Έξαρση ιώσεων στα σχολεία – Τι να προσέξουν οι γονείς
Ίσως να πρόσεξες και εσύ ότι λίγες μέρες μετά την έναρξη των σχολείων πολλά παιδιά αρρώστησαν ήδη. Όχι, δεν είναι ιδέα σου.
Υπάρχουν ήδη τάξεις που αν όχι τα περισσότερα, πολλά παιδιά λείπουν, κάτι που παλιότερα ίσως να βλέπαμε στην καρδιά του χειμώνα και όχι με το… καλημέρα της σχολικής χρονιάς.
Φαίνεται να είναι αλήθεια ότι η επιστροφή στις σχολικές αίθουσες έφερε μαζί μια μεγάλη «έκρηξη» και έξαρση ιώσεων και λοιμώξεων.
Κάποτε γνωρίζαμε άλλες εποχές για αυτή την έξαρση ιώσεων, τώρα πια δεν ισχύει αυτό. Ακόμη και το καλοκαίρι βλέπαμε έντονα ιώσεις.
Πόσο μάλλον τώρα στα σχολεία με το συνωστισμό στις αίθουσες και τους κλειστούς χώρους, σε συνδυασμό με τις απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας.
Έξαρση ιώσεων στα σχολεία. Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς;
Η κα. Σαρρή Αικατερίνη, γενική παιδίατρος εξηγεί στα Dnews που οφείλεται η τόση μεγάλη διασπορά, σημειώνοντας παράλληλα τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι γονείς.
«Αυτή την εποχή στα σχολεία υπάρχουν πολλές ιώσεις. Από την πρώτη κιόλας εβδομάδα έχουμε μεγάλη έξαρση των λοιμώξεων, έντονες γαστρεντερίτιδες, εμετούς, διάρροιες, κοβιντ με πυρετό και πονόλαιμο.
Αρκετά παιδιά κυρίως του γυμνασίου το παρουσιάζουν. Τα υπόλοιπα έχουν ρινίτιδα, ωτίτιδα, βρογχίτιδα και λαρύγγιτιδα.
Φαίνεται η αλλαγή της θερμοκρασίας έχει επηρεάσει τα παιδιά τα οποία ιδρώνουν και έρχονται σε επαφή με πολλά παιδιά σε κλειστούς χώρους, προκαλεί ευνοϊκές συνθήκες για τις ιώσεις.
Άλλος ένας παράγοντας είναι όταν σε κάποιες περιπτώσεις τα παιδιά δε μένουν στο σπίτι όταν πια είναι εμφανές ότι αρρώστησαν. Παίρνουν ένα αντιπυρετικό και πηγαίνουν στο σχολείο, έτσι η μετάδοση είναι ραγδαία.
Θα ήταν πολύ πιο εύκολα τα πράγματα όταν ένα παιδί νοσεί να απομακρύνεται από το σχολείο καθώς και τα υπόλοιπα δεν θα κολλήσουν αλλά και τα ίδια θα αναρρώσουν πιο γρήγορα με την κατάλληλη θεραπεία», αναφέρει η κα. Σαρρή.
Οι ευάλωτες ηλικίες και οι οδηγίες προς τους γονείς
Τα βρέφη και τα νεότερα παιδιά είναι πιο ευάλωτα σε όλες τις λοιμώξεις διότι δεν έχουν τα ίδια αντισώματα με τα μεγαλύτερα.
«Όταν νοσήσει ένα παιδί το πρώτο πράγμα είναι να πάρει τα απαραίτητα αντιπυρετικά και οι γονείς να παρακολουθούν την κατάσταση του.
Να φροντίζουν να ενυδατώνεται καλά και αν ο πυρετός είναι πάνω από 38.5 για περισσότερες από δύο ημέρες, έχοντας και έντονο βήχα πρέπει να απευθυνθούν στον παιδίατρο τους για να πάρουν την σωστή θεραπεία ανάλογα με το τι έχουν», καταλήγει η παιδίατρος.
4 μύθοι για τις ιώσεις από την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, που πρέπει να προσέξουν οι γονείς
1.Δεν πειράζει αν στείλω το παιδί λίγο αδιάθετο σχολείο, το κρυολόγημα δεν «κολλάει».
