Έρευνα: Επικίνδυνη η παρακεταμόλη για τις εγκύους;

Επικίνδυνη η παρακεταμόλη για τις εγκύους

Έρευνα: Επικίνδυνη η παρακεταμόλη για τις εγκύους;

Η παρακεταμόλη είναι η ουσία που περιέχεται σε δημοφιλή αναλγητικά και αντιπυρετικά φάρμακα (όπως το Panadol) που χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση του πυρετού, των πονοκεφάλων, και άλλων δευτερευόντων πόνων.

Είναι το κοινό φάρμακο για το οποίο ήμασταν όλοι σίγουροι ότι είναι απολύτως ασφαλές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η κοινή ουσία παρακεταμόλη ή ακεταμινοφαίνη, που περιέχεται σε γνωστά παυσίπονα και αντιπυρετικά, και η οποία έως τώρα θεωρείται ασφαλής για τις εγκύους, για πρώτη φορά συσχετίστηκε -από μια νέα αμερικανο-δανική επιστημονική έρευνα- με αυξημένο κίνδυνο να γεννηθούν παιδιά με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).

Η ΔΕΠΥ είναι μια αρκετά συνηθισμένη διαταραχή συμπεριφοράς , που επηρεάζει περίπου ένα στα δέκα παιδιά σχολικής ηλικίας. Σύμφωνα με το Kids Health, τα παιδιά με ΔΕΠΥ είναι υπερκινητικά και έχουν πρόβλημα συγκέντρωσης . Μπορούν να καταλάβουν τι τους ζητείται, αλλά έχουν πρόβλημα να το πραγματοποιήσουν, επειδή δεν μπορούν να δώσουν προσοχή, ή να παρακολουθήσουν στις λεπτομέρειες.

Επικίνδυνη η παρακεταμόλη για τις εγκύους;

“Οι ερευνητές ανέφεραν πως πρέπει να γίνουν και άλλες μελέτες για να επιβεβαιώσουν τα αρχικά ευρήματά τους, αν και δεν απέκλεισαν ότι η έρευνα πιθανώς αναδεικνύει μια νέα αιτία για την παγκόσμια αύξηση των περιστατικών ΔΕΠΥ.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Ζεγιάν Λιού του Τμήματος Επιδημιολογίας του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια – Λος Άντζελες (UCLA), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό παιδιατρικής του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου “JAMA Pediatrics”, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, μελέτησαν στοιχεία για πάνω από 64.000 γυναίκες, από τις οποίες πάνω από τις μισές ανέφεραν ότι πήραν παρακεταμόλη τουλάχιστον μια φορά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Οι γυναίκες αυτές είχαν κατά μέσο όρο 37% μεγαλύτερη πιθανότητα να γεννήσουν παιδί, που κάποια στιγμή αργότερα θα διαγιγνωσκόταν με ΔΕΠΥ. Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας είναι μια νευρο-συμπεριφορική διαταραχή άγνωστης αιτιολογίας, από την οποία πάσχει έως το 5% των παιδιών, με συμπτώματα από πιο απλά έως πιο σοβαρά.

Σε σχέση με τις γυναίκες που δεν είχαν πάρει παρακεταμόλη κατά την εγκυμοσύνη τους, όσες είχαν πάρει, είχαν 29% μεγαλύτερη πιθανότητα να αποκτήσουν παιδί που αργότερα θα έκανε φαρμακευτική αγωγή για ΔΕΠΥ και 13% μεγαλύτερη πιθανότητα το παιδί τους έως την ηλικία των επτά ετών να είχε εμφανίσει συμπεριφορές τύπου ΔΕΠΥ.” (Πηγή)

Δεν υπάρχει όμως λόγος πανικού. Αν και τα ευρήματα είναι ανησυχητικά, ένα άρθρο που συνοδεύει την έκθεση προειδοποίησε ότι οι γυναίκες και οι γιατροί δεν θα πρέπει ακόμα αλλάξουν τις πρακτικές τους, καθώς η έρευνα θα πρέπει να επιβεβαιωθεί με περαιτέρω μελέτες. «Αυτή η μελέτη θα πρέπει να ερμηνευτεί με προσοχή και δεν πρέπει να αλλάξει την υπάρχουσα πρακτική» επισημαίνει το άρθρο.

Ενώ αυτή είναι η πρώτη φορά που η παρακεταμόλη έχει συνδεθεί με την παιδική ΔΕΠΥ, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το παυσίπονο μπορεί να επηρεάσει τη φυσιολογική λειτουργία των ορμονών και μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου. Έχει επίσης συνδεθεί με ένα ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο κρυψορχίας, μια κατάσταση κατά την οποία οι όρχεις ενός αγοριού δεν κατεβαίνουν.

Περιμένουμε να δούμε…

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ κάτω γιατί εμείς θέλουμε να το διαβάσουμε και να κάνουμε κουβεντούλα!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like