Γεμιστό ψωμί τσουρέκι με σοκολάτα και αμύγδαλα

Γεμιστό ψωμί τσουρέκι με σοκολάτα και αμύγδαλα

Η Μαρία Στικούδη – συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής – μας είχε παρουσιάσει το -> Γεμιστό ψωμάκι τσουρέκι με λάχανo και μας ξετρέλανε με τη γεύση του!

Μας είχε υποσχεθεί ότι θα μας παρουσιάσει και τη γλυκιά εκδοχή του, γεμιστό ψωμί τσουρέκι με σοκολάτα και αμύγδαλα! Και το έκανε!

Αλήθεια, δεν μπορούμε να διαλέξουμε ποιο είναι πιο λαχταριστό! Αυτή η συνταγή είναι εκπληκτική!

Αυτή πραγματικά μπορεί να είναι η κουλούρα της νουνάς!

Το ψωμάκι έχει τα μπαχαρικά του τσουρεκιού και γέμιση κρέμα σοκολάτας και αμύγδαλα φιλέ. λοιπόν

Είχα πει ότι θα το κάνω και le voilà !!! επίσης

Υλικά για τη ζύμη:

  • 3 φλιτζάνια μαλακό αλεύρι και ½ φλιτζάνι για το ζύμωμα
  • 2 αβγά
  • ½ φλιτζάνι γάλα
  • 50γραμμάρια φρέσκο βούτυρο αγελάδος (ή 3 κουταλιές)
  • ¾ φλιτζανιού καστανή ζάχαρη
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • Κόκκους μαχλέπι, κάλυκες καρδάμωμου (κακουλέ),1 κρύσταλλο μαστίχα , χτυπημένα καλά στο γουδί με λίγο αλεύρι.
  • Από αυτή την πούδρα των αρωματικών θέλουμε 1 γεμάτο κουταλάκι 
  • Μια τσιμπιά αλάτι
  • 2 γεμάτα κουταλάκια ξηρή μαγιά


 

Επίσης για το πασπάλισμα: ½ φλιτζάνι αμύγδαλο φιλιέ και 2 κουταλιές φρέσκο βούτυρο αγελάδας

Για τη γέμιση:

1 φλιτζάνι κρέμα σοκολάτα περίπου 250 γραμμάρια δηλαδή

Η αγαπημένη μου Κατερίνα, μου έδωσε την έμπνευση για κρέμα ταχινιού και έτσι έκανα άλειμμα ταχινιού με κακάο αλλά μπορούμε να βρούμε και έτοιμη από το εμπόριο!

Αν θέλετε να κάνετε τη σοκολατένια κρέμα που έβαλα εγώ θα χρειαστείτε επίσης:

100 γραμμάρια ταχίνι, 4 κουταλιές κακάο, 4 κουταλιές νερό,4 κουταλιές καστανή ζάχαρη και λίγη σκόνη μαστίχας.


 

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε τα μπαχαρικά

???????????????????????????????Καθαρίζουμε τα καρδάμωμα από τα σποράκια τους και τα χτυπάμε με τα υπόλοιπα υλικά στο γουδί μαζί με 1 κουταλιά αλεύρι.

Κάνουμε λακκούβα στο αλεύρι και βάζουμε τη μαγιά, τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη


Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε απαλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να πετύχουμε μία ζύμη λεία και ελαστική. 

Γεμιστό ψωμί τσουρέκι με σοκολάταΤην σκεπάζουμε λοιπόν και την αφήνουμε να φουσκώσει. Αν βιαζόμαστε ανοίγουμε το φούρνο στους 40ο  και την βάζουμε  μέσα να ζεσταθεί πιο γρήγορα.  Μετά από 10΄κλείνουμε το φούρνο αλλά αφήνουμε τη ζύμη μέσα (σκεπασμένη).

τσουρέκι σοκολάτα10Παράλληλα ετοιμάζουμε τη γέμιση.


Η κρέμα ταχίνι γίνεται πολύ εύκολα: απλά ανακατεύεις όλα τα υλικά μαζί. Βέβαια υπάρχουν και τα έτοιμα μίγματα που σου λύνουν τα χέρια.  Επίσης και τα καλά ζαχαροπλαστεία έχουν τα μίγματά τους!

Γεμιστό ψωμί τσουρέκι με σοκολάταΑφού φουσκώσει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε δύο κομμάτια και τα πλάθουμε σε δύο στενόμακρες λωρίδες.

Γεμιστό ψωμί τσουρέκι με σοκολάταΠαράλληλα λαδώνουμε μία φόρμα του κέικ και την βάζουμε κοντά μας επειδή θα την χρειαστούμε για να μετρήσουμε τις λωρίδες.


Οι λωρίδες θα πρέπει να αγκαλιάζουν καλά τη φόρμα και να είναι και αρκετά μακρύτερες.

Στη συνέχεια ανοίγουμε με ένα χοντρό πλάστη (ή και με τα χέρια μας) τις λωρίδες να ανοίξουν καλά, τις βουτυρώνουμε και απλώνουμε τη γέμιση και από πάνω αμυγδαλάκι.Στη διάρκεια όλης αυτής της διαδικασίας βουτυρώνουμε και τα χέρια μας για να μην κολλάνε πάνω στη ζύμη.

τσουρέκι σοκολάτα7-8Στη συνέχεια τις τυλίγουμε ρολό και τις πατάμε ελαφρά.  Βουτυρώνουμε  την μία και πασπαλίζουμε επάνω της πάλι αμυγδαλάκι. 

τσουρέκι σοκολάτα6Από πάνω βάζουμε τη δεύτερη πατημένη λωρίδα και τα στρίβουμε μαζί να γίνουν μία.

Γεμιστό ψωμί τσουρέκι με σοκολάταΠροσεκτικά την μετράμε γύρω από τη φόρμα για να χωρέσει ακριβώς.


Την στρώνουμε λοιπόν μέσα στη φόρμα, βουτυρώνουμε, πασπαλίζουμε με αμυγδαλάκι και την αφήνουμε να φουσκώσει και πάλι.

Γεμιστό ψωμί τσουρέκι με σοκολάταΠροθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο και ψήνουμε στις αντιστάσεις για 30΄ περίπου.


Το βγάζουμε από την φόρμα αμέσως για να μην ιδρώσει.

Γεμιστό ψωμί τσουρέκι με σοκολάταΜε πολλές γλυκές ευχές για χαρούμενο Πάσχα!!!

Επιμέλεια – φωτογράφιση: Μαρία Στικούδη
Η Μαρία είναι μαμά δύο παιδιών και επίσης συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής με υπέροχες και ευφάνταστες ιδέες για τις λιχουδιές των μικρών μας. 

e-mail: [email protected]

Λίζα

(Κοινοποίησε αυτό το άρθρο για να το δουν και άλλοι γονείς. Όμως μην το αντιγράψεις χωρίς άδεια)

Κάντε κλικ στα εικονίδια και ακολουθήστε μας στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.