9 τρόποι να κρατήσετε καθαρό και συμμαζεμένο το σπίτι με παιδιά

9 τρόποι να κρατήσετε καθαρό και συμμαζεμένο το σπίτι με παιδιά

Ξέρω τι θα μου πεις. Όλα καλά στη θεωρία. Στη πράξη όμως; Τι γίνεται; Μπορείς να κρατήσεις καθαρό και συμμαζεμένο ένα σπίτι με παιδιά, χωρίς όμως να αναγκαστούν  να παίζουν ολημερίς και ολονυχτίς «αγαλματάκια αγαλματάκια, αγέλαστα, αμίλητα, ακούνητα;» Μπορείς να κάνεις κάποια βασικά πράγματα για να βάλεις και να συντηρήσεις μια τάξη. Και το πρώτο από όλα είναι να μιλήσεις με τα παιδιά.

Σας προτείνω απλά πραγματάκια που πιθανόν θα σας κάνουν τη ζωή πιο όμορφη και εύκολη. 🙂 Για δείτε:

1. Καθιέρωση κάποιων κανόνων κατά την ώρα του παιχνιδιού:  Πχ η «συμφωνία» να παίξει το παιδί με όσα παιχνίδια θέλει κάθε φορά, όμως με την προϋπόθεση ότι πριν πάρει το νέο παιχνίδι, το ίδιο παιδί θα μαζέψει το παιχνίδι που μόλις έπαιξε, θα το βάλει στο κουτί του και έπειτα στη θέση του. Το κάνουμε συνέχεια με τον Mini Me και όντως πιάνει. (όχι πάντα, αλλά είμαι ευχαριστημένη που το έχει σαν ρουτίνα).

 

2. Κάθε παιχνίδι έχει τη θέση του. Τα παιδιά (αλλά και οι ενήλικες) είναι πιθανότερο να κρατήσουν συμμαζεμένο ένα χώρο αν ξέρουν ότι το κάθε τι ανήκει κάπου και έχει τη θέση του. Εμείς έχουμε ξύλινα κουτιά (τα έφτιαξε ο Husband 🙂 ) αλλά και διαφανή πλαστικά, μέχρι και υφασμάτινες θήκες και κάθε παιχνίδι έχει το «σπίτι του». Πχ τα αυτοκινητάκια μπαίνουν σίγουρα στα πλαστικά κουτιά, ενώ τα συναρμολογούμενα στα ξύλινα, τα μεγαλύτερα παιχνίδια και οι μπάλες στις υφασμάτινες θήκες κτλ. Μπορείτε να βάλετε και ένα αυτοκόλλητο έξω από κάθε κουτί για να υπενθυμίζετε στο παιδί τι μπαίνει που, ή αν έχετε μεγαλύτερα παιδιά να γράψετε την ονομασία των παιχνιδιών.

συμμαζεμένο και καθαρό σπίτι

3. Προτρέψτε τα παιδιά να «κερδίσουν» πίσω τα παιχνίδια τους. Όταν ο Mini Me αρνείται να βάλει τα παιχνίδια στη θέση τους (και ξέρετε τι συνοδεύει συνήθως αυτή την άρνηση 🙂 ) τότε τα παιχνίδια τα συμμαζεύω εγώ. Όμως τον προειδοποιώ ότι θα χρειαστεί να τα ξανακερδίσει όταν θα θέλει να ξαναπαίξει μαζί τους. Και φυσικά κρύβονται καλά μέσα στη ντουλάπα ή το πατάρι. Όταν τα ζητήσει, του θυμίζω για ποιο λόγο τα έχω κρύψει και τον προτρέπω με τον τρόπο του να τα κερδίσει πίσω και να του τα δώσω. Την επόμενη φορά το σκέφτεται διπλά όταν αρνείται να τα συμμαζέψει (και πάλι, όχι ότι πιάνει πάντα, αλλά είναι σημαντικό να ξέρει ότι υπάρχει συνέπεια για την ακαταστασία)

 

4. Κάντε το συμμάζεμα… αληθινό παιχνίδι. Η μαμά Κλαούντια μας έστειλε μια ομολογουμένως πολύ πρωτότυπη ιδέα! Πώς να πείσουμε τα παιδιά μας να συμμαζέψουν τα παιχνίδια τους, συνεχίζοντας το… παιχνίδι! Εύκολες και απλές κατασκευές και ιδέες! Μπείτε εδώ να δείτε περισσότερα! Θα ενθουσιαστείτε όπως εμείς! 🙂

Συμμάζεμα παιχνιδιών ... παίζοντας!

5. Θέστε αρμοδιότητες σε κάθε παιδί για 10 λεπτά.  Θα ξέρετε ήδη ότι όταν βρίσκονται πολλά παιδιά σε ένα παιδικό δωμάτιο γεμάτο παιχνίδια γίνεται χαμός. (δε το συζητάω αν είναι αγόρια, σαν αγορομάνα το επιβεβαιώνω ). Όταν λοιπόν έρχονται τα ανίψια μου, οι γιοι της Χριστίνας, θέτω στον μεγαλύτερο την αρμοδιότητα να προτρέψει τα υπόλοιπα να μαζέψουν το χαμό, πριν προχωρήσουν στον επόμενο. Μετά θέτω αυτή την αρμοδιότητα με τη σειρά και στα μικρότερα. Τους αρέσει πολύ, νιώθουν ότι τους εμπιστεύομαι, αλλά αντιλαμβάνονται ότι το να μη ξεφύγουν τα πράγματα στο δωμάτιο δεν είναι κάτι που τους επιβάλλει κάποιος μεγάλος, αλλά γίνεται και δική τους επιθυμία.

kids-organizing-toys

6. Ότι ρουφάει η σκούπα, μένει στη σκούπα. Για πάντα και δεν το ξαναβρίσκουμε ποτέ! Πραγματάκια, πραγματούδια, κομμάτια από συναρμολογούμενα, μικροσκοπικά εξαρτήματα από παιχνίδια, μικροσκοπικά παιχνίδια από τα γνωστά σοκολατένια αυγά και άλλα, που δε φαίνονται ούτε στο πιο γατίσιο μάτι πάνω στο fluffy χαλί μου. (το είχα αγοράσει πριν κάνω παιδί, τώρα ξέρω, εντάξει; 🙂 ) Μόνο αν είναι κάτι πολύ σημαντικό ξεκλειδώνει με μαγικό τρόπο η σκούπα και μπορούμε να βγάλουμε κάτι από εκεί.

boy-vacuuming

7. Κάθε παιδί να έχει το δικό του κουτί αποθήκευσης-μεταφοράς. Τα παιχνίδια δεν παραμένουν ποτέ στο παιδικό δωμάτιο. Συνήθως βρίσκονται σε όλο το σπίτι ώσπου κάποια στιγμή καταλήγουν να είναι πιο πολλά στο σαλόνι παρά στο παιδικό. Όμως αν κάθε παιδί έχει το κουτί του, μπορεί να αναλάβει την αρμοδιότητα να μαζέψει τα δικά του παιχνίδια εκεί μέσα και να τα μεταφέρει πίσω στη θέση τους. Είναι πιο εύκολο και λιγότερο κουραστικό να τα μαζέψει κανείς έτσι, από το να τα μαζεύει ένα ένα.

9 τρόποι να κρατήσετε καθαρό και συμμαζεμένο ένα σπίτι με παιδιά 

8. Μαθαίνουμε τη σημασία της καθαριότητας. Ένα καθαρό και συμμαζεμένο σπίτι δεν είναι η λόξα της «περίεργης μαμάς». Είναι όμορφο και ευχάριστο να ζούμε μέσα σε ένα τέτοιο. Τα μικρά μας μπορούν να παρατηρούν και αργότερα να συμμετέχουν στη διαδικασία που αφήνει ένα σπίτι μοσχομυριστό και καθαρό. Θα μπορούσε να είναι άλλο ένα παιχνίδι! 🙂

Clean-and-organize the house 

9. Μην αγχώνεστε. Το να είσαι μαμά μικρών παιδιών και να παλεύεις να κρατήσεις το σπίτι πάντα καθαρό και συμμαζεμένο είναι πολύ δύσκολο. Μην είστε πολύ αυστηρές με αυτό. Κάποιες φορές θα είναι έτσι και κάποιες φορές αλλιώς. Δεν είσαστε οι μόνες που το σπίτι σας μοιάζει να χτυπήθηκε από ανεμοστρόβιλο. 🙂

χαλί emamagr

Κρατήστε αυτά που σας αρέσουν, αλλάξτε αυτά που δεν σας αρέσουν και κάντε τα καλύτερα.

Να θυμάστε…

Η ζωή δεν γίνεται καλύτερη κατά τύχη, γίνεται καλύτερη από την αλλαγή…

Liza

(Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου χωρίς άδεια)

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ κάτω γιατί εμείς θέλουμε να το διαβάσουμε και να κάνουμε κουβεντούλα!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

2 Comments

  1. Εξαιρετικές οι συμβουλές! Κάποιες τις ακολουθώ ήδη και πραγματικά όλες πιάνουν!!!
    Ειδικά όταν όλα τα παιχνίδια βρήκαν την θέση τους, πρόσεξα ότι είναι πιο εύκολο για το παιδί να τακτοποιεί!!
    Τώρα όταν με το καλό έρθει η δεύτερη δεν έχω ιδέα τί θα γίνει! Θα το δω στην πορεία όμως! 🙂

    Φιλιά Λίζα!

    1. Έτσι είναι Μάρθα μου! Πράγματι είναι πολύ ευκολότερο να συμμαζευτούν από το ίδιο το παιδί. Θέλω να πω ότι όλοι αυτοί οι τρόποι δεν είναι μαγικοί και φυσικά δεν πιάνουν πάντα. Όμως όταν πιάνουν τα θεωρώ μεγάλη κατάκτηση και για το παρόν και για το μέλλον! 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS

You May Also Like