Γιατί δεν μπορώ να μείνω έγκυος;
7 πιθανοί λόγοι που δεν επιτυγχάνεται η εγκυμοσύνη
Οι συνεχόμενες και ανεπιτυχείς προσπάθειες για εγκυμοσύνη, είναι ψυχοφθόρες και απογοητευτικές. Επιπλέον, οι πιέσεις του στενού περιβάλλοντός σας, μπορεί να σας γεμίζουν και με άγχος ή στρες. Παράγοντες οι οποίοι προσθέτουν περαιτέρω έκταση στο πρόβλημα.
Κατ’ αρχάς, ας δούμε τι είναι υπογονιμότητα. Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αδυναμία επίτευξης εγκυμοσύνης μετά από 1 έτος επαφών χωρίς προστασία για γυναίκες κάτω των 35 και 6 μηνών για γυναίκες από 35 ετών και άνω.
Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με το να μείνετε έγκυος, να ξέρετε ότι δεν είστε οι μόνες. Παρακάτω θα βρείτε 7 πιθανούς λόγους για τους οποίους μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος για να πάρετε ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης. Καθώς και πότε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας για βοήθεια.
1. Δεν έρχεστε σε επαφή στις γόνιμες μέρες σας
Για να μείνετε έγκυος, χρειάζεται ένα ωάριο και ένα σπερματοζωάριο. Το σπερματοζωάριο θα πρέπει να ταξιδέψει μέχρι τη σάλπιγγα, να βρει το ωάριο, να εισχωρήσει μέσα του και να το γονιμοποιήσει. Το να παραχθούν σπερματοζωάρια είναι εύκολο. Πώς; Απλό. Παράγονται με κάθε εκσπερμάτιση. Το να απελευθερωθεί όμως ένα ωάριο, αυτό είναι λίγο πιο σπάνιο καθώς γίνεται μία φορά το μήνα, σε κάθε εμμηνορυσιακό κύκλο. Η διαδικασία απελευθέρωσης του ωαρίου ονομάζεται ωορρηξία. Αμέσως μετά την ωορρηξία, ξεκινάει το γόνιμο παράθυρο της γυναίκας. Επομένως, οι επαφές που έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχούς σύλληψης, είναι οι επαφές που γίνονται κατά του γόνιμου παραθύρου. Για να μπορέσετε να μάθετε πότε είναι οι γόνιμες μέρες σας, δηλαδή πότε κάνετε ωορρηξία, υπάρχουν διάφοροι τρόποι.
Ο πιο εύκολος και αξιόπιστος τρόπος είναι με τα τεστ ωορρηξίας.
(Δείτε επίσης: Θέλω να μείνω έγκυος. Πώς θα με βοηθήσουν τα τεστ ωορρηξίας;)
Τα τεστ ωορρηξίας γίνονται κάθε μέρα. Ξεκινάτε μια συγκεκριμένη μέρα σύμφωνα με τη διάρκεια του κύκλου σας, και σταματάτε όταν βρείτε το θετικό τεστ. Αρχίζετε τις επαφές σας την ημέρα του πρώτου θετικού τεστ ωορρηξίας και συνεχίζετε τις δύο επόμενες. Με αυτόν τον τρόπο μεγιστοποιείτε τις πιθανότητες για εγκυμοσύνη.
2. Χρειάζεται λίγος χρόνος ακόμη
Βρήκα την ωορρηξία μου! Γιατί δεν έμεινα έγκυος με αυτήν την προσπάθεια;
Όπως όλα σε αυτήν την ζωή, έτσι και η επίτευξη της γονιμοποίησης είναι θέμα πιθανοτήτων. Η εύρεση της ωορρηξίας είναι το πρώτο βήμα. Από εκεί και πέρα, οι ερευνητές ιατροί δίνουν περίπου 23%-25% πιθανότητα ώστε οι επαφές να οδηγήσουν σε σύλληψη και επομένως σε εγκυμοσύνη.
Μην τα παρατάτε και μην απελπίζεστε αν δεν έχει επιτευχθεί η πολυπόθητη εγκυμοσύνη μετά από 1-2 προσπάθειες, ακόμα και με την εύρεση της ωορρηξίας. Μην κοιτάτε τι έκαναν ή τι κάνουν οι άλλοι. Το κάθε ζευγάρι είναι μοναδικό και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζει τις δικές του εμπειρίες. Συνεχίστε τις προσπάθειες και εφόσον δεν υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα, η επίτευξη της εγκυμοσύνης είναι θέμα χρόνου.
Επίσης, αν είστε γυναίκα πάνω από 38 ή άντρας πάνω από 40, μπορεί να χρειαστεί λίγος περισσότερος χρόνος προσπαθειών απ’ ότι σε μικρότερες ηλικίες. Αυτό συμβαίνει διότι η ποιότητα των ωαρίων επιδεινώνεται με την πάροδο των ετών.
Οι γυναίκες γεννιόμαστε με ένα συγκεκριμένο αριθμό ωοθυλακίων (από τα οποία θα προέλθουν τα ωάρια), και ονομάζεται απόθεμα ωοθυλακίων. Τα ωοθυλάκια που γεννιόμαστε είναι περίπου δύο εκατομμύρια στον αριθμό. Αλλά αρκετά από αυτά χάνονται μέχρι την εφηβεία. Σε κάθε κύκλο που περνάει χάνονται ωοθυλάκια, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται όσο περνάει η ηλικία. Και ιδιαίτερα μετά τα 37 έτη.
Επομένως, ακούστε το βιολογικό σας ρολόι και προσπαθήστε να μην αφήσετε το θέμα εγκυμοσύνη για αργότερα. Ιδίως αν δεν είχατε μείνει ποτέ έγκυος στο παρελθόν.
3. Δεν κάνετε ωορρηξία
Αν δεν κάνετε ωορρηξία, δεν μπορεί να επιτευχθεί εγκυμοσύνη. Με την προϋπόθεση ότι είστε σε γόνιμη ηλικία και δεν έχετε φτάσει στην εμμηνόπαυση, η ωορρηξία μπορεί να διαταραχθεί από διάφορους παράγοντες.
Δείτε παρακάτω κάποιους από αυτούς:
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες που εμποδίζουν την ωορρηξία. Δείτε εδώ αρκετές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το σύνδρομο αυτό. Η διάγνωση του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι ζήτημα γυναικολόγου και εκεί θα πρέπει να απευθυνθείτε.
Άλλοι λόγοι για την παρεμπόδιση ή την μη επίτευξη της ωορρηξίας είναι το να είστε υπέρβαρη (πολύ πάνω από το φυσιολογικό βάρος).
Ή λιποβαρής (πολύ κάτω από το φυσιολογικό βάρος).
Η Πρώιμη Ωοθηκική Ανεπάρκεια. Μια κατάσταση κατά την οποία παρουσιάζεται απώλεια της φυσιολογικής λειτουργίας των ωοθηκών πριν από την ηλικία των 40.
Διάφορα προβλήματα με τον θυρεοειδή (όπως το αυτοάνοσο Hashimoto).
Η Υπερπρολακτιναιμία (η παρουσία αυξημένης προλακτίνης στον αίμα).
Η χαμηλή προγεστερόνη.
Η υπερβολική σωματική άσκηση, κ.α.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ωορρηξία τους, θα έχουν ακανόνιστους κύκλους. Αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις όπου τα προβλήματα της ωορρηξίας υπάρχουν και με σταθερούς κύκλους.
Σε κάθε περίπτωση, αν προσπαθείτε για αρκετό καιρό, βρίσκοντας πάντα την ωορρηξία σας, αλλά δεν καταφέρνετε να μείνετε έγκυος, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε γυναικολόγο.
4. Δεν είστε εσείς το πρόβλημα
Όπως αναφέραμε και πιο πριν, για να επιτευχθεί η σύλληψη και επομένως η εγκυμοσύνη, θα πρέπει να υπάρχουν δύο παίκτες: το ωάριο και το σπερματοζωάριο. Αν εσείς κάνετε κανονικά ωορρηξία, αλλά τα σπερματοζωάρια δεν είναι πολλά ή καλής ποιότητας, τότε η σύλληψη θα αργήσει να επιτευχθεί.
Σύμφωνα με μελέτες το 40%-50% των προβλημάτων σύλληψης και υπογονιμότητας, οφείλονται στην πλευρά του άνδρα.
Σε αντίθεση με τη γυναικεία υπογονιμότητα, όπου η αστάθεια του κύκλου είναι φανερός παράγοντας, στην περίπτωση των ανδρών, αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας στο σπέρμα, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει κανένα φανερό σύμπτωμα. Ο μόνος τρόπος για να βρεθεί, είναι να γίνει έλεγχος του σπέρματος για να μετρηθεί η ποιότητά του.
5. Προβλήματα με τις σάλπιγγες
Οι σάλπιγγες είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στην διαδικασία της σύλληψης.
Η σάλπιγγα είναι ένας μικρός σωλήνας που ενώνει τη ωοθήκη με τη μήτρα. Το ωάριο απελευθερώνεται μέσα στην ωοθήκη, μεταβαίνει στη σάλπιγγα και ξεκινάει την κάθοδό του προς τη μήτρα. Από την άλλη πλευρά, όσα σπερματοζωάρια επιζήσουν μετά την εκσπερμάτιση, και αφού έχουν περάσει τον τράχηλο και τη μήτρα, κολυμπούν με σκοπό να οδηγηθούν στη σάλπιγγα. Και εκεί να περιμένουν το ωάριο ώστε να το γονιμοποιήσουν. Έπειτα, το γονιμοποιημένο πλέον ωάριο θα πέσει στη μήτρα και θα προσκολληθεί στα τοιχώματά της ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της εγκυμοσύνης.
Αν η σάλπιγγα είναι μη διαβατή (φραγμένη) τότε όλη αυτή η προαναφερθείσα διαδικασία διαταράσσεται. Αν δηλαδή οι σάλπιγγες δεν λειτουργούν σωστά ή αν κάτι εμποδίζει την ένωση των σπερματοζωαρίων με το ωάριο, η εγκυμοσύνη δεν μπορεί να επιτευχθεί.
Οι μη διαβατές σάλπιγγες συνήθως προκαλούν μικρό ή μεγάλο πόνο, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις όπου δεν παρατηρείται κανένα σύμπτωμα.
Μόνο η εξέταση σε γυναικολόγο που ονομάζεται σαλπιγγογραφία, μπορεί να σας αποκαλύψει αν οι σάλπιγγες σας έχουν πρόβλημα ή όχι.
6. Διάφορα άλλα προβλήματα
Σε μικρότερο βαθμό αλλά παρ’ όλα αυτά υπαρκτό, βρίσκονται διάφοροι παράγοντες που προκαλούν προβλήματα στην επίτευξη της εγκυμοσύνης. Αυτοί είναι ενδομητρίωση, ινομυώματα της μήτρας, σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες (οι οποίες μπορεί να αφήσουν το στίγμα τους πολλά χρόνια μετά). Αλλά και προβλήματα με τον θυρεοειδή, διάφορες ορμονικές διαταραχές, διαβήτης κλπ. Επίσης, το άγχος και το στρες έχουν αρνητική επίδραση στη γονιμότητα της γυναίκας.
Όλα αυτά θα πρέπει να τα συζητήσετε με τον/την γυναικολόγο σας.
Επίσης, υπάρχει και ο όρος «ανεξήγητη υπογονιμότητα». Αυτός ο όρος χρησιμοποιείται από τους ιατρούς όταν για ανεξήγητο λόγο το ζευγάρι «τα κάνει όλα σωστά», δεν έχει κάποιο πρόβλημα, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν μπορεί να συλλάβει.
7. Κακές συνήθειες
Η σύλληψη και μετέπειτα η εγκυμοσύνη, είναι διαδικασίες που προϋποθέτουν υγιή οργανισμό. Προστατέψτε λοιπόν το σώμα σας! Αποφύγετε κακές συνήθειες, κόψτε εντελώς το κάπνισμα, ελαττώστε την κατανάλωση αλκοόλ, εμπλουτίστε τη διατροφή σας με φρούτα και λαχανικά και άλλες υγιεινές τροφές, μειώστε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών (ιδιαίτερα αυτών που έχουν πολλά τρανς λιπαρά), βρείτε περισσότερο χρόνο για να αθληθείτε, μειώστε τις ώρες που κάνετε καθιστική ζωή, διορθώστε διαταραχές του ύπνου.
Δώστε υγεία στον οργανισμό σας και αυτός θα σας ανταμείψει!
Πότε να απευθυνθείτε στον/στην γυναικολόγο σας
Βασικά, δεν υπάρχει κάποιος λόγος να μην το κάνετε εξαρχής. Μια γνώμη ή μια εξέταση από ειδικό δεν θα βλάψει, είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
Αν όμως έχει περάσει ένα έτος προσπαθειών, βρίσκετε πάντα την ωορρηξία σας, το σπέρμα του συντρόφου σας είναι γόνιμο αλλά παρ’ όλα αυτά δεν έχετε καταφέρει να μείνετε έγκυος, τότε θα πρέπει να δείτε τον/την γυναικολόγο σας ώστε να εκτιμήσει την κατάσταση και να προτείνει εξετάσεις και θεραπείες.
Σε γενικές γραμμές πάντως, όπως αναφέρουμε και στην αρχή του άρθρου, θα πρέπει να ξεκινήσετε βρίσκοντας την ωορρηξία σας και επικεντρώνοντας τις επαφές σας στις γόνιμες μέρες σας και να αφήσετε το σώμα σας να κάνει αυτό που ξέρει να κάνει. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες εκατοντάδων εγκυμοσύνων που οι κοπέλες δεν πίστευαν ποτέ ότι θα τα καταφέρουν να μείνουν έγκυος. Χρειάζεται υπομονή, επιμονή και μέθοδο. Και το ποθητό αποτέλεσμα μπορεί να είναι πιο κοντά από όσο πιστεύετε.
Το άρθρο γράφει η hometest.gr. Οι άνθρωποι πίσω από τη hometest.gr έχουν πολυετή εμπειρία με χιλιάδες επιτυχημένες εγκυμοσύνες και μπορούν να βοηθήσουν και εσένα.
Διάβασε επίσης “Γόνιμες μέρες: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις αν προσπαθείτε για μωρό”