Διατροφικό challenge 3 εβδομάδων (δεύτερο)

Διατροφικό challenge 3 εβδομάδων 2

rΔιατροφικό challenge 3 εβδομάδων, το δεύτερο! Έχασες το πρώτο; Πρέπει να το δεις για να ακολουθήσεις όλα τα βήματα! Δες εδώ! 

Προσπαθούσα χρόνια να γίνω πιο αδύνατη και πιο υγιής με δίαιτες. Όμως το μυστικό τελικά ήταν να αποκτήσω σωστές συνήθειες διατροφής για ένα πιο υγιές, όμορφο σώμα!

Φαντάσου ότι το σώμα είναι ένα πολύ καλό μηχάνημα. Αυτό το μηχάνημα λοιπόν θέλει κάποιον που να γνωρίζει πώς να το χειρίζεται. Αν δεν έχουμε όμως την γνώση να το χειριστούμε, τότε αυτό δεν θα αποδώσει το μέγιστο των δυνατοτήτων του. Δεν θα δουλέψει καλά. Και το πιθανότερο είναι να μείνει σε μια μακροχρόνια κατάσταση απραξίας και αχρηστίας.

Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο! Και θέλει και γνώση. Γιατί μόνο η γνώση θα μας προσφέρει όσα δεν μας έχουν προσφέρει οι δίαιτες που δεν μας μαθαίνουν τίποτα για το σώμα μας και τη διατροφή.

Βάλε το όμορφο μηχάνημα ξανά να δουλέψει και συντήρησε το σωστά! Γιατί το αξίζει!

Διατροφικό challenge 3 εβδομάδων (δεύτερο)

6. Μείωσε τη ζάχαρη! Μεγάλο κεφάλαιο!

Διατροφικό challenge 3 εβδομάδων (δεύτερο)

«Καλά τα λες αλλά εγώ ΔΕΝ μπορώ!». Η ζάχαρη θα είναι για πάντα μια τροφή με κενές – άχρηστες και πολλές θερμίδες, που μπορεί να μπλοκάρει το μεταβολισμό μας (επομένως να βάζουμε βάρος) και είναι υπαίτια για πολλές ασθένειες. Αν θες πραγματικά να χάσεις βάρος και να βελτιώσεις την υγεία σου τότε καλύτερα να πείσεις τον εαυτό σου να αποφύγει τρόφιμα που περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) η μέγιστη ποσότητα προστιθέμενων σακχάρων που μπορούν να καταναλωθούν από ένα υγιές άτομο ημερησίως είναι:

Άνδρες: 150 θερμίδες την ημέρα (37,5 γραμμάρια ή 9 κουταλάκια του γλυκού).

Γυναίκες: 100 θερμίδες την ημέρα (25 γραμμάρια ή 6 κουταλάκια του γλυκού).

Αυτή η συνιστώμενη ποσότητα αφορά υγιείς, μη παχύσαρκους και ενεργούς ανθρώπους, οι οποίοι πιθανότατα θα την κάψουν χωρίς να προκαλέσουν κάποια βλάβη. Καταλαβαίνεις ότι αν δεν ανήκουμε στην κατηγορία αυτή η συνιστώμενη ποσότητα είναι πολύ μικρότερη.

Πόσο μικρότερη; Συνυπολόγισε όλα τα σάκχαρα που περιέχονται στα τρόφιμα και όχι μόνο τη ζάχαρη που βάζεις στον καφέ σου. Ακόμη και τα αλμυρά κατά τα άλλα κράκερς, έχουν πολύ περισσότερη ζάχαρη από ότι φαντάζεσαι!

Οπότε το πρώτο βήμα του δεύτερου challenge της ζάχαρης θα είναι να μειώσουμε κατά πολύ τη ζάχαρη. Μειώνουμε στο ελάχιστο την λευκή κρυσταλλική ζάχαρη που βάζουμε πχ στον καφέ ( αν βάζαμε 2 κουταλιές, το ελαχιστοποιούμε στη 1) και οπωσδήποτε αποφεύγουμε τρόφιμα με πρόσθετα σάκχαρα. Αν είσαι πραγματικά αποφασισμένη και έτοιμη για δραστικές αλλαγές, μην καταναλώνεις καθόλου ζάχαρη κάποιες ημέρες της εβδομάδας. Θα δεις ότι άξιζε τον κόπο!

-Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη για πρόσθετα σάκχαρα στη διατροφή. Δεν εξυπηρετούν κανένα φυσιολογικό σκοπό. Όσο λιγότερο τρως, τόσο πιο αδύνατη και υγιής θα είσαι.-

 

7. Δεν τρώμε μπροστά σε οθόνη (τηλεόραση – υπολογιστή).

Διατροφικό challenge 3 εβδομάδων (δεύτερο)

Και ποιος δεν το κάνει θα μου πεις. Όμως το να τρώμε και να παρακολουθούμε πχ. τηλεόραση είναι δυο ενέργειες μη συμβατές μεταξύ τους για τον οργανισμό μας. Όταν τρώμε μπροστά σε μια οθόνη, ο εγκέφαλος μας μπλοκάρει το σήμα του κορεσμού γιατί είναι απασχολημένος, με αποτέλεσμα να τρώμε περισσότερο από ότι χρειαζόμαστε. Το φαγητό μπαίνει στο στόμα μηχανικά και ότι κάνουμε μηχανικά είναι δύσκολο να το συνειδητοποιήσουμε. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε συστηματικά μπροστά σε μια οθόνη, είναι πιο παχύσαρκοι και προτιμούν την καθιστική ζωή.

Από εδώ και στο εξής λοιπόν, όταν θα θέλεις να φας – είτε φαγητό είτε κάποιο σνακ, κλείσε την τηλεόραση/τον υπολογιστή ή άλλαξε δωμάτιο. Το σώμα σου θα σε ευχαριστεί γι αυτό! 🙂

.

