Ένας τεράστιος μαυροπίνακας στο παιδικό δωμάτιο

μαυροπίνακας στο παιδικό δωμάτιο

Ο μαυροπίνακας μάλλον ήταν ένα παιδικό μου απωθημένο, οπότε τον αγαπώ πολύ.

Όλα ξεκίνησαν από έναν μικρό μαυροπίνακα, από αυτούς με τον τρίποδα, που παρότι στην αρχή μου φάνηκε ακριβός, οφείλω να παραδεχτώ ότι ήταν η πιο επιτυχημένη αγορά παιχνιδιού που έχω κάνει μέχρι τώρα.

Από τότε που μπήκε μέσα στο σπίτι μας μέχρι και σήμερα, δηλαδή επί 5 συναπτά έτη, τα παιδιά ασχολούνται μαζί του καθημερινά.

Αρχικά μουτζουρώνοντας, μετά ζωγραφίζοντας και πλέον γράφοντας.

Και ξέρεις γιατί;

Επειδή τα παιδιά τρελαίνονται να γράφουν και να ζωγραφίζουν σε μεγάλες διαστάσεις – εξού και οι ζωγραφισμένοι τοίχοι στο σπίτι μου και είμαι σίγουρη και στο δικό σου. Αγαπούν να γράφουν και να σβήνουν και πάλι απ’την αρχή.

Ο μικρός μας μαυροπίνακας λοιπόν ουσιαστικά μεγάλωσε εκπαιδευτικά μαζί με τα παιδιά.

Όταν λοιπόν αποφασίσαμε να αλλάξουμε το παιδικό δωμάτιο και να το μετατρέψουμε σε κάστρο – μεγάλη ιστορία, θα σου πω άλλη φορά – υπήρχε ένας τοίχος ακάλυπτος που φώναζε “Θέλω να γίνω μαυροπίνακας”. Μπορούσα εγώ να του χαλάσω το χατήρι;

Κύβος ερρίφθη λοιπόν και παρόλες τις αντιρρήσεις των ενηλίκων, φίλων και γνωστών, που δε συμμερίζονται το πάθος μου να κάνω πραγματικότητα αυτό που θα μου σφηνωθεί στο αγύριστο ποντιακό κεφάλι μου, η ιδέα μου ξετρέλανε τα παιδιά και πήρε το δρόμο της υλοποίησης.

Το μόνο που με προβλημάτισε ήταν το γεγονός ότι το παιδικό δωμάτιο είναι ομολογουμένως αρκετά μικρό. Φοβήθηκα λοιπόν ότι αν βάψω έναν ολόκληρο τοίχο μαύρο θα σκοτεινιάσει και θα μικρύνει.

Να βάψω τον μισό;

Πώς θα τον χωρίσω ώστε να μην δείχνει παράτονο;

Κι αν το μετανιώσω, μετά θα πρέπει να ξαναβάψω όλο τον τοίχο;

Problem solved! Πώς; Εύκολα.

Ζήτησα από τον αγαπημένο μου γαμπρούλη που ποτέ δε μου χαλάει χατήρι, να φτιάξει έναν πίνακα από κόντρα πλακέ με μια κορνίζα περιμετρικά. Ο πίνακας καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα του τοίχου και ταιριάζει με το δωμάτιο-κάστρο που έχουμε φτιάξει.

μαυροπίνακας στο παιδικό δωμάτιο

Και για να μην σκοτεινιάσει το δωμάτιο σκέφτηκα να βαφτεί ο πίνακας με μπογιά μαυροπίνακα, όχι μαύρου χρώματος, αλλά μπλε ραφ. Έλα μου όμως που στην επαρχία όπου ζω δεν πωλείται πουθενά έγχρωμη μπογιά μαυροπίνακα.

Το καλό το παλικάρι όμως ξέρει κι άλλο μονοπάτι, όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας κι έτσι έφτιαξα τη μπογιά μαυροπίνακα μόνη μου. Συνταγές κυκλοφορούν αρκετές στο διαδίκτυο, οπότε διάλεξα μία, την προσάρμοσα λίγο και ευτυχώς μου πέτυχε. Μα ήταν τόσο απλό!

Με αυτή τη μπογιά μπορούμε να βάψουμε όχι μόνο έναν μαυροπίνακα, αλλά οποιοδήποτε έπιπλο ή επιφάνεια. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν άπειρες ιδέες που θα σε ενθουσιάσουν.

