές του σχολείου θα δίνουν και άδεια «ski week» από τη δουλειά των γονιών; Ή θα πηγαίνουν μόνα τους τα παιδιά;

Τα σχόλια δικά σας!

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like