Γυναίκα αγρότη γράφει

Γυναίκα αγρότη γράφει

Γυναίκα αγρότη γράφει

Σήμερα θα σου τα πω “χωριάτικα”.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην πόλη. Στη φτωχομάνα Θεσσαλονίκη. Όχι στην Αθήνα. Η μόνη εμπειρία που είχα από επαρχία ήταν οι εκδρομές και οι βόλτες στην εξοχή και στα πάμπολα γραφικά χωριά της Ελλάδας. Ωστόσο γνώριζα τη δουλειά του αγρότη καλά και εκ των έσω. Άλλωστε έβλεπα πολύ τηλεόραση.

Έβλεπα αγρότες τσιφλικάδες, που “τρώγανε” τις επιδοτήσεις της Αγίας Ευρωπαϊκής Ένωσης σε BMW και Mercedes, που έμεναν σε βίλες, που επένδυαν το βιος τους στα μπουζούκια, που πετούσαν την παραγωγή τους στις χωματερές και παρακαλούσαν να ρίξει χαλάζι για να πάρουν αποζημίωση, την οποία με τη σειρά της θα ξεκοκκάλιζαν στα μπουζούκια, στα ακριβά αυτοκίνητα και στα περίφημα τζον ντίρια – είπαμε σήμερα θα σου τα πω “χωριάτικα”.

Που τα έβλεπα όλα αυτά; Μα στην τηλεόραση φυσικά!

Και ξαφνικά βρέθηκα να ζω στην επαρχία, παντρεμένη με αγρότη. Και να έχω φίλους αγρότες και φίλες αγρότισσες. Και γείτονες αγρότες. Και φίλους και γείτονες που δεν είναι αγρότες, αλλά ζουν από επιχειρήσεις που τις στηρίζει το εισόδημα των αγροτών.

Και κάπως έτσι, όμορφα και ωραία, άρχισα να γνωρίζω το επάγγελμα του αγρότη στις πραγματικές του διαστάσεις και όχι ως ταινία επιστημονικής φαντασίας που παίζει στην τηλεόραση.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια μέρα πριν από περίπου 2 χρόνια. Ήταν Ιούνιος και την άλλη μέρα θα βαφτίζαμε το μικρό μας γιο. Ο καιρός τέλειος, χαρά Θεού, ότι πρέπει για τη βάφτιση μας, μια και το τραπέζι θα το κάναμε στην αυλή του σπιτιού στο χωριό. Απόγευμα. Ο ουρανός αρχίζει να σκοτεινιάζει, την ώρα που ο Μάνος παίζει στην αυλή κι εγώ φροντίζω τις τελευταίες λεπτομέρειες στο στολισμό. Ξαφνικά σηκώνεται ένας αέρας που όμοιό του δεν έχω ξαναδεί. Μαζεύουμε το παιδί από την αυλή και καθόμαστε κάτω από το υπόστεγο, ενώ την ίδια ώρα καταφθάνουν και κάποιοι γείτονες τρομοκρατημένοι.

Γυναίκα αγρότη γράφει

Μια καταρρακτώδης βροχή, γρήγορα συνοδεύεται από χαλάζι και τα τηλέφωνα ξεκινάνε. Ο πεθερός μου, φίλοι, συγγενείς, όλοι οι αγρότες βρίσκονται στα χωράφια τους. Σιγουρευόμαστε πως όλοι είναι ασφαλείς και την ίδια ώρα παρακολουθούμε άπραγοι, με τα χέρια σταυρωμένα, το ανελέητο χαλάζι. Η βροχή είναι τόσο δυνατή που δεν μπορείς να ακούσεις τι λέει ο διπλανός σου, σου χτυπάει θαρρείς τα μηνίγγια. Κι εκεί, με τα χέρια σταυρωμένα βλέπουμε τον καιρό να καταστρέφει τα σπαρτά μας, να χτυπάει τα βλαστάρια μας που μόλις πριν λίγες μέρες φύτρωσαν, να πνίγει εκείνα που είναι έτοιμα για μάζεμα, να γρονθοκοπεί τους καρπούς στα δέντρα των φίλων μας, να βυθίζει ολόκληρο τον κάμπο στην φτώχεια.

Την επόμενη μέρα βγήκε ο ήλιος για να φωτίσει αυτό που όλοι φοβόμασταν. Την καταστροφή. Για πολλές μέρες δεν γελάει κανείς. Ούτε οι αγρότες, ούτε αυτοί που έχουν επιχειρήσεις οποιουδήποτε είδους στον κάμπο. Άλλωστε γνωρίζουν πολύ καλά ότι στις αγροτικές περιοχές όταν πέφτει φτώχεια, η σκιά της τους σκεπάζει όλους ανεξαιρέτως!

Μια μπόρα ήταν και πέρασε! Η βάφτιση του Φάνη μας έγινε κανονικά με έναν θαυμάσιο καιρό λες και δεν είχε συμβεί τίποτα. Σήμερα όμως που βλέπω το βίντεο, διαπιστώνω πως όλοι μας εκείνη τη μέρα ήμασταν σκυθρωποί και αγχωμένοι.

Γιατί στα λέω όλα αυτά;

Τις τελευταίες μέρες υπάρχει μια μεγάλη αναστάτωση στην περιοχή μας. Όλοι μας είμαστε και πάλι σκυθρωποί και αγχωμένοι. Το ασφαλιστικό που συζητιέται μας έχει κάνει να πιστεύουμε πως ήρθε το τέλος της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα, η οποία πάντα αποτελούσε σημαντικό μοχλό της ελληνικής οικονομίας. Οι αριθμοί όμως είναι αριθμοί και δεν σου λένε, όπως δεν μου λένε τίποτα. Αυτό που έχει σημασία είναι πως μαζί με την αγροτική οικονομία πεθαίνει και η ύπαιθρος. Και πίσω από αυτήν και οι πόλεις.

Σήμερα δεν χαμογελάει κανείς στην επαρχία.

Εννοείται πως έχω πάψει πια να βλέπω τηλεόραση και να παρακολουθώ τη διαστρεβλωμένη της πραγματικότητα. Διαβάζω όμως άρθρα, γραμμένα ως επί τω πλείστο από ανθρώπους που όχι μόνο δεν γνωρίζουν τίποτα για την αγροτική οικονομία, αλλά επιπλέον αρέσκονται να γράφουν εντυπωσιακούς τίτλους για “τσομπάνηδες” και οπαδούς της “Πάολα”. Άρθρα γραμμένα στην Αθήνα, βαριά στη Θεσσαλονίκη. Ο μέσος αγρότης, δυστυχώς δεν ακούγεται. Δεν βγαίνει στα κανάλια, δεν αρθρογραφεί σε αθηναϊκές εφημερίδες και ηλεκτρονικά περιοδικά, δεν γράφει σε sites και blogs. Το σκυθρωπό βλέμμα του σήμερα δεν φτάνει στην Αθήνα, η αγωνία του δεν ακούγεται στη Θεσσαλονίκη, η αμηχανία του μπροστά σε αυτό που έρχεται δεν αποτυπώνεται πουθενά!

Επέτρεψε μου λοιπόν εμένα, τη γυναίκα αγρότη, να σου μεταφέρω λίγη από αυτή τη θλίψη. Επέτρεψε μου αυτές τις μέρες που ο αγρότης θα μπαίνει στα σπίτια σου, μέσα από την οθόνη της τηλεόρασης, εγώ να σου γράφω από την επαρχία. Κι αν πιστεύεις ακόμα σε παραμύθια της Χαλιμάς για αποζημιώσεις, επιδοτήσεις και ακριβά γούστα, εγώ είμαι εδώ για να το συζητήσουμε.

                                                                    (Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου χωρίς άδεια)

                                                        Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 

                            Σας περιμένουμε και στην κλειστή ομάδα μας “Δεν είμαι τέλεια μαμά” για να γίνουμε μια όμορφη παρέα

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

12 Comments

 1. Καλώς σε βρήκα. Σαν να τα έγραφα εγώ. Σύζυγος κτηνοτρόφου (καλύτερα όχι μεγαλοκτηνοτρόφου μιας και το βιος μας είναι ούτε καν 50 ζωντανά. Το κακό είναι πως για να την πληρώσουν όλοι οι άλλοι την πληρώνουμε και οι μικροί. Τι θα κάνουμε θα αφήσουμε το ΟΓΑ απλήρωτο ή θα πουλήσουμε τα υπάρχοντά μας, τότε δεν θα μπορούμε να ανήκουμε στον ΟΓΑ. Αυτή κίνηση που έχει γίνει είναι η μεγαλύτερη που θυμάμαι, τέτοιος ξεσηκωμός. Και έχεις και τους άλλους να σου λένε εσείς τι ανάγκη έχετε…ναι ρε έλα στο μαντρί να αρμέξεις αυτή την περίεργη ράτσα που έχουμε (μία ισπανική) και αμά αντέξεις να αρμέξεις και δεύτερο ζωντανό τα λέμε μετά. Και μετά πήγαινε να δώσεις το γάλα και να το παίρνουν όυτε καν στο κόστος και τα λεφτά να τα παίρνεις ένα εξάμηνο μετά, και πάλι καλά αν τα πάρεις και τότε (true story). Τι να πω μακάρι να γίνει κάτι καλό αυτή τη φορά.
  Niki
  mama-farma.blogspot.gr

  1. Καλώς ήρθες Νίκη!
   Σε καταλαβαίνω απόλυτα. Το γνωρίζω και το δικό σας πρόβλημα πάρα πολύ καλά. Η δική σας η δουλειά ακόμα πιο σκληρή!
   Πραγματικά, όλες τις προηγούμενες φορές οι κινητοποιήσεις των αγροτών οργανώνονταν από μια μικρή μερίδα ανθρώπων και συνήθως με κομματικό δόλο. Τώρα το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο που δεν γίνεται αλλιώς, οι κινητοποιήσεις θα είναι καθολικές!
   Μακάρι να γίνει κάτι καλό για όλους μας ανεξαρτήτως επαγγέλματος.

 2. Όταν πριν ένα χρόνο ψήφιζες (δεν εννοώ εσένα αλλά τις αγροτικές περιοχές ) Σύριζα και έβριζες τον “ΓΕΡΝΑΝΟΤΣΟΛΙΑ” Σαμαρά, δεν σκεφτόσουν τις συνέπειες;

  1. Ή Αθήνα δεν ψήφισε; Τα αστικά κέντρα τι έβγαλαν δηλαδή; Τώρα φταίει ή επαρχία;εγω προσωπικα τις συνεπειες τις σκεφτηκα απο την πρωτη φορα αριστερα…Μια χαρά τα λέτε κορίτσια..κ γω αγρότισσα είμαι…ή επιτυχία κ το δίχως προηγούμενο της κινητοποίησης…οφείλεται στο ότι για πρώτη φορά έχεις πραγματικους λόγους να είσαι στο δρόμο…για να λέμε και τις αλήθειες…

 3. Προφανώς μόνο εγώ έχω φίλους και γνωστούς αγρότες που καμαρώνουν για τις επιδοτήσεις που παίρνουν. Και τις BMW και τους high tech εξοπλισμούς.
  Άπειρες συζητήσεις του στυλ παρότι έριξε 4 λεπτά χαλάζι φέτος είχαμε την καλύτερη παραγωγή και μας δώσαν την επιδότηση. Η παραγωγή σε γνωστούς και σε χωματερή.

  Συγχωρέστε με αλλά αυτά δεν τα έχω δει στην τηλεόραση. Τα βλέπω 10 χρόνια τώρα στα εξωτικά Γιαννιτσά. Από όλους. Όχι πολλούς.