Υλικά για την diy μπογιά μαυροπίνακα (συνολικό κόστος 4 ευρώ)

Ακρυλικό χρώμα τοίχου στην απόχρωση της επιλογής μας – 1 κούπα

Στόκος (ή αλλιώς αρμόστοκος) – 2 κουταλιές της σούπας

Πινέλο

Δοχείο για την ανάμιξη

Ένα προστατευτικό χαρτόνι (από αυτό που χρησιμοποιούν οι μπογιατζήδες)

Χαρτοταινία

μαυροπίνακας στο παιδικό δωμάτιο

Εκτέλεση

Αρχικά στρώνουμε κάτω από τον πίνακα ή το έπιπλο που θέλουμε να βάψουμε το προστατευτικό χαρτόνι και κολλάμε την χαρτοταινία στα σημεία που δεν θέλουμε να βαφτούν.

Αναμιγνύουμε σε ένα μπωλ το χρώμα με τον στόκο, χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι ώστε να διαλυθούν οι σβόλοι που δημιουργούνται. Δεν υπάρχει βέβαια λόγος να αγχωνόμαστε για τους σβόλους που επιμένουν γιατί όπως διαπίστωσα, καθώς απλώνουμε το χρώμα με το πινέλο, οι σβόλοι διαλύονται πανεύκολα.

Αυτό ήταν!

μαυροπίνακας στο παιδικό δωμάτιο

Παίρνουμε το πινέλο μας και βάφουμε το κόντρα πλακέ ή οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια θέλουμε, απευθείας, χωρίς να κάνουμε οποιαδήποτε επεξεργασία. Η μπογιά μαυροπίνακα έχει μεγάλη πρόσφυση οπότε δεν χρειάζεται ούτε καν να τρίψουμε την επιφάνεια.

Εγώ άπλωσα δύο στρώματα μπογιάς, οπότε χρησιμοποίησα διπλάσια ποσότητα υλικού (δηλαδή 2 κούπες μπογιά και 4 κουταλιές στόκο). Φυσικά άφησα το πρώτο στρώμα περίπου 2 ώρες να στεγνώσει πριν απλώσω το δεύτερο.

Την επόμενη μέρα μπορούμε να τρίψουμε όλη την επιφάνεια με ψιλό γυαλόχαρτο, ώστε να την κάνουμε πιο λεία. Εγώ δεν την έτριψα γιατί δεν ήθελα να γεμίσω το δωμάτιο με σκόνη και διαπίστωσα ότι μάλλον το ίδιο αποτέλεσμα έχουμε καθώς χρησιμοποιούμε τον μαυροπίνακα, γράφοντας και σβήνοντας. Μετά από λίγο καιρό γίνεται λείος. Απλά τις πρώτες φορές που θα γράψετε χρησιμοποιείστε βρεγμένο σφουγγαράκι για να σβήσετε. Μετά από λίγες χρήσεις ο μαυροπίνακας είναι έτοιμος για ατελείωτο γράψε σβήσε!

Ο μαυροπίνακας μας χρησίμευσε και στις φωτογραφίες που βγάλαμε για την πρώτη μέρα του σχολείου.

Και το καλύτερο απ’όλα;

Έκανα όλη τη διαδικασία χωρίς να λερώσω απολύτως τίποτα. Πεντακάθαρες δουλείες. Και αντιλαμβάνεσαι τι σημαίνει αυτό. Ότι κάθε τόσο μπορώ να αλλάζω το χρώμα του μαυροπίνακα και φυσικά και την όψη του δωματίου με τον πιο γρήγορο, ανέξοδο και εύκολο τρόπο. Την επόμενη φορά ο μαυροπίνακας μάλλον θα βαφτεί κόκκινος!

blackboard-2

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο για να το δουν και άλλοι γονείς

Ακολούθησε μας επίσης στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

8 Comments

  1. Καταπληκτικός! και μεγάλος, ότι πρέπει δηλαδή: και τα παιδιά είναι ευχαριστημένα και δεν βάφεις και έναν τοιχο που όσο και να το κάνεις είναι πιο μόνιμη επιλογή!

  2. Πάρα πολυ ωραία κατασκευή,πολύ εύκολη και οικονομική.Δίνει επίσης στα πιτσιρίκια την δυνατότητα να εκφραστούν και να ζωγραφίσουν όσο θέλουν επάνω στον πίνακα.Ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη ιδέα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You May Also Like