Ελληνίδα βιολόγος ανακαλύπτει βλαστοκύτταρα στο μητρικό γάλα
«Το πιο ανεκτίμητο δώρο είναι δωρεάν»
Πριν ένα χρόνο περίπου είχαμε δημοσιεύσει το άρθρο «Βλαστοκύτταρα μητρικού γάλακτος: Θησαυρός!» όπου μιλούσαμε για σημαντικά στοιχεία της έρευνας της Δρ Φωτεινής Χασιώτου και τι σημαίνει το γεγονός ότι το μητρικό γάλα περιέχει βλαστοκύτταρα.
«Ίσως πρόκειται για την αρχή μιας διαπίστωσης ότι το μητρικό γάλα προσφέρει στο παιδί μια συνεχιζόμενη επί μήνες και χρόνια, καθημερινή «μεταμόσχευση» μαζικής κλίμακας σε εκατομμύρια παιδιά.»
Αξίζει να το διαβάσετε για να έχετε πιο ολοκληρωμένη εικόνα.
Τώρα η κυρία Χασιώτου, δίνει μια συνέντευξη με τίτλο «Το πιο ανεκτίμητο δώρο είναι δωρεάν» όπου μιλάει η ίδια για την ανακάλυψή της και είναι εξίσου πολύ ενδιαφέρουσα!
H βραβευμένη ερευνήτρια δρ Φωτεινή Χασιώτου-Kakulas εξηγεί γιατί η ύπαρξη βλαστικών κυττάρων στο μητρικό γάλα είναι ζωτικής σημασίας.
Ελληνίδα βιολόγος ανακαλύπτει βλαστοκύτταρα στο μητρικό γάλα
Όταν πριν καλά-καλά τελειώσεις το δημοτικό έχεις καταλήξει, πως παρ΄ όλο που σε ενδιαφέρουν οι τέχνες και η μουσική, τίποτα δεν ξεπερνά την κατάπληξή σου απέναντι στο θαύμα και την ομορφιά της φύσης «όπου από το ελάχιστο βακτήριο ως την μεγαλύτερη φάλαινα, τα πάντα είναι τέλεια οργανωμένα», το μέλλον σου ως βιολόγος είναι προδιαγεγραμμένο.
Το να χωρέσεις όμως στην καριέρα σου εξαιρετικές επιτυχίες, που αφορούν ολόκληρη την ιατρική κοινότητα και κατ΄ επέκταση την ανθρωπότητα, προϋποθέτει σκληρή δουλειά για την οποία η δρ. Φωτεινή Χασιώτου-Kakulas βραβεύεται συστηματικά ήδη από το 2006.
Στο δεύτερο διδακτορικό της ασχολήθηκε με τη φυσιολογία του θηλασμού, την κυτταρική σύνθεση του μητρικού γάλακτος και τον καρκίνο του μαστού.
Η σημαντική ανακάλυψη της ύπαρξης βλαστικών κυττάρων στο μητρικό γάλα έκανε τη διαφορά.
Σήμερα η κυρία Χασιώτου-Kakulas διευθύνει την ομάδα Κυτταρικής Βιολογίας του ομίλου ερευνών Hartmann Human Lactation Research group του UWA επί του Ανθρώπινου Θηλασμού.
Ενώ παράλληλα ηγείται ερευνητικής ομάδας που εστιάζει στα αίτια της εμφάνισης του καρκίνου -κυρίως του στήθους και του εγκεφάλου- και την ανάπτυξη καινοτόμων μη επεμβατικών θεραπειών του.
Το πλέον πρόσφατο από τα διεθνή τα βραβεία που έχει αποσπάσει για τις έρευνές της ήταν το βραβείο Ehrlich-Koldovsky Award(2014) από την International Society for Research in Human Milk and Lactation. (ISRHML, isrhml.net/)
Γιατί η ανακάλυψη βλαστικών κυττάρων στο μητρικό γάλα είναι πρωτοποριακή;
Γνωρίζουμε ότι το μητρικό γάλα περιέχει κύτταρα από τη δεκαετία του 1840. Παρόλα αυτά μέχρι πριν 30-40 χρόνια δεν ήταν ξεκάθαρο τι κύτταρα ήταν και υπήρχε αντιπαράθεση στη βιβλιογραφία.
