Για να πω την αλήθεια δεν είχα ακούσει ποτέ τον όρο διάσταση κοιλιακών μυών, μέχρι που γέννησα τον πρώτο μου γιο πριν από οκτώ χρόνια.
Η εγκυμοσύνη λοιπόν μου άφησε για σουβενίρ αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση, η οποία στην πορεία έμαθα ότι όχι μόνο δεν απασχολεί μόνο εμένα, αλλά το ακριβώς αντίθετο.
Απασχολεί ή για να το θέσω καλύτερα, θα έπρεπε να απασχολεί το μεγαλύτερο ποσοστό των μαμάδων.
Μετά από έρευνα χρόνων λοιπόν έχω μάθει τα πάντα σχετικά με αυτήν.
Τι είναι η διάσταση κοιλιακών
Με λίγα λόγια, η διάσταση κοιλιακών μυών υφίσταται όταν η δεξιά και η αριστερή πλευρά των κοιλιακών σου μυών χωρίζουν και συχνά αναφέρεται ως η “κοιλιά της μητρότητας”. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι τα μωρά γεννιούνται με διάσταση κοιλιακών μυών που σιγά σιγά κλείνουν από μόνοι τους. Και ενώ η κατάσταση αυτή θεωρητικά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε ζορίζει τους κοιλιακούς του, είναι πιο συνηθισμένη στις γυναίκες μετά τον τοκετό.
Η διάσταση των κοιλιακών αφορά όλες τις γυναίκες. Μπορεί να εμφανίζεται και σε αδύνατες μαμάδες που η κοιλιά τους είναι τελείως επίπεδη, όπως στη δική μου περίπτωση.
Και παρόλο που αυτό που φαίνεται να μας απασχολεί σε πρώτη φάση είναι η αισθητική του πράγματος, η διάσταση των κοιλιακών μυών μπορεί να προκαλέσει πλήθος προβλημάτων αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως και όπως πρέπει. Πόνος στην πλάτη, ακράτεια, δυσκοιλιότητα και κήλες. Καταστάσεις που μπορούν να μας ταλαιπωρούν μια ζωή. Έχω ακούσει για μεγαλύτερες γυναίκες που δεν γνώριζαν ότι πολλά από τα προβλήματα υγείας που είχαν όλη τους τη ζωή είχαν σαν αιτία τη διάσταση κοιλιακών.
Όταν έμαθα ότι έχω διάσταση κοιλιακών μυών τρόμαξα για να πω την αλήθεια. Στην πορεία βέβαια έμαθα ότι είναι κάτι πολύ πολύ συνηθισμένο. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The British Journal of Sports Medicine αναφέρει ότι το 60% των γυναικών είχαν ακόμα διάσταση στις 6 εβδομάδες μετά τη γέννα και το 32% στους 12 μήνες μετά τη γέννα.
Αυτό σημαίνει ότι το ένα τρίτο των γυναικών αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση στον ένα χρόνο μετά τον τοκετό, αλλά το πιο πιθανό είναι να μην το γνωρίζουν. Άλλωστε σπανίως εξετάζονται ή ενημερώνονται από τον γιατρό τους γι’ αυτήν και για τον σωστό τρόπο αντιμετώπισης.
Πώς θα καταλάβεις αν έχεις διάσταση κοιλιακών
Ξάπλωσε ανάσκελα με τα γόνατα λυγισμένα και τα πόδια να πατάνε στο πάτωμα.
Με τα δυο σου δάχτυλα πίεσε το σημείο που βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον αφαλό σου.
Χωρίς να απομακρύνεις τα δάχτυλά σου από την κοιλιά, σήκωσε το κεφάλι σου σαν να κάνεις κοιλιακούς.
Κανονικά πρέπει να πιάνεις με τα δάχτυλά σου τους κοιλιακούς σου σε αυτή τη θέση.
Θα νιώσεις είτε μια συμπαγή ένωση κοιλιακού ιστού είτε ένα κενό.
Αν ψηλαφίσεις κενό, μπορείς να μετρήσεις το πλάτος του, ανάλογα με το πόσα δάχτυλα χωράνε.
Επανέλαβε την ίδια διαδικασία και στην περιοχή κάτω από τον αφαλό σου. Για να ελέγξεις αν υπάρχει διάσταση και σε εκείνο το σημείο.
Αν υπάρχει κενό – ακόμη και αν αυτό είναι μεγάλο – μην πανικοβληθείς. Θυμήσου ότι είναι μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση και επιδιορθώνεται. Οι περισσότερες από εμάς έχουμε.
Πώς “θεραπεύεται” η διάσταση κοιλιακών
Αν έχεις μόλις γεννήσει θα πρέπει να περιμένεις μέχρι να σου δώσει ο γιατρός σου το πράσινο φως για άσκηση. Όταν λοιπόν είσαι έτοιμη να ξεκινήσεις, σου συστήνω ανεπιφύλακτα να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό. Για να σου υποδείξει ένα πρόγραμμα άσκησης κατάλληλο για την διάσταση κοιλιακών. Υπάρχουν κινήσεις (όπως οι κλασικοί κοιλιακοί ή τα ροκανίσματα) που μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση.
Το πρόγραμμα ασκήσεων που θα ακολουθήσεις δεν θα απαιτεί περισσότερα από λίγα λεπτά τη μέρα. Απλά πρέπει να μάθεις σωστά τις κινήσεις και να τις κάνεις με συνέπεια.
Σε ορισμένες περιπτώσεις συστήνεται η χειρουργική επέμβαση, αλλά θα πρέπει να προσπαθήσεις πρώτα να διορθώσεις το πρόβλημα με άσκηση, πριν σκεφτείς το χειρουργείο.
Γνωρίζω πολύ καλά ότι αν έχεις μικρά παιδιά είναι δύσκολο να βρεις χρόνο για τον εαυτό σου, αλλά μην ξεχνάς ότι η φροντίδα του εαυτού σου είναι μέρος της φροντίδας των παιδιών σου.
Ακόμη κι αν έχουν περάσει χρόνια από τον τελευταίο σου τοκετό, πρέπει να ελέγξεις αν έχεις διάσταση κοιλιακών μυών. Καθώς είναι μια κατάσταση που αν δεν την αντιμετωπίσεις δεν εξαλείφεται.
Κάνε λοιπόν μια αυτοεξέταση και συμβούλεψε και τις άλλες γυναίκες του περιβάλλοντός σου να εξεταστούν. Αν διαπιστώσεις ότι κουβαλάς κι εσύ ως σουβενίρ από την εγκυμοσύνη σου, την περίφημη πλέον στα χρόνια μας διάσταση κοιλιακών, απευθύνσου σε έναν ειδικό γυμναστή. Ή γιατρό. Προκειμένου να σε συμβουλέψει.
Μην ξεχνάς ότι αξίζει να έχεις ένα σώμα δυνατό και ικανό για τα πάντα. Τόσο από μέσα όσο και από έξω.
Μέχρι την επόμενη φορά…
#LoveYourself
(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)
One Comment
Θα μπορούσατε να μου συστήσετε κάποιον ειδικο;