Η οικογένεια που ζει με ελάχιστα παιχνίδια και πράγματα στο σπίτι από επιλογή
Κάποιες φορές το χρόνο, κάνω ξεκαθάρισμα στα παιχνίδια και στα πράγματα μέσα στο σπίτι μου. Ειδικά τα παιχνίδια είναι μεγάλη ανακούφιση όταν φεύγουν από το σπίτι.
Νιώθω ότι το σπίτι μου είναι πιο καθαρό και συμμαζεμένο και είναι πιο δύσκολο να μετατραπεί σε χάος.
Όμως πολύ σύντομα επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση. Φαντάζομαι το έχεις διαπιστώσει και εσύ στο δικό σου σπίτι. Δεν κρατάει για πολύ, αναπληρώνονται πολύ γρήγορα με νέα πράγματα και παιχνίδια που έρχονται στο σπίτι.
Γίνεται όμως να ΜΗΝ ξαναγεμίσει; Να κρατήσουμε τα απολύτως απαραίτητα;
Η Kat Lee, ζει με τον σύζυγό της και τα δύο παιδιά της στην Ιαπωνία. Και αποδεικνύει ότι είναι εφικτό να ζήσουν τα παιδιά με ελάχιστα παιχνίδια. Και η οικογένεια με ελάχιστα πράγματα στο σπίτι.
Μινιμαλιστικός τρόπος ζωής
Τι σημαίνει όμως μινιμαλιστικός; = Ο σχετικός με τον μινιμαλισμό, η τάση να μένει κάποιος στον πυρήνα και στα ουσιώδη. Να απορρίπτει το επιπλέον ως φορτίο και περιττό (τάση κυρίως καλλιτεχνική).
Αυτό λοιπόν εφαρμόζει αυτή η οικογένεια που μετακόμισε στην Ιαπωνία και ήταν η αφορμή να υιοθετήσει αυτόν τον τρόπο ζωής.
Και αν εμείς έχουμε δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες παιχνίδια στα παιδιά μας, εκείνοι δεν έχουν σχεδόν καθόλου! Πώς γίνεται; Και όμως γίνεται!
Η Kat, η μαμά της οικογένειας, έκανε μια δημοσίευση όπου εξηγεί μέσα από τη σελίδα της πώς είναι να ζεις με αυτόν τον τρόπο. Οι φωτογραφίες από το σπίτι της είναι χαρακτηριστικές.
«Λένε ότι το να ζεις μια μινιμαλιστική ζωή με τα παιδιά είναι δύσκολο, είναι μια πρόκληση. Το να έχεις παιδιά σημαίνει ακόμη περισσότερα πράγματα μέσα στο σπίτι. Αυτό δεν συμβαίνει στο σπίτι μας. Ζούμε έναν μινιμαλιστικό τρόπο ζωής με τα δύο παιδιά μας – ηλικίας 4 και 7 ετών.
Κάποτε ήμασταν και εμείς υπερκαταναλωτικοί
Όταν οι άνθρωποι κάνουν παιδιά, τείνουν να αγοράζουν όλο και περισσότερα πράγματα για να ικανοποιήσουν τα παιδιά τους. Αυτό έκανα παλιά. Κάποτε ήμουν παρορμητικός αγοραστής.
Ομολογώ ότι αγόραζα πολλά παιχνίδια, ρούχα, παπούτσια και άλλα πράγματα. Πολλά περισσότερα από όσα χρειαζόμασταν.
Πριν μετακομίσουμε στην Ιαπωνία, ήταν απαραίτητο να κάνω ξεκαθάρισμα γιατί έπρεπε να πάρουμε μαζί μας όσο γίνεται λιγότερα. Τότε συνειδητοποίησα ότι είχαμε τόσα πολλά πράγματα που δεν χρησιμοποιούσαμε και δεν χρειαζόμασταν. Ήταν σπατάλη χώρου και χρημάτων. Οπότε, αποφάσισα να κρατήσω και να αγοράσω μόνο αυτά που πραγματικά χρειαζόμασταν.
