Φωλίτσες του τοστ γεμιστές με κιμά ή τυρί
Απλή και γρήγορη μαγειρική
Η Μαρία Στικούδη – συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής –αυτή τη φορά (όπως και κάθε άλλη εδώ που τα λέμε) μας έκανε (και σας έκανε φανταζόμαστε) να θέλουμε να μπούμε μέσα στις φωτογραφίες και να αρπάξουμε το λαχταριστό τσιμπητό μεζεδάκι!!!
Η Μαρία εκτός από απίστευτη μαγείρισσα με καταπληκτικές ιδέες για τα παιδάκια μας (αλλά και για εμάς), κάνει φοβερό food styling και οι φωτογραφίσεις των φαγητών της είναι επαγγελματικές!
Τσιμπητό μεζεδάκι
Προσπαθώντας να αντικαταστήσω τη λέξη finger food μου προέκυψε η λέξη τσιμπητό. Το τσιμπάς με το χέρι σου και το τρώς με 2-3 μπουκιές!
Και το σημαντικότερο είναι ότι παραμένει τραγανό ακόμη και κρύο.
Ξέρω σε αυτό το site αγαπούν πολύ τα γλυκά. Όμως όταν έρθει η ώρα για τις γιορτούλες των παιδιών, τα γενέθλια τους η για απρόσμενους επισκέπτες ο βασικός προβληματισμός είναι ο εξής: τι να προσφέρω από αλμυρά;
Θα προτείνω κάτι και εύκολο και γρήγορο και με δυνατότητα παραλλαγής, με βάση το ψωμί του τοστ.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη LizaKava (@emama_liza) στις
Θα χρειαστούμε για 12 φωλίτσες του τοστ γεμιστές:
Για τη βάση:
12 φέτες ψωμί για τοστ (με κόρα ή χωρίς δε μας νοιάζει)
3 κουταλιές ελαιόλαδο
λίγα φυλλαράκια σατουρέγιας ή θυμαριού
Προσοχή τώρα για τη γέμιση, διότι σας προτείνω δύο:
1. Η πρώτη καλύπτει το σενάριο: προσέχω τη σιλουέτα μου και προσέχω και τους καλεσμένους μου και θα κάνω μία ανάλαφρη μπουκιά με ανθότυρο και γιαούρτι:
¾ φλιτζανιού ανθότυρο ή φέτα
¾ φλιτζανιού στραγγιστό γιαούρτι
λίγο τριμμένο κασέρι
1 αβγό
1 κουταλιά ελαιόλαδο
λίγα φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου
αλάτι
πιπέρι
η εκτέλεση αυτής της γέμισης είναι πολύ απλή: ψιλοκόβουμε το δυόσμο και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
2. Η δεύτερη γέμιση: θέλω κάτι πικάντικο και νόστιμο για να πιούμε και ένα ποτήρι κρασί με την παρέα και θα κάνω μία λαχταριστή μπουκιά με κιμά και την παρεξηγημένη και ξεχασμένη μπεσαμέλ
1 φλιτζάνι μοσχαρίσιο κιμά
1 ξερό κρεμμύδι
1 χοντρή φέτα χοιρινή μπριζόλα (αλλαντικό)
2 κουταλιές ελαιόλαδο
λίγα φυλλαράκια σατουρέγιας (ή θυμαριού)
αλάτι
πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ
1 κουταλάκι ελαιόλαδο
2 κουταλάκια αλεύρι
1 φλιτζάνι φρέσκο γάλα
2-3 κουταλιές τριμμένο κασέρι
1 αβγό
αλάτι
πιπέρι
Εάν δεν υπάρχει χρόνος για να παρασκευαστεί η μπεσαμέλ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 200mlκρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά + 1 αβγό.
Αρχίζουμε με τη μπεσαμέλ:
Ζεσταίνουμε το αλεύρι με το ελαιόλαδο και ανακατεύοντας συνεχώς προσθέτουμε το γάλα. Αφού σφίξει σε κρέμα η μπεσαμέλ προσθέτουμε και το αβγό, αλάτι, πιπέρι και τέλος το κασέρι.
Στη συνέχεια ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το αχνίζουμε με τον κιμά και 2-3 κουταλιές νερό. Προσθέτουμε τη σατουρέγια (ή θυμάρι), αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζουμε για 10΄ μέχρι να μείνει ο κιμάς με το λαδάκι του.
Στις φωλίτσες θα μοιράσουμε εξίσου το μίγμα του κιμά και από πάνω μπεσαμέλ.
Επίσης θα χρειαστούμε:
λαδόχαρτο και φορμάκια για κεκάκια
Εκτέλεση:
Στρώνουμε τα φορμάκια με λίγο λαδόχαρτο
Παίρνουμε τις φέτες ψωμιού και τις πατάμε με τον πλάστη για να λεπτύνουν. Τις λαδώνουμε με τη βοήθεια ενός πινέλου και τις κόβουμε σε 3 ίσες λωρίδες.
Στρώνουμε τις λωρίδες χιαστί ανά 3 στο φορμάκι (ε οκ αυτό αν δε το δείτε που να το καταλάβετε πόσο απλό είναι). Αν διαλέξουμε τη γέμιση του κιμά θα βάλουμε από πάνω από τα ψωμάκια και λίγα φυλλαράκια σατουρέγιας (ή θυμάρι).
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο και ψήνουμε τις φωλίτσες για 5-10 λεπτά.
Τα βγάζουμε προσθέτουμε τη γέμιση και τα ψήνουμε για άλλα 20΄ ή έως ότου ροδίσουν.
Έχω κάνει και τα δύο είδη και με κιμά και με τυρί στο ίδιο ταψί για να φωτογραφηθούν μαζί.
Οι φωλίτσες του τοστ γεμιστές με κιμά ή τυρί τρώγονται και ζεστές αλλά και κρύες.
Καλή όρεξη!!!
Επιμέλεια – φωτογράφιση: Μαρία Στικούδη
Η Μαρία είναι μαμά δύο παιδιών και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής με υπέροχες και ευφάνταστες ιδέες για τις λιχουδιές των μικρών μας.
e-mail: [email protected]
(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)
Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!
3 Comments
Προτιμώ την πρώτη γέμιση. Μου φαίνεται πιο ελαφριά για τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες που έρχονται. Αλλά και η ιδέα της βάσης με ψωμί του τοστ κάνει τη συνταγή εύκολη και γρήγορη, ότι πρέπει δηλαδή για μια εργαζόμενη μαμά που θέλει να ετοιμάσει ένα απολαυστικό απογευματινό πιάτο!
Ω ναι Ελευθερία μου! Η βάση με ψωμάκια του τόστ είναι πολύ έξυπνη λύση! Και εγώ προτιμώ την πιο ελαφριά γέμιση με το ανθότυρο, αλλά θέλω πολύ να δοκιμάω και την άλλη εκδοχή! Φαίνονται τόσο λαχταριστά!!! 🙂
Φοβερή ιδέα! Επίσης θα προτιμήσω την πρώτη εκδοχή για πιο ανάλαφρη γεύση χωρίς πολλές πολλές ενοχές!