Το περίεργο φαινόμενο της ψευδοκύησης – Εγκυμοσύνη φάντασμα

Το περίεργο φαινόμενο της ψευδοκύησης - Εγκυμοσύνη φάντασμα

Το περίεργο φαινόμενο της ψευδοκύησης – Εγκυμοσύνη φάντασμα

Πριν κάποια χρόνια, οι γιατροί στην πόλη Cabo Frio της Βραζιλίας έμειναν έκπληκτοι.όταν μια 37χρονη πήγε στο νοσοκομείο με… πόνους γέννας!

Καθώς την ετοίμαζαν για την διαδικασία του τοκετού κατάλαβαν ότι δεν υπήρχε καρδιακή λειτουργία.

Χρειάστηκε λίγος χρόνος για να διαπιστώσουν ότι… τελικά δεν υπήρχε μωρό μέσα στη μήτρα της!

Και όμως! Όταν έφτασε στο νοσοκομείο είχε μια μεγάλη κοιλιά εγκύου και είπε μάλιστα ότι ήταν 41 εβδομάδων έγκυος.

Η διευθύντρια του νοσοκομείου Rosalice Almeida είπε: «Είχε πει ότι έκανε όλην την προγεννητική διεργασία. Αλλά και οπτικά έδειχνε ότι ήταν σε όψιμη εγκυμοσύνη. Επειδή οι γιατροί δεν μπορούσαν να βρουν καρδιακή λειτουργία του μωρού, δεν είχαν χρόνο για χάσιμο. Αλλά έμειναν έκπληκτοι όταν κατάλαβαν ότι δεν υπάρχει μωρό μέσα!».

Ο σύζυγος της γυναίκας είπε ότι ήταν η δεύτερη «εγκυμοσύνη» της μέσα σε ένα χρόνο. Τότε είχε ισχυριστεί ότι έχασε το μωρό αλλά δεν του έδειξε ποτέ κάποιο πιστοποιητικό.

Η υπόθεση καταχωρήθηκε ως εγκυμοσύνη φάντασμα ή ψευδοκύηση.

Από το νοσοκομείο την παρέπεμψαν σε ψυχιατρική κλινική. Οι γυναίκες που παρουσιάζουν το φαινόμενο της ψευδοκύησης σπάνια φτάνουν στο σημείο να πηγαίνουν σε νοσοκομείο για τοκετό με πόνους γέννας. Όμως ένα μικρό ποσοστό το κάνει και αυτό.

Το περίεργο φαινόμενο της ψευδοκύησης

pseydocyesis

Το περίεργο φαινόμενο της ψευδοκύησης είναι ένα ψυχοσωματικό φαινόμενο εξαιρετικά περίπλοκο. Απίστευτο και όμως! Μια γυναίκα στην περίπτωση αυτή εκδηλώνει κανονικά τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης όπως:

Απουσία περιόδου, ναυτίες, εμετούς, αύξηση του βάρους, πρήξιμο του στήθους, αίσθηση κινήσεων του μωρού, συχνή ενούρηση και μεγάλη κοιλιά.

Ο εγκέφαλος της γυναίκας ερμηνεύει αυτά τα σημάδια ως εγκυμοσύνη κι έτσι δίνει σήμα για την απελευθέρωση ορμονών,. όπως τα οιστρογόνα και η προλακτίνη, που με τη σειρά τους οδηγούν στην εκδήλωση πραγματικών συμπτωμάτων εγκυμοσύνης. Το σώμα μιμείται όντως μια εγκυμοσύνη, όμως χωρίς μωρό.

Η ψευδοκύηση παρατηρείται συνήθως σε γυναίκες που θέλουν πολύ να κάνουν παιδί και έχουν έντονη αγωνία γι’ αυτό, είτε λόγω προβλημάτων. γονιμότητας, είτε παλαιότερης αποβολής, είτε της εμμηνόπαυσης που πλησιάζει.

Το περίεργο φαινόμενο της ψευδοκύησης - Εγκυμοσύνη φάντασμα

Το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι να κάνουν όλες τις απαραίτητες εξετάσεις. Αν και με ένα απλό τεστ εγκυμοσύνης μπορεί να διαπιστωθεί ότι δεν είναι έγκυες, εκείνες λόγω της έντονης. επιθυμίας τους και αυθυποβολής και λόγω των συμπτωμάτων, επιμένουν και προχωρούν κανονικά την ψεύτικη εγκυμοσύνη, ανεξάρτητα από την ιατρική γνωμάτευση. 

Κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει μια εξήγηση γιατί συμβαίνει αυτό αλλά και με ποιο τρόπο το σώμα των γυναικών που το παθαίνουν μιμείται τόσο τέλεια μια εγκυμοσύνη. Το απίστευτο είναι ότι μόλις η γυναίκα πιστέψει ότι τελικά δεν είναι έγκυος, τα συμπτώματα υποχωρούν.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη λόγω της ευάλωτης θέσης στην οποία βρίσκονται.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON