Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των παιδιών με Δυσλεξία;
Ας τα γνωρίσουμε καλύτερα!
Τα παιδιά με δυσλεξία είναι τόσο ίδια, αλλά και τόσο διαφορετικά ταυτόχρονα. Αποτελούν μία ανομοιογενή ομάδα με πολλές αποκλίσεις και ασυμφωνίες στις επιμέρους ικανότητές τους.
Η Μαρίνα αναφέρει: «είναι τόσο δύσκολο να διαβάσω.. είναι σαν να είμαι σε ένα δωμάτιο που είναι πάντα άνω κάτω !!»
Από τη μία είναι παιδιά με φυσιολογική νοημοσύνη, αλλά δε μπορούν να διαβάσουν εύκολα, δυσκολεύονται να εκφραστούν στον γραπτό λόγο, δυσκολεύονται να εκτελέσουν προφορικές εντολές, ενώ δεν έχουν κινητικές δυσκολίες. Υπάρχει η άποψη, πάντως, ότι τα παιδιά με δυσλεξία, παρά τις πολλές ανομοιογένειες, έχουν μία σειρά από κοινά χαρακτηριστικά (Χρηστάκης, 2006, Πολυχρονοπούλου, 2003) :
- Φυσιολογικό δείκτη νοημοσύνης.
- Επαρκείς αισθητηριακές ικανότητες (τυπική όραση και ακοή).
- Υπερκινητικότητα.
- Φτωχή ικανότητα συγκέντρωσης και προσοχής.
- Προβλήματα γλωσσικής ανάπτυξης.
- Δυσκολίες στον εκφραστικό λόγο.
- Δυσκολίες στον προφορικό λόγο.
- Δυσκολίες στη μνήμη και στη ανάκληση πληροφοριών.
- Προβλήματα που συνδέονται με αντιληπτικές διαταραχές χρονικού και χωρικού προσανατολισμού.
Όλη η σύγχρονη βιβλιογραφία (ελληνική & ξενόγλωσση), γενικότερα, συνηγορεί στην παρουσία δυσκολιών που επικεντρώνονται στην έλλειψη στρατηγικών επεξεργασίας και πρόσληψης γραπτού λόγου που συνδέονται άμεσα με τη δυσκολία αποκωδικοποίησης των εννοιών διαμέσου του λόγου.
Εκτός, όμως, από τα κοινά χαρακτηριστικά των παιδιών με δυσλεξία που αφορούν τους γνωστικούς τομείς, η Καλαντζή –Αξίξη (2004) υπογράμμισε τις ιδιαίτερες συναισθηματικές και κοινωνικές δυσκολίες που πολλές φορές παρουσιάζουν οι μαθητές με δυσλεξία. Η Wiltshire (2003), επίσης, επισημαίνει ότι οι δυσλεξικοί άνθρωποι παρουσιάζουν πολύ μεγάλη δυσκολία στο να επεξεργάζονται και να κωδικοποιούν τους ήχους.
Οι μαθητές – άνθρωποι με δυσλεξία, επομένως, αντιμετωπίζουν λόγω των δυσκολιών τους, προβλήματα τόσο στη σχολική επίδοση, όσο και στην καθημερινότητα όταν οι επικοινωνιακές ανάγκες απαιτούν γραπτή ή προφορική έκφραση. Γι ΄αυτό είναι απαραίτητο να βοηθηθούν σωστά με στοχευμένα προγράμματα παρέμβασης, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες τους, από μικρή ηλικία, ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερη λειτουργικότητα.
Οι δυσλεξικοί έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά, αλλά και πολλές διαφορές. Πρέπει, λοιπόν, το κάθε άτομο με δυσλεξία να αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα και μοναδικά!
Μάρθα Ι.Ηλιοπούλου
Ειδική Παιδαγωγός/Φιλόλογος
MA Special Education/B.T.E.C Edexcel
Μέλος Πανελλήνιας Ένωσης Ειδικών Παιδαγωγών
(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο! Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)
Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα!