Πώς να φτιάξεις το αυθεντικό Ελβετικό μούσλι
Μέχρι πρόσφατα πίστευα πως το μούσλι είναι αυτό το μείγμα δημητριακών και ενίοτε και καρπών που αγοράζουμε από το σουπερμάρκετ.
Όταν λοιπόν κατέβηκα στον πρωινό μπουφέ του ξενοδοχείου στην πρόσφατη εξόρμηση μας στο Ελατοχώρι – ναι, καταφέραμε να ξεκλέψουμε χρόνο και χρήμα για μια διήμερη εκδρομούλα τις γιορτές – και αντίκρισα μια γαβάθα με ένα υγρό μείγμα που έγραφε μούσλι, γιατί προφανώς δεν είμαι η μόνη άσχετη, ομολογουμένως εξεπλάγην.
Όταν δε, έφαγα την πρώτη κουταλιά εξεπλάγην ακόμα παραπάνω.
Μπορώ να σου πω χωρίς υπερβολές πως οι γευστικοί μου κάλυκες έκαναν πάρτυ, κάτι που μάλλον δεν περίμενα όταν αντίκρισα το υγρό μείγμα με την όχι και τόσο δελεαστική εμφάνιση που σου έλεγα παραπάνω. Εκτός από εμένα όμως το συγκεκριμένο μούσλι τους ενθουσίασε όλους και για να μην στα πολυλογώ σε όλη τη διάρκεια του πρωινού έβλεπες μπολάκια με μούσλι να κυκλοφορούν και να γεμίζουν ξανά και ξανά. Ως φανατική οπαδός του καλού θρεπτικού πρωινού και σωστή blogger αντιλαμβάνεσαι πως έπρεπε να μάθω λεπτομέρειες.
Και έμαθα.
Με ενημέρωσε λοιπόν η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου, η οποία σημειωτέον έχει ζήσει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελβετία, πως αυτό το αναζωογονητικό, δροσερό και πεντανόστιμο πρωινό είναι το αυθεντικό Ελβετικό μούσλι, το οποίο έχει μια μεγάλη ιστορία, καθώς το πρωτοέφτιαξε ο Maximilian Bircher-Benner, ένας Ελβετός γιατρός και διατροφολόγος για τους ασθενείς της κλινικής του, σε μια προσπάθεια να εισάγει στη διατροφή τους τα ωμά φρούτα.
Έκτοτε έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή πρωινά γεύματα, εννοείται μετά τη μπουγάτσα Θεσσαλονίκης που ως Θεσσαλονικιά θεωρώ πρώτη και καλύτερη. Απλά το Ελβετικό μούσλι είναι ελαφρώς πιο υγιεινό. Ελαφρώς!
Το μυστικό για να φτιάξει κανείς το αυθεντικό Ελβετικό μούσλι με την τέλεια γεύση βρίσκεται τόσο στα υλικά όσο και στον τρόπο παρασκευής. Ψαχουλεύοντας στο διαδίκτυο ανακάλυψα στην κυριολεξία εκατομμύρια συνταγές για Ελβετικό μούσλι, καμία από τις οποίες δεν ήταν ίδια με την άλλη. Και αφού πειραματίστηκα με αρκετές από δαύτες τα τελευταία πρωινά – ω, ναι τρώω κάθε μέρα μούσλι και αποτοξινώθηκα από τις κτηνωδίες των εορτών – διάλεξα την εκδοχή που μου πρότεινε η ξενοδόχος, προσαρμοσμένη στα δικά μου γούστα.
Συνταγή για αυθεντικό Ελβετικό μούσλι
Υλικά για 2 μερίδες
4 γεμάτες κουταλιές της σούπας νιφάδες βρώμης
1 κουταλιά κινόα
200 γραμμάρια στραγγιστό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
γάλα τόσο ώστε να σκεπάσει τα υλικά
1 πράσινο μήλο κατά προτίμηση βιολογικό
μια χούφτα αμύγδαλα
αποξηραμένα φρούτα (εγώ χρησιμοποιώ αρώνια, κράνμπερις, σταφίδα ελληνική και γκότζι μπέρι)
λίγο τριμμένο καρύδι για το σερβίρισμα
μέλι για το σερβίρισμα
κανέλα
Εκτέλεση
Το μυστικό για πετυχημένο μούσλι βρίσκεται στο μούλιασμα. Βάζουμε λοιπόν σε ένα μπωλ τις νιφάδες της βρώμης, το κινόα, τα αποξηραμένα φρούτα, τα αμύγδαλα και την κανέλα και καλύπτουμε με το γάλα. Σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο, αφήνοντας τα υλικά να μουλιάσουν όλο το βράδυ. Έτσι γλιτώνουμε και χρόνο το πρωί.
Το πρωί προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε. Εγώ προτιμώ το μούσλι να έχει υδαρή υφή και να μην είναι πολύ σφιχτό. Αν μας βγει πολύ σφιχτό μπορούμε να προσθέσουμε λίγο γάλα.
Κόβουμε το μήλο σε κομματάκια και προσθέτουμε στο μπωλ. Αν το μήλο είναι βιολογικό το αφήνουμε με τη φλούδα του. Του πάει πολύ!
Σερβίρουμε με τριμμένο καρύδι και μια κουταλιά μέλι.
Παραλλαγές:
1. Μπορούμε να προσθέσουμε και μισή μπανάνα μέσα. Μου άρεσε πολύ, απλά λόγω της γλυκύτητας της μπανάνας, καλύτερα να βάλουμε λιγότερο μέλι.
2. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε ή ακόμα καλύτερα να προσθέσουμε μια ποικιλία φρέσκων φρούτων. Δοκίμασα φράουλες που άρχισαν να βγαίνουν δειλά δειλά και φαντάζομαι πως θα ταιριάζει πολύ ο ανανάς, το ροδάκινο, ακόμη και η καρύδα.
3. Μπορούμε να μουλιάσουμε, εκτός από τις νιφάδες της βρώμης και άλλα δημητριακά, όπως για παράδειγμα νιφάδες σιταριού ή καλαμποκιού. Εγώ δεν ενθουσιάστηκα.
4. Μπορούμε να αφήσουμε το μούσλι να μουλιάσει για 10-15 λεπτά μόνο, αν για παράδειγμα έχουμε ξεχάσει να το φτιάξουμε από το προηγούμενο βράδυ. Εγώ προτιμώ την υφή που δίνει το ολονύκτιο μούλιασμα.
5. Μπορούμε να αφήσουμε το μούσλι να μουλιάσει μέσα σε νερό, σε γάλα καρύδας ή ιδανικά σε χυμό μήλου. Εγώ επειδή βαριέμαι να φτιάχνω χυμό μήλου και σε καμία περίπτωση δε θα χρησιμοποιούσα έτοιμο, μουλιάζω σε γάλα.
Το μούσλι είναι ο καλύτερος τρόπος για να τρώμε κάθε μέρα ένα διαφορετικό γευστικά, αλλά πάντα υγιεινό πρωινό. Επειδή όπως λέει και η μαμά μου, το πρωί πρέπει να τρως σαν βασιλιάς…
(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)
Οι σελίδες μας στοfacebook και στο Instagram!
9 Comments
Τι λες τώρα; Κουφάθηκα που λένε και στο χωριό μου!!! Θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε το Σαββατοκύριακο!
Είδες;;;; Παντελής άγνοια!
Όσοι το δοκίμασαν ξετρελάθηκαν Μάγδα. Στο σπίτι έχουμε πάθει εμμονή!
miam-miam-miam…. θραύση θα κάνω πάλι το Σαββατοκύριακο με τις μαγειρικές μου!!!
“Σερβίρουμε πρωινό ξενοδοχείου” θα λες χαχαχα
Ααα έτσι μάλιστα! Τώρα ακούγεται ενδιαφέρον και θα του δώσω μια ευκαιρία! Ευχαριστούμε πολύ πολύ για τις οδηγίες!
Να του δώσεις, να του δώσεις. Θα εκπλαγείς!
Βλέπω ήδη το μούσλι με άλλο μάτι! Πολύ ωραία και δυναμωτική η συνταγή σου Χριστίνα!
Μια ερώτηση: το κινόα ωμό το βάζουμε;
Καλημέρα Αρετή! Ναι ωμό το βάζω το κινόα.