  Και εν πάση περιπτώσει. Δεν έχει κανένας αγρότης το δικαίωμα να μου κόβει τον δρόμο. Πάνε κάνε ότι θες σε αυτούς που φταίνε. Η αγανάκτησή μου, η ταλαιπωρία μου είναι ήδη στα όρια από τα ΔΙΚΑ ΜΟΥ προβλήματα που είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ και αν θες τα βάζουμε κάτω και τα μετράμε! Μην τα εκμεταλλεύεσαι γιατί κάποτε σε υποστήριζα και τώρα είμαι απέναντί σου.

  Υ.Γ. Ίσως να τους εκτιμούσα λίγο παραπάνω εάν κάναν τις κινητοποιήσεις τους κατά τη διάρκεια των μηνών που έχει δουλειά. Όχι πάντα Γενάρη Φλεβάρη. Αυτό το λέω τσάμπα μάγκες.

  1. Κώστα μάλλον δεν το γνωρίζεις καλά το θέμα, πράγμα που δεν μου κάνει εντύπωση γιατί όλες αυτές τις μέρες συζητάω με πολλούς ανθρώπους που βγάζουν συμπεράσματα από αυτά που κάποιος τους είπε. Του στυλ “ο μπατζανάκης, του φίλου του κουνιάδου μου…”
   1. Οι επιδοτήσεις λοιπόν δίνονται για κάποιες συγκεκριμένες καλλιέργειες από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλους τους Ευρωπαίους αγρότες για συγκεκριμένους λόγους που θα μακρηγορήσω πολύ αν τους αναλύσω.
   2. Οι αποζημιώσεις στις οποίες προφανώς αναφέρεσαι, δίνονται μετά από εκτίμηση γεωπόνου, αφού διαπιστώσει ότι υπάρχει ζημιά. Βέβαια, όπως σε όλους τους τομείς όλα αυτά τα 40 χρόνια έχει υπάρξει βρωμιά και σε αυτόν τον τομέα. Αυτό βέβαια είναι κάτι που αφορά τον κλάδο των δημοσίων υπαλλήλων και όχι των αγροτών.
   3. 4 λεπτά χαλάζι δεν είναι λίγα, είναι υπεραρκετά για να καταστρέψουν το εισόδημα μιας χρονιάς!
   4. Τόσος πλούτος λοιπόν έχει μαζευτεί στα εξωτικά Γιαννιτσά; Γιατί εγώ μένοντας δίπλα, βλέπω μια κακόμοιρη, φτωχή περιοχή, χωρίς ανάπτυξη! Δυστυχώς!
   5. Θα μεταφέρω πάντως το αίτημα σου στους αγρότες να κινητοποιηθούν το καλοκαίρι που το ασφαλιστικό θα έχει ήδη ψηφιστεί.
   Και last but not least…τα δικά σου προβλήματα δεν είναι άσχετα με αυτά των αγροτών, είναι τα ίδια ακριβώς προβλήματα. Καλό θα ήταν κάποτε να το καταλάβουμε όλοι μας αυτό και ενωμένοι να βρούμε τον τρόπο να τα λύσουμε. Χωρίς να τρώμε ο ένας τις σάρκες του αλλουνού!

   1. “Του στυλ “ο μπατζανάκης, του φίλου του κουνιάδου μου…””

    Καμία σχέση. Είναι η παιδική φίλη μου, ο κολλητός μου και όλο τους το σόι και πολλοί άλλοι γνωστοί καθώς και φίλοι γεωργοί από τον στρατό. Τα ξέρω από πρώτο χέρι. Με περηφάνια μου τα λένε.

    “Οι αποζημιώσεις στις οποίες προφανώς αναφέρεσαι, δίνονται μετά από εκτίμηση γεωπόνου”
    Πόσοι γεωπόνο ορίζονται σε κάθε περιοχή. Το ίδιο λαμόγιο είναι παντού.

    ” 4 λεπτά χαλάζι δεν είναι λίγα,”
    Προφανώς δεν έγινα κατανοητός. Αυτά τα 4 λέπτα δεν κατέστρεψαν τη σοδειά. Γράφω “παρότι έριξε 4 λεπτά χαλάζι φέτος είχανε την καλύτερη σοδειά”. Το ότι έριξε χαλάζι δικαιολογεί τη δυνατότητα του γεωπόνου να υπογράψει αποζημίωση. Η σοδειά όμως γράφω ρητά ήταν η καλύτερη των τελευταίων ετών. Δεν πήγε καν στο χωράφι να ελέγξει.