Οι πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις μας έδωσαν τη δυνατότητα να αναλύσουμε αυτά τα κύτταρα με πιο ακριβείς τεχνικές. Και μέσω της μοριακής βιολογίας να κοιτάξουμε στα γονίδια που εκδηλώνουν.
Τα τελευταία χρόνια μπορέσαμε να δείξουμε πως το μητρικό γάλα είναι ένα πολύ ετερογενές υγρό με την έννοια της κυτταρικής σύνθεσης. Περιλαμβάνοντας όχι μόνο επιθήλια κύτταρα αλλά και του ανοσοποιητικού.
Αλλά επίσης με μια ολοκληρωμένη κυτταρική ιεραρχία που ξεκινά από τα βλαστικά κύτταρα ως τα πλήρως διαφοροποιημένα κύτταρα που παράγουν γάλα. Και αυτή η κυτταρική σύνθεση δεν είναι σταθερή. Αλλά είναι αρκετά δραστήρια ώστε να αλλάζει ανταποκρινόμενη στη σίτιση και πολλούς ακόμα παράγοντες.
Έτσι, το μητρικό γάλα είναι πολύ ευπροσάρμοστο, πράγμα που δεν ισχύει με τεχνητές φόρμουλες για βρέφη.
Τα βλαστικά κύτταρα είναι σημαντικά επειδή υπάρχουν μόνο στο φρέσκο μητρικό γάλα. Και μοιάζει να μεταφέρονται στα βρέφη και να ενσωματώνονται με τους ιστούς τους.
Αυτά τα βλαστοκύτταρα του γάλακτος έχουν την ικανότητα να μετατρέπονται σε πολλούς και διαφορετικούς τύπους κυττάρων. Και αυτό είναι που κάνει την ανακάλυψη τόσο πρωτοποριακή! Με την έννοια των πιθανών χρήσεων τους στη θεραπεία βρεφικών και δυνητικά και παθήσεων των ενηλίκων.
Ποιο είναι το καλύτερο μέρος της δουλειάς σας;
Να παρατηρώ ζωντανά κύτταρα μητρικού γάλακτος στο μικροσκόπιο. Είναι πραγματικά συναρπαστικό να μπορείς να δεις τα ζωντανά κύτταρα μητρικού γάλακτος, και ειδικά τα βλαστοκύτταρα. Τα οποία στη συνέχεια διχοτομούνται και δημιουργούν μικρούς μαστικούς ιστούς μέσα στα τρυβλία καλλιέργειας ικανούς να συνθέσουν γάλα.
Με κάνει να αναρωτιέμαι πόσα ακόμα δεν έχω ακόμα ανακαλύψει μέσα σε αυτό το λευκό υγρό.
Επίσης απολαμβάνω πραγματικά την αλληλεπίδραση με τις θηλάζουσες και τα μωρά τους, που συμμετέχουν στις μελέτες μας.
Παίρνω ένα κομμάτι και από τους δυο κόσμους, την εργαστηριακή εμπειρία και την κοινωνική, το οποίο βρίσκω πολύ ικανοποιητικό.
Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στη μέση μητέρα;
Να θηλάζει για όσο περισσότερο μπορεί προσφέροντας το στήθος της ή όσο περισσότερο φρέσκο μητρικό γάλα γίνεται. Έτσι δεν ωφελείται μόνο το μωρό αλλά και οι ίδιες ποικιλοτρόπως.
Δεν έχουμε ακόμα κατανοήσει πλήρως τη σημασία που έχει για το μωρό η ύπαρξη των βλαστοκυττάρων στο μητρικό γάλα αλλά είμαι βέβαιη πως η λειτουργία τους είναι σημαντική επειδή τίποτα δεν συμβαίνει τυχαία. Ο σχεδιασμός του Θεού είναι τέλειος.
Δείτε όλα τα άρθρα μας στην κατηγορία Θηλασμός
Λίζα
Κοινοποίησε αυτό το άρθρο για να το δουν και άλλοι γονείς
Ακολούθησε μας αν θέλεις επίσης και στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!
One Comment
Όμορφη ανάρτηση
Φιλάκια …