Έκθεση συλλεκτικών υπολογιστών

Έκθεση συλλεκτικών υπολογιστών

Αυτή η έκθεση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εμένα, δεν ξέρω για εσάς, και είπα να τη μοιραστώ. Όταν ήμασταν μικρές, αρχές 90’, μπορεί να μην είχαμε Atari αλλά είχαμε έναν AMSTRAD 1640. Μπορεί να ήμασταν πραγματικά πολύ μικρές για έναν τέτοιο υπολογιστή αλλά τον χρησιμοποιούσαμε για πολύ σημαντικές εργασίες. Μερικές από αυτές λεγόταν Pacman, Invaders, Bubble Bobble, Digger, Street Fighter κτλ κτλ. Βάζαμε τη δισκέτα και περιμέναμε. Αν ξέραμε ότι θα αποτελούσε εκθεσιακό κομμάτι 20 χρόνια μετά θα τον κρατούσαμε σίγουρα. Μου φαίνεται πολύ περίεργο που κάποια στιγμή θα μας ρωτήσουν τα παιδιά μας «Μαμά τι είναι η δισκέτα;». Και το περίεργο είναι ότι θα τους απαντήσουμε ότι είναι κάτι που χρησιμοποιούσαμε όταν ήμασταν παιδιά και δεν υπάρχει πια (Αν και η Sony, η τελευταία εταιρία παραγωγής δισκετών, σταμάτησε οριστικά την παραγωγή της μόλις το 2011).

Η έκθεση:

Παλαιοί συλλεκτικοί υπολογιστές, ηλικίας που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει και τα 35 χρόνια, περιλαμβάνονται σε έκθεση που θα φιλοξενηθεί από τις 13 ως τις 17 Δεκεμβρίου στις εγκαταστάσεις της Θεσσαλονίκης – Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014 (Μέγαρο Μακρίδη, Μαρίας Κάλλας 23, απέναντι από το Ποσειδώνιο).

Η έκθεση διοργανώνεται από τη Retrosystem στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος της Θεσσαλονίκης – ΕΠΝ 2014. Στα εκθέματα ξεχωρίζουν ηλεκτρονικοί υπολογιστές της δεκαετίας του 1970, 1980 και 1990.

Apple II
Apple II

Ανάμεσά τους: ένας Commodore Pet με επεξεργαστή 1MHz (ένα σημερινό ηλεκτρονικό ρολόι φτάνει τα 50MHz), βάρους 30 κιλών (είναι φτιαγμένος ολόκληρος από μέταλλο και ανοίγει σαν καπό αυτοκινήτου), με μονόχρωμα γραφικά και μεταφορά δεδομένων σε κασέτα. Επίσης, ξεχωρίζουν ένας Apple II (1977), με μνήμη 4ΚΒ (επεκτεινόμενη σε 64ΚΒ), που αποτέλεσε τον πρώτο ολοκληρωμένο υπολογιστή της εταιρίας (είχε δηλαδή πληκτρολόγιο και κουτί) και ένας Acorn BBC Model B (1981), η τιμή του οποίου έφτανε στην εποχή του τις 235 λίρες με αποτέλεσμα να πωληθούν τότε πάνω από 1.500.000 κομμάτια σε όλο τον κόσμο. Επίσης στην έκθεση θα παρουσιαστούν παιχνιδομηχανές, τύπου ATARI, με τις οποίες τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν (και ανάμεσα στα παιδάκια θα είμαι και εγώ)

Η έκθεση απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους, καθώς και στους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Σκοπός της έκθεσης είναι να δοθεί η ευκαιρία ώστε οι μεγαλύτεροι που έζησαν αυτήν την εποχή, να ταξιδέψουν στο παρελθόν και να θυμηθούν, ενώ οι νεώτεροι να δουν και να αγγίξουν τα συλλεκτικά μηχανήματα και να γνωρίσουν με τον τρόπο αυτό την ενδιαφέρουσα ιστορία των υπολογιστών, όπως γράφτηκε στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο.Retrosystem-20131

Πρόκειται για μία ιστορία που γράφτηκε πριν από λίγες μόλις δεκαετίες και όμως φαντάζει μακρινή, λόγω της ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης.

Η έκθεση κάνει μια ξενάγηση στους υπολογιστές των δεκαετιών του ‘70 του ‘80 και καταλήγει στα μηχανήματα της δεκαετίας του1990. Ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να περιεργαστεί, να χρησιμοποιήσει και να επεξεργαστεί μηχανήματα τα οποία δεν πρόκειται να υπάρξουν ξανά ποτέ. Πολλά από τα μηχανήματα, που παρουσιάζονται στην έκθεση, είναι ιδιαίτερα σπάνια και αποκτήθηκαν μετά από πολύχρονες προσπάθειες κι έρευνα σε όλο τον κόσμο.

Ώρες λειτουργίας
Το κοινό μπορεί να επισκέπτεται την έκθεση από Παρασκευή έως Τρίτη από τις 10.00 το πρωί έως και τις 8.00 το βράδυ.
Για σχολικές επισκέψεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλ. 6947 803096 (Σταύρος Σεκερτζής, www.retrosystem.gr)

 

AMSTRAD 1640, Πόσες αναμνήσεις!!!
AMSTRAD 1640, Πόσες αναμνήσεις!!!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.