    “Τόσος πλούτος λοιπόν έχει μαζευτεί στα εξωτικά Γιαννιτσά; Γιατί εγώ μένοντας δίπλα, βλέπω μια κακόμοιρη, φτωχή περιοχή, χωρίς ανάπτυξη! Δυστυχώς!”
    Όσοι δεν έχουν χωράφια στα Γιαννιτσά πεινάνε. Ισχύει.

    “Θα μεταφέρω πάντως το αίτημα σου στους αγρότες να κινητοποιηθούν το καλοκαίρι που το ασφαλιστικό θα έχει ήδη ψηφιστεί.”
    Εδώ γελάω. Ίσως και με φωνή. Όλες οι κινητοποιήσεις τα τελευταία 20 χρόνια των αγροτών είναι όταν ΔΕΝ έχουν δουλειά.Γενάρη Φλεβάρη. Μην βγάζετε τον κόσμο τρελό.

    “last but not least…τα δικά σου προβλήματα δεν είναι άσχετα με αυτά των αγροτών”
    Δεν έχω δει ποτέ αγρότη να κλείνει τους δρόμους για τους 2 εκατομμύρια ανέργους. Για τον κατώτατο μισθό. Για τους απλήρωτους. Για την κατώτατη αμοιβή των μηχανικών. Για τον μισθό των στρατιωτικών. Για το δεκάευρο στο νοσοκομείο. Για το ότι κόσμος δουλεύει τις Κυριακές. Πότε δεν κλείσαν τους δρόμους για διαφορετική θεματολογία πέραν της δικής τους.

    Σκέψου 2 εκατομμύρια άνεργοι να κλείσουν τους δρόμους. Και να καθίσουν και στα χωράφια να μην μπορείτε να δουλέψετε.

    Και last but not least δικό μου.

    Δεν σας έχω δει να εξελίσσεστε και καθόλου. Υπάρχουν τρόποι να σώζετε και την σοδειά σας σε πολλές (φυσικά όχι σε όλες) τις περιπτώσεις με την συμβολή μετεωρολόγων και γεωπόνων. Πολλοί τρόποι. Αλλά είναι πιο εύκολη η επιδότηση.

    1. Και εγώ ξέρω να κάνω σκι “από πρώτο χέρι” και ας μην έχω κάνει ποτε μου. Όλο το σόι της κολλητής μου και κάτι φιλαράκια από τη σχολή, ξέρουν πολύ καλό σκι. Άρα ξέρω και εγώ και μάλιστα “από πρώτο χέρι”.
     Το σοι του κολλητου και οι φίλοι από το στρατό δεν είναι “πρώτο χέρι” κύριε Κώστα. Πρώτο χέρι είναι το σπίτι σου, η οικογένεια σου, το πορτοφόλι σου, τα χωράφια σου, η γυναίκα και τα παιδιά σου. Να έρχεσαι αντιμέτωπος με τα προβλήματα καθημερινά και να τα κοιτάς στα μάτια. Όχι να ακούς για αυτά από ανθρώπους που περηφανεύονται για τις λαμογιές τους, στο καφεδάκι που θα πιείτε. Άλλωστε ένας τομέας και πόσο μάλλον πρωτογενής, δε κρατιέται από λαμόγια.
     Α! Αν και το ξέρετε ήδη από “πρώτο χέρι”, απλά σας διέφυγε, στην Ελλάδα δε δουλεύουν μόνο με το σιτάρι το καλοκαίρι. Υπάρχουν και άλλες καλλιέργειες και σπορές όλο το χρόνο. 🙂 (Και με το δίκιο σας να νομίζετε ότι βγαίνουν τώρα επειδή δεν έχουν δουλειά αυτή την εποχή, σήμερα κιόλας μάλιστα το άκουσα και εγώ στο Mega. Από πρώτο χέρι.)

     1. Για να το τελειωνουμε το θεμα, μην προσβάλλετε την νοημοσύνη του κόσμου. Δεν άκουσα σε κανένα mega ότι βγαινετε μονο χειμώνα. Τον προπαγανδιστικό ρόλο της τηλεόρασης πολύς νοήμων κόσμος τον έχει συνηδιτοποιησει και δεν παρακολουθούμε.

      Θα ήθελα να μου πείτε μια χρόνια που βγήκαν καλοκαιρινους μηνες στους δρόμους τα τελευταία 20 χρόνια.

      Ναι. Και από πρώτο χέρι βλέπω το ΠΩΣ ζω εγώ και το ΠΩΣ όλοι οι φίλοι και γνωστοί αγρότες. Από πρώτο χέρι. Και όπως προειπα αν θέλετε βάζουμε τα πρόβληματα μας στο τραπεζι να τα λογαριασουμε.

      Δυστυχώς έτσι είναι και ας ποναει. Έχετε πολλά λαμογια και θα πρεπει να καθαρισετε τα του οίκου σας πρωτα.

      Δυστυχώς κανείς δεν μου απαντάει γιατί δεν χρησιμοποιειτε την τεχνολογία και την πρόβλεψη όπως σε άλλες μεσογειακες χώρες για να μειώσετε τις καταστροφές της σοδειας.

      Ή το γιατί να υποστήριξω σήμερα τους αγρότες όταν εμφανίζονται μόνο για θέματα που τους απασχολούν.

      Δυστυχώς (για αλλη μια φορα) σύμφωνα με το ρητο του Martin Niemoller είστε πλέον μόνοι κι έχετε τον κόσμο απέναντι σας.

      Εν πασει περιπτωση.

      Επειδή ξεφυγαμε και ο σκοπός δεν ήταν να αναλύσουμε τα προβλήματα κι τις διάφορες μας υπάρχει ένα άλλο αρχαίο ρητό που οι αγρότες το καταπατούν εδώ και χρόνια.

      Τα δικαιώματα ενός πολίτη σταματάνε εκεί που ξεκινάνε του συμπολίτη του.

      Διεκδικηστε ότι σας αναλογεί χωρις να χρησιμοποιήσετε την αγανάκτηση μου ως διαπραγματευτικο χαρτί. Τέλος.

      Υ.Γ. Σήμερα ήμουν σε ένα κατάστημα και άκουσα την φράση “κάθε φορά ίδια εποχή κατεβαίνουν”. Μαντεψτε για ποιους μιλούσε και όχι, δεν ήταν ο Πρετεντερης.