8. Δεν πίνουμε καθόλου αναψυκτικά και συσκευασμένους χυμούς, ακόμη και light.

 

Διατροφικό challenge 3 εβδομάδων (δεύτερο)

Αν θέλεις πραγματικά να χάσεις βάρος και να αποκτήσεις ένα πιο όμορφο και υγιές σώμα, τότε θα μειώσεις τα αναψυκτικά και τους συσκευασμένους χυμούς φρούτων στο… καθόλου! Η ζάχαρη που περιέχουν είναι σε τόσο μεγάλες ποσότητες που θα εκπλαγείς! Ένα μικρό κουτάκι τύπου cola έχει 140 θερμίδες που προέρχονται από την ζάχαρη. Θυμήσου παραπάνω τι λέγαμε για την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα ζάχαρης; Αυτό την ξεπερνάει κατά πολύ! Το σώμα, οι γλουτοί σου, η κοιλίτσα σου, τα δόντια σου, θα σε ευχαριστούν για την μη κατανάλωση αυτών των ζαχαροποτών! Εκτός αυτού τα αναψυκτικά μας γερνάνε! Το ήξερες; Αν όχι διάβασε το εδώ!

Οκ , αλλά γιατί να μην καταναλώνω light θα αναρωτηθείς. Ξέρω ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι εθισμένοι σε αυτά τα ποτά και τα θέλουν σε καθημερινή βάση. Έτσι καταφεύγουν στα light ως μια λύση. Όμως τα light με τεχνητά γλυκαντικά όχι απλά δεν βοηθούν να χάσουμε κιλά αλλά μας παχαίνουν κιόλας! Πως;

Τα τεχνητά γλυκαντικά έχουν πιο έντονη γεύση από την κλασική ζάχαρη, έτσι με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα προϊόντα μουδιάζουν τις αισθήσεις μας σε φυσικά γλυκά τρόφιμα όπως τα φρούτα και μας φαίνονται όλα άγλυκα. Ακόμη πιο ανησυχητικό, αυτά τα γλυκαντικά έχει αποδειχθεί ότι έχουν το ίδιο αποτέλεσμα στο σώμα μας όπως η ζάχαρη. Τα τεχνητά γλυκαντικά ενεργοποιούν την ινσουλίνη, η οποία βάζει το σώμα μας σε λειτουργία αποθήκευσης λίπους και οδηγεί σε αύξηση βάρους.

.

9. Τρώμε ένα ελαφρύ βραδινό.

Διατροφικό challenge 3 εβδομάδων (δεύτερο)

Για να είμαι ειλικρινής το βραδινό ΔΕΝ παχαίνει. Αυτό που τρώμε και η ποσότητα που τρώμε παχαίνει. Έτσι λοιπόν το βράδυ που είναι το τέλος της ημέρας και μας περιμένει ο Μορφέας για να μας βάλει σε sleep mode, χρειαζόμαστε ένα υγιεινό και ελαφρύ βραδινό. Ένα καλά συνδυασμένο βραδινό που χορταίνει (πολύ βασικό) αλλά δεν παχαίνει 🙂

Έχε στο νου σου:

  • Ένα καλό βραδινό σνακ μπορεί να έχει περίπου 200 θερμίδες με σύνθετους υδατάνθρακες και πρωτεΐνες.
  • Μπορείς να υπολογίσεις να συμπεριλαμβάνονται 40% λαχανικά, 40% υδατάνθρακες και 20% πρωτεΐνη.

Παραδείγματα:

Σαλάτα μαρούλι με λίγους ξηρούς καρπούς και τόνο, ή με γαλοπούλα, ή με τυρί φέτα, ή με κασέρι.

ή 30 γρ δημητριακά ολικής άλεσης με 120 ml γάλα ή γιαούρτι (προαιρετικά και λίγα κομματάκια φρούτων).

ή Δύο φέτες ψωμί ολικής άλεσης, από μια φέτα γαλοπούλα και από πάνω ντοματούλα.

ή Φρέσκα φρούτα με λίγους ξηρούς καρπούς.

ή Λαχανικά (ψητά ή όχι) με cottage cheese ή ακόμη καλύτερα φέτα (που την προτιμώ εγώ).

Επίσης σαν βραδινό σνακ σου προτείνω το κόλλημα που έφαγα τελευταία! Ωμό κουνουπίδι με λίγα καρύδια! Ναι, μην κάνεις μπλιάχ! Το κουνουπίδι έχει απίστευτη γεύση όταν είναι ωμό και μόλις 27 θερμίδες τα 100 γρ! Δοκίμασε το και θα με θυμηθείς!

Τέλος θα ήθελα να προσθέσω ότι δεν ξεχνάμε την άσκηση που είναι ο βασιλιάς στην προσπάθεια για ένα πιο όμορφο σώμα! Ένα 20 λεπτό σωματικής δραστηριότητας, (περπάτημα, ή οτιδήποτε μπορείς) την ημέρα έχει θεαματικά αποτελέσματα. Στην κλειστή ομάδα μας fitmamaδες θα προσθέσουμε σύντομα και challenge ασκήσεων!

Σε προκαλώ λοιπόν ξανά! Μπορείς να ακολουθήσεις αυτά τα νέα 4 βήματα; Μείνε συντονισμένη για την προσθήκη των επόμενων βημάτων του challenge την επόμενη και τελευταία εβδομάδα! 🙂

Liza

”One step at time to reach your goal”

***

(Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου χωρίς άδεια)

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ κάτω γιατί εμείς θέλουμε να το διαβάσουμε και να κάνουμε κουβεντούλα!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You May Also Like