Φτιάξε γλειφιτζούρια
Τα γλειφιτζούρια από τα χεράκια σου, είναι τέλεια και οικονομική ιδέα για κέρασμα σε βάφτιση, παιδικό πάρτι ή σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση.
Έφτιαξα με τη βοήθεια του Husband (ναι θα χρειαστείς ένα ακόμη άτομο σε κάποια φάση) γλειφιτζούρια για την βάφτιση του μικρού μου Mini Me.
Αλλά και για εκείνη του μικρού μου ανιψιού.
Ήταν το γλυκάκι για τα παιδιά, αλλά μας ζητούσαν και οι μεγάλοι 🙂 Τα κλείσαμε σε σελοφάν και βάλαμε χρωματιστές κορδέλες. Το e-mama.gr τότε δεν ήταν καν ιδέα στο μυαλό μας και έτσι δυστυχώς δεν έχουμε αξιόλογες φωτογραφίες για να σου δείξω.
Και είναι πολύ κρίμα γιατί έδειχναν υπέροχα!
Όμως αυτό που χρειάζεσαι είναι η συνταγή που χρησιμοποίησα και αυτή την έχω! Την είχα βρει τότε στο thegreenmixer.com (συνταγή από τις Γλυκές Ιστορίες, τεύχος 11 – Μάιος 2011) και θα σας την παρουσιάσω όπως είναι. Με τα έντονα γράμματα είναι οι δικές μου συμπληρωματικές συμβουλές.
Φτιάξε γλειφιτζούρια λοιπόν, μην το σκέφτεσαι!
Οι συμβουλές μας πριν ξεκινήσετε:
- Όπως λέει και στο thegreenmixer.com: «Όταν έχει υγρασία στην ατμόσφαιρα, αποφεύγουμε να φτιάξουμε γλειφιτζούρια, γιατί δεν κρυσταλλώνουν όπως πρέπει και κολλάνε.» Είναι αλήθεια. Τα γλειφιτζούρια θα πρέπει να ξεκολλάνε εύκολα χωρίς προβλήματα από τη λαδόκολλα. Είχα φτιάξει μια δόση για δοκιμή, μια μέρα που είχε βρέξει. Κολλούσαν αρκετά. Οι υπόλοιπες δόσεις ήταν μια χαρά.
- Να έχετε σίγουρα ένα βοηθό, θέλει 2 άτομα. Από η στιγμή που θα αρχίσετε να ρίχνετε το υγρό στη λαδόκολλα θα πρέπει πολύ γρήγορα να βάλετε τα ξυλάκια και την τρούφα ή τα καραμελάκια. Το υγρό πήζει πολύ γρήγορα. Επίσης να τα ετοιμάσετε όλα από πριν, ξυλάκια, τρούφες, λαδόκολλα απλωμένη κτλ γιατί δεν θα υπάρχει χρόνος να τα κάνετε τελευταία στιγμή.
- Όσες έχετε κεραμικές εστίες να είστε πολύ προσεκτικές να μη χυθεί υγρό. Λένε ότι η ζάχαρη κολλάει και δεν φεύγει με τίποτα. Για να πω την αλήθεια μου χύθηκε λίγο αλλά το καθάρισα αμέσως και δεν είχα πρόβλημα. Αλλά αν κάτσει λίγο παραπάνω ίσως και να υπάρχει.
Φτιάξε γλειφιτζούρια με απλά υλικά!
Υλικά
για 20 μεσαία κομμάτια (εμάς μας βγήκαν 30-35)
200γρ. γλυκόζη
200γρ. νερό
500γρ. ζάχαρη
χρώματα ζαχαροπλαστικής της αρεσκείας σας (προαιρετικά)
καλαμάκια για γλειφιτζούρια (ή για σουβλάκια τα οποία έχουμε κόψει στη μέση) (εμείς χρησιμοποιήσαμε για σουβλάκια, τα κόψαμε στη μέση και αφαιρέσαμε φυσικά το αιχμηρό σημείο)
Εκτέλεση
Ρίχνουμε τη ζάχαρη σε βαθιά κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το νερό.
Ρίχνουμε και τη γλυκόζη. Αν θέλουμε να φτιάξουμε μονόχρωμα γλειφιτζούρια, προσθέτουμε μαζί και λίγες σταγόνες από το χρώμα ζαχαροπλαστικής της αρεσκείας μας. (Το πρόσθεσα στο τέλος γιατί ήθελα να κάνω διαφορετικά χρώματα).
Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να βράσει χωρίς να ανακατεύουμε. Αν έχουμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, παρακολουθούμε πότε η θερμοκρασία της καραμέλας θα φτάσει στους 150C (μετά από 15-20 λεπτά στην κουζίνα μου).
Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, παίρνουμε με ένα κουταλάκι πολύ λίγη ποσότητα από την καραμέλα που βράζει και τη ρίχνουμε σε ένα μπολ ή ποτήρι με κρύο νερό. Τη μαζεύουμε με το χέρι και, αν δούμε ότι κρυσταλλώνει και γίνεται αρκετά σκληρή, τότε η καραμέλα είναι έτοιμη, ενώ, αν είναι μαλακή, συνεχίζουμε το βράσιμο.
Προσοχή!!! Θέλει συνεχή παρακολούθηση σε αυτό το σημείο, γιατί αν την αφήσετε πάρα πολύ ώρα παίρνει ένα κίτρινο χρώμα.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε την καραμέλα να ηρεμήσει για ένα 1 λεπτό (θα έχει φουσκώσει από το βράσιμο και θα έχει πολλές φυσαλίδες, μην σας ανησυχεί όμως).

Σε μια επιφάνεια σιλικόνης ή λαδόκολλα ρίχνουμε με μια κουτάλα μικρή ποσότητα από την καραμέλα. Η οποία από μόνη της θα απλωθεί και θα πάρει στρογγυλό σχήμα. Το μέγεθος εξαρτάται από την ποσότητα που θα ρίξουμε. (Στην επιφάνεια σιλικόνης δεν απλώνει τόσο, όσο στην λαδόκολλα).
Όσο τα γλειφιτζούρια είναι ακόμα ζεστά, μπορούμε να κολλήσουμε στην επιφάνεια τους καραμελάκια, ζαχαρωμένα λουλούδια κλπ. (εμείς βάλαμε χρωματιστή τρούφα). Πριν προλάβει να κρυώσει η καραμέλα, πιέζουμε στο κέντρο της καλαμάκια για γλειφιτζούρι (ή ξυλάκια για σουβλάκια) (όσο πιο γρήγορα, τόσο καλύτερα). Επίσης μπορούμε να διακοσμήσουμε τα γλειφιτζούρια με σχέδια φτιαγμένα από αμυγδαλόπαστα (σε αυτή την περίπτωση καλύπτουμε με άλλη μια μικρή ποσότητα καραμέλας, ώστε να εγκλωβίσουμε την αμυγδαλόπαστα μέσα στο γλειφιτζούρι.
Αν θέλουμε να φτιάξουμε χρωματιστά σχέδια στα γλειφιτζούρια, μπορούμε να μη ρίξουμε εξαρχής χρώμα σε όλη την καραμέλα, αλλά να τη μοιράσουμε, αμέσως μόλις βράσει, σε δύο ή τρία κατσαρολάκια και στο καθένα να προσθέσουμε μερικές σταγόνες από τα χρώματα της αρεσκείας μας. Το κάνουμε πολύ γρήγορα, γιατί η καραμέλα θα σκληρύνει. (Αν δεν μπορεί να δουλευτεί βάζουμε την κατσαρόλα να ζεσταθεί για λίγο πάλι).
Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και να στεγνώσουν και με ένα μαχαίρι τα ξεκολλάμε προσεκτικά από τη λαδόκολλα. Τα τυλίγουμε με σελοφάν το οποίο κλείνουμε, για να μην πάρουν υγρασία. (στη δική μας περίπτωση ξεκολλούσαν πολύ εύκολα, δεν ήθελε καν μαχαίρι.)
Tip για τη συσκευασία στο σελοφάν
Την πρώτη φορά που είχα κάνει και ήταν πιο κολλώδη, έκανα το λάθος και έβαλα μετά από λίγο το σελοφάν. Δεν ξεκολλούσε μετά με τί-πο-τα. Τις υπόλοιπες δόσεις τις φτιάξαμε το βράδυ και συσκευάσαμε τα γλειφιτζούρια το επόμενο πρωί.
Αν τα ακουμπήσετε στα χέρια σας και σας φαίνεται ότι κολλάνε, δοκιμάστε το εξής κόλπο πριν τα βάλετε στα σελοφάν (το οποίο εμείς το κάναμε έτσι κι αλλιώς για να μη την ξαναπατήσουμε όπως την πρώτη φορά.) Για να μη κολλήσουν περάστε μια πινελιά λαδάκι σε κάθε ένα. Ένα ίχνος είναι αρκετό. Αν βάλετε πολύ λίγο δεν εμφανίζεται καθόλου η γεύση του λαδιού.
Φτιάξε γλειφιτζούρια λοιπόν και διαπίστωσε και η ίδια ότι δεν είναι τόσο δύσκολο!
Καλή γλειφιτζουροεπιτυχία!
(Μοιράσου αυτό το άρθρο λοιπόν. Όμως μην το αντιγράψεις χωρίς άδεια)
Οι σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!
20 Comments
ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΜΟΙΡΑΣΩ ΣΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΙΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΠΑΖΑΡ ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΙΣ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ!!!!!!!!!!!!!!!!! ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ ΓΛΕΙΦΙΤΖΟΥΡΙΑ!!!!!!!!!!
Να τα κάνεις Άννα μου, χαιρόμαστε πολύ!!! Να μας στείλεις μάλιστα και φωτογραφίες να καμαρώσουμε! 🙂
Καλημέρα! Έκανα χτες το βράδυ τα γλειφιτζουρια , τα άφησα όλη νύχτα στο πάγκο της κουζίνας και δεν έχουν γίνει σκληρα το σηκώνω και πέφτει…..
Τι μου πήγε στραβά? Έχω τα γενέθλια της κόρης μου σήμερα και στενοχωρηθηκα…..
Χμμ, Alba να μη σκληρύνει η καραμέλα δεν μου έχει συμβεί ποτέ όσες φορές τα έκανα. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι χρειάζεται ταχύτητα όταν η καραμέλα γίνεται, γιατί σκληραίνει σχεδόν αμέσως, όπως λέω και στη συνταγή. Το πρώτο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι κατέβασες την καραμέλα από τη φωτιά πριν γίνει. Όπως αναφέρω και μέσα “Τη μαζεύουμε με το χέρι και, αν δούμε ότι κρυσταλλώνει και γίνεται αρκετά σκληρή, τότε η καραμέλα είναι έτοιμη, ενώ, αν είναι μαλακή, συνεχίζουμε το βράσιμο”. Μην απογοητεύεσαι! Η συνταγή είναι δοκιμασμένη πολλές φορές, ξαναδοκίμασε πιο προσεκτικά, αν ακολουθήσεις τη συνταγή ακριβώς βήμα προς βήμα θα σου βγει σούπερ! 🙂
Η συνταγή σας είναι πρωτότυπη και ιδανική για christmas bazaar και άλλα happenings.Μου αρέσει επίσης που περιγράφετε αναλυτικά το κάθε βήμα δίνοντας διευκρινήσεις και τρόπους επίλυσης τυχών δυσκολιών που ενδέχεται να προκύψουν κατά την εκτέλεση της συνταγής.Θα ήθελα να ανήκω στην παρέα σας και να ενημερώνομαι για συνταγές και άλλα θέματα.
Σ’ ευχαριστούμε πολύ Αναστασία μου για τα καλά σου λόγια!!! Μα πόσο χαίρομαι όταν γινόμαστε μια όμορφη παρέα δε λέγεται!
Πραγματικά αυτά τα γλειφιτζούρια μπορούν να σου λύσουν τα χέρια σε πάρα πολλές περιστάσεις. Όσο για τα tips, πάντα τα γράφουμε γιατί ξέρουμε ότι εκεί κρύβεται η επιτυχία των συνταγών τις περισσότερες φορές 🙂
Θα τα λέμε λοιπόν Αναστασία! Χάρηκα πολύ για τη γνωριμία!
Καλημέρα! Θα ήθελα να ρωτήσω πόσο καιρό πριν μπορούμε να τα φτιάξουμε και πως μπορούμε να τα συντηρήσουμε καλύτερα;; Αν τα φτιάξω 15 μέρες πριν και τα βάλω σε σακουλάκια θα έχουν κάποιο πρόβλημα;;
Ευχαριστώ!!!
Ιωάννα μου, μπορείς να τα φτιάξεις αρκετές μέρες πριν, εμείς για τις βαφτίσεις των μικρών μας τα είχαμε φτιάξει περίπου 1 εβδομάδα πριν (λόγω χρόνου, να μη τα κάνουμε τελευταία στιγμή), αλλά και όσα έμειναν παρέμειναν τέλεια για αρκετό καιρό μετά. Οπότε και 15 μέρες πριν να τα φτιάξεις είσαι ok. Ο μόνος εχθρός των γλειφιτζουριών είναι η υγρασία, τόσο όταν τα φτιάχνεις όσο και στη συντήρηση, οπότε πρόσεξε αυτό. Κάνε βήμα προς βήμα τη συνταγή όπως περιγράφεται, ακολούθησε και τα tips που δίνουμε και θα γίνουν super! Καλή επιτυχία! 🙂
Τα εφτιαξα χθες το βραδυ αλλα σημερα ηταν ακομα μαλακα μαλλον πρεπει να φτιαξω αλλα !!!!! Τα εβαλα στο ψυγειο τωρα μηπως παγωσουν αλλα δεν το νομιζω ☺☺
Είναι πολύ κρίσιμη η στιγμή που βγαίνει η καραμέλα από τη φωτιά Φωτεινή μου. Αν βγει πιο νωρίς από ότι πρέπει δυστυχώς θα έχει αυτό το αποτέλεσμα. Δεν ξέρω αν θα βοηθήσει το ψυγείο, υποθέτω όχι. Θα ξαναδοκιμάσεις με μεγάλη προσοχή στο σημείο που καταλαβαίνουμε αν έγινε η καραμέλα ή όχι. Όπως λέω στο άρθρο. Λίιιγη προσοχή εκεί και είμαι σίγουρη ότι θα σου βγουν τέλεια! 🙂
Καλησπέρα κι από εμένα. Θα ήθελα να ρωτήσω,αφού τα τυλίξουμε στο σελοφάν, τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι τη μέρα που θα τα χρειαστούμε; Φοβάμαι μη λιώσουν λόγο ζέστης και υγρασίας.
Ευχαριστώ!
Στέλλα μου αν γίνουν σωστά δεν θα πάθουν τίποτα απολύτως. Συντηρούνται πολύ καλά σε θερμοκρασία δωματίου. Όμως αν για οποιοδήποτε λόγο πιστεύεις ότι θα είναι μεγαλύτερη η θερμοκρασία στην τοποθεσία που βρίσκεσαι, τότε το ψυγείο θα μπορούσε να είναι μια προσωρινή λύση μέχρι να τα προσφέρεις 🙂
Καλησπέρα εχω αφησει την καραμέλα να βρασει αλλα δεν γίνεται τπτ σαν να ειναι μονο νερό τι πρέπει να κανω;
Τα έκανααααα !!! βγηκαν τελειαααα μακαρι να μπορουσα να στειλω φωτοο
εγω πρόσθεσα και ενα κουταλακι υγρη βανιλια και εμοιαζε ακριβως όπως το κοκορακι που τρωγαμε μικροι!!!!
τελεια συνταγηηη
σημαντικός παράγοντας που είχα και το θερμόμετρο, χωρίς αυτό δύσκολο να πετύχει νομίζω!
Ελπίδα χαίρομαι πάρα πολύ που τα έφτιαξες και ενθουσιάστηκες! Είναι πραγματικά η γεύση των παιδικών μας χρόνων! Και φυσικά μπορείς να μας στείλεις φωτογραφίες, θα το ήθελα πάρα πολύ, μπορείς στο mail -> [email protected]!!!
Το θερμόμετρο είναι πολύ βοηθητικό όντως, εγώ βέβαια όσες φορές το έκανα ήταν χωρίς θερμόμετρο και μου πέτυχαν άψογα αλλά πρέπει να είσαι εκεί 100% και να ελέγχεις συνεχώς, όπως γράφω και μέσα. Αν όχι, είναι εύκολο να σου ξεφύγει. Οπότε παίρνεις ένα θερμόμετρο και ξεγνοιάζεις 🙂
Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου και περιμένω φώτος! 🙂
Καλησπέρα έφτιαξα τα γλυφιτζουρια και τα Βάλα να κρυωσουν στο ψυγείο σε λιγότερο από πέντε λεπτά έγιναν κόκκαλο αλλά μόλις τα βγάζεις από το ψυγείο μαλακωνουν. Τι φταίει;; μηπως ήθελε περισσότερο βράσιμο;;
Αγάπη μου κανονικά δεν πρέπει να τα βάλουμε καθόλου στο ψυγείο! Αν είναι μαλακά προφανώς αποσύρθηκε το μείγμα πιο νωρίς από ότι έπρεπε. Αν έκανες το κόλπο με το ποτήρι με το κρύο νερό και το χέρι σου, θα έπρεπε η καραμέλα να είναι σκληρή να καραμελώνει, αν όχι έπρεπε να το αφήσεις μέχρι να φτάσει σε αυτό το σημείο.
Έφτιαξα τα συνταγή. όπως έριχνα το υγρό στη λαδόκολλα και σχιματιζα τα γλιφιτζουρια ήταν διαφανές, προς το τέλος το υγρό ασπριζε .Τα πρώτα βγήκαν ελαφρώς μαλακά, τα τελευταία που ασπριζαν ειχαν κοκκαλωσει .
Σας ευχαριστούμε πολύ γιατί συνταγή για τα γλειφιτζούρια τα έκανα και βγήκαν πάρα πολύ ωραία να είστε καλά