Κατέληξα να δώσω ή να πουλήσω περιττά αντικείμενα στο σπίτι. Τα πράγματα των παιδιών μας περιελάμβαναν πολλά παιχνίδια που δεν είχαν χρησιμοποιήσει εδώ και πολύ καιρό. Ήταν απλά στοιβαγμένα και έπιαναν χώρο.
Ήταν η καλύτερη κίνηση για την οικογένεια μας
Θα εκπλαγείτε αν μάθετε ότι τα παιδιά μου μπορούν να ζήσουν χωρίς πολλά πράγματα, ωστόσο ποτέ δεν ένιωσαν στερημένα. Χρειάζονται μόνο αγάπη, προσοχή και χρόνο. Η ικανοποίηση ξεκινά από τους γονείς. Αν θέλετε τα παιδιά σας να μεγαλώσουν ζώντας μια ζωή γεμάτη νόημα, μεταδώστε το στα παιδιά σας».
Η μαμά εξηγεί στο smartparenting.com ότι η ίδια ήταν εθισμένη στις αγορές. Χαρακτηριστικά λέει ότι η μαγική της λέξη ήταν η λέξη «εκπτώσεις». Δεν είχε σημασία πόσο το χρειαζόταν, αν ήταν σε έκπτωση έπρεπε να το πάρει.
Η οικογένεια που ζει με ελάχιστα παιχνίδια και πράγματα στο σπίτι από επιλογή λέει
Τα παιδιά έχουν σχεδόν… καθόλου παιχνίδια
«Όλα τους τα παιχνίδια χωράνε μέσα σε δύο μικρά κουτάκια. Όταν έχει καλό καιρό κάνουμε εξορμήσεις έξω. Στο σπίτι πάντα βρίσκουν να απασχοληθούν με κάτι. Δεν θα τους πρόσφεραν κάτι παραπάνω τα περισσότερα παιχνίδια.
Μερικές φορές τα παιδιά μου είναι αυτά που μου θυμίζουν να ζω με λιγότερα.
Μια μέρα ήμασταν έξω στο εμπορικό κέντρο και ήθελα να τους αγοράσω ρούχα ή παπούτσια. Μου είπαν: «Μαμά, έχουμε αρκετά».
Ήταν η στιγμή που επιβεβαίωσα ότι τα υλικά πράγματα δεν έχουν πραγματικά σημασία. Είναι τα πράγματα που κάνουμε μαζί ως οικογένεια. Αν μπορείς να αφήσεις τα πράγματα που δεν χρειάζεσαι πραγματικά και να νιώθεις ικανοποιημένος με αυτά που ήδη έχεις, τότε αξίζει να το δοκιμάσεις.»
Και τι κερδίζεις από όλο αυτό;
Σύμφωνα με την Kat, υπάρχουν πολλαπλά οφέλη για όλη την οικογένεια.
Τα παιδιά ανακαλύπτουν τη σημασία του παιχνιδιού και της εξερεύνησης στην ύπαιθρο. Η Kat έχει περισσότερο χρόνο για τον εαυτό της και την οικογένειά της.
«Χρειάζεται πολύ λιγότερος χρόνος και προσπάθεια για τη διατήρηση της καθαριότητας του σπιτιού. Ξοδεύεις λιγότερα χρήματα και μπορείς να εξοικονομήσεις αρκετά για να ταξιδέψεις και να δεις νέα μέρη με την οικογένειά σου. Είμαστε όλοι κερδισμένοι»
Πώς σου φαίνεται; Θα μπορούσες να ακολουθήσεις έναν τέτοιον τρόπο ζωής;
Ήξερες ότι υπάρχουν κάποια τοξικά πράγματα στο σπίτι μας που επηρεάζουν την ψυχική (και όχι μόνο) υγεία μας; Δες περισσότερα στο άρθρο “Τοξικά πράγματα του σπιτιού που κρατάμε αλλά πρέπει να διώξουμε για την ψυχολογία μας”
Λίζα
(Είναι ωραίο να μοιραζόμαστε. Κοινοποίησε αυτό το άρθρο για να το διαβάσουν και άλλοι γονείς. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)
Ακολουθήστε μας αν θέλετε επίσης και στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!