Μύθος. Εάν έχετε τη δυνατότητα να κρατήσετε το παιδί στο σπίτι, αποφύγετε να το στείλετε στο σχολείο τις μέρες που είναι λίγο κρυωμένο ή αδιάθετο.
Εκτός από το γεγονός ότι, εάν πάει, μπορεί να κολλήσει τα άλλα παιδιά καθώς δρα ως «εστία» μικροβίων, διατρέχει κίνδυνο και το ίδιο. Γιατί; Επειδή ο αδύναμος οργανισμός του μπορεί να προσβληθεί και από κάποιον άλλο ιό, αυξάνοντας τις πιθανότητες να κολλήσει αμέσως άλλη μία ίωση.
Το άρρωστο παιδί καλό είναι να παραμείνει στο σπίτι μέχρι να περάσουν τουλάχιστον 48 ώρες χωρίς καθόλου συμπτώματα.
2.Το παιδί μου κρυολόγησε επειδή βγήκε έξω ντυμένο ελαφρά.
Μύθος. Ούτε το μπουφάν κι ο σκούφος που δεν έβαλε το παιδί, ούτε τα βρεγμένα μαλλιά ούτε οι βρεγμένες κάλτσες ούτε η νοτισμένη μπλούζα μπορούν να ενοχοποιηθούν για το «κρυολόγημα».
Ο μόνος τρόπος να «αρπάξει» κάποιος κρυολόγημα είναι να έρθει σε επαφή με τους ιούς που το προκαλούν.
Ο λόγος για τον οποίο συχνά μπερδεύουμε τις αιτίες και θεωρούμε ότι η αρχή του κακού ήταν εκείνη η μέρα που π.χ. βγήκαμε χωρίς μπουφάν, είναι πιθανότατα επειδή και τα δύο (δηλαδή τα κρυολογήματα και οι περιπτώσεις που κάνει κρύο αλλά δεν είμαστε κατάλληλα ντυμένοι) προκύπτουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Έχουμε ξανασυζητήσει για αυτό στο άρθρο “Κανένας δεν παθαίνει κρύωμα/κρυολόγημα από το κρύο”, αξίζει τόσο πολύ να το διαβάσεις.
3.Το κρυολόγημα οφείλεται στο… κρύο.
Μύθος. Το κρύο, η ψύχρα και η υγρασία από μόνα τους, δεν είναι ικανά να αυξήσουν την ευαισθησία του οργανισμού μας.
Αυτό που αυξάνεται τους χειμερινούς μήνες είναι ο συγχρωτισμός μας μέσα στα σπίτια, στους παιδικούς σταθμούς, στα σχολεία κτλ με αποτέλεσμα οι ιώσεις να μεταδίδονται πολύ πιο εύκολα από τον έναν στον άλλον.
Βεβαίως, η πτώση της θερμοκρασίας δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες για να «εγκατασταθούν» στον οργανισμό ιοί και να εκδηλωθούν κοινά κρυολογήματα και γρίπη.
4.Οι ιοί υπάρχουν μόνο στον οργανισμό του άρρωστου παιδιού, οπότε αν μένουμε μακριά του τότε δεν κινδυνεύουμε.
Μύθος. Ο ιοί βρίσκονται παντού. Ειδικά, οι ρινοϊοί, η οικογένεια των ιών που είναι υπεύθυνοι για τα περισσότερα κρυολογήματα, μπορούν να επιβιώσουν σε μια επιφάνεια, πχ παιχνίδι, πάγκος, ακουστικό τηλεφώνου, από μερικές ώρες μέχρι και ημέρες.
Από τη στιγμή που το παιδί ακουμπήσει στη συγκεκριμένη «μολυσματική» επιφάνεια, θα μεταφέρει τον ιό στα χέρια του και από εκεί είναι πολύ εύκολο να διεισδύσει μέσα από τη μύτη, τα μάτια ή το στόμα στον οργανισμό του.
Ακόμη πιο απλή βεβαίως είναι η διαδρομή του ιού, όταν γίνεται με φτάρνισμα ή βήχα ή άλλες εκκρίσεις, που συνηθίζεται πολύ στον παιδικό μικρόκοσμο.
Λίζα
Είναι ωραίο να μοιραζόμαστε. Κοινοποίησε αυτό το άρθρο για να το διαβάσουν και άλλοι.
Ακολούθησε μας αν θέλεις επίσης και στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!