Είμαστε ότι έτρωγε η μαμά μας
Πώς η διατροφή πριν την εγκυμοσύνη επηρεάζει τα γονίδια και την μακροπρόθεσμη υγεία του μελλοντικού παιδιού.
Λέγεται συχνά ότι είμαστε ό, τι τρώμε. Φαίνεται όμως ότι είμαστε και αυτό που έτρωγε η μητέρα μας.
Μια έρευνα έχει συνδέσει τη διατροφή της γυναίκας πριν μείνει έγκυος με την μακροπρόθεσμη υγεία του μελλοντικού παιδιού της.
Το τι τρώει μια γυναίκα τις εβδομάδες προτού μείνει έγκυος, θα μπορούσαν να επηρεάσουν ακόμη και τον κίνδυνο προσβολής από διάφορες ασθένειες, από μια απλή γρίπη και τον ιό HIV μέχρι και τον καρκίνο, Η θεωρία προέρχεται από μια ομάδα ερευνητών του London School of Hygiene & Tropical Medicine, οι οποίοι λένε ότι η διατροφή πριν από τη σύλληψη είναι «ζωτικής σημασίας».
Όπως είπε και ο επικεφαλής ερευνητής και καθηγητής Andrew Prentice: «Οι πιθανές επιπτώσεις είναι τεράστιες». Ο συνάδελφός του, Dr Matt Silver, πρόσθεσε ότι «Οι γυναίκες δεν πρέπει να προσέχουν τη διατροφή τους μόνο αφού μάθουν ότι είναι έγκυος».
Οι ερευνητές μελέτησαν 120 γυναίκες στις αγροτικές περιοχές της Δυτικής Αφρικής, όπου η διατροφή μεταβάλλεται σημαντικά μεταξύ των περιόδων βροχών και ξηρασίας. Οι μισές είχαν συλλάβει στο ζενίθ της περιόδου ξηρασίας και οι υπόλοιπες μισές την περίοδο των βροχών. Οι ερευνητές ξεκίνησαν τη μέτρηση των θρεπτικών ουσιών στο αίμα των γυναικών από την αρχή της εγκυμοσύνης τους.
Στη συνέχεια, όταν γεννήθηκαν τα παιδιά τους,το DNA τους αναλύθηκε. Η μελέτη δεν εξέτασε το ίδιο το γενετικό κώδικα, αλλά τις επιγενετικές τροποποιήσεις του, ή τα «σήματα» που επηρεάζουν το πώς και πότε ένα γονίδιο ενεργοποιείται. Τα πολύ ενεργά ή τα πολύ λίγο ενεργά γονίδια προκαλούν προβλήματα.
Σε ένα γονίδιο, το οποίο ονομάζεται VTRNA2-1, τα «σήματα» καθορίζονται τις πρώτες ημέρες ζωής. Ήταν εξαιρετικά ενεργό στα μωρά, που η σύλληψή τους έγινε την περίοδο της ξηρασίας, όταν το φαγητό ήταν άφθονο. Όταν αυτό το γονίδιο είναι σε ιδιαίτερα ενεργή κατάσταση , προστατεύει από τον καρκίνο. Ενώ όταν είναι σε λιγότερο ενεργή κατάσταση, όπως στα βρέφη που είχαν συλληφθεί την περίοδο των βροχών, το σώμα μπορεί ευκολότερα να αποκρούσει τους ιούς, τα μικρόβια του στομάχου και τον ιό HIV.
Η έρευνα αυτή θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί τα παιδιά στη Γκάμπια που έχουν συλληφθεί την εποχή της ξηρασίας τείνουν να πεθαίνουν πιο νέα.
Τα θρεπτικά συστατικά που είναι γνωστό ότι εμπλέκονται στον καθορισμό των «σημάτων» είναι η βιταμίνη Β2, μεθειονίνη, γλυκίνη, διμεθυλο και φολικό οξύ. Καλές πηγές αυτών θα βρείτε στα αυγά, τα ψάρια, τα φασόλια, τα δημητριακά, το συκώτι και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά σύμφωνα με τον Δρ Silver.
Τρώμε υγιεινά. Δεν τρώμε για 2:
Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τις συμβουλές τύπου «Είσαι έγκυος τώρα πρέπει να τρως για 2» αλλά και οι γιατροί επισημαίνουν ότι είναι πολύ σημαντικό για την υγεία της εγκυμονούσας και του μωρού η προσεγμένη διατροφή.
Οι γυναίκες που προσπαθούν να μειώσουν το σωματικό τους βάρος έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν μια καλή εγκυμοσύνη και ένα υγιές μωρό.
Ενώ όλες οι γυναίκες παίρνουν βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι ειδικοί λένε ότι η υπερβολική αύξηση των κιλών, αυξάνει πολύ τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης και διαβήτη κύησης. Κίνδυνοι υπάρχουν και για την υγεία του παιδιού.
Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από την Cochrane Library, ενσωματώνονται στοιχεία από 37 μελέτες που δημοσιεύθηκαν από το 2012.
Διαβάστε επίσης: Η διατροφή της μαμάς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μεταβάλει το DNA του μωρού
(Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου χωρίς άδεια)
Η σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα!
Αφήστε το σχόλιο σας εδώ κάτω γιατί εμείς θέλουμε να το διαβάσουμε και να κάνουμε κουβεντούλα!
2 Comments
Πολύ ενδιαφέρον αρθρο! Ή μαμά μου είναι της υγιεινής διατροφής, εγώ πάντως είμαι πολύ γλυκατζου! Φιλιααα
Όμορφη ανάρτηση
Φιλάκια …