Επιχείρηση καισαρικές στην Ελλάδα

Επιχείρηση καισαρικές στην Ελλάδα

Επιχείρηση καισαρικές στην Ελλάδα

Ο ΟΗΕ το 2013 κατήγγειλε την Ελλάδα για κακοποίηση των γυναικών μέσω των καισαρικών τομών και για έλλειψη σεβασμού προς την έγκυο γυναίκα. Τα ίδια λένε στον ΟΟΣΑ και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Το επιτρεπτό ποσοστό καισαρικών είναι 15% και στην Ελλάδα στα ιδιωτικά κέντρα έχουμε 65% καισαρικές και στα νοσοκομεία 40% (ακόμη και στις ΗΠΑ με την αμυντική ιατρική λόγω των συχνών δικαστικών αγωγών κατά των ιατρών τα ποσοστά καισαρικής είναι γύρω στο 30%).

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ένας οργανισμός ασχολείται με το υψηλό ποσοστό καισαρικών στην χώρα μας. Την ίδια χρονιά ο διεθνής οργανισμός Human Rights in Childbirth συνέταξε άρθρο για το θέμα και αναφέρθηκε διεξοδικά στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, σχετικά με το αυξημένο ποσοστό καισαρικών.

Μερικά αποσπάσματα από εκείνο το άρθρο του οργανισμού Human Rights in Childbirth:

«Το ελληνικό σύστημα υγείας έχει τα υψηλότερα ποσοστά καισαρικών τομών στον κόσμο, που κυμαίνονται γύρω στο 70% των γεννήσεων.»

«Το ελληνικό σύστημα μέριμνας για τη μητρότητα έχει υποστεί κριτική από την Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για μη συμμόρφωση με τη Σύμβαση Εξάλειψης των Διακρίσεων κατά των γυναικών (Convention on the Elimination of Discrimination against Women, CEDAW) το 2013.»

«Η διεθνής κοινότητα καλεί την Ελλάδα να μειώσει τα ποσοστά των καισαρικών και να βελτιώσει τις δυσλειτουργίες στη μέριμνα για τη μητρότητα.»

Διαβάστε όλο το συγκλονιστικό άρθρο του Human Rights in Childbirth 

Πολλές και αναίτιες καισαρικές

Και αφού έγιναν όλα αυτά το 2013 και μας χτύπησαν καμπάνα ο ΟΗΕ και ο οργανισμός HRiC με την παρέμβαση τους, εμείς πρέπει να συντάξουμε έκθεση στον ΟΗΕ μέσα στον Μάρτιο του 2017 και να εξηγήσουμε για ποιο λόγο οι καισαρικές στην Ελλάδα παραμένουν πολλές και αναίτιες. Για ποιο λόγο αγνοήσαμε πλήρως τις συστάσεις και γιατί δεν πάρθηκε κανένα απολύτως μέτρο για τον περιορισμό των χωρίς ιατρική ένδειξη καισαρικών. 

Τώρα λοιπόν, μετά από τόσο καιρό, ο υπουργός Υγείας προχώρησε σε παραδοχή της υφιστάμενης κατάστασης. Το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές και αναίτιες καισαρικές όπως τόνισε ο υπουργός, εκθέτει την χώρα μας και την επιστημονική κοινότητα, εκθέτει τις επίτοκες σε αυξημένο κίνδυνο (λόγω της χειρουργικής πράξης που υφίστανται) και επιβαρύνει το Σύστημα Υγείας (καθώς η αποζημίωση για χειρουργική πράξη καισαρικής είναι κατά 66% υψηλότερη από τον φυσιολογικό τοκετό).

«Η καισαρική εμφανίζεται σαν μια πιο βολική επιλογή και για τον γιατρό και την επίτοκο» εξήγησε ο Ανδρέας Ξανθός και μίλησε για «ιατρικοποίηση» μιας φυσιολογικής διαδικασίας, όπως είναι η γέννα.

Διαβάστε επίσης “Γιατί οι Ελληνίδες δεν γεννούν φυσιολογικά”

Αμυντική ιατρική για ευκολία

Οι λόγοι οι οποίοι εκτινάσσουν τα ποσοστά καισαρικών στη χώρα μας είναι πολλοί σύμφωνα με τον υπουργό:

 Οι γιατροί προτιμούν τον προγραμματισμένο τοκετό, για να διευκολύνουν το πρόγραμμα τους και να μπορέσουν να αναλάβουν όσο γίνεται περισσότερες γυναίκες και τοκετούς.

– Η καισαρική γίνεται πολύ πιο γρήγορα από τον φυσιολογικό τοκετό.

– Για τη διασφάλιση αυξημένης αμοιβής.

– Λόγω ανεπαρκούς εκπαίδευσης στον φυσιολογικό τοκετό αλλά και σε ανεπιθύμητες επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν και δεν είναι εκπαιδευμένοι να αντεπεξέλθουν.

– Οι γιατροί προτείνουν την καισαρική στις γυναίκες ως μια πιο εύκολη και ανώδυνη λύση.

Έτσι, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι στο προσεχές διάστημα θα προχωρήσουν πολιτικές παρέμβασης προς τον επιστημονικό κόσμο αλλά και προς την κοινωνία. Θα πρέπει να υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου και αξιολόγησης, ενώ θα πρέπει να υπάρχει και αιτιολόγηση με ιατρικά κριτήρια για τις καισαρικές. Ο υπουργός συμπεριέλαβε και την καταγραφή των δεδομένων για τις εγκυμοσύνες, την συγκριτική αξιολόγηση μαιευτικών κλινικών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και την ανάπτυξη μηχανισμών ελέγχου της διαφθοράς και της οικονομικής εκμετάλλευσης του ασθενή.
Τέλος είπε ότι το Υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει και σε καμπάνια ενημέρωσης για το θέμα.

Ένα είναι σίγουρο. Ότι θα πρέπει να γίνει επιτέλους ένα σωστό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, να μειωθούν τα ποσοστά αναίτιων καισαρικών, να γίνει επανεκπαίδευση στον ιατρικό κόσμο για τον φυσιολογικό τοκετό, να είναι σωστά ενημερωμένες οι γυναίκες.

Διαβάστε επίσης “Γιατί η καισαρική τομή στην Ελλάδα είναι εμπόριο;”

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο! Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)

Η σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 

Σας περιμένουμε και στην κλειστή ομάδα μας “Δεν είμαι τέλεια μαμά” για να γίνουμε μια όμορφη παρέα

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You May Also Like