Ο Εθνικός Ύμνος για πρώτη φορά στη νοηματική γλώσσα

Ο Εθνικός Ύμνος για πρώτη φορά στη νοηματική γλώσσα

Ο Εθνικός Ύμνος για πρώτη φορά στη νοηματική γλώσσα

Για πρώτη φορά παρακολουθούμε τον Εθνικό μας Ύμνο στην ελληνική νοηματική γλώσσα μέσα από ένα βίντεο.

Πρόκειται για μια παραγωγή του Συλλόγου Διδασκόντων της νοηματικής στην Ελλάδα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση.

Η κα Αγάπη Δημοπούλου, μέλος του Δ.Σ. των διδασκόντων της ελληνικής νοηματικής γλώσσας, εξήγησε πώς προέκυψε η ιδέα, όπως θα δείτε παρακάτω μετά το βίντεο.

Αλλά εξηγεί και πώς έγινε εντέλει η υλοποίηση του Εθνικού Ύμνου στη νοηματική γλώσσα στην εκπομπή «Από τις Έξι» της ΕΡΤ.

Όπως θα δείτε στο συγκινητικό βίντεο ένα κωφό κορίτσι και ένα κωφό αγόρι «ψάλλουν» στην νοηματική τον Εθνικό Ύμνο υπό τη συνοδεία της μελωδίας ενός πιάνου.

Όπως εξήγησε η κα Αγάπη Δημοπούλου, η ιδέα ήρθε στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.

«Όλοι οι ακούοντες ακούν τον εθνικό ύμνο ως Έλληνες, ταυτόχρονα βλέπουν και τη σημαία συγκινούνται. Εμείς δεν έχουμε τίποτα. Και σκεφτήκαμε λοιπόν ότι ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία

«Έπρεπε να βρούμε τον τρόπο να μεταφράσουμε τον εθνικό ύμνο γιατί είναι ένα λογοτεχνικό έργο. Δεν είναι απλά μια μετάφραση από τα ελληνικά στη νοηματική. Φτιάξαμε λοιπόν μια επιστημονική επιτροπή από 18 άτομα. Επιστήμονες, γλωσσολόγους, φιλόλογους και δασκάλους της νοηματικής γλώσσας. Όλοι κωφοί, εκτός από τους γλωσσολόγους.»

«Όλο αυτό ξεκίνησε από τον Οκτώβριο του 2020 μέχρι τον Δεκέμβριο, δουλέψαμε πολύ σκληρά, κάναμε πολύ δύσκολη δουλειά. Όλες οι συναντήσεις μας ήταν διαδικτυακές μέσω zoom λόγω κορονοιού. Καταφέραμε όμως και βρήκαμε τον τρόπο αυτόν που μπορεί να αποδοθεί ο εθνικός ύμνος στη νοηματική.»

Η παρουσίαση

«Έπειτα έπρεπε να σκεφτούμε πώς θα το παρουσιάσουμε. Γιατί όλο αυτό είναι μοναδικό! Γίνεται για πρώτη φορά και έπρεπε να γίνει σωστή δουλειά. Πήραμε επαγγελματία σκηνοθέτη και μουσικό. Ψάχναμε 5 μήνες να βρούμε χορηγούς για να μπορέσουμε να το κάνουμε. Και το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπετε και είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό το κατόρθωμα.

Τα παιδιά που τον αποδίδουν είναι δύο κωφοί μαθητές από τη Θεσσαλονίκη και κάναμε τα γυρίσματα.

Αυτός ο εθνικός ύμνος θα μπει και στην Ολυμπιάδα κωφών και θα ψάλλεται και στα σχολεία κωφών και όπου υπάρχουν μη ακούοντες.

Δείτε το βίντεο στην εκπομπή της ΕΡΤΛίζα

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)

Οι σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON