Γρανίτα ροδάκινο με αρωματικά φύλλα
Μια δροσιστική αρωματική γρανίτα ροδάκινο!!!
Έχεις τίποτα καλύτερο για τα ζεστά απογεύματα του καλοκαιριού;
Εγώ πάντως που αγαπάω τις γρανίτες και τα σορμπέ, όχι!
Το ροδάκινο άλλωστε είναι το αγαπημένο μου φρούτο. Και φυσικά όταν μιλάω για ροδάκινο – ας με συγχωρήσουν τα υπόλοιπα ροδάκινα, δεν έχω τίποτα μαζί τους. Μιλάω για ροδάκινο Ημαθίας. Αυτό το ζουμερό, λαχταριστό, μυρωδάτο ροδάκινο, που όμοιο του δεν παράγεται πουθενά στον κόσμο.
Ζώντας λοιπόν στην καρδιά της Ημαθίας έχω την τύχη να τρώω τα καλύτερα ροδάκινα του κόσμου, την ώρα ακριβώς που κόβονται από το δέντρο. Από την παραγωγή στην κατανάλωση που λέμε. Βέβαια αυτό που δεν ήξερα παλαιότερα είναι πως τα ροδάκινα που τρώμε, όπως άλλωστε όλα τα φρούτα, ανήκουν σε πολλές και διάφορες ποικιλίες. Εξού και η διαφορετική όψη, μυρωδιά και γεύση που έχουν.
Οι αγαπημένες μου ποικιλίες παράγονται αυτήν ακριβώς την εποχή, δηλαδή από αρχές Αυγούστου, μέχρι και τα τέλη του. Τα ροδάκινα αυτή την εποχή είναι ως επί το πλείστον κιτρινόσαρκα, μεγάλα σε μέγεθος, πολύ αρωματικά και γλυκά. Ότι πρέπει δηλαδή για να φτιάξουμε αυτήν την δροσερή γρανίτα ροδάκινο…
Υλικά για την γρανίτα ροδάκινο με αρωματικά φύλλα μέντας
4 ροδάκινα
4 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη
Μισή κούπα νερό
1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκα φύλλα μέντας
Χυμό από μισό λεμόνι
Εκτέλεση
Βάζουμε το νερό σε ένα μπρίκι και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε τα φύλλα της μέντας. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να εκχυλιστούν τα φύλλα της μέντας για 5-10 λεπτά.
Σουρώνουμε και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Ξαναβάζουμε στη φωτιά και μόλις αρχίσει να βράζει το νερό μας, μετράμε 2-3 λεπτά μέχρι να δέσει ελαφρώς το σιρόπι.
Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη μέχρι να κρυώσει. Στο μεταξύ πολτοποιούμε στο μούλτι τα ροδάκινα μαζί με τον χυμό από το λεμόνι και προσθέτουμε και το σιρόπι.
Βάζουμε σε ένα μεταλλικό μπωλ, σκεπάζουμε και βάζουμε την γρανίτα μας στην κατάψυξη.
Tip: Για να μην γίνει η γρανίτα «παγάκι», αλλά να αποκτήσει μια γρανιτώδη υφή, βγάζουμε κάθε μισή ώρα από την κατάψυξη και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη. Διαφορετικά πριν την απολαύσουμε, την βγάζουμε για λίγη ώρα από την κατάψυξη και την χτυπάμε ελαφρώς με ένα μίξερ.
Το άρωμα της μέντας μέσα στην γρανίτα είναι εξαιρετικά διακριτικό. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μεγαλύτερη ποσότητα μέντας αν θέλεις ένα πιο «δυνατό» αποτέλεσμα, μπορείς να την αντικαταστήσεις με κάποιο άλλο αρωματικά φυτό π.χ. με λουίζα, φλαμούρι, δυόσμο ή ακόμη και βασιλικό, ή μπορείς απλά να την παραλείψεις.
Είναι άλλωστε τόσο εύκολη που μπορείς να πειραματιστείς και να φτιάξεις διάφορες παραλλαγές. Όπως εγώ…
Update: Είπαμε, πειραματίζομαι! Δοκίμασα να φτιάξω τη γρανίτα, αντικαθιστώντας τη ζάχαρη με βιολογικό σιρόπι αγαύης, το οποίο έδωσε ένα επιπλέον εξωτικό άγγιγμα στη γεύση της και την έκανε απόλυτα υγιεινή. Δοκιμάστε το!
(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)
Οι σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!
7 Comments
Πολύ δροσιστικη και νόστιμη γρανιτα!
Την λατρεύουμε οικογενειακώς Σωτηρία!
Μου αρέσουν αυτά τα δροσερά ροφήματα του καλοκαιριού, ιδίως βράδυ που έχουν κοιμηθεί τα παιδιά να κάθομαι και να απολαμβάνω τη γρανίτα ροδάκινο μόνη στο μπαλκόνι…Να είσαι καλά Χριστίνα για τη συνταγή!
Πολύ όμορφα
Φιλάκια …
Τέλεια συνταγή! Έχω κάποια ροδάκινα που είναι στα τελευταία τους και έψαχνα τι μπορώ να τα φτιάξω! Θα το δοκιμάσω σήμερα κιόλας! Thanks!
Θα τη δοκιμάσω οπωσδήποτε τη γρανίτα σου!!!!! Φαίνεται υπέροχη άσε που μου άνοιξες την όρεξη 12:18 για ροδάκινο (ευτυχώς έχω στο ψυγείο, αλλά όχι Ημαθίας 🙁 .. )
Α!!! Θα σε μαλώσω! Τρως ροδάκινα που δεν είναι από τα μέρη μου;;; χαχαχα
Τόσο δροσερή και τόσο εύκολη!