 4. Για πολλα χρόνια έβλεπα τους γύρω μου να βγάζουν ενα ετησιο εισόδημα το οποίο εγώ προσωπικά δεν θα το έβγαζα ούτε σε δέκα χρόνια. Άκουγα για τις επιδοτήσεις και τις ψεύτικες αποζημίωσεις των αγροτών. Έβλεπα καθε φορά που πήγαινα στο χωριό μου τους συγγενείς μου να γυρνανε δώδεκα η ωρα απο το χωράφι και να ξαναφευγουν στις πέντε και πίστευα οτι τα λεφτά που βγάζουν ηταν παρά πολλά αναλογικά με τη δουλειά τους. Δυστυχώς ξέρω απο πρωτο χέρι την ανεργία την εκμεταλλευση στον ιδιωτικο τομέα και τις μειωσεις μισθών. Ξέρω όμως και τι θα πει να δουλευεις ΕΙΚΟΣΙ ώρες τη μέρα -καθε μερα- επί πέντε μήνες και δεκαπέντε ωρες τη μερα τους υπόλοιπους εννιά μηνες κατω απο τον ηλιο και τη βροχη και στο τέλος ο κοπος σου να ανταμειβεται με ενα λαθος των μετεωρολογων -που και σωστές να ειναι οι προβλέψεις δε μπορεις να καλυψεις ολα τα στρέμματα που καλλιεργεις- και με αποζημιωσεις που ενω ειναι 100% ζημια σου σημειώνει ο ελεγχος που ερχεται μετα απο μηνες το 30% γιατί αυτη την εντολη εχουν απο τον προισταμενο τους. Μια αποζημειωση που δεν παιρνεις ποτε. Το προβλημα με τις επιδοτησεις ειναι γνωστο απλά για εκατό ατομα σκάρτα την πληρωνουν χιλιαδες κοσμος. Εσεις που ξερετε τοσα για τους αγροτες και το ποσα λεφτα παιρνουν δοκιμασατε να πατε ιουλιο μηνα στο χωραφι και να κατσετε το μεσημερι να δουλεψετε; ευκολα να κρινουμε μεσα απο τα γραφεια με τη θερμανση και τα air condition. Σκεφτηκατε ποτε ποσα χρηματα χρειαζονται για σπόρους λιπασματα πετρελαια φαρμακα για ραντισματα και μια ασφαλεια γιατι μπορει να χρειαστει να κανεις δυο φορες τα ιδια εξοδα αν δεν κανει τον καιρο που χρειαζονται οι σποροι – να σας προλαβω οτι και να πουν οι μετεωρολογοι ασχημο καιρο δε μπορει να μεινει πισω η σπορα οχι γιατι ελπιζουν σε αποζημιωση αλλα γιατι όλα πρεπει να γινονται σε συγκεκριμενες ημερομηνιες αλλιως δε θα φυτρωσουν ποτε και δε θα παρεις ουτε το ελαχιστο της σοδεια σου. Ειναι πολυ εύκολο να κρίνουμε και να κατακρίνουμε και να ριχνουμε την ευθυνη των προβληματων αλλου. Οι αγρότες ξεσηκωθηκαν και καλα εκαναν. Διεκδικουν τα δικαιώματα τους. Καιρος να το κανουν και οι υπολοιποι γιατι δεν ειδα μεχρι στιγμης κανενα ανεργο ή ιδιωτικο υπαλληλο ή δημόσιο υπάλληλο να ξεσηκωθεί και να μείνει εκεί μέχρι να ακουστούν τα αίτηματα του. Αντί να τα βάζουμε με τους αγρότες θα έπρεπε να αφήσουμε τους καναπέδες και να κατέβουμε μαζι τους διεκδικώντας όλοι μαζι τη ΖΩΗ ΜΑΣ!!!

 5. Ας μαζέψουν τις cayene και τις bmw και τα διπλοκαμπινα αγροτικα απο την περιοχή στο αεροδρόμιο γιατί εκτιθενται.

  Επισης ας μην ειναι τοσο προκλητικοι στα καταστηματα του αεροδρομίου αγοράζοντας τα πιο ακριβά κάνοντας… μπαλάκι τα χαρτονομίσματα,ιδίως οι νότιοι αγρότες που ανέβηκαν, ως ενδειξη ότι τα “γράφω” τα λεφτά.

  Μάλλον όλοι αυτοί είναι οι καμία εκατοσταρια.

  Ξέρω φυσικοθεραπευτή που βγάζει μεροκάματο κάνοντας επισκέψεις σε σπίτια και το έχασε τουλάχιστον 2 φορές μέχρι τώρα λόγω των μπλοκων.

  Ακόμα κι εκεί που υπάρχουν τα “aircondition” ή δουλειά μπορεί να είναι πολύ σκληρή. Πιο σκληρή και από την αγροτική. Ιδίως όταν κάποιοι παίζουν με το μυαλό σου και σε ωθούν στα άκρα. Όλα τα επαγγέλματα έχουν τις δυσκολίες τους και είναι και επιλογές του καθενός.

  Το να τελειώσεις μια σχολή και να προσληφθεις αν θεωρειται πιο εύκολο,προφανώς λόγω του aircondition, γιατί δεν το κάνετε? Κι εγώ από την άλλη λέω μακάρι να είχα 2 χωράφια. Θα είχα δουλειά τώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON