Ιός Κοξάκι: Τι πρέπει να κάνουμε;

Ιός Κοξάκι: Τι πρέπει να κάνουμε;

Την πατήσαμε και εμείς! Περάσαμε κοξάκι!

Δεν χρειάζεται πανικός, χρειάζεται όμως καλή διαχείριση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση.

Τα παρακάτω θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα μιας και έχουν αυξηθεί τα κρούσματα του ιού Κοξάκι σε παιδιά.

Σημ. Συμβουλευόμαστε πάντα πρώτα τον γιατρό μας. Τα παρακάτω δεν αποτελούν διάγνωση ή θεραπεία, παρά μόνο πληροφορίες.

Ποιος είναι, όμως, ο ιός κοξάκι ή αλλιώς coxsackie virus, με το εξωτικό όνομα και πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε εμείς και τα παιδιά μας;

Ο συγκεκριμένος ιός προκαλεί πολλές αναπνευστικές και εντερικές μολύνσεις. Δεν είναι θανατηφόρος, εκτός σπανίων περιστατικών, αλλά μεταδίδεται ραγδαία σε κλειστό περιβάλλον με αυξημένη θερμοκρασία.

Ευθύνεται για δύο ασθένειες:
Το σύνδρομο χεριών, ποδιών και στόματος και μια μορφή έρπητα.

Πως εξαπλώνεται;

Εξαπλώνεται εύκολα, αφού μεταδίδεται από στόμα σε στόμα, από το πρόσωπο στα χέρια, στο στόμα, στα μάτια και στη μύτη, διαμέσου του βήχα και του φτερνίσματος. Μεταδίδεται πολύ εύκολα σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, σχολεία και παιδότοπους, ενώ προσβάλλονται κυρίως παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 10 ετών.
ιός κοξάκι 3Τα συμπτώματα:

Τα «ύποπτα» συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της γρίπης: ξαφνικός υψηλός πυρετός μέχρι 40 βαθμούς Κελσίου, πονόλαιμος, εξανθήματα στα χέρια και τα πόδια, πληγές στο στόμα, τη γλώσσα και το λαιμό, πονοκέφαλος, απώλεια της όρεξης και κόπωση.

 Πρόληψη:

Ο ιός δεν μπορεί να προληφθεί ιατρικά, με κάποιο εμβόλιο, ωστόσο οι παιδίατροι τονίζουν ότι τηρώντας αυστηρά τους κανόνες υγιεινής, ειδικά εφαρμόζοντας το τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, μπορεί κανείς να περιορίσει τη μεταδοτικότητά του.

Σπάνια είναι η εμφάνιση του ιού στην τύπου Β μορφή του, που είναι και πιο σοβαρή. Ο ιός κοξάκι Β είναι πιο σπάνιος αλλά με πιο σοβαρές επιπτώσεις. 

Δεν υπάρχει θεραπεία για τον ιό. Ο στόχος είναι να μετριάσουμε τα συμπτώματα, ώστε το παιδί να περάσει πιο άνετα, μέχρι να υποχωρήσει ο ιός (πράγμα που συμβαίνει συνήθως μέσα σε μια εβδομάδα).

Αντιμετώπιση – Κάνετε το παιδί σας να αισθάνεται άνετα:

Ενημερώνετε οπωσδήποτε τον παιδίατρο σας για την κατάσταση της υγείας του παιδιού. Εκείνος θα σας δώσει κατεύθυνση για το πώς πρέπει να κινηθείτε.

-Ο πυρετός μπορεί να κάνει ένα παιδί να αισθάνεται άβολα και να είναι οξύθυμο.

Προσοχή με τα αντιπυρετικά: αυτά τα φάρμακα δεν θεραπεύουν την αιτία του πυρετού. Μπορούν απλά να απαλύνουν τον πόνο. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε αυτά τα φάρμακα, αν το παιδί είναι άνετο και δεν παραπονιέται για τον πυρετό. 

– Εάν το δωμάτιο είναι σε σωστή θερμοκρασία, μπορείτε να ντύσετε πιο ελαφρά το παιδί, ώστε να πέσει ο πυρετός. 

– Εάν η θερμοκρασία του δωματίου είναι υψηλή, μπορείτε να ανοίξετε ελαφρά την μπαλκονόπορτα. Προσέχετε μην δημιουργηθεί «ρεύμα».

– Πολλά υγρά. Αυτό βοηθά στην πρόληψη της αφυδάτωσης.

– Εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, ενημερώστε ξανά τον παιδίατρο σας.

Σχολείο να το στείλω;
Όχι! Ακόμη και αν τα συμπτώματα είναι ήπια για το παιδί, ο κίνδυνος να μεταδώσει τον ιό στους συμμαθητές του είναι σχεδόν βέβαιος. Οπότε καλύτερα να μείνει στο σπίτι, όπου και το ίδιο το παιδί θα αισθάνεται πιο ευχάριστα.

Ας προσπαθήσουμε να απομονώσουμε τον ιό όσο γίνεται περισσότερο. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You